Extrémna obezita u detí. Ako s ňou bojovať?
Sestrina dcera bude mat v auguste 6 rokov, ma presne 74 kg!!!výšku okolo 130-140cm, v noci neuveriteľne dýcha, bojite sa ze sa zadusi, niekedy aj 30 sekun vôbec nedýcha, nema žiadne zdravotné problémy , do 3 rokov male priemernu váhu. Neuveritelne veľa zje pije presladene napoje a v podstate sa minimalne hybe kedze sa v momente zadycha, casto spi,je velmi unavena, dnas budem s nimi presne sa popytam co teda navrhuje doktorka a ake kroky robia,ale ja sa uz zacinam bat o život tej malej
@fatimuska Napadlo mi, možno troška facka pre sestru ale čo keby jej dáš prečítať túto diskusiu?
Pridám ešte jeden rozmer - vždy som bola tučné dieťa, v škole sa mi posmievali, na telesnej som sa cítila trápne. Možno toto by bolo pre sestru tou motiváciou, keďže zdravotné hľadisko nerieši.
@fatimuska och, az mi srdce stislo pro pohlade na to dievcatko...
Takto doslova dodrbat zdrave dieta...
Prosim ta a ta zena na fotke s malou je jej matka? Tiez mi pride, ze zmena stravy by jej prospela..
V prvom rade sestru donutit vyhladat odbornu psychologicku pomoc, lebo toto nie je normalne, malu zobrat do diabetologickej ambulancie, alebo ako sa to riesi.. Myslim si, ze mala musi chudnut pod dohladom lekarov, lebo toto je extrem..
Sestre povedz, ze ak to nebude riesit (aj seba, svoj postoj k veci), bude sa pozerat, ak nie hned na smrt svojej dcery, tak min.na to, aka je nestastna, mozno priputana na lozko a urcite uplne neschopna normalneho zivota. Toto fakt chce?!?
no neviem si predstaviť ako to dievča vyzerá ale vlastný rodič nechá toto zájsť až tak ďaleko? Ja som o niečo vyššia ale nemám ani zďaleka toľko. A to nehovoriac o následkoch na psychike. Celý život s tým môže bojovať. Ja by som kontaktovala aj psychologa.
Je to velmi smutne, ako dokazu rodicia znicit svoje dieta. Je to tyranie, nemusia ju ani bit ani po nej kricat, ale je to taktiez tyranie. Ohrozuju jej nie len zdravie, ale u, aj zivot. To dieta musi neskutocne trpiet, zatial len fyzicky, no casom, ked si uvedomi, ako vyzera, bude trpiet aj psychicky... naozaj by mozno pomohlo, keby si sestra precitala tuto diskusiu....a pediatricka by mala jednoznacne zasiahnut. Spankove apnoe nie je sranda, ochorenia klbov taktiez. A o inych chorobach ani nehovorim... posli fotku aj mne, prosim, ozaj ma zaujima, ako vyzera. Neviem si to ani predstavit...
@beronsche ešte by som dodala ze bude odkázaná na jej pomoc, obsluhu. Kopec peňazí do pomôcok, liečby. Len kvôli lenivosti a pohodlnosti. Lebo to tiež nebude pohodlné už potom.
Myslím ze sa im po.lekarochch nechce, alebo.lekarka povedala schudnúť a obmedziť jedlo a rodicia to nevedia splniť, nechce sa im. Lekár viac ako, ze povie co sa ma robiť neurobí.
@fatimuska ahoj, hrozne sa to cíta, ale ja byť tebou v rámci pomoci tomu dievčatku asi idem aj na sociálku sa opýtať aké sú možnosti pomoci, keď to rodičov netrápi a ani detskú lekárku, že už
je v ohrození žvota s tou váhou? do predskolsej triedy nemusela chodiť v školke? či má odklad? uvedomuje si sestra že nebude schopná
chodiť ani do školy v takomto stave? toto može dopustiť naozaj len velmi zvláštna matka svojmu dieťatu.. klobúk dolu že sa staráš..
@yoxinka toto som si myslela aj bez toho aby to sem autorka napísala, len sa mi to potvrdilo
@fatimuska autoka, ja viem že to može byť háklivá téma, a vobec to sem nepíš
keď nechceš, ale žiadne 6 ročné dieťa sa bez psychického , emocionálneho dovodu bez zdravotného hormonálneho problému nevypapá na 74kg .. počula si niekedy o zajedaní emócií? robia to deti a ludia, buď ked prekonali traumu, alebo psychický šok, sú emocionálne zanedbávané alebo psychicky alebo fyzicky zneužívané..a pod. nie som odborník ale už
som o tom čítala a videla veľa..
mila autorka mas odomna spravu
Úplne zlyhanie rodičov!!
Ale totálne zlyhanie pediatra!!! Nechápem tomu vôbec...
@fatimuska Neterka má podľa popisu vážnu poruchu dýchania v spánku, ktorá môže viesť k vysokému tlaku, problémom so srdcom, poruchám učenia, nadmernej spavosti. Je určite potrebné riešiť to s odborníkom spolu s kontrolou hmotnosti. Na Slovensku je takýchto pracovísk málo, vedia sa na to pozrieť detské kliniky v univerzitných nemocniciach.
@fatimuska ak píšeš, že rodičia sú jednoduchší, a očividne neuraz sa aj babky - keď stále vnučke "doprajú" tak sa môže stať, že ty to sama s nimi nezvládneš, lebo im to bude jedno pretože nechápu očividne závažnosť situácie, bolo by treba ísť s nimi aj s tvojou neterkou k jej pediatričke - ktovie či to aj reálne s dr. riešia pretože normálny pediater by to v živote nenechal tak ďaleko zájsť - a začať to riešiť ak nebudú spolupracovať tak sociálka je na mieste, lebo to chúďa dievčatko neriešenie problému môže zabiť :(, ja by som mala hrozný strach, že sa už nezobudí, že sa v spánku zadusí alebo dostane infarkt, aj taká obyčajná viróza jej môže uškodiť, pretože to nemusí udýchať.
@ejbyk Neviem, prečo odsudzuješ pediatra. Rodičia tam s deckom vôbec nemusia pravidelne chodiť, veď
ho neposielajú pravidelne ani do škôlky a možno ho už dlhšie lekár nevidel. Možno im aj lekár opakovane hovoril, že má schudnúť a nastal presný opak. V každom prípade, ich dieťa, ich zodpovednosť. Lekár môže odporúčať riešenie, ale oak ich rodičia ignorujú, čo má urobiť? Má sa nechať urážať, nadávať si - viem si predstaviť, čo by tu bolo, keby tu nejaká matka napísala, že lekár povedal, že jej decko je morbídne obézne. Matere by odporúčali sťažovať sa aj na ministerstve zdravotníctva.
Je fakt, že takýchto detí je dnes veľa. Stačí ísť v lete do nejakého dovolenkového rezortu a tam vidíš nejedného takéhoto maloletého brava. A rodičia s pýchou vedľa neho pozerajú, ako mu chutí.😂 Proste, rodičia dieťaťa sú svojprávny, majú rodičovské práva a cudzí človek do toho ťažko zasiahne.
@lizatko1009 ??? Čo či je pre mňa normálne? 74 kilové šesťročné decko? Zdá sa ti, že je to pre mňa normálne?
@lizatko1009 a z tohto si vydedukovala, ze mi to pride normalne?
@fatimuska syn bude de mať v novembri 6 .váži 14,5 kg pri 105 cm ... Chápem .je zas opačný problém .ale z lekárskeho hľadiska má všetko ok.
Rodičov ,ktorí neriešia takto morbídne obézne dieťa ,by mala riešiť sociálka .(keďže píšeš ,že nemá zdrav .problémy ,predpokladám ,že ťa váha je len výsledok nesprávnej stravy a nedostatku pohybu )
Tak ,ako sociálka rieši zanedbanie deti ,ktoré sú podvyživené , by mala riešiť na podnet lekárky aj opačný problém .
Potom by si možno rodičia vstúpili do svedomia a boli dôsledny v nastavení zdravšieho životného štýlu pre dieťa ....
Teraz vyzeniem tvrdo ,ale takto svojmu dieťaťu pripravujú cestu k predčasnej smrti ,a živote s kopcom zdravotných ťažkosti ,ktoré dieťa budú viac ,či menej obmedzovať ....
@heleninamama neviem akú pediatrická máte vy, ale naša nás pravidelne každý rok volá na povinné preventívne prehliadky, ešte sme neskúsili neprísť, ale viem že by nás určite volala opakovane...a ak by sme sa nedostavili riešili by sa to určite. Ak dieťa od 4 do 6 rokov priberie 50 kil...no nechce sa mi veriť že ju pediater za toto obdobie nevidel ani raz!
Určite máš kus pravdy aj ty, ale ak lekár vidí že rodičia sú jednoduchší...mala to riešiť radikálne.
My máme asi šťastie na detskú lekárku...ale u nás by to proste neprešlo....
@fatimuska tiez to mame v rodine, sestrina dcera… ked mala 8 vazila 69 kg.. boli aj u endiokrinologicky, ale potom sa uz na to vykaslali 😕 dietu drzala chvilu.. teraz ma 12, kolko vazi neviem, ale urcite minimalne 80 kil ma..raz ked bola u nas, tak reku postav sa na vahu- bola aj dalsia sestra a neter ked zisla, tak povedala- no a teraz uz viete kolko vazim..tak mi to bolo luto, aj trapne mi bolo, lebo ocividne ju to nahnevalo... nevie sa bicyklovat, baby ona nevedela vliezt do vane 😕 a presne, ziadny pohyb, cely den vyvalena, ledva funi .. tam viac menej zauradoval svagor, lebo on ju trapit nebude, ale , ze je tlsta, to zjavne trapenie nie je.. synova spoluziacka tiez takto, ale tam zas otec ju prepchava, len aby nebola hladna… ked je aj u starkych, kazdu chvilu vola, ci jedla, aby nebola hladna 🤦♀️ my sme sa nikam nepohli, dufam, ze vam sa to podari

@beronsche od sestry sa v podstate nic nedozviem,raz ze doktorka poplietla vysledky, potomze je to ok, potom ze do ba na nejaké vysetrenia, o tyzden to nie je pravda..