icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

lotte1
3. feb 2012

dievčatá môžem sa aj ja k vám pridať? nečítala som síce celú tému iba začiatok,ale trocha ma to prekvapilo čo všetko sa nemôže pri refluxe papať ,my tiež máme diagnostikovaný reflux ,z ktorého sme ešte nevyrástli,ale nám vôbec nepovedala dr.že by sme mali dodržiavať takú prísnu diétu mali sme iba vylúčiť draždivé a korenené jedla ,a potom ešte mame bezmliečnu diétu takže tie recepty určite tiež ocením a aj akékoľvek rady

saskarisko
autor
3. feb 2012

Ahojte,
vidim, ze pocet deti s refluxom narasta, co ma teda vobec netesi ☹

My sme boli v decembri na tretom pobyte v Srobarovom ustave, a synovi vyslo, ze uz nie je refluxak, a uz nie je ani alergik 😵 je pravdou, ze phmetriu som odmietla, a robili mu len sono, ale dostal vyslovene kysly dzus, takze, ak by nieco nebolo ok, min. jeden krat za 10 minut by sa nieco prejavilo. ale vsetko je OK, takze som rada. kazdopadne doteraz sa stravoval podla dietnych nariadeni, teraz raz za tyzden skusi nieco noveho t.j. aj strukoviny resp. len stavu z polievky, alebo len stavu z kyslej kapusty, ... ale niektore jedla chce on sam vyslovene dietne, proste mu chutia viac ako klasika 😀 o niektore jedla a so zeleninou ako paradajka, paprika, uhorka sa vyslovene nekamarati, za to mrkvu zboznuje, a z ovocia klasicke jablka.

@mafianka - ja som nepouzivala. my sme v tom obdobi o refluxe ani nechyrovali
@prchalka - drzim vam paste, aby konecne zistili, co babulku trapi
@alami - prijemny pobyt v Lucivnej
@mimonenka1 - ahojky. nasa skolka nevari, ale strava sa dovaza externe, a majitel tej firmy by dokazal zabezpecit klasicku bezlepkovu stravu, ale tuto nie. jedine v com mi vysiel v ustrety, ze v piatok, alebo v nedelu mi posiela jedalnicek, a vlastne vidim, co budu mat, a pripravit sa na to. ale vsetko varia v konvektomatoch, kde minaju naozaj minimum oleja.

mayap
3. feb 2012

@mafianka
my sme Nutriton používali do UM. ale len do doby kým malý neprešiel na AR mlieko (pil Humanu AR...to mal asi 5 mesiacov...dovtedy mal Humanu HA a do nej som Nutriton pridávala) párkrát som mu ešte skúsila dať ho pred jedlom (keď sme už začali s príkrmami ) ale potom sme boli na tom horšie, nakoľko mal potom problém vygrckať sa ( a to sme si užili aj 5 krát za deň na kompletku... v princípe čo do neho to z neho) potom ho chudáčika len nadrapovalo ako mača... trápil sa dovtedy kým väčšinu zo seba nedostal... takže som s Nutritonom prestala...

prchalka
4. feb 2012

@mimonenka1 Ahoj, u vás školka tedy super. Já jestli vůbec tam budu moci dítě dát, tak asi jedině všechno nosit z domu, aspoň ze začátku. V naší školce si vůbec nedokážou představit dělat pro jedno dítě něco extra. Myslím, že i namazat chleba jinou nátěrkou nebo máslem by tu byl problém. Ale všechno je to o lidech.. A to je naše školka maličká.

Vůbec mi připadá, že tam u vás na Slovensku máte všechno ohledně ref nějaké propracovanější a jednodušší. Holky jezdí do s dětmi do lázní, dostaly jídelníček, ve školkách vaří zdravě a nebo vyjdou vstříc.. Tady to tak vůbec nepozoruji, bohužel ☹

@lotte1 Tedy až na vás.. Mě na začátku řekli, že žádná dieta být nemusí, že u dětí se to neřeší a řekli mi to asi 3 dr. nezávisle na sobě. Já si to tedy vůbec nemyslím a dodržuju vše od začátku, ale musela jsem jsem si najít info na netu a jídelníček tady. Taky teď držíme i bezmléčnou, na zkoušku, jestli se něco zlepší, ale už je to přes měsíc a žádná změna s naším polykáním. V tom to asi nebude. Tak si můžem aspoň vyměňovat poznatky 😅
Něco přihazuji už teď, dá se tam vybrat:
www.potravinova-alergie.info/recepty-alergie-ml...

@saskarisko Od vás jsou to super zprávy, mám velkou radost, že je na tom malý líp!! Myslím, že naše Juli na tom je podobně, jako byl Patrik od mayap, s tím buzením, polykáním a neklidným spánkem. Podle mě je to vše od ref a musí jí asi vadit úplně každé jídlo, bohužel ☹ Já se na pH metrii snad už i těším, pak se konečně dozvíme, jak blbě na tom jsme.. ale nemáme teď žádné léky, jen se čeká, takže i proto je to asi takové.. 😖

katka13122
5. feb 2012

@saskarisko to je supeeeeeer 😵 😵 😵 😵 😵 kto viem cim to je ze niektorym to prejde a niektorym nie aj pri drzani diety?????

prchalka
6. feb 2012

Ahoj,
dneska jsem vám vyfotila náš poslintaný polštářek ☹ Je tmavě červený, jen je to špatně vyfoceno a nešlo mi to ani upravit, ale i tak je to vidět.. Noc zase o ničem, slyšela jsem jí často polykat, ručičku asi 4x a v klidu usnula zase až někdy ve 2.30 ráno 😢

abbie
6. feb 2012

Ahojte, moj syn ma 1 rok a poslednu dobu ma aj 5x za den stikutku ☹ . To ale nie je vsetko, v podstate odkedy chodi -cca mesiac ma taky zvlasty kasel, strasne skaredy zvuk to je, ako keby ho drhlo, ale viem, ze ho nedrhne, aj dychanie ma ciste povedala Dr., ale viac neriesila ... vcera mal ten kasel tak intenzivny, ze s nim nevedel skoncit, tak sme mu dali kusok bananu a upokojilo sa to ... moze byt toto skryty reflux? lebo absolutne negrcka ...

abbie
6. feb 2012

ešte podotýkam, že jedno štikútanie trvá dosť dlho ... a jeho pediatrička mi na to povedala, aby som mu ponúkla vodu a viac neriešila 😠 😠 😠 dnes som si bola pre zdravotnú kartu, ideme inej Dr. 😔

prchalka
7. feb 2012

@abbie U nás se taky nikdy neblinkalo, taky to bylo skryté, ale až do 2 let ☹ Hodně mi škytá, prdí, říhá..
Kašel je opravdu hnusný, štěkavý, dávivý, znám to.. Naše dr. to neřešila rok a stále nám dávala kapky na kašel, i když plíce a průdušky stále čisté. Nech ho vyšetřit líp, my se trápily hodně dlouho!

mafianka
7. feb 2012

@mayap tak to jsem ještě neslyšela že by na něj mimčo takhle zareagovalo :( Nám ho doktorka furt nutila ale do UM jenže já bych ráda ještě kojila tak nevím. Tady jsem našla že se tím zahušťuje i mateřské mléko http://www.feedo.cz/shop/nutrilon-nutriton-koje... je to v návodu k použití: okud nemůžete nebo nechcete využít metodu přidání Nutritonu přímo do mateřského mléka, můžete jej podávat dítěti samostatně lžičkou v malých množstvích před a v průběhu kojení Možná to zkusím i přesto že doktorka nám to furt cpe do umělýho mlíka ☹

mayap
7. feb 2012

@mafianka
vieš, môj malý bol zvláštny prípad... ako 3 týždňový bol operovaný kvôli pylorostenóze (vrodené hypertrofické zúženie vrátnika), a ako bonus nám zostal reflux... on ho mal taký silný, že keď grckol šlo to do diaľky a veľmi často až cez noštek mu vybehlo. stačilo ak po napapaní začal tlačiť do plienky, alebo sa mu začalo štikútať, alebo sa neskôr začal pretáčať na bruško. u neho platilo jediné: keď sa najedol opatrne ho bolo treba zodvihnúť na nejakej podložke a držať ho na rukách bez zbytočného hojdania ap. aspoň 30 minút... a mimochodom, nikto mi nechcel veriť, že malé dieťa môže takto vrackať.... ale kto uvidel, uveril... 😝 😅

kata2882
9. feb 2012

ahojte, aj nam zistili reflux, maly ma 3 roky, vracal od malicka, no lekarka vravela,ze sa to upravi, no aj prestal, no teraz pol roka sme stale chori, kasle v noci , nadcha, virus, alergia, a dnes sme boli na gastro a je to reflux. chcem sa Vas opytat, ake lieky Vam nasadila dr. ?nam dala Famotidin, no citam,ze je to pre mladistvych a dospelych a Samik ma 3 r.,tak mam pochybnosti, ci je to ok. 😕

saskarisko
autor
9. feb 2012

ahojte,
dakujem 😵 sama som rada, ze to takto dopadlo. 😉

ja verim, ze detom sa to postupne upravi, niektorym skor, niektorym neskor. len treba vydrzat.

@kata2882 - u nas to boli costi (pol tabl. pred jedlom pocas 2 mesiacov), potom uz len dieta a cvicenie (ktore sme nejako nepraktizovali. ale bolo leto, takze drobec stale sportoval)

kata2882
9. feb 2012

@saskarisko my mame brat pol tablety rano, pol vecer, mame nasadenu dietu, na dva mesiace, potom na kontrolu.
dufam,ze uz sa dame dokopy.... 🙂
diky za odpoved

monalisatko
10. feb 2012

@saskarisko jééééj, ahoj. Dáááávno sme sa "nevideli" 😀 No super, čítala som tvoj príspevok, že sa Riškovi ten reflux upravil. Teším sa s tebou 🙂 🙂 🙂 A ako je to s tou alergiou? Na čo ju mal?....a už nemá????

mayap
10. feb 2012

@kata2882
famotidin bral aj môj ... mal vtedy asi 2 roky...lenže začal veľmi hnačkovať (neviem či vedľajší účinok liekov alebo niečo iné...), takže sme prestali...
inak môjmu nasadili v asi 20 mesiacoch Ranital (a mala som mu dávať 1/4 tbl (lenže to boli tie poťahované tbl a to vnútro bolo desne horké... 😝 😠 ) . inak dosť nafigu sa to rozdeľovalo (nakoľko tie tbl boli určené pre dospelých a mladistvých od 16 rokov!!!!!! 😠 a mali sa prehĺtať vcelku... 😝 ). logicky ho od nich ešte viac napínalo a grckal... ako ďalšie boli tie spomínané Famotidin... nakoniec mu predpísali Costi...

kata2882
10. feb 2012

@mayap no my berieme od vcera, tak uvidim ake budu ucinky.... 😖 , dufam,ze pomozu.
po akej dobe sa Vam reflux upravil?

necitala som predchadzajuce prispevky este, len zaciatok co sa nesmie jest...no aj tak som zirala, lebo nam vravela,ze nesmie len cokoladu, orechy,chypsy,pizu a jedla z kysnuteho cesta.viac nic.
😕

mayap
10. feb 2012

@kata2882
no upravil ako upravil... 😝 podstatné je, že prestal grckať... to bol totiž náš najväčší problém...
...pozor na stravu musíme dávať dodnes a bude to zrejme na celý život... ale také výraznejšie zlepšenie nastalo po 5. roku
a k tomu čo sa môže a nemôže jesť len toľkoto... treba postupne vyskúšať, ktoré potraviny mu robia zle ...
napríklad môj môže kivi, mandarínky (ale len doobeda a samozrejme tie sladšie) a pritom refluxáci by toto jesť nemali...môjmu to problém nerobí...
niektorým deťom robí problém aj mlieko, iným nie...

kata2882
10. feb 2012

@mayap no nam zistili reflux vdaka kaslu v noci, sme sa ho nemohli zbavit, aj na alergologii sme boli, tam nas poslali na gastro,aby sa vylucil reflux a nam sa potvrdil. nepozorovala som,ze by mu nejake jedlo robilo problem, akurat kapustu nechcel jest a strukoviny, inak jedol vsetko aj ked malo. vracal nam do roka, ale dr.stale dokola,ze sa to upravi,tak som jej verila, ved je dr. 🤐 a nakoniec toto.

ako casto chodite na kontrolu?

mayap
10. feb 2012

@kata2882
no zo začiatku sme chodili na kontrolu asi tak každé 3 mesiace. no a boli sme aj niekoľkokrát na ph-metrii... tam sa mu reflux opakovane potvrdil... teraz mávame kontroly na gastre 2 krát do roka...

kata2882
11. feb 2012

@mayap ako sa meria na tom ph-metri? my mame ist o dva mesiace, lieky zatial znasa, no ta dieta je tazka, 😒 bez cokolady a jeho maskrt, nakupila som mu Bebe,Ego, ale chutia mu.
ako dlho to uz u Vas trva od kedy mu to zistili?

mayap
12. feb 2012

@kata2882 takže tá ph-metria je vlastne tenká sonda, ktorá sa zavádza cez noštek do žalúdka a pomocou elektródy sa zaznamenávajú zmeny pH. tj. či sú prítomné kyslé alebo zásadité refluxy, ako často ich dieťa má, ako dlho trvajú a za ako dlho sa dokáže pažerák očistiť od agresívnych kyselín /tráviacej šťavy.
a u nás ten reflux nadväzuje na paťkovu operáciu pylorostenózy v 3. týždni života... krátko po tej operácii začal grckávať a zostalo mu to (aj keď teda vo veľmi zmiernenej forme) do dnes...
na prvej ph-metrii bol, ke´d nemal ešte ani 2 roky...

kata2882
12. feb 2012

@mayap tak to je dost pre take male dieta....my sice nevraciame od roka a pol, ani som nic nezaznamenala na synovi, akurat raz mu chutilo jest, raz nie, no reflux by ma ani nnapadol,ze by to mohlo byt, no ked zacal kaslat a ziadne sirupy uz nezaberali, tak som rada,ze nas alerg. poslala na gastro....no uvidime, ako to s nami bude.dufam, ze skoro sa vyliecime, aj Vam drzim palce 😉 nech ste z toho skoro von....
nam dr. vravela, ze kym je male dieta uz poschytene, ze sa to upravi, tak verim,ze ano 🙂

saskarisko
autor
14. feb 2012

Ahojte
@monalisatko - ahojky, teda to mas pravdu. Risko mal alergiu na travy, psa, macku, roztoce, a plesne. testy mu robili, ked mal 2 roky a 2 mesiace. teraz mu robili opakovane, a uz mu nic nevyslo 😵 Saske kozne robit nechceli, jej robili len krvne, a nastastie vsetko negativne 😵

monalisatko
14. feb 2012

@saskarisko tak je to asi trocha pravda, že v tak nízkom veku sú tie testy zavádzajúce. Možno tie alergie ani nemal???? Alebo mal nejaké prejavy?

saskarisko
autor
14. feb 2012

@monalisatko - nemal, aspon my sme ziadne nepostrehli

monalisatko
15. feb 2012

@saskarisko tak teraz už ani nelutujem, že ich dr. malej nespravila. Iba by som sa zbytočne stresovala, prípadne malú obmedzovala... 😒

orygynal
23. feb 2012

ahojte,
môjmu synovi zistili reflux minulý rok (to mal 3 a pol roka). nasadili mu lieky a diétu a bolo dobre až doteraz. zase začína pokašlievať. lekárka nám dnes odporučila liečebný pobyt v šrobárovom ústave. má s tým niekto skúsenosti? boli ste so službami spokojní? a vie mi niekto povedať, koľko nás to bude stáť (ak by som šla s ním ako doprovod)? neviem sa dopracovať k cenníku ubytovania...

prchalka
9. mar 2012

Ahoj,
je to za námi i s jednou nocí v nemocnici (kvůli medikaci)! Byla statečná, ale druhý den od rána už jen brečela, už to hodně bolelo (nos, krk, ouško) a musely jsme čekat asi 4,5h na vyndání od doby, co se probudila, takže docela masáž!! 😢

mayap
9. mar 2012

@prchalka
ahoj
akurát som ti písala IP... zlatíčko malé ☹ , zvládla to.
môjmu to zvykli lepiť popod noštek a cez líčko až za uško. toto vyzerá lepší spôsob, lebo nám sa to vkuse odlepovalo a stále tam museli pridávať leukoplast až kým tam nemal poriadnu hrču... 😠 😠 😠