Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@alami ahoj alami, asi mas pravdu, no myslela som ze ked aj hrasok a fazulka zelena sa moze ze by sa aj tieto boby mohli, mam ich mrazene take zelene 😉 ... to len tak mimochodom ze nieco nove , lebo uz ten stereotip co stale dookola papame 🤐 ... no nejak to musime este chvilocku vydrzat..... ☹
ahojte, som tu zase.... neviem asi nas je malo na tuto temu ☹ . no ak by sa niekto nasiel nejaky odskusany recept na palacinky bez oleja, co by sa nepripalovali ???? panvicu mam teflonovu.... dakujem 🙂
tak som googlila a nasla som toto, vyskusane a su super len treba dvojitu davku, vsetko sme s dcerkou popapali... 😅 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=81580
@alami dakujem ti velmi pekne za rady fakt neviem co by som bez teba robila... tu v zahranici je tazko sa nieco dozvediet kedze na ziadne kontroly nechodime a za kazdym volat doktorke sa mi zda blbe... mozem este otazocku, dcerke zistili aj alergiu na pele, to znamena ze sa mame vyhybat bilinkovym cajom a medu ??? a co sa tyka tych syrupov na pitie zatial som jej davala iba jahoda a malina no mame doma syrup z ciernych rybezli a neviem ci by to mohla alebo nie.... a tak isto biela kava caro moze sa ci nie..... fakt dakujem ak si najdes trosku casu a budes mi vediet odpovedat. vela zdravicka syncekovi nech mu je stale lepsie a lepsie
papa 🙂
@dadkaa áno, ak má alergiu na peľ, nesmieš bylinkové čaje - tie, ktoré sú z kvietkov, teda môže napr mätový, alebo žihlavový, alebo ovocný či šípkový. Pozor aj na sirupy - napr bazový je z kvetov.Z čiernych ríbezlí môžeš. Med sa nesmie, ale medovicový med obsahuje veľmi máličko peľu, ten ja synovi sem tam dávam, lebo on med miluje. (medovicový med sa nevyrába z kvetov, ale z výlučkov vošiek, či mravcov či čoho to 😅 Kúpiš priamo od medára niekde, v bežnom obchode asi nie. Ak by si v zahraničí nezohnala, tak potom vyberaj lesný med, ak by si už veľmi chcela, ten obsahuje ako druhý najmenej peľu, ke´dže je z ihličnanov.
Inak, med v medovníkoch sa dá krásne nahradiť džemom, mám odskúšané a sú mäkulinké 🙂
Caro neobsahuje nič čo by nemohli, je z obilnín, tie nie sú zakázané, takže ja si myslím, že sa môže. Ja ho sem tam malému robím, ale dávam len tak za špic lyžičky toho cara, nie moc. len tak pre chuť.
@alami aj matovy mozu, uz som z toho paf niekde som citala ze nie a teraz to neviem najst... kupila som dcerke taky detsky caj od Herbexu ktory jej velmi chuti : fenikrl,medovka, mata a rumancek no ten tym padom asi nesmie... skusim jej nejaky taky namiesat no bez rumanceka.... a co sa tyka ovocnych cajov tie nam zakazala doktorka, ze su prilis kysle ???? syrup sme mali veru malinovo lipovy tak ten asi tiez vysadim.... dakujem velmi pekne. 🙂
@alami ahojky tak mi nedala a skontrolovala som tu matu a nasla som napr. clanok http://www.janssen-cilag.cz/bgdisplay.jhtml?ite... , a tam sa pise ze sa nesmie.... koli refluxu nie koli alergii na pel. ja len aby to bolo v poriadku ked to tu niekto bude citat.... papa 🙂
🙂 dobrý den ,mám dceru 5 lets refluxem a astmtem..mohu se k Vám přidat??Sháním po netu různé informace ..hlavně ke stravě.. 😀 😀 .a vůbec ..v mém okolí není nikdo s tímto onemocněním...a spíš na mě koukaj skrz prsty ,že vš malé zakazuji ☹ ..čokoládu ,džus....ale vy to určitě znáte...
baby poradíte nám , určite s tým máte skúsenosti, myslíte že náš drobec môže mať nejakú formu refluxu? Prvého cca 3/4 roka veľmi často vygrckávala, ale zease nie veľké množstvo. Najhoršie to bolo po materskom mlieku UM lepšie tolerovala. Osvedčilo sa mi dávať malé množstvá tak max 120 ml. viac už nie. Najviac asi grckala z kaše. Pred spaním musí jest určite minimálne tak 1 hodinu a ked bola menšia aj viac. PO jedení sa musela stále nosiť teraz už len v noci lebo už cez deň samozrejme neleží. Teraz už negrcká len mám pocit že ju všetko nafukuje. V noci ked má ešte mliečko tak len s espumisanom. Z veľa potravín mám pocit že ju bolí hlavne v noci bruško má problém prdkať a to ju stravujem ako keby mala pol roka nie 1 a pol roka. Bez problémov je ked zeleninu mixujem - ak zje napr. kúsky mrkvy tak sme hore celú noc. ☹ Mäsko a zemiaky tiež ok. Aj ryža. Chlieb (starý) s trochou masla je tie ok. Klasická výživa - tiež sa mi zdá že dobre. lekárke zatial nechcem ísť lebo nemám pocit že by nejako trpela alebo neprospievala, pokial jej nedávam jest veci ktoré jej vadia.
Ahoj chcem sa nieco opytat. Nas maly ma gas.reflux ma 17 mes.zatial dietu nedri ale nedavame mu cokolady a nemoze veci na smotane precisti ale sme stale chory moze to byt s tym spojene dik
Ahojte,
@martuska75 - moze a nemusi. mne bolo vysvetlene, ze zaklopka na pazeraku sa s rastom postupne upravuje. u nas bol reflux skryty, a v podstate, aj ked teraz ho syn oficialne nema, tak niektore potraviny mu nerobia dobre. tie som vylucila, upravila som mu stravu, a uz je zase fajn. asi by som u vas vylucila tiez niektore potraviny, a postupne skusila zaradit, ked bude mala starsia.
@baran1982 - zas napisem len to, co som mala povedane od lekarov. ak ma dieta reflux, zaludocne stavy sa vracaju, a mozu oslabovat dychaci trakt a tym je nachylnejsi k chorobam. skus upravit stravu podla jedalnicka na zaciatku a uvidis. ta dieta nie je len o vynechni cokolady, ale o zmene upravy stravy a vynechani hlavne vzduvajucich potravin
@saskarisko Ahoj, po nějaké době jsem opět tu. Co u vás znamenal skrytý reflux? Můžeš mi to ještě nějak vysvětlit, i když už jsi to tu asi psala...?! 😕
Ještě chci všem říct a podpořit vás v boji, že bych asi za diagnózu "klasický reflux" byla šťastná! I když to zní asi hrozně a na začátku jsem si vůbec nedokázala přestavit, jak s tím žít.
U nás to totiž na něho jasně vypadá, ale vyšetření ho neprokázala - tedy reflux kapaliny. Zjistili nadprůměrný reflux plynů. Malá má hrozné problémy při spaní, polyká a polyká, vůbec nemůže v klidu spát, po spaní má zaschlé sliny u pusy a fleky na polštáři a já už nevím, co s tím. Dieta a léky pomáhají pouze napůl, jen k tomu, že nekašle. Na polykání to nepomáhá ☹ ☹ ☹
Už vařím jako pro miminko, pár chudých jídel-mišmaš stále dokola. Dávám jí toho ještě méně, než na začátku léčení - už jsme i bez vlákniny a nadýmavé zeleniny. Točíme dokola špenát, mrkev, cuketu a z ovoce jablko, banán.. Už jí nemám skoro co dát.
Lékaři to zatím moc neřeší, jen čekáme, připadá jim zdravá, už na mě koukají jak na blázna! I ostatní lidé, co se týče diety.
Ale jsem rozhodnutá vybojovat ještě nějaká vyšetření mimo gastro, protože tohle není normální! Myslím na všechny dětičky, které mají tyhle problémy!! Držte se!
@urbisa škorica sa môže, napr tu pozri http://www.dietyachudnutie.sk/tag/ger/
@alami ...díky moc,právě začínáme s přísnější dietou,nedostal to tak striktně nařízené,ale už nevím jak dál,tady v ČR se tak přísná dieta nedoporučuje,už mě štvou,hledí na mě jak na blázna když jsem jim o tom říkala.Tak to chci vyzkoušet,za zkoušku nic nedám,že jo?Co je u nás plus,tak má jen průduškové astma a reflux,alergie nic,imunita v normě.Loni nám moře hodně pomohlo,byli jsme dvakrát,letos jedem až v srpnu,ale jen jednou,protože jdou kluci do školy a jinak není kdy.Můžu se ozvat kdybych potřebovala poradit?
@alami Díky za info! Kéž bych to mohla říct i u nás, že je líp.. Já bych řekla, že je úplně jedno, co jí, jí snad vadí jídlo obecně a dělá jí to plyny ☹ Sama už nevím..
Stejně jak píše urbisa, v ČR se to prostě neřeší. Mně řekli, že dieta není nutná, nikoho nezajímá, co malá jí, to dodržuju jenom já 😖
Můžu se zeptat, co soudíte o bonbonech? Tvrdé cucavé, sisinky, lízátka, tic-tac, např.Skittles od tatínka mi taky nepřipadá nej...? S oblibou jí totiž tohle cpou babičky a já to zakazuju! Já jí dám občas gumové, když to není kyselé, protože jinak ji nedovolím fakt nic ☹ 😔
@prchalka ahoj, ja som tiez zatial iba zaciatocnik... takze neviem ci dobre poradim no nam doktorka dovolila gumove medvediky a lizatka povedala ze aj cokolada moze byt sem tam ale tomu zatial odolavam nechcem jej to dat lebo ked raz das bude to stale dokola : a vtedy si mi dala daj aj teraz ... ved to poznate deti 😉 no ked na nej vidim ze ma chut na sladke tak sojovy puding ma velmi rada alebo misku cerealii.... a zatial je fajn
@urbisa neviem o skorici ale v papieroch od doktorky som mala ze sa nesmu pecene a smazene jablka tak ja by som jablcnik nedala... no ak vie niekto opak budem rada ak napise
dakujem a ahojte drzim palce vsetkym nasim detickam 😉
ja by som vas poprosila o nejake bezmasite recepty, lebo z tej mojej dcerky sa po zavedeni tejto diety asi stava vegetarianka... 🙂 vobec jej nechuti ziadne masko iba ak kuracie nugetky v jogurte a kukuricnych lupienkach.... uz so zufala co varit... stale dookola cestoviny s roznou zeleninou dakujem za rady 😒
@dadkaa zemiaky popučené s bryndzou, alebo bryndzové pirohy, palacinky nasucho, granadír - ja ho robím bez cibulky a masielko zohrejem v mikrovlnke, aby nebolo smažené a tým polejem, zapekané zemiaky so šunkou a zeleninou, zaliate vajíčkom, špagety, šúlance so strúhankou opraženou nasucho, prívarky, kôprová omáčka - tú syn miluje, robím mu túto http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=14704 ale robím ju tak ako ju môže, teda do vody dám kôpor a ochutím, pridám zátrepok, kúsoček masla a potom kyslú smotanu nízkotučnú a to je všetko. ak ti nechce k tomu mäso, tak by to bolo fajné aj len so zemiakmi. halušky so syrokrémom alebo s bryndzou nemastené, lekvárové pirôžky (cesto ako na rezance, plním marmeládou, uvariť a niečo navrch - tvaroh nízkotučný, alebo opražená na sucho strúhanka)

ahojte, hladam nieco o sojovych boboch ci sa to moze alebo nie... kupila som mrazene a v papieroch mam ze sa soja moze len teraz neviem ci to nahodou nepatri pod strukovinu ... dakujem