Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@kiana este so chcela dodat, ze mne ked povedali ze dcerka ma reflux tiez som neverila, mali sme "iba" vkuse zapal priedusiek. a niekedy sa stazovala na brusko ale to vzdy ked sme isli do skolky tak som to neriesila myslela som si ze vymysla ved vies ako deti co nechcu chodit do skolky. po nasadeni diety prestala myslim do 2 tyzdnou ako lusknutim prstov kaslat a to po polrocnom neustalom kasli bolo pre mna ako zazrak. neskor som si uvedomila ze uz sa jej tak velmi negrga, ze v noci spinka lepsie a neslinta v noci a necka, to fakt iba ked jej nieco nesadne. minule zjedla par semiacok tekvicovych a ckala cely den. a samozrejme teraz mi uz aj sama povie maminka tak sa grcka do krku, predtym mi to nikdy nepovedala, bola mala a nevedela ze to je zle ked s tym pravdepodobne rastla, a nevedeli sme o tom. takze sa stym netrap, skus dodrzat dietu a ucidis co sa stane. u mna je problem ze prestala jest masko, takze ja mam kazdy den problem co uvarit, takze stale dookola to iste no co uz, nejako to musime vydrzat a dufat ze to skoro prejde a bude lepsie.
@kacena4 ahoj, no o sladkom ti ani nebudem hovorit, ze kaluje pomaly na tony. Hlavne gumenych mackov z bravcovej zelatiny.To mame naordinovane zasa od kozneho, ze mame papat vela zelatiny. 🙂 A kedze mastne nemoze a chrupky z kosti mi jest nebude,tak to musi prezit 🙂 To s pitim je u nas problem, lebo cez den ho neviem donutit pit viac a potom to vecer dobieha :( takze zeby mi nepil od 18.00 vecer do 6.30 rano nehrozi. S tym jedenim sa snazim dodrziavat aspon 1 hodinu, lebo niekedy ked je o 18,00, tak uz o 19.00 pyta jest, ze je hladny. ma este len 4,5 roka a neda sa mu vysvetlit, nech sa naje poriadne. Ked uz citi trochu plne brusko, tak skoncil a potom je skoro hladny. A ked som ho parkrat donutila zjest viac, tak sa mi nakoniec aj tak vzvracal. Takze som si povedala, ze to nema zmysel. Tak este obcas zabera, ze uz nebude moct jest ziadne sladkosti a potom zje o par lyziciek viac, ale nie o vela. Neviem ako ho mam oducit od sladkeho. Dokonca aj ked ma podla mna plne brucho tak pyta sladke. Este doobedu zaberie, ze musi papat najprv jablcka a az potom sladke, tak tak mi spapa aj 2 jablka. Ale aj tak mu nakoniec daco sladke musim dat. :( A ako si polohovala postel? Lebo ja neviem ako, mala ma postielku zdvihutu ale velku postel? Potom sa mi znici otvaranie dolnej zasuvky. Tak som rozmyslala ze pod madrac, lenze moji drobci v noci cestuju po posteli hore-dole, otacaju sa a podla malej viem, ze by spali aj dole hlavou a to je asi este horsie ako ked je postel rovno. Tak sa neviem rozhodnut ze ci mu zdvihnut madrac alebo nie.
@dadkaa no aj ja dufam, ze nam to pomoze 🙂 Ale ja som uz tolkokrat dufala, ze som trochu skepticka. Najprv to bolo je zarucene je to hystaminovou intoleranciou, tak sme drzali dietu fakt prisne, ani len kuracie maso sme nejedli a vzsledok ziadny, dokonca by som povedala, ze to bolo este horsie, uz som so vsetkeho domotana a neviem co a ako. Maly mi tiez chodi na plavanie a tiez sa s nim snazim kazdy den cvicit. My kasleme fakt len trochu a momentalne mam pocit, ze nasi maju v dome nieco co mu vadi, lebo sme tam vcera boli pol dna a uz mi obcas okaslal, kychol a aj v noci ho muz pocul odkaslat. Tak ja neviem co a ako. A najhorsie je na tom to, ze ja sa tiez citim na nic. Tiez mam problem so zaludkom. Kym som brala lieky bolo ok, teraz som skoncila a je to zasa horsie. A nemam pocit, ze dietne jedla by mi pomahali. Asi na to treba viac casu. :( Tak uvidime 🙂))
Inak vyhoda varenia bez tuku 🙂 dnes som presolila brokolicu, tak som ju jednoducho zliala preplachla a bol pokoj 🙂)))
Inak ako je to s vegetou? Pouzivam tu vitana natural, bez konzervantov. je to ok?
@kiana my sme dvihli madrac vankusmi a s cestovanim po posteli nich nenarobis ☹
co blaznis gumenych macikov!!!!!!!!!!!!! 😲 😲 😲 HIT-karovi vies kolko tam je Eciek v zivote by som to dcere nedala z toho ma potom problemy fuj taky humus, prepac ale musela som to povedat, to ze potrebuje nieco co je v tych macikoch este neznamena ze to nenajdes aj inde, kde je viac prirodneho ako umeleho a co sa tyka vody a jedla... ako si ho naucis tak bude, povies nie, 3x sa pojeduje a nauci sa ze potom sa uz nepapa, chodi do skolky (asi) tam tiez musi dodrziavat rezim, tak preco nie aj doma, keby bol bezlepkac ci bezlaktkozovy a chcem by rohlik ci jogurt tak mu ho das???!!! 😖 lebo on chceeeee, neberiem mas dietu tak dietujes ci mas 2 roky ci 10rokov ziadne sladke a v jablku je prirodny cukor tak naco mu davat potom este sladke?? zbytocnost prepac ale ublizujes malemu nevhodnou stravou, ak ma raz dietu tak ju treba dodrziavat 😒 😒 ak mu chces dat "odmenu" tak mu daj napr. papierovy chlebik napr. v jogurte, my jeme cisty - to je odmena nie sladkost alebo to jablko je odmena
@kacena4 juuuuj ale si sa nahnevala 🙂 Takze 1. do skolky vobec skoro nechodi - kolko dni tam bol minuly rok? od novembra do juna - 10 dni. Tento rok do konca novembra trochu viac, lebo v septembri sme chodili len na pol den a potom uz skoro vobec. od 20.12. sme tam neboli a ani tam nebudeme minimalne do konca marca :( To mame odporucene od lekara z liecenia. 🙂 Podruhe - kupujem mackov vilucne z bravcovej zelatiny s prirodnymi farbivami, takze trochu menej chemie. Takze na HIT to nema taky vplyv, navyse nasa imunoalergicka mi niekolkokrat prizvujovala, ze to nemusime dodrziavat uplne striktne, skor mame davat pozor na kombinacie jedal, aby sa hystamin nenakumukoval. Rovnako uz od niekolkych doktorov - gastroenterologov som pocula nazor, ze je to choroba vymyslena farmaceutickymi firmami kvoli liekom. Vraj histamin je telu vlastna latka produkovana v case ohrozenia organizmu, takze HIT nie je diagnoza ale len dosledok nejakeho ineho problemu na ktory treba prist. Napr. GER moze byt takym problemom, lebo drazdi pazerak a dychacie cesty a tie sa brania tak, ze sa pokryju hlienom na nato treba histamim, takze je ho pri testoch viac ako je norma. Ale pricina nie je HIT ale GER, ktore moze vzniknut z plochych noh ako mame my. Takze po vsetkych takychto info od lekarov beriem tuto diagnozu len okrajovo. takze pri GER a aj na koznom nam zelatinu oporucaju, tak je to pre mna dolezitejsie ako ju vylucit kvoli HIT. 🙂 u nas jablcka odmenou nie su, lebo tie deti jedia na kila. Kedze ja nekupujem citrusove ovocie a banany nas zapchavaju (jeme ich len obcas, vacsinou ked nam niekto donesie 🙂 ), tak v terajsom obdobi nic ine nie je. Po dalsie 🙂 mali sme jeden cas aj podozrenie na celiakiu, ta sa nastastie nepotvrdila, ale vtedy sme jedli za odmenu bezlepkove piskoty 🙂 A aj bezmliecne pecivko sa da napiect, takze sladke sa da vzdi najst co sa moze 🙂 Maleho to naucili pracve v skolke "za odmenu" a uz s tym nic nenarobim. Obmedzujem to, ale uplne nezakazujem. 🙂 Su rozne nazory na vsetko. Aj pre alergikov niektori odporucaju paperove periny. To mas rozne. Jedna pani na lieceni mi povedala, ze boli 2 roky v rezime alergikov a stav sa im nezlepsil. Teraz maju psy, macky, ... a citia sa lepsie ako pred tym, jedine co lutuje, ze dala vsade plavajuce podlahy. Hned by ich vraj vymenila nazad na koberce. 🙂 No uvidime, ako nam pomoze GER dieta a ja si hlavne vela slubujem od rehabilitacnych cviceni. Tak uvidime o rok na kontrole 🙂
nevie mi niekto poradit ako v elektrickej rure ususit korenovu zeleninu tak, aby som ju potom pomlela a urobila si domacu vegetu zo zeleninky co mozeme pri GER? lebo som citala moju vegetu a nasla som tam cesnak :( A este nevie niekto v akom pomere sa tam miesa zelenina? Dik 🙂
@kiana Ahoj, jak se přijde na histaminovou intoleranci, pokud nevím, že jí třeba mám?
Já když jsem podkládala, tak deku pod polštář nebo knížky pod matraci.
A ty sladkosti - prostě nemít doma. Já přestala dávat veškeré kupované věci, které jsem si i tak dobře vybírala! GER jídelníček je ještě dobrý, docela dost teď oživuju jídla podle makrobiotiky a to je teprv dieta - ti jsou bez mléka, brambor, cukru, masa... Ovšem dá se díky tomu hodně ozdravit organizmus a vyléčit i horší nemoci. Ale díky bříšku to taky nemůžem přehánět, takže si vybírám, co můžem.
Nevím, jestli tam máte GLOBUS, ale já našla čisté nízkotučné jogurty v Globusu. Jeden dokonce 0,1% tuku a jeden asi 1,2! V normální sámošce se tohle nesežene. Tam leda ty Activie a jogurty s 2,5% a více! 😖
Ahojky 🙂 My Globus nemame, aj ked sa mozno sa to u nas nejak inak vola 🙂 musim povedat, ze doma sme vsetci na sladke. Ja, muz aj deti, tak je pre nas dost tazke to obmedzovat, uz vylucit je skoro nemozne. Muz uz dost frfle, ze moze jest sladkosti ked ho deti nevidia a ja tiez nemam az taku silnu volu. Vzdy po obede mam neodolatelnu chut daco zobkat. Tak si dam tych gumenych mackov alebo medove ranajkove cerealie. :( nedokazem sa toho zriect. Niekedy zhresim aj cokoladou, potom je mi sice zle a nadavam si, ale potom to zasa zopakujem. Som blba, ale nedokazem si obcas pomoct 😖 dietu bez mlieka si neviem ani predstavit, jogurty milujem. nemam rada nizkotucne, lebo to nechuti ako jogurt, kupujem take co su z obyc. mlieka s jogurtovou kulturou, nic viac ziadna smotana, zahustovadla atd. nekupujem nizkotucne ale polotucne mlieko. prisla som tiez na to, ze mi nerobi dobre jedlo uplne bez tuku - je mi po nom blbo a najlepsie mi na ukludnenie robi poldeci fernetu alebo becherovky. 🙂 Dokonca som pocula, ze na vredy pri zachvate robi najlepsie kus slaniny, ze to akokeby vred obalilo a bolo hned lepsie. Kamoskin otec vravel, ze najlepsie je zistit co tebe robi dobre a riadit sa telom 🙂 Tak vsetky tie odporucania sice sa snazim dodrziavat, ale led mi dieta nerobi celkom dobre, tak ju jednoducho upravim tak aby som sa ja citila dobre 🙂
Holky, hrušky nedáváte striktně vůbec, nebo už jste je zkusily? Jsou fakt o tolik horší, než jablka?
My se musíme trošku rozproudit, trošku nás zabetonovalo,takže dneska jsem podusila jablko a hrušku dohromady..krom jiného! My konečně byly i na "vyšetření" v Praze - celostní a čínská medicína..
A pórek dáváte?
@prchalka ahojky, tak ja nedavam, zatial sa snazim dodrziavat varenie na 100 percent, v marci sme objednany na kontrolu, vraj aj reflux nam skontroluju, tak som zvedava, strasne sa bojim... co ak jej to zase vyjde vysoke asi sa zblaznim po tom vsetkom co sme prezili za posledny rok. je pravda ze teraz aj trosku porusime a zhresime, no nie az moc radikalne, tak mam strach... najhorsie ze mala si mysli ze uz jej panidoktorka dovoli papat cokoladku a zmrzlinku ☹ . ach jaj.
Když já vlastně už vůbec nevím,co jí je... Pokud víte, že je to JEN ref, je to ještě dost dobrý! 😖 No tak uvidíme, jestli se na nás ta červená čočka, pórek nebo hruška projeví..snad ne! Na celostní medicíně mi ještě řekli, že lepek může být problém a z něho ty neuro problémy, což jsem si myslela už delší dobu, takže ještě pečivo by bylo dobré vysadit 😔 Což se zaposlední měsíc snažím - velmi velmi omezit, ale ty obilné kaše (jáhly, rýže, pohanka) - nám zase trochu zacpaly kaku.. to je furt něco!
Dneska u nás znovu EEG a - nález beze změn, stejně špatné, jako v září.. či zvýšen výskyt ložiskových epi. Takže léky sice pomohly, že spíme líp, ale na EEG se to neprojevilo.. Dr.to vidí jako záchvaty!
Nějak neví, co s námi, prý o tom bude přemýšlet a něco vymyslí. Navýšil opět léky o půlku ráno a 8.3. znovu kontrola a podle toho buď chce přidat další jiné doplňkové léky nebo monitorování v Praze..
Někdy mám pocit,že bych šla radši na vlak, než do ní cpát jedy a být na tom takhle 😢 😔
Baby ja mam pocit ze varim furt to iste. Poradite mi co davate krpcom s GER na desiatu a olovrant? aj vecera by bodla nejake tipy .
Dakujem
@cigaretka5 ahoj ja som na tom podobne, uz som z toho na hlavu... tej mojej este aj maso pri tejto diete prestalo chutit tak mam o to vacsie rozmyslanie. Moja mala moze jest stale dookola to iste a to ryby, palacinky , spenat a kuraciu polievku... no baby radte aj my by sme to potrebovali ☹
no kuracia spenat , brokolica by sa mohla aj u nas tocvit denne. U nas chuti aj 80percentne viedenske parky aj tie by mohli byt furt
@cigaretka5 papte aj parky??? a to ake kuracie??? no ta brokolica tak isto, maju podobne chute 🙂
@dadkaa papapme Kuracie NIEEEEEEEEEEEEEEE, ja kuracinu robim minimalne . Parky kupujem 80%-ne viedenske v kauflande, alebo velke balenie v LIDL a pohoda
@cigaretka5 a v pohode ??? u nas parky sa moc nekupuju, no parkrat sme kupili z Lidla no neviem aky nazov a kolko percent, a dali sme malej vyskusat ze coto snou spravy a v pohode tiezz jej nic nebolo, no moc to neprehanam. nasa ma velmi rada brindzu, takze halusky a pirohy, raz do tyzdna taky chod. ako vravim tie jedla co moja zje sa daju zratat na dvoch rukach. dnes mame brokolicovu polievku a vrtulky so spenatom. mala bude v siedmom nebi.. 😀
@dadkaa ako robíš vrtulky so špenátom? my máme špenát radi.
my tiež točíme len pár jedál dookola, tým, že nemlže ani mlieko je to ešte horšie a ak mu aj niečo vymyslím nové, nechce to. a s tým, že mu varím na druhý deň do škôlky, tak niektoré jedlá zas nie sú vhodné, lebo na druhý deň sú už o ničom - halušky a podobne 😖
@alami ahoj, no neviem ci ti poradim, pouzivam na ne mlieko a syr. no napisem a skus si nejak prisposobit. vrtulky uvarit 😀 . spenat (pouzivam mrazeny alebo cerstvy listovy), rozmrazim vo vode este lepsie vo vyvare, cerstvy sparim a trosku povarim kym nezmekne, a potom tam pridam syr niskotucny trojuholnicky, a zahustim kukuricnou mukou zmiesanou s mliekom. niekedy ak mam nejaky tvrdy syr nizkotucny nastruham do omacky aby sa tak tahal mala to ma rada. ak niekto ma rad kuracie masko moze tam nakrajat, a zmiesat s vrtulkami. ak by to jedol na druhy den je lepsie nezmiesavat ale odlozit osobitne do chladnicky a na druhy den zohriat omacku a pridat vrtulky. ak sa to zmiesa a nezie hned cestoviny nasaju stavu a potom je to take suche. este robievam spenatovy pretlak, do ktoreho tiez pridam trojuholnicek syra a ku tomu zemiakove sulance. tiez mame radi.
@alami ale ved mu to mozes aj bez toho syru, a mlieka ak ti to zje ak mu chuti. zalej vyvarom a zahusti alebo pridaj ku takemu masku kuraciemu co robis a ku tomu vrtulky alebo spagety. ked zahustujem tym kukuricnym skrobom tak toje take bielucke mozno vyskusaj a bude to ako s mliekom aspon vyzerat. videla som ze robis taku fajnu babovku aj s kakaom, davas to detom ??? lebo ja ked robim iba bielu nechce no mozno keby som pridala trosku kakaa ze by zjedla.
@dadkaa ten recept na bábovku som pridávala ešte pred refluxom, dlho som mu robila iba bielu, teraz už mu dávam aj s kakaom. Robím ju ale bežne do bábovkovej formy, nie v pekárni.
no, možno by to išlo, vývar + zátrepok, aký to dávaš ten škrob? ako to vyzerá, skús nájsť na nete obrázok.
ja som s takouto syrovo-smotanovou omáčkou niekedy zalievala brokolicu uvarenú, alebo na pare. Dalo by sa tiež deťom, len miesto smotany mliečny zátrepok. Prichutiť bazalkou.
keď treba, dávam mu do varenia ryžové mlieko, ale nie je to najlepšia chuť, napr puding alebo krupicová kaša je z neho fakt nechutná. naposledy som skúsila krupičku len z vody a fakt len trolinku toho mlieka ryžového a bola v pohode. syr nám ale riadne chýba, hlavne do omáčok 😖 Ale z toho snáď vyrastie 🙂
@alami ahoj ten skrob je kukuricny, tu u nas tazko zozeniem solamyl, tak kupujem corn flour, maju aj v Lidli, na slovensku skus niekde v zdravej vyzive, budu mat urcite, ak nie pouzi solamyl to by bolo tiez v pohode. u nas je syr kazdy den neviem ako by sme bez neho boli kedze masko nam nechuti, ale vies nechuti mam pocit ze sa so mnou iba zahrava, niekedy jej poviem proste nemas na vyber lebo nic ne nedostanes a nakoniec zje, uz som ju prekukla, predvcerom mi zjedla bravcove na rasci s hraskom a ryzou, uz sme to nejedli hadam pol roka, a zrazu pritvrdim a ide vsetko... no ked som asi zostala makka co sa tyka jedla po tej diagnostike refluxu a viem ze ona do mna vidi viac ako ja sama, deti su potvorky prefikane 😀
nevie niekto ci sa moze pit sipkovy caj pri refluxe a alergii na pele.... dakujem
Ahoj holky, hlavu vzhůru!
My krom stravy bez tuku, jakési stále ještě refluxní, máme i bezmléčnou a momentálně i bezlepkovou! I když nemáme prokázány žádné alergie (testy ale nemáme žádné, protože to nikomu nepřipadalo důležité), zkouším to sama proto, jestli budem líp spát, jestli to bude mít vliv na tu naši epi.. Teď tedy pokus s lepkem. No a hodně si beru inspiraci z makrobiotiky. Dělejte jim cukety, dýně, červenou řepu, batáty, kombinujte s jinou zeleninou, kterou můžou. K tomu jáhly, pohanku, rýži, polentu, do polévek jako zavářku quinou, amarant...no já teď mám to bezlepkové období 😅 Když někdo říká, že už neví, co vařit, je stále hodně možností, které nezná. Já dělám doma i obilné mléko, obilné dezerty.. Hodím vám pár fotek! 😉

@kiana cerstvu zeleninu moze tie druhy co sa pise na zaciatku, sladka kapusta a teda fliacky su dobre to sa moze... moja papa len take same listy zo salatu, bez zalievky, a nema rada mix viacerej zeleniny tak jej robim taky tanier kde jej nakrajam co mam v chladnicke a vzdy jej to davam ku hlavnemu jedlu, viem ze sladke kompoty sa mozu no u nas kompoty nemame radi, tak to riesim cerstvou zeleninou a je to asi zdravsie. no ten jogurt si musis vybrat aky druh chces len aby bol light alebo probioticky ako som ti hore pisala. viem ze sladkosti sa nesmu no nejake tie zelatinove cukriky alebo semtam keksik, cokolada sa nesmie no uz sme aj to porusili a sem tam fakt nie casto zhresime. sme na diete uz rok a uvidime v marci co nam povedia na kontrole. s tym jedenim pred spankom a zdvihnutou postelou ma kacena pravdu. to dost pomaha. lieky nemame ziadne. mam v zalohe gastrotuss no pouzivam iba nevyhnutne. este aj cvicenie, my sme zacali chodit na gymnastiku a plavaren, doma tiez sa snazime cvicit, moju to velmi bavi, tak asi aj to je velke plus.