Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
Jen je to všechno trochu piplačka, velké plánovaní, hodně hrnců a neustálé vaření, pokud to musíte dodržovat na 100% ale jak vidím u sebe, všechno jde... Ale tohle je jen taková inspirace 🙂
@prchalka Inak bezlepková dieta bez vyšetrenia sa neodporúča, ak zistíš, že celiakiu má, potom už testy nič nepotvrdia. Ale čo už máš robiť, ak sa inak nedá. ja som u Lukáška tiež mala v podozrení celiakiu, vylúčenú ju máme kolonom s biopsiou, to je fajn, u staršieho mi teraz brali na celiakiu z krvi, mával bolesti brucha, našťastie sa nepotvrdila, mal helikobaktera, bolo to z toho, našťastie.
@alami No my taky máme krev ok, celiakii ne, ale intolerance by tam být mohla, proto to dělám! Jsou to 2 odlišné nemoci a z intolerance můžou být i epi problémy, což doktoři sice nespojují, ale já o tom už hodně načetla! Pokud to nebude mít efekt a nezklidní se, tak vím, že lepkem to nebude a zase ho bude moct.. Četla jsem i článek o následcích očkování - jeden chlapeček z Itálie začal mít po očkování autistické problémy - vyloučili mu ze stravy lepek a mlíko, aby mohl právě líp spát a to fungovalo.. Ano, dělám to bez povolení doktorů, ale už mě nebaví jen čekat (což teda nedělám už asi 2 roky 🙂
Popisky k jídlům dodám..
Ještě dotaz - květák je u vás karfiol? - a ten je v seznamu povolený! On nenadýmá? Já ho docela dlouho nedávala, protože právě toho jsem se bála! My měly dneska totiž úplně úúžasnou krémovou polévku s ním a cuketou! Máme fakt o moc pestřejší jídelníček, než třeba před půl rokem 😉 To vám sem taky hodím..
Takže jsem tu s popisem, potřebovala jsem trochu času:
1. Dýňová polévka (tady s: pór, červená čočka, lněné semínko, navrchu polníček a polévkové kuličky). Může být i s mrkví třeba napůl.
2. polenta a zeleninový guláš (pór, batát, brokolice, tofu)
3. kukuřičné těstoviny se zeleninou (asi pórek, mrkev, dýně a špenát.kostička)
4. polentový knedlík s omáčkou (řepa-dýně)
5. polévka řepa-mrkev a pohankové vločky
6. jáhly, řepa, mrkev, filé
7. batáty na pórku, barevná rýže, salát, řepa
8. banánový puding z rýžového mléka a rozvar (dýně, meruňky kompotované, rozinky)
9. borůvková pěna (povařené a rozmixované borůvky s kouskem tofu plus burizony)
10. zapečené těstoviny (pórek, šunka, pohanka, obilné mléko, vajíčko)
Všechno to jde dělat v obměnách sama už si nepamatuju, co všechno do toho přišlo!
Jinak před rokem jsem jednou v životě použila sojové mléko do jídla - a měla z toho ekzém na 2 měsíce. Pak jsem dlouho nic sojového nepoužila. Až teď, když jsem si přečetla knížku a byla na té celostní medicíně, začala jsem používat občas tofu, miso do polévky (zatím jen bílé sušené). To jsou výrobky jemnější, fermentované, lehce stravitelné a zdá se, že na to nereagujeme. Ono se totiž tofu v makrobiotice používá dost. Pak dochucuju i ume octem, používám do polévek a jídla nori vločky (mořské řasy), vypadají jako sušené koření. Taky sezam a len. To vše dodává vitamíny a minerály 😉
Zapomněla jsem - v polévce je ještě červená čočka a pohankové vločky - vše rozmixováno!
@alami No, já vím, že z klasického kupovaného rýžového ani puding pořádně nejde, je to moc tekuté, nemá se to s čím pojit, to je stejné, jako kdyby to člověk nasypal do vody 😝 Já prostě rozvařila a rozmixovala rýži = obilné mléko. Můžou se přidat i jáhly, mandle a vše se rozmixuje, nalije do skleniček, lednice a pak může používat. Prostě domácí náhrada mléka. Jenže je to je zase takové lepidlo gelové, hlavně, když to ztuhne. Musí se to pořádně ochutit - teda kdo může! My bychom třeba neměly ani cukr dle makrobiotiky, oni většinou sladí obilnými slady, kde jsou složité cukry a uvolňují se do krve postupně, ne najednou jako obyčejný cukr, ale ani slad nemůžem. A neoslazené to zase není moc k jídlu, takže já tam ten cukr, aspoň třtinový nebo třeba rýžový sirup prostě lehce přidám. Nemůžu jí sebrat všechno!
Jáhly = pšeno. Kuskus je sice lepší příloha, ale lepková.
@prchalka Ďakujem, ja som rozmýšľala, že z mandlového mlieka, by mohol byť možno lepší puding, alebo pomixovať s nejakým ovocím ako nejaký koktail, alebo jogurt. ale nenašla som u nás ešte mandlové, ani v zdravej výžive. 😖 malému totiž strašne chýba jogurt. Majú u nás taký ryžový v kauflande, ale moc mu to nechutí. nejaký čas to jedol, ale už nechce.
@alami Mandlové mléko se dá udělat i doma. Namočit mandle bez slupky a pak hodně rozmixovat! Někde na to je i recept na netu, ale já to ještě nedělala. Navíc je výživné, hlavně pro naše děti kvůli vápníku 😉 No a jinak, když jsem dělala puding z kupovaného mléka, tak jsem prostě dala víc prášku - třeba i 2 pytlíčky. Ono to pak ztuhne.
A nebo jde udělat to, že se rozvaří ovoce, rozmixuje a zahustí se řasou agar-agar. Pak je to jako taková ztuhlá pěna 🙂 Jde to dát i na vršek dortu! http://clanky.vareni.cz/zavrhnete-zelatinu-kupt...
ahojte, dost som podcenila nas reflux (stale sme sa neodhodlali ist na to vysetrenie-ale mame vsetky priznaky), stalo sa ze som piekla kysnute kolace, vzdy varim na oleji (sice len trochu, ale predsa), vylucili sme len vyprazane a tazke jedla. a vysledok, ze za dva mesiace sa nam este vyraznejsie zhorsili prejavy. pritom dodrziavame nejest hodinu - dve pred spanim (s pitim je uz vacsi problem), no ten kasel do zaspatia je strasny. potom uz je dobre. od zajtra som rozhodnuta-vsetko dusim, varim na vode, vylucime potraviny kt. sa nemozu. len mi prosim viete niekto napisat kto ma skusenosti-kolko treba taku dietu dodrziavat? dcerka mi ide uz v sept. do skolky, bude mat 5 rokov, to uz musi ist a tam uz bude problem so stravou, nakolko mame aj alergiu na mlieko. moze sa ten reflux za 6 mesiacov natolko upravit, ze by zniesla skolkarske jedla? niekde som sa docitala ze stupen refluxu pri diete rychlo klesa. ako rychlo? a potom uz teda mozu toho viac zjest? dufam sa tu najde niekto skusenejsi. na nete som o tomto absolutne nic nevygooglila, len vseobecne informacie ☹
Ahoj holky, ráda bych se přihlásila k Vám do klubu. Před necelým týdnem synovi (3,5 let) zjistili reflux. Jak už tady některé holky psaly, v ČR se to téměř neřeší, takže jen díky této diskuzi jsem zjistila co vlastně smí a nesmí jíst. Ale i tak v tom plavu. Potřebovala bych si ujasnit, jak tučný může být jogurt. Kupujeme jogobellu a ta má 2,5 a nevím zda je to OK nebo hodně. A jestli může nějaké mléko - má rád puding a také čím zahušťujete omáčky.
Přečetla jsem celou diskuzi, ale nepamatuji si vše. Myslím, že někdo používal na zahuštění škrob.....
Tak jsme se ddnes do toho pustili. Odpolední svačinka: kovářský chléb s máslem Flora pro aktiv ( má nejméně tuků, co jsme našli) a dušená šunka. K večeri bude losos.
Dnes jsme byli u Mudr a ta mi řekla ať to nedramatizuji, že může chodit spát ve školece po obědě, že mu nemáme tu stravu tak moc hlídat. Tak nevím, jsem celkem zmatená. Zítra jdu za ředitelkou školky. Chtěla bych se s ní domluvit, jeslti je možné nosit svoje svačinky a ze školky chodit před obědem popřípadě nosit vlastní obídek
@melanche Nepodceňuj! neliečený reflux vedie k vážnym poškodeniam (spáleniu kyselinami) hltanu, až k rakovine. Nie je to nič strašné, držať dietu. My sme mali zlepšenie prejavou vlastne okamžite - čo ja vie do týždňa asi - prejavov! Ak porušil niečím dietu, ešte po roku sa rozkašlal. teraz . po 2 rokoch diety má stav ukľudnený natoľko, že ak zje niečo nevhodné, nič sa nedeje, ale nedovolila by som si dietu nedržať. Do škôlky si nosíme vlastnú stravu.
@monaska81 kupuj jogurty na ktorých píše nízkotučný, alebo light,...nekupuj smotanové. Inak by som sa s tým zas až tak strašne nestresovala. My sme jedávali actíviu, alebo actimel.Zahusťovať môžeš zátrepkom (múka do vody, alebo do nízkotučného mlieka) ale kľudne aj škrobom, ak chceš.
@prchalka dostala som to mandlové mlieko a je super, krupička aj puding z neho bol výborný, tak sme mali "vianoce" 😅
@alami teraz zjedla chlebik s detskou sunkou a rastlinnym maslom a kasle mi z toho. tak ja uz fakt neviem co jej mam davat jest. dufala som ze od sept. bude moct jest v skolke. snad nebudu robit problem s nosenim jedla, v niektorych skolkach sa to neda. este ma zaujima ze tekvicove jadierka nesolene, neprazene sa mozu jest? a co zvyknes davat na ranajky, veceru? vobec netusim, lebo ona velmi lubila chlebik s rajcinou, paprikou, redkovkou a to vsetko nemoze. vajcia nelubi, takze uz ani na natierky nemam ziadny tip. mame aj alergiu na kravske mlieko aj soju
a maslo na chlebik sa vobec moze? pouzivali sme doteraz alsan bio rastlinne. tak ci aj to neskodi. lebo potom uz fakt nemam co dat na ranajky, veceru.
@melanche musí sa jej ukludniť celkový stav, ak ti kašle aj po tomto, čo si písala. My máme rovnako alergiu na mlieko aj sóju. To ju aj tak nemôžeš prestravovať v škôlke, ani pre tie alergie. teraz by som škôlku neriešila, to máš ešte čas.
Raňajky, večere: maslo džem, maslo med, šunka, tuniaková pomazánka, pomazánka s hydinového mäsa (z polievky slepačej - mäsko, maslo, kúsok šunky, dochutím trochou kečupu a horčice), vajíčková (dávam do nech aj na kocky nakrájanú šunku), čisto biela bábovka, puding (ako som práve písala, z mandlového mlieka je super), praženica, omeleta - úúúúplne na sucho na teflónovej panvici. nejaké sladké pečivko (bez mlieka a sóje) , cereálie do "mlieka", hrianka, toust, miesto paradajky, papriky skús ku chlebíku kúsok mrkvičky alebo kalerábu
tie jadierka - nepražené, nesolené si myslím, že v pohode.
dakujem , velmi si mi pomohla. idem si po veceroch prestudovat celu diskusiu. asi budem chvilu davat aj gastrotuss na vecer aj ked sa mi zda ze je pre nas dost slaby. zvazujem navstevu gastroenterologa, ale viem ze bez liekov neodideme a minuly rok sme mali 9 atb, chcem aby sa jej telicko precistilo od chemie. a trochu dufam ze sa jej stav ukludni, lebo kym nenastupila do skolky tak bola uplne v pohode, ziadny prejav refluxu a aj mliecne znasala lepsie. nastupom do skolky, ako tam pili kravske mlieko, sa zacali vsetky problemy. dufam ze postaci tato dieta urcity cas, nakolko sme boli pred tym uplne v poriadku. prosim ta este ma zaujima ze z coho ziskavate vapnik? pijeme ryzove mlieko s vapnikom, tam ho ale nie je tak vela a piju ho len malo, nechuti im uz ani to. mak sa nemoze. morske riasy nori by boli fajn ale su z japonska tak sa teraz trochu bojim. tak fakt neviem kde ziskavat vapnik. davam im dva krat denne mandlovy krem za lyzicku. snad sa to moze. ale uz ich z toho napina. furt dookola to iste maju. keby aspon to mlieko sme mohli.
@melanche Neboj, vyrastú z toho, na sóju sme mali ťažkú alergiu, pri troche lecitínu bol vysypaný komplet + ekzém na 2 týždne. Teraz už kde tu keď zje niečo s obsahom lecitínu alebo sójovej múky, nič sa nedeje. Z mlieka vraj deti tiež vyrastú. Gastroš mi povedal, že po 9mesiacoch diety, treba skúsiť, či ho už netoleruje. Ja to zatiaľ neriskujem, mali sme z mlieka veľmi vážne problémy. A reflux mám odskúšaný na vlastnom synovi, že po tých 2 rokoch - pohoda. Robili mu gastro a rektoskopiu a všetko má ok 🙂
Vápnik- z tabletiek, aj vitamín D k tomu. To zo stravy nepokryješ.
mlieko sme vysadili uz pred vyse pol rokom. nemam potvrdeny reflux. mala ho ked bola babatko. a bol dost silny. prestala vracat az v 9.mesiacoch. potom sa to cele ukludnilo. az v skolke-casta chorobnost-vydrzala tam max. 4 dni-odsledovala som si priznaky a pomaly zistujem ze po tych zakazanych jedlach z prvej strany mame hrozny kasel asi hodinu dve. a potom je ok.takze choroba to nie je. aj nosnu mandlu uz ma vybratu a prave vtedy som spozornela-ze ju furt nieco zahlienuje. vecer ako si lahne, tak dve hodinky chrape trochu, ked zje zakazane-piska na hrudniku a astmu alergologicka vylucila. alergologicka si tiez mysli ze je to reflux, lebo vsetky vysetrenia mame ok. sama mi hovorila ze netreba ist na tu sondu, staci dietu. ale uz fakt zacinam rozmyslat ze pojdeme na gastro. ja som si uz tym refluxom na 99% ista. niekde som citala ze z toho zvyknu deti vyrast okolo 5.-6. roku. je to pravda? lebo to mlieko-na to sme si uz zvykli ze nemoze. ale tato dieta je uz fakt extrem.
Ahoj holky,
tak jsem myslela, jak už jsme na dobré cestě a...minulé úterý jí zase bylo zle. Udělala tu chybu, že před odjezdem pryč, když já jsem se ještě chystala, dloubla do másla ve sklenici a asi si pořádně nabrala ☹ Slízla to, pak jsme odjely. V autě usnula, bylo vše ok. Na cestě si pak dala svačinku, tak nějak se to smíchalo a doputovalo dolů a po ní asi za 10 minut, že jí bolí bříško, začala kašlat, koutky dolů, skoro brečela, zelená. Dojely jsme na místo - stála před autem a že se jí chce zvracet 😢 😔
Asi to mělo tak být, zrovna jsme totiž jely za jedním léčitelem. Detaily popisovat nebudu a to, co mi řekl, jen jsem tam viděla malý zázrak. Než s ní začal pracovat, tak na mě jen ležela bez života a pořád kňourala. Po 20ti minutách s ním se jí vrátila barva, začala mluvit, byla opět veselá a bříško najednou nebolelo. Nevím, co se stalo a jak to bude dál pokračovat. Jsem smutná z toho, že takhle stále reaguje, ale pán mi dal novou naději, že by snad mohlo být všechno dobré a mohli bychom ji z toho dostat! Nevím, jak to funguje u žlučníkářů, ale taky mají asi nadýmání, bolesti po jídle, pocity na zvracení, to samé u nás ☹
@melanche Ahoj, určitě to dodržujte, i ve školce. My jsme na tom, jak jsem popsala výš.Já prvního půl roku snad dávala jen suché těstoviny a rýži s nenadýmavou zeleninou a zeleninovou polévku, max. rozmixovanou zeleninu jako omáčku. Byly to obědy jak pro batole a stále dokola 😢 Některé školky se nerady přizpůsobují, ale nechte si nechat napsat klidně papír na gastru, že vzhledem k potížím musíte mít vlastní stravu, já to tak chtěla! My se s kašlem trápíme od 2 let a dietní chyba nás zase hodí na začátek! Dobré to není a netuším, kdy bude... A menší holčička nemá problémy?
@monaska81 To mlíko klidně mandlové, ovesné i rýžové, i puding z toho jde. Jen ne sojové. Jde rozvařit i to ovoce s agarem, jak už jsem psala výš. Omáčka se dá zahustit škrobem, bramborou, rozmixovanou zeleninou nebo různými vločkami - rýžové, pohankové, jáhlové nebo nějakou instantní krupicí nebo moukou (většinou zdravá výživa).
Taky mi řekli, sám primář, že jíst může všechno, dieta netřeba, ale u nás to není pravda. Nedovedu si představit, že by tam jedla, to by jí asi zabilo! Už rok si každý den píšu, co jíme, já se vám ještě mrknu, co jsem si psala na začátku. Teď třeba nedávám ani mlíko, ani pečivo... Je to na bednu, hlavně my nemáme žádnou konkrétní diagnózu, takže na mě všichni koukají jak na blázna!
@alami Tak to je fajn, že vám chutnalo, taky mě vždy potěší, když přijdu na něco nového 🙂
@prchalka mladsia ma tiez alergiu na mlieko a reflux-u dr. sme neboli ale ma tieto prejavy ale su uplne mierne. reflux sa jej prejavuje len pocas choroby ked vecer ako zaspi riadne grcka. ona ma pre zmenu alergiu na strukovinu ale taku silnu ze sa dusi z malej lyzicky strukovin. fakt netusim z coho to maju obidve. s manzelom sme taketo problemy ako deti nemali. neviem cim to je. asi dnesnou stravou, jej nedostatocnou kvalitou, eckami....ale v okoli nemame nikoho s takymito problemamy, vzdy sme sa stravovali relativne zdravo a takto sa musime trapit. no som rada ze som prisla na pravu pricinu castej chorobnosti starsej v skolke. imunitu mala uplne v poriadku a furt tam vsetko nachytala. vtedy som este netusila ze to moze suvisiet prave s refluxom.