Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@zanidan Karob se spíše nedoporučuje při ekzémech apod.. Na sobě to člověk kdyžtak musí vyzkoušet, jestli mu to něco udělá. Dospělák to snese, s dítětem bych to nezkoušela!
A sirupy jsou myslím v pohodě, i když ve všem je cukr, který zas překyseluje organizmus. Nejlépe, kdyby se bez toho člověk obešel, ale malé jsem taky mazala občas med, sirup rýžový do dezertu, včera jsem koupila kukuřičný.
Lepší než sirupy budou SLADY, tam jsou pomalé cukry 😉
Aha to jsem nevedela,ze se nemuze ani cukr :( a ja tak miluju sladke, no co uz, ma to i svetlou stranku, ,ze aspon zhubnu na leto 🙂 a med neprekyseluje? Nebo co hroznovy cukr? Clovek potrebuje I nejky cukr. No s tim sladovym sirupem, ja jsem alergicka na obiloviny a tak to asi nebudu moct, ale mam doma ryzovy sirup a domaci vceli lesni med. Take ten hroznovy a trinovy cukr. Take jak casto se muzou jist mlecne nizkotucne vyrobky.
Taky jsem nevědala, že se nesmějí cukry, ale to tedy nevím, co by už jedl. Co vínm, tak nízkotučné výrobky patří do kategorie občas
To nééé že se nesmí cukry 😅 Samozřejmě můžou, já jen že se říká, že překyselují organizmus - a to já nevím, jak na to pak reagují refluxáci, protože sama tyhle problémy vůbec neznám! Samozřejmě si cukrem i sirupem osladit můžete 🙂
@zanidan Med i hroznový cukr, i cukr v ovoci - všechno jsou to jednoduché cukry a ty překyselují a jdou rychle do krve.. Ale když to člověk nepřehání... Co už by potom mohl, že jo? Tímhle, co tam píšu se řídí hlavně makrobiotici, ti si prostě normálně neosladí. Ano, to jsem zapomněla dodat, že slady nejsou vhodné pro lidi citlivé na lepek. Jelikož jsem ho teď i malé vyřadila, tak nám zbývá taky jen ten sirup a med 😉 nebo rozmixované sušené ovoce!
@monaska81 Jak jste na tom s léky - stále stejné? No když dítě nechce, můžem se stavět na hlavu - moc dobře to znám. U nás jsou zase scény kvůli jiným naprosto "obyčejným" věcem 😖 Prášky zabírají tak do 3.dnů a pak drží hladinu. Tím se liší od třeba Gavisconu, Rennie, sody, co to zklidní hned, ale pak se problém stejně vrací a člověk si musí dát znovu. Myslím, že se i říká, že kašel ráno se taky pojí s refluxem 😕
Ten ORL dr. by byl fajn, ale byla jsem tu jak v ambulanci, tak v nemocnici - copak by je to netrklo? Jednou jsem jela do ambulance i extra jen kvůli té mandli...a řekli mi, co mi řekli. Bohužel máme těch problémů víc, jasné gastro a to EEG...těžko se to pak doktorům na jiném vyšetření vysvětluje, jaké má problémy, když vlastně nevím, CO dělá největší problém ☹
MOŘSKÉ ŘASY kdo se tu ptal, tak jsem zjistila: Prý jsou v Japonsku přísné kontroly, tak by nemělo nic s překročeným limitem vyjít ven!!! Popř.jdou koupit řasy i odjinud, ze Španělska..
MANDLOVÉ MLÉKO recept: http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko/
Fajn je na odkyselení těla, ale jak je to tam s tuky to nevím, to ještě zjišťuju... Taky by se z něj asi dal uvařit ten puding, kaše... Pokusím se ho taky výhledově udělat a uvidím 😉
@prchalka prášky stále stejně. Dáváme je v granku, jediný možný způsob podání. 😒
Suchý dráždivý kašel už nemá, ale přešlo mu to do vykašlávání a zahlenění. Teď do školky nechodí - má rýmu. Odvezla jsem všechno mléčné, jestli mu to nezpůsobuje to, a o víkendu uvidíme, jestli se to nezlepšilo. Dneska dostal rýžové mléko - to si myslím že nemá s mlékem nic společného, takže mu to snad neublíží.......
Kontakt na doktora - 233018205 Mudr. Chvojka, je na druhé straně Prahy, ale je hodně oblíbený, s dětmi to umí a hlavně je jeden z nejlepších ve svém oboru. Nebýt jeho tak do teď nevíme, co mu je.
dobry..vedel by mi niekto poradit ake su bezmastne jedla?a ked dietatko nemoye papat mastne jedlo je to choroba?
@hiphopzivot bezmastná jídla jsou všechny, která nejsou mastná, nemají v sobě tuk, popřípadě minimální množství. A druhé otázce přesně nerozumím, bohužel. Záleží asi na tom, co je to za chorobu, třeba reflux je nemoc.......
@zanidan nám lékaři řekli, že když mu občas dáme to, co má rád, tak mu to neublíží, takže občas si to, co máš ráda dát můžeš. Nzkotučné výrobky občas asi 2x - 3x do týdne
@prchalka zjistila ten tuk v mandlovém mléku?
@hiphopzivot Bezmastné je vše, do čeho nepřijde tuk, olej, máslo...! Takže vařit a dusit jen na vodě, tak to máme, bohužel, my ☹ Taky řeším, jestli je to "pouze" reflux, nebo jiná choroba... Nikdo mi na to ještě nebyl schopný odpovědět. Každopádně zátěž a nepříjemné to je a nenormální taky 😔
@monaska81 To mandlové mléko - no napsala jsem té paní, jak jsem vám sem hodila ty stránky vaříme zdravě. Odpověděla mi tohle:
Ano, mandlové mléko je vhodné a dokonce i pro kojence, když maminka nemá mléko.
Dělávám ještě jednu variantu mandlového mléka kromě toho uvedeného, také je dobrá snad i lepší..ještě ji pak také vydám...a to z předem namočených mandlí....Namočené a nabobtnané madle (přes noc) ráno krátce spaříme a sloupneme...v množství cca 100 g na 500 ml vody rozmixujeme a přes plátenko přecedím...co nejdříve vypít...
Zkuste i makové mléko, má toho vápníku nejvíce...http://www.varimezdrave.cz/makove-mleko/ opatrně vyzkoušejte, po troškách, je více tučné...
No, muselo by se to zkusit. Nevím, jak na vypití, ale do pudingu nebo dezertu by to vadit nemuselo. Můžem to zkusit třeba pro sebe nejdříve...My snesem i 5 nastrouhaných mandlí třeba do kaše..
dakujem pekne
Ahoj holky, tak včera se mi podařili řízky na suchu - obalila jsem v trojobalu jako normálně. Potom jsem každý řízek obalila znou ve jaíčku a hodila na suchou pánev, osmažila tak aby se vajíčko zatáhlo a potom vkládala do pekáče na pečící papír. Přiklopila, dala do trouby na 45 minut, poté odklopila a nechala cca 15 min..... Řízky vypadali sice trochu divně, obal byl trošku vláčnější, ale chuťově naprosto super, i manželovi chutnalo.
K svačině palačinky - místo mléka použil manžel vodu, smažil to na sucho jen pod každkou 4 palačinkou trochu olejem podmazal (tu jsme dali vždy stranou). A k nerozeznání od normálních papačinek 🙂
Tak a pokračujeme v receptech 🙂 Včera losos na vodě a k tomu bramborová kaše z vody 🙂 (já bych použila rýžové mléko, ale oběd dělal manžel)
Jinak jsem objevila v Kolíně italskou pekárnu, kde majitel je Ital s českou manželkou. Prodávají Italský chléb pečený doma, je sice kynutý, ale když mu ho dáváme 1 den starý, tak mu nevadí. A hlavně nejsou tam žádná Éčka ani barviva nic takového. Taky prodávají italské sušenky, které mají 12% tuku ve 100g, takže taky kupujeme a pohoda........
Malej je ještě pořád nemocnej - pořád ta rýma. Včera jsem volala na ORL, a sestřička mi říkala, že to může slouviset s tím, že ještě nedáváme autovakcínu. JYenže tu zase dávat nemůžeme, protože je po očkování a čeká ho ještě jedno očkování. Takže až potom. No, tak uvidíme příští rok.
Palačinky jsou u nás teď in. Má je skoro každý den 🙂 Na zítra jsem uvařila guláš a myslím, že se mi fakt povedl 😉 . K tomu bramborový knedlík nebo kolínka
@dadkaa ☹ no to mi je veľmi ľúto, že sa nič nezlepšilo, ale ja si pamätám, že fakt tak po tom roku diety zjedol malý len omastené halušky tatinovi z taniera a kašel bol hneď späť. Teraz sem tam niečím zhrešíme, hlavne ak sme mimo domu a nič sa nedeje. Vydržte ešte, určite sa to musí zlepšiť. Držím veľmi palce 🙂
🙂 ahoj dlouho jsem tu nebyla ,u nás lečba stejná už rok losaprezol,kinito..na reflux...ještě asmanex,sinecod,symbicort,na astma..no a aerius a avamys..isopranasine ..lečba trvá rok mírné zlepšení je ..záchváty už nejsou tak časté..a když jsu dokážeme je zklidnit..jen v lednu měla malá prasečí chřipku..a to byl teda nářez ,ale naštěstí v neštěstí máme skvělou dr.....Ted jsme byli smalou na vyšteření řasinek ...byla jste některá????Sylvě sice vadu našli ,ale naštěstí ne vrozenou ...
ahojte, mi sme sa dozvedeli že máme reflux len pred pár dnami, vlastne tesne pred veľkou nocou, z toho papiera čo nam dal doktor som uplne tupá, no pozerám že vy s tým nemáte až taký problém, prečítala som si tu už dosť receptov a pozapisovala som si čo a ako, dufam že sa nam to bude dariť, len mam otazku, či môže mala lekvar, pretože ho nenormlane zbožňuje, a ako varite ryžu, pretože ja ju stale robim na oleji, a či nahodou nemože olivový olej panenský a tiež neviem čo je to mrvenička do polievky , v živote som to nepočula ani nejedla, a ako sa robia tie tvarohove knedlíky, ja viem že vam pripadám ako uplne duta hlava, ale nad ničim nerozmyšľam posledné dni, len ako jesť, čo jesť, a ani neviem ako to vyčleniť jedenie na 6 dávok denne, som z toho ozaj blázon...pomóóóóóóc
@wallery0 Nic si z toho nedělej. Taky jsem byla ze začátku mimo, než jsem si zvykla. My nedostali papír žádný, vše mám odsud.
Lekvar - záleží na složení - to neznám. Koukala jsem se na internet a je tam několik receptů.
Rýži vařím normálně ve vodě - nikdy jsem ji jinak nedělala, olej nesmí bohužel žádný (tedy dle mého).
Recept na tvarohové knedlíky nemám, ale zkusila jsem najít - myslím, že toto by mohli, když to trošku upravíš (jogurt light, smetana žádná nebo light): http://recepty.vareni.cz/lehke-tvarohove-knedliky/
Mrvenička je drobenka - viz. googl.
A ohledně 6 porcí - s tím se moc netrap. To je snídaně, svačina, oběd, trošku ovoce nebo zeleninky, svačina, večeře (popř. pozdní večeře.)Hlavně dodržuj 2h před spánkem nejíst. Náš jí pořád a občas pusu nezavře. Ještě mi někdo poradil nedávat delší dobu před spaním už hodně pít aby neměli žaludek na vodě( pít normálně ano, ale náš vypil vždycky ještě večer na jednou třeba 0,5l čaje)
Tak vydrž, za chvíli ti ani nepřijde, že vaříš jinak.
Ahoj všichni,
opět nové zprávy. Tak 🙂 i tak 😒
@monaska81 Díky za optání, odpověď následuje..
Už týden je u nás skvělé zlepšení se spánkem. Nevím, či se projevuje vysazení lepku (po 1 měsíci) nebo léčitel, kde jsme byly zatím 4x! Minulý týden mi řekl, že na ni ohledně zažívání už nic velkého a zásadního nevidí, mělo by to být zklidněno. Prý si nemyslí ani to, že by příčinou našich nocí byla mandle. Že si teď ale myslí, že největší problém je v hlavě, jestli si nestěžuje na bolení atp... (no to má pravdu, problém v hlavě je, jinak by bylo asi EEG čisté)!
A naše noci teď vypadají tak, že se třeba ani nevzbudila na čůrání, tudíž se jednou počůrala až na postel a 3x cvrkla, takže stejně převléct. A přišla za mnou poslední 2 dny až v 7:15 a v 6:50 ráno 🙂 Takže super!
Potud ty dobré zprávy. Dost jsem myslela i na naurologa, na to, že by mě zajímalo další EEG, jestli i tam by bylo vidět zlepšení, což by byl zázrak!! A tak mi dnes sám od sebe volal 😕 😨 Což znamená, že je něco blbě! Ptal se, jak jsme na tom, jaká je četnost toho neklidu (záchvatů), jestli je líp... Když jsem říkala, že se to o moc zlepšilo, tak ho to sice těší, ale na druhou stranu byl smutný, že tohle slyšet zrovna nechtěl, protože máme špatné krevní testy, játra ok, ale bílé krvinky ne. Asi za to můžou léky na epi, takže máme snížit dávku o půl prášku a 23.4. znovu na odběry a tak jsem ho poprosila i o to EEG. Řekla jsem mu i proč by mě to zajímalo, že vlastně dělám pokus s tím lepkem a léčitelem...co když se prostě něco změnilo taky v té hlavě?!?! Za léčitelem opět ve ČT, tak se zase dozvím víc.
@dadkaa Ahoj, to mě mrzí, člověku to zase sebere pár sil, to znám 😔 Ale vy jen dietíte, neberete žádné léky, ne? Rok je ještě krátká doba, vydržte! Hlavně, pokud je při dietě jakž-takž dobrá! My se taky trápíme od 1 roku a dnes je jí 4,5!!
@meluhelu Ahoj, zato vy ty léky, to je teda výčet! To jsme na tom asi ještě dobře! Na ref je stále musí brát? My teda Helicid a bere ho od 3.let, už se mi to taky zdá dlouho, ale bez něho to několikrát nevyšlo. Teď po tom léčiteli a zklidnění se to budu snažit výhledově vysadit! To je moje velký přání a cíl!
@wallery0 Ahoj, taky jsem byla první rok jak tele a vařila ze 3.zelenin a furt to samé, suché a bála se něco přidat.. Postupně se to zklidní a upraví. Povidla švestková nevím, sama bych to moc nepokoušela, ale rozvařená jablíčka by to mohla nahradit.. 😕 S ostatními recepty poradí holky, ty nejsou moje. Na začátku bych nepoužívala žádný tuk ani olej a po zklidnění můžete zkusit přidávat a pozorovat reakce, když to bude ok, malé množství snesete, tak používejte! Rýži bych uvařila jen sáčkovou nebo sypanou ve vodě. Mrvenička jako "zavářka"?? Pokud nemáte jiná omezení, tak tam může přijít téměř všechno. Vajíčko s moukou nebo krupičkou, vločky rýžové, jáhlové, pohankové, obiloviny, kuskus atp...
@alami
@prchalka ahojte viete mi poradit, pripadne niekto kto uz ma dlhsie tuto dietu. dnes nam dosli z alergologie vysledky, mali sme alergiu na mlieko a uz ju nemame. viete mi poradit co z mliecnych sa moze? na zaciatku temy boli spominane nizkotucne syry, tvrdy syr gouda by sa mohol? a maslo? klasicke v tenkej vrstve na chlieb? a napr. biely smotanovy jogurt?
@melanche joj, ale to pozor, však ak ste mali vysadené mlieko, jasné, že ti v krvných testoch nevyšli protilátky. proti čomu by mali výsť, keď ste mlieko nepili. To vôbec neznamená, že alergiu na mlieko už nemá, len, že sa prestai tvoriť protilátky (lebo sa nemajú tvoriť proti čomu). Po čase -cca 9 mesiacoch diety sa môže vyskúšať, aká e tolerancia, teda pomaly zavedieš niečo z obsahom mlieka a čakáš a pozoruješ, čo sa bude diať. isto nie hneď veľkú dávku. Dobré je začať niečím kyslomliečnym, tam je BKM naštiepená, takže začala by som jogurtom.
Inak, test tolerancie sa robí aj tak, že sa dávkuje po hodine mlieko, najskôr len na pery, po hodine 1ml !!! po ďalšej hodine 2ml, po ďalšej ťml, potom asi1dcl... Aj takto by sa dalo.
@alami no nam dosli vysledky postou, a uz mi tam nedvihali, takze nic neviem. to znamena ze ked zavedieme mliecne a bude tolerovat, po case ked sa vezme krv, moze jej vyskocit ta hodnota, ale nemuseli by sme uz mlieko vylucit? a aky jogurt? nizkotucny? a maslo by som jej mohla skusat? aj z hladiska refluxnej diety. a bryndza? smutne ze clovek nie je normalne informovany lekarom. mlieko jej davat nebudem nikdy, chcem len mliecne vyrobky. inac zaujimave, lebo mladsia bola teraz tiez pretestovana a mala silnu alergicku reakciu na strukoviny, az taku ze sa dusila skoro, takze ich neje od malicka ale v krvi jej tie hodnoty vyskocili a dost vysoko

Dobry den, bohuzel I ja mam reflux a nevim zda se muze pri teto diete karob misto kakaa, dale sirupy jako jsou napr. Javorovy, ryzovy a pod. Dekuji vsem za odpovedi predem 🙂