icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

prchalka
9. júl 2013

@monaska81 Já to kupované rýžové taky na dlouho vysadila, těžko říct, jestli nějak ubližovalo, u nás nešlo poznat naprosto nic! Co by tam mohlo vadit je snad jen olej, který píšou ve složení, ale podle mě ho tam musí být minimum (bohužel to nepíšou v %). Minule jsem z toho udělala kaši a bylo to bez problémů. Samotné jí ho nedávám, spíš z toho zkusit něco vyrobit, do něčeho přidat...
Jo zuby se taky můžou kazit z ref! Ta semínka se můžou povařit a dát do jídla, rozmixovat do polévky, kaše a tam už to nepozná a není problém to sníst. Zobat jen tak jí to taky nedávám!

zuzba
8. aug 2013

milé mamičky, tak patríme do klubu, v pondelok som sa dozvedela, že malý 3,5ročný synček má silný reflux. jediné z čoho mám v hlave zmätok je mlieko! dva roky bol kojený a nemal žiadne problémy a potom to začalo. dávali sme len plnotučné mlieko a zrejme to bola chyba. teraz sme v šrobárovom ústave dostali papier a píše sa tam o vhodnosti nízkotučných výrobkov o čom veľmi pochybujem, že patrí do bruška malým papkáčom. máme možnosť kupovať ovčie, kozie jogurty, kozie mlieko. chcem dodržať čo najviac pol roka diétu, máme aj helicid. ale dosť by ma zaujímalo, s akým mliečkom robíte pudingy, omáčky a do teraz som používala do krémových polievok šlahačkovú smotanu .... poradíte mi prosím niekto, čo robíte v tomto prípade? prípadne iná náhrada mlieka? ale cenovo dostupná. napr. pokračovacie mlieka????

alami
8. aug 2013

@zuzba ahoj, to že si dala plnotučné mlieko, nebola chyba. nemohla si vedieť, že malý má/biude mať reflux. A ak to myslíš tak, že z toho reflux vznikol, tak tak to tiež nie je. Reflux nevzniká tým, že dieťa je tukovú stravu, alebo nejako nesprávnu.... Naopak, terajšie tvoje uvažovanie o mlieku sa mi moc nezdá 😅 Ve´d ak sa chceš refluxu zbaviť, musíš dodržiavať dietu a vrámci diety sú nízkotučné výrobky. treba to dodržať. Že deťom nepatrí nízkotučné - to je pravda, ale zdravým deťom. to je to isté, akoby niekto tvrdil, že dieťa s cukrovkou nemá sladiť sladislom, ale cukrom, lebo sladidlo nepatrí do stravy dieťaťa.
odporúčam ti čím prísnejšie dodržiavať dietu, vyplatí sa to 😉 Smotanové polievky musíš oželieť, nič nenarobíš, sú aj horšie veci. Smotanu nahraď zátrepkom z nízkotučného mlieka.držím palce a prajem veľa síl a trpezlivosti 🙂

zuzba
8. aug 2013

alami, súhlasím, len sa bojím, aby mu nechýbal vápnik, lebo on má 3,5roka a už 109cm, my s mužom sme vysokí a máme problémy aj s kĺbami aj s krivými chrbtami a chceme tomu u malého predísť. no snáď sa za ten polrok nestane nič, ak bude na nízkotučnom mliečku a pridáme do stravy trebars calciový sirup. S kozími produktami nemáte skúsenosti? tie obsahujú minimum tuku. a ešte jedna vec, čo natierate na chlebík? maslo v malom množstve?
ak som správne pochopila z niektorých príspevkov, reflux je celoživotná záležitosť? len po zvládnutí toho najhoršieho treba dodržiavať stále určité zásady a obmedzenia?

zuzba
8. aug 2013

a taký nejaký syr - eidam, ementál je vhodný? hovorím, všetko okrem mliečných výrobkov mi je jasné

zuzba
8. aug 2013

a čo tak sójové mlieko alebo obilninové a ako to je vlastne s tou kyslou smotanou?

alami
8. aug 2013

@zuzba neviem či vápnik súvisí s obsahom tuku 😕 nemyslím si, zato v sójovom už vápnik nemáš, ak by si sa tak bála, daj si predpísať vitakalcin. Kyslú smotanu môžeš, je aj nízkotučná, tiež tvrdý syr nejaký 30%, alebo syrokrém light, ono tých light výrobkov nájdeš dosť. maslo je tiež aj light - rastlinné.
Nie je to doživotné, my už sme v pohode(ťažký reflux mal zistený syn pred 3 rokmi), už nemusíme tak dávať pozor, ale to už je zvyk, že také veci neje. Ale ak aj zje, nič sa nedeje, už dáme aj hranolky, ke´d sme niekde mimo domu a treba niečo narýchlo zjesť. Môj malý má okrem refluxu alergiu na mlieko aj na sóju aj vo forme sójového lecitínu, ktorý je všade. To už sú také obmedzenia, svoje by ti tu vedela rozprávať aj prchalka... ten reflux sám o sebe nie je taký zlý, neboj nič, zvládnete 🙂

prchalka
11. aug 2013

Prchalka je zde 😀 zdravím všechny!
@zuzba Tak já po nějaké době, kdy se zajímám víc o jídlo (bezlepkové, bezmléčné, beztučné, makrobiotiku) vím o vápníku toto. A je to obšlehnuto od maminek, které mají své stránky a opravdu tomu rozumí. Praktikují MB, jejich děti jsou naprosto zdravé a nic jim nechybí. A i já můžu potvrdit, že to funguje.
#Čím více mléčných výrobků konzumujete, tím více o vápník přicházíte. Čerstvě nadojené mléko od krávy je jako každé mateřské mléko zásadotvorné. Mléko a mléčné výrobky, které se průmyslově zpracují jak pasterizací, tak homogenizací se stávají tímto procesem kyselinotvorné. A to je celý kámen úrazu. Jakmile sníme kyselinotvorné jídlo musí tělo, aby si udrželo krev mírně zásaditou, odbourat naše vlastní zásadité minerály a jídlo tím zneutralizovat. A nejjednodušší je pro něj vzít si vápník a minerály z kostí, vlasové pokožky, nebo ze zubů. Čím více jíte mléčných výrobků, tím více přicházíte o vápník, tím spíše vám hrozí osteoporóza, budou se vám kazit zuby, nebo padat vlasy. Proto přidat mléčné výrobky, abychom měli více vápníku je opravdu kontraproduktivní. A národy, které mléko ani neznají např. osteoporózou vůbec netrpí.
Nejdůležitější příčinou nedostatku vápníku v organismu je přejídání se potravinami s vysokým obsahem proteinů (maso, vejce, mléko, sýry, máslo, ale i fazolí ve velkém množství). Další zloděj vápníku je vše, co obsahuje rafinovaný cukr. Po snědení těchto kyselinotvorných potravin a následné matabolizaci, se v těle krev okyselí a tělo odčerpá vápník z kostí a zubů, aby znovu alkalizovalo krev. Nejprve odebírá vápník z páteře (proto nás také často bolí) a z pánevních kostí. Když není vápník odebraný v dobách zvýšení potřeby nahrazen, kost se stane časem deficitní. Ze zralé kosti je možné odebrat 10-40% vápníku, než se na rentgenovém snímku vůbec projeví deficit.
Při stravě založené na obilovinách, zelenině a malém množství luštěnin, semínek a mořských řas není nadměrné množství vápníku vůbec potřeba. Rostlinné potraviny nás o něj totiž neokrádají, naopak, samy jsou jeho dobrým zdrojem. Ani dospělá kráva, kůň nebo slon nejí mléčné výrobky a mají vápníku dost, kde ho tedy berou? A kde se vlastně bere vápník v kravském mléce, když kráva sama mléko, ani sýry nepožívá? Všechna býložravá zvířata čerpají vápník z trávy a obilovin a naprosto jim to stačí. To jen nám od narození je vtloukáno do hlavy, že musíme pít denně mléko a jíst sýry, abychom měli zdravé kosti. Přitom opak je pravdou.
Pro správné využití vápníku jsou potřebné i další prvky, hlavně hořčík a vitamín D, který napomáhá ukládání vápníku do kostí a také mírný pohyb.#
Tolik zatím k tomu vápníku na uklidnění, že pokud nejíte mléčné, nemusí to být hned tragédie. Sama to tak napsat neumím, info jsem okopčila.

Mám pro ostatní taky dobré zprávy, teď už to můžu napsat. Před měsícem jsem se rozhodla. Došla jsem k názoru, že vše u nás bylo určitě způsobeno lepkem, když ne kyselinami. Začala jsem vysazovat Helicid. Teď už jsme nějakých 25 dní bez něho úplně a NIC se nestalo a to jí vše, co můžeme, kromě lepku a tučného! Mám velkou radost, toho jsem chtěla dosáhnout. Menší už kvůli tomu, že ho asi brala 2 roky zbytečně ☹
A další věc - byly jsme v týdnu na neurologii. Dr.má radost, jak nám to krásně funguje, pochválil nás, jak se zlepšila. A hlavně - krev už máme úplně v normě, i přes braní léků na epi. Nechala jsem si zjistit právě i hladinu vápníku a horčíku. Nejíme NIC mléčného. Dávám místo toho semínka do jídla (dá se umixovat se zeleninou), sušené ovoce, řasy, trošku mandlí (nastrouhám do kaše nebo svačinky), zeleninu, jáhly, rýži, zvládneme i nenadýmavé luštěniny (cizrna, červená, žlutá čočka, dětem stačí do celého jídla 1 lžíce) občas něco s vápníkem (rýžové mléko, křupky), občas i tu tabletku - a vápníku máme podle testů dostatek 🙂 Důležitá je podle mě pravidelnost, každý den dát aspoň něco z toho. Ale jinak jí dám i maso, vajíčko, rybu, ovoce. Z MB jsem si prostě vzala jen to, co je pro nás vhodné 😉

prchalka
11. aug 2013

@zuzba Jako náhrada mléka jsou obilná mléka - nejlépe rýžové (některé jsou i s vápníkem), jáhlové. Sojové bych neriskovala (holka po něm měla 2 měsíce atopickou reakci). Já si vyrábím svoje mléko v mlékovaru z rýže a jáhel, mandlí.. Včera jsem z něho udělala třeba špenátovou polévku, používám ho pak do vaření, snídaní, svačin. Puding jde udělat i z takového mléka a nebo i z rozvařeného ovoce. Zahušťuji buď klasicky pudingem v prášku (v našem případě bezlepkovým) nebo agarem.
Když už máme vyjímečně bezlepkový chleba, natřu jen med nebo džem. My jsme reagovaly zle na tučné, proto nepoužívám žádné máslo na mazání. Kdysi dávno jsem mázla aspoň ghí, ale opravdu jen pro chuť, nic nemastím, k tomu se dostanem snad postupně, až se nám upraví to trávení bez lepku. Ale už zvládneme kapku oleje do dušené zeleniny. V celém obědě se to pak ztratí a tuk je přece potřeba.
Mrkněte o pár příspěvků dozadu, už jsem toho tu napsala mraky, pak se opakuju 🙂

prchalka
11. aug 2013

Posílám zas trochu inspirace 🙂

prchalka
11. aug 2013

Novinka je taky to, že i já sama jsem konečně už měsíc ne bezlepkové dietě. Trvalo mi to od února (to začala ona). Jenže okolí je prostě tak netolerantní, že jsem se rozhodla, že v tom nemůže být sama! 😉

prchalka
11. aug 2013

Ještě jsem stáhla poslední z foťáku. Jak vidíte, už zkoušíme i rajčátko, papriku, fazolky a zdá se, že to zvládá... 😉 Mám jeden jediný problém. Je schopná sníst porci jak chlap! A co 2h se ptá po jídle a neustále o něm mluví a tak to jde celé dny, z čehož mně jde hlava kolem 😝

prchalka
11. aug 2013

Hodně vápníku má taky čaj Bancha a čaj ze sedmikrásek 🙂

zuzba
11. aug 2013

prchalka, ďakujem za info ohľadom vápnika, niečo na tom bude .... a ako vám zisťovali alergiu na lepok? malému robili krvné testy a boli negatívne. krásne vyzerajú tie vaše fotečky, hneď by som si dala. no u nás by asi bezlepková neprešla a dúfam, že ju ani nebudeme musieť mať, určite z niečoho malý musí mať tú kyselinu a nemyslím, že to bude zo všetkého, čo je zakázané, lebo ani pred dietou som mu veľmi nesolila, korenila len bielym korením, nepražili sme - výnimočne a s tukom som tiež opatrne robila, len teda som mu dávala plnotučné výrobky. 😒

prchalka
12. aug 2013

@zuzba U nás to byl všechno asi jeden velký omyl. Ale zase jsem tu našla maminky, díky kterým jsem to nejhorší období vydržela! Nejdřív, že máme reflux, jenže 3 další různá vyšetření to nepotvrdila! Jen reflux plynů, NE kyselin! Nikdo nevěděl proč!!! ☹ ☹ ☹ To vidím jako velkou chybu, protože jsme holku nechali trápit dobré 3 roky! Brali jí 2x krev na lepek na moji žádost - všechno negativní, všichni ji viděli jako zdravím překypující dítě, ale že nemůže vůbec spát, kašle, že je unavená, nemůže ani chodit do školky...nikdo neřešil. Pak jsem se začala prokousávat netem a knížkama, zjistila jsem, že lepek může způsobovat takové problémy, o kterých lidi vůbec neví a nemusí mít ani žádné velké potíže. Jelikož jsme dostaly až na neurologii a v té době nám zbyl ve stravě lepek jako poslední alergen, co jsem mohla zkusit vyřadit, udělala jsem to. Přišla jsem si na to sama! Po měsíci se všechno začalo lepšit, začala po 4 letech spát, vyčistily se jí ne EEG epileptické křivky atd. atd... Teď už se může i hodně najíst a nebolí jí hned bříško, trávení se dává do pořádku. Kašel, který se zaměňoval za refluxní - byl podle mě způsobený nadýmáním z lepku (i její tříselná kýla), na to se najedla, bylo jí těžko a tak pořád dokola... Jenže já tenkrát netušila, co vím teď a to je mi moc líto 😢
Nevím, co to je, celiakie asi ne, možná jen citlivost na lepek....?! Teď už místo gastra, kde se vůbec nic nevyřešilo navštěvujeme jen neurologii a neurolog mi nabídl i testy na alergu...uvidíme, jestli zjistím ještě něco dál.
Lepek s refluxem kyselin nesouvisí, stačí nedráždit tučným a dráždivým jídlem. Teď mi jde o to, šířit mou dobrou zkušenost dál a poradit, když můžu 🙂 Ač se to nezdá, strava nás ovlivňuje hodně, ale většinou na to lidi přijdou pozdě, až když se tělo začne bránit nebo onemocní 😒

zuzba
12. aug 2013

fú prchalka, ako tak čítam, tak ste si užili. :( to mi je ľúto a veľký obdiv, že si to takto bravúrne zvládla sama. ja som si povedala, že veď je to len reflux, žiadna ťažká nevyliečiteľná choroba, no je chudáčik dosť obmedzný. nám sa prejavil v podobe častých zápálov horných aj dolných DC, zápalom pľúc, stále mal zadnú nádchu, do toho nám zistili veľkú nosnú mandľu, dosť slintal. od minulého týždňa berie helicid a sme na tej dietke a musím povedať, že v noci sa nebudí, toľko nechrápe a dokonca mu prospieva, že nepapá čokoládky, brumíky ... aj keď sme našli iné alternatívy. dnes som kúpila v DM rýžové mlieko, tak som zvedavá na reakciu, pretože Kubko má rád "kávičku" - Caro a s mliečkom, tak snáď mu bude chutiť. dúfam, že sa nám to dá čoskoro doporiadku, keď k tomu budeme aj cvičiť, ako nám ukázali. .... dokonca mám aj pár svojich receptíkov. Dnes sme si upiekli cuketovú - beztukovú bábovku, k obedíku sme mali brokoličkovú polievočku s nasucho opečeným chlebíkom, bylinkové kuriatko robené na vode s ryžovo-pohánkovou prílohou a sladké čerešničky - doma zavárané. Pred tým sme mali palacinky nasucho - a boli mňam, morčací vývar s karfiolom a zemiakmi a mäsko na mrkvičkovej šťave a tarhoňu. horšie je, že som s manželom hneď hladná. U nás bol problém asi v tom, že malý sa dosť napratával (aj keď je chudučký) a išiel napr. hneď po papaní spinkať. teraz dodržiavame pred spaním nepapať aspoň 2hodky a je to hneď veselšie.
prchalka a nemáš prosím nejaký dobrý receptík na cícerovú polievku?

prchalka
13. aug 2013

@zuzba To je zvláštní, že mě obdivuje někdo, kdo nás vůbec nezná, děkuju za ta slova, potěší! Přitom moje nejbližší okolí mi nikdy neřeklo nic podobného a já přitom byla tak vyflusaná! Ale je to tak, že člověk, pokud překoná těžké období, stane se silnějším a opravdu víc si váží běžných věcí. Ano, je to "jen" reflux, to je třeba si opakovat, když je to člověku hodně líto. Jsou na tom děti o hodně hůř!
Vidíte, jak si umíte hezky poradit a uvařit, ta jídla zní to dobře 🙂
Recept žádný nemám, improvizuju. Dá se udělat normální zeleninová polévka a do ní kuličky vhodit nebo něco na způsob bramborové. Tu jsem udělala dneska. Pokud úplně bez tuku, tak dát jen zeleninu se zeleninovým vývarem, ochutit, na zahuštění jsem použila pohankové vločky, ty jsou za 3 minuty hotové a do toho bych opět hodila kuličky cizrny 🙂 Jak jste dělali cuketovou bábovku bez tuku?

zuzba
13. aug 2013

Tiež sme si prešli všeličím, byť mamou je také ťažké, hlavne vtedy, keď sa snažíte pre svoje dieťa urobiť maximum, pretože je pre vás najdôležitejšie. živo si viem predstaviť vašu zúfalosť, keď malej nič nepomáhalo, preto ten obdiv, že ste to síce pomaly, ale predsa zvládli a to ešte aj vlastnými silami. to je znak, že je medzi vami silné puto a že poznáte svoje dieťa najlepšie ...
snažím sa obmieňať zeleninkové polievky s vývarmi, práve sa mi dovaril hovädzí - z chudého hovädzieho mäska. snáď to malému prospeje.
bábovku zmastil Kubko takmer celú sám 🙂 asi preto, že mi ju pomáhal piecť. Recept: Zo 400g nahrubo nastrúhanej cukety si vyžmýkame šťavu a cuketu posypeme škoricou (dala som tak s mierou, neviem vôbec, či sa škorica pri GER diéte môže). 3 celé vajcia rozšlaháme s 1 vanilkovým cukrom 180g práš.cukrom, pridáme 0,2dcl nízkotuč. mlieka, trošku škorice, 300g múky zmiešanú s 1 práškom do pečiva. Nakoniec primiešame cuketu a cesto vylejeme do formy - najlepšie silikónovej. pečieme cca 45min. bábovka je vláčna a veľmi chutná.
Dnes som robila rybu v alobale a zem. kašu z nízkotuč. mlieka, no neodpustila som si aj trošičku normálneho masla. mňam 🙂

monaska81
26. aug 2013

prchalka@ opět perlíš s receptami - obdiv 😨 Děkuji za vyčerpávající info ohledně vápníku. Kupujeme rýžové mléko s vápníkem v DM drogerii, mají tam i mandlové. Na tvoje doporučení jsem koupila vločky Nori - sehnala jsem sušené, stílo to 129,-Kč, a je toho hafo, paní říkala, že stačí příděl o velikosti poštovní známky denně, tak se snažím, ale moc mi to nevychází 🙂 Jinak velká gratulace k úspěchu s holčičkou.
Nechchi to zakřiknout, ale u nás nastal velký obrat. Najednou přestal kašlat, tak jsme začali přidávat - nejdřív vafli, potom párek v rohlíku, včera dostal poprvé houskový knedlík a je to zatím dobrý. Občas dáme čokoládu, sušenku a tak. Ohledně smaženého se ještě bojím, nevěřím tomu. Ale jsem ráda, že se to uklidnilo. Doufám, že to vydrží a pomalu najedeme aspoň trošku na normální stravu.

zuzba
28. aug 2013

Prosim vas o nejaky receptik na zelatinovu torticku pre nasich dietarov

prchalka
28. aug 2013

@zuzba Omlouvám se za prodlevu. No, co na to říct, že asi opravdu zná každý sám své dítě nejlíp a i když mi doktoři tvrdili, že při lepku by vypadala jinak....člověk se nemůže spolehnout na nic, jen na sebe a svou intuici, a pak taky na nějakou tu čínskou medicínu, jejich zákony apod. Jsem moc ráda, že funguje něco mezi nebem a zemí, tady je vidět, jak jídlo člověka dokáže negativně ovlivňovat! Nikdy bych si nemyslela, že na sobě budu dělat takové pokusy - nejíst lepek a teď už vlastně i jogurty. Lepek nejím skoro 2 měsíce a přestaly se mi zdát hrozné a ubíjejíci sny... Jogurty jsem nějak přestala jíst a moje pylová alergie (lehká rýma pár dní v létě) se dala přečkat přes to, že bych si vzala jediný prášek! Tu bábovku z cukety zkoušet nemůžu, mi došlo, bezlepková mouka se chová jinak a v kombinaci s něčím mokrým z toho vyjde tuhá placka podobná bramborovému knedlíku ☹ Tak my musíme zkoušet jen to suché. Jako želatinovou tortu bych udělala nějaký korpus a na to nalila rozvařené ovoce - já dělám s agarem, což je opět řasa a krásně to ztuhne - viz.ty moje výtvory!
@monaska81 No perlím...není každý den takové posvícení. Stále bojuju s tím - co budu dneska dělat k jídlu?!?! A že by mi to šlo už s lehkostí, to ani ne 😒 V kuchyni půl dne! Jj, ty vločky stačí špetka třeba 2x za den. Do polévky, zeleniny, na brambory apod. Zdá se to hodně peněz, ale ono to vydrží třeba na půl roku 😉 Super, že jsou i u vás změny! To se člověku hned líp žije 🙂

foxka
1. sep 2013

@petkoemmka .ahoj mne ho zistili v 30tke takze... problemy mam uz dlhe roky...skoro to zistili ze?

monaska81
5. sep 2013

TAk já už pomalu přestávám Robčovi vařit obědy do školky 😉 . Od pondělí jsem vařila jen jeden oběd a to sekanou a bram. kaši, jinak omáčky mu nechávám a zatím je to OK. Teď odlétáme s Robčou na dovolenou 😅 , neberu mu s sebou nic, kromě bebe a brumíka k moři a doufám, že to tam zvládneme. Pokud ano, jsem rozhodnuta se domluvit s ředitelkou MŠ a přihlásit mu zpátky svačinky a nechávat mu ty, které dle mého by mu nemusely škodit. Každopádně, díky Prchalce jsem se žačala zajímat více o kravské mléko a jsm teď v takové fázi, že jsem rozhodnuta mu nadále podávat jen jeho jogurt a odtučněné mléko do kaše bram., jinak ne. a to ještě přemýšlím o změně jogurtu, jenže jemu chotná jen jeden jediný 🙂

zuzba
6. sep 2013

maminky, jedna otázočka, je vhodné dávať malému hami-kaše ako náhradu jogurtov resp. mlieka? podľa zloženia obsahuje odtučnené mlieko + srvátku a samozrejme kopec cukru a nejaké rastlinné tuky, ale veľmi mu chutia a keď do toho porkájam banán alebo postrúham jabĺčko, tak je to super ako desiata alebo olovrant. papával to do roka aj pol a nič mu nebolo. čo si myslíte? inak sa snažíme diétovať, chcela by som upiecť slivkový koláč do kt. idú aj kvasnice aj olej, myslíte si, že by ho nemohol papať ani odležaný - na druhý deň? bez oleja by bol suchý a tie kvasnice už nebudú čerstvé - veď aj v pečive sú.

alami
6. sep 2013

@zuzba kaša podľa mňa v pohode a koláč tiež, veď ho nezje celý plech 😉

melanche
11. sep 2013

ahojte. dnes sme boli na kontrole na gastre. reflux mame ako tak stabilizovany. ale dr. ma nepotesila. vraj ten reflux uz bude mat cely zivot, nakolko ma 5 rokov a taketo deti to uz nevyrastu. moze sa zlepsit, ale aj zhorsit. ak sa zlepsi, moze byt casom niektora potravina opatovnym spustacom a budeme tam kde teraz. vam co povedali vasi lekari? napr. alergologicka tvrdila ze teraz od 5.roku sa dost vytiahne do vysky a ze vtedy by ho mohla vyrast. dva protichodne nazory, tak neviem kde je pravda :(

alami
11. sep 2013

@melanche mne dr tiež povedala, že ako rastie, menia sa mu proporcie a pôjde k lepšiemu. Ja si myslím, že to budú deti so sklonom k záhe. Budú vedieť čo im robí zle a to si prirodzene nedajú neboj. Môj malý je už na tom lepšie dlhšie, už pol roka a už veru kadečo poje a dobre je 😉 neboj, vyrastú z toho 🙂 Hlavne netreba hne´d prestať s dietou, držte pozvoľna ďalej, aby sa vám to nevrátilo.

prchalka
11. sep 2013

@monaska81 Tak to je super pokrok s tou školkou a pochvala za to mlíko 🙂
@zuzba Ono je už teď všechno jídlo (hlavně to trvanlivé, čehož je plný krám) dělané tak, aby chutnalo. Ale o výživě a přínosu pro tělo se už pak nedá moc mluvit. Čtu znovu knížku "Syndróm trávenia a psychológie". Tam se v léčení zachází ještě dál, než je jen bezlepková a bezmléčná dieta...je to docela mazec. Stojí za to si přečíst, jak funguje trávení a jak se dá napravit a čemu se vyhýbat.
@melanche Oni dokáží potěšit, že? Vždyť i z epilepsie se dá "vyrůst", tak bych to neviděla tak černě (a to říkám já, která jsem z našeho stavu sem-tam jednou nohou pořád v depce)! Bohužel před 14ti dny jsem jí nachytala u sousedů na sušenkách (poučila jsem je o našem problému, ale prý si to mám hlídat sama), stejně se stalo. A od té doby se zase budíme i 2x za noc..zdá se mi, že se nám to trošku podělalo. Tak zas musíme přitvrdit a dávat víc pozor a snad se to zase srovná. Nezbývá, než věřit... 😕 😵

melanche
12. sep 2013

@alami vdaka. predsa len je teda nadej...zaha pali casto aj mna, mozno aj ja som to mavala a vtedy sa to tak neriesilo. chudatko, ma 113 cm a 17 kg :( pri takej diete ani nema ako pribrat.

@prchalka viem, ja depkujem rovnako, ved sme si pisali davnejsie...stale mas moj obdiv co sa stravy tyka a aj ked ti vela papka, tes sa, ze ti zje tie zdrave veci. ja som minule kupila proso, uvarila z toho kasu a nezjedli, naplo ich. uz som tam sypala aj skoricovy cukor, vsetko mozne, aj tak nezjedli. :( a prave to je na tejto diete najhorsie. ze dlho dlho nic, dietujeme, potom uz mozme aj zhresit, znesie toho viac a zrazu zje nieco co je spustacom laryngitidy a sme zase na zaciatku diety. ked toto ma pretrvavat uz cely zivot, tak sa nikdy poriadne nenaje :( ja som bola svedkom toho ako jej laryngitida vznikla z refluxu-ziadna viroza-len strata hlasu z navratu kyselin. takze si musime davat bacha...

prchalka
12. sep 2013

@melanche My taky máme něco kolem asi 113 cm a teda 19-20 kg. A i tak je celkem štíhlá, oproti tomu, jaký byla buřtík jako malá. Myslím, že nestrádá, přísun jídla 5x denně...ona nejí, ona žere, v podstatě každé 2h! 😝 Po obědě jí vydrží mozek utlumený asi hodinu a pak začíná kolotoč, kdy bude svačina a co bude k svačině.... To je taky nápor na nervy. I když, to chápu, je to plus, že mi jí všechno - jáhly, rýže, pohanka, kaše z toho atp... 😅 😝
Ve školce jsem taky zažila extrém. Dítě, které nechce jíst, dávil se a brečel u toho, nedostanou do něj zeleninu - a naše naproti tomu jí sní plný talíř.. a je úplně jedno, co jí na něj dám a jaký je to mišmaš, hlavně, že je to do bříška 😅
Už mi tam chodí týden, uvidíme, jak vydržíme i my!
Já naopak vůbec neznám pálení žáhy. A věřím, že se jim to ještě určitě změní, stejné to celý život nebude 😉