Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@ynez75 ahoj, akurat riesim aj ja tu stravu v skolke. hned 1.den som im doniesla papier, cudovali sa ze take cosi ako reflux este nepoculi. a to je dost vychytena skolka v meste. takze sme jedini. alergologicka napisala na papier -nepodavat strukoviny, kysnute kakaove jedla a mlieko. mne sa to zdalo malo, tak som si na papierik este vypisala podrobnejsie co vsetko nasej vadi: dzusy, mak, jogurty a bezlaktozove mlieko (kedze mame aj miernu alergiu na mlieko). akceptovali to, aj ten moj papierik. ale teraz mam vycitky, lebo v pia. mi ochorela zase na laryngitidu-vyslovene z refluxu to bolo, lebo vo stvrtok som uz pocula ako sa jej tie kyseliny vracaju a do rana nemala hlas. pozerala som aj jedalny listok v skolke, v stredu jej dali zemlovku. zrejme jej aj ta nezapasovala. a neviem ako sa z toho celeho vykrutit-asi ist na gastro pre papier nech jej nedavaju vobec nic mliecne, zda sa mi ze taka dieta by mala zabrat. najhorsie je ale ze rano maju pecivo a urcite je cerstve. to takymto detom vadi najviac asi. lenze to by mi asi tiez nedovolili doniest svoj chlieb, ani by nechapali ze naco to je dobre. uz aj tak na mna zazeraju, akoby som si tu diagnozu vymyslela sama 😒
@melanche hm...mne dali cely zoznam, co nesmie jest.kebyze ho donesiem do skolky, tak mi ju ani nezoberu, lebo podla toho, nemoze jest nic ☹
Fakt neviem, ako to ideme riesit.darmo bude doma dietovat, ked v skolke sa to bude kazit.momentalne e na liečení, kde nam to vsetko zistili a tiezame laryngitidu ☹
vsak to je ten najvacsi problem u nas. mala som ju doma pol roka od januara, a to uz ma 5 rokov, ledva chodila do skolky a zase sa to kazi. tiez nechcu aby som nosila jedlo. dnes rano ked som videla ze maju na ranajky natierky z plesniveho syra, tak som hned volala na gastro nech nam daju papier ze nemozme ani mliecne. lebo u nas sa to dost kazi aj tym mliekom, gastroenterologicka nam vravela ze reflux s alergiou na mlieko idu casto ruka v ruke. no ostava u vas jedine pritlacit na veducu kuchyne, ze jednoducho musite nosit svoje jedlo. my ked budeme zase chorlavi ako posledne dva roky, tiez to urobim. nakolko je to ozaj specialna dieta a skolka musi zabezpecit nahradnu stravu a ked to nejde, tak to robi rodic.
Školky by si měly zvyknout na to, že některé děti jsou různě "nemocné" a krom léků, pomůcek aj., které si s sebou vzít musí, taky potřebují některé dietu. A je jedno jakou. Ať mají astma, alergii, reflux, cukrovku, celiakii - prostě nemůžou jíst všechno, co ostatní děti. Prostě bych si vyžádala papír od dr. - já si sama o něj na gastru řekla, že to, co vaří ve školce prostě jíst nemůže. Dr.mi tam napsala, že vzhledem ke zdravotním problémům doporučuje vlastní stravu. Já to předala ve školce a poprosila je o spolupráci. Jak máte papír od dr. a jste schopné zajišťovat vlastní jídlo, tak ta školka prostě vyjít vstříc musí!
@ynez75 Mrkla jsem jen do pasu na info - taky byla malá léčená úplně na něco jiného, že?? Jako my.... 2 a půl roku jsme ztratily.. ☹
@melanche Bohužel, nevěřím tomu, že si kuchařky uvědomí, v čem všem může být mlíko nebo lepek. Vždyť to mají děti v každém jídle! Dojde jim je to, že jí nemají nalít mlíko, jinak asi nic...to bys tam musela nad nima stát! Neriskovala bych tohle ani náhodou 😔
@prchalka od 18 mes.je liecena na slabu imunitu a zacinajucu bronch.astmu.az tu sa dozvedame, v jej 3 rokoch, ze tou liecbou, co sme mali, ju mohla dpktorka zabit.nam kazala pri zachvatoch, davat malu do pary horucej, a naopak, musi byt v mraze.jej argument, ked som tam zacala chidit ako na klavir, bol:od kasla este nikdy nikto neumrel.teraz sa dozvedame, ze mala ma reflux uz vo vyssom štádiu a akutne laryngitidy od 7.mes.jej zivota.nikdy nam to nikto nediagnostikoval, aj ked nasa alergologicka, ju pocula kaslat nespocetny krat.v skolke u nas je problem.uz na 1.rodicovskom, riaditelka povedala, ze z hyg.dovodov, je zakazane nosit jedlo.a ked ma dieta nejaky problem, mamw v meste aj duetnu skolku.tak sa obavam toho
@ynez75 ano, z hyg. hlediska se nesmí do školky nosit jídlo z domova, ale nem ocné děti, které mají zprávu od lékaře, jsou vyjímka a jejich rodiče jídlo nosit mohou. Problém je v tom, že ti musí ředitelka školky vyjít vstříct a pokud je prostě zaražená, tak asi bohužel nepoleví. Mě lékařka napsala, že nesmí potraviny, jejichž seznam jsem dodala a to stačilo. Potom jedině změnit školku, pokud je to možné. Možná by pomohl argument, že pokud by měl reflux po obědě, když spinká, mohl by se jim tam začít dusit.
@melance souhlasím s prchalkou, kuchařky nepřemýšlí, co obsahuje mléko nebo lepek. Já prostě kontolovala a kontroluji jídelníček a podle toho navařím. Takle jsem to riskla jednou, měl být karbanátek z konventomatu a byl, ale tak mastný, že Robin snrděl už když jsem pro něj přišla, za pár dnů laryngitida a 3 týdny doma. A nepříde mi, že má málo, my máme 115cm a 19kg, přijde mi to akorát.
A nezdá se mi, názor, že by mu to mělo zůstat. je ještě malý, nám říkali do cca 7mi let, prostě vyrostou a trubice se prodlouží, vidím to teď, vyrost a zlepšilo se to, takže nezoufej, ještě je čas.
@prcalka mrzí mě, že se vám to zhoršilo, sousedé chápou nemoc, ale hlídat to nebudou, klasika. Ale zase je to jasné, prostě si musíme vlastní děti lídat sami. Robča je naučen, že se musí nejdříve zeptat zda to může, ale někdy to samozřejmě také nedodrží, pořád je to díte.
@monaska81 jej dakujem, tak uz zacinam ozaj verit ze sa jej to zlepsi. masa gastroenterologicka je strasna pesimistka, mozno aj preto nam nedava moc nadej. my mame to stastie ze do tej druhej znesie toho ozaj dost, aj zakazane potraviny. chvilu ma take odrhanie, sem tam piska pri nadychu(to ked dojde zo skolky a varilo sa akoze dietnejsie jedlo pre skolkarov, ale moc tomu neverim), no po tej tretej uz musi mat dietu, potom je ok. je to tazke, lebo potom papa len maslovy chleba a to jej uz prestava chutit. a nechapem preco robia skolkarom karbonatok, minuly tyzden tiez mali a to mi teda riadne kaslala a piskala pri nadychu, preslo to tak po dvoch hodinach :(
@monaska81 Netuším, jestli se nám to zhoršilo po té sůše, ale do té doby se prostě budila jen 1x! Já vím, pokud se to ostatních osobně netýká, nebudou se přizpůsobovat, já to úplně chápu! Kdybych to sama neřešila, taky bych nevěděla, v čem co je a jak je to pro nemocné dítě nebezpečné! Ale je hrozně těžké uhlídat tak malé dítě v chumlu kamarádů, kteří lítají sem a tam do zařizujícího se domu....ona s nima... Jsme na ulici jak na zahradě, všichni jsou pokupě. To bych musela lítat pořád s ní a nebo jí zakázat si s nimi hrát! Jejich mamince už jsem teda alespoň řekla, ať tu naši nepouští k nim do baráku. Venku už to vždycky nějak omrknu. Naštěstí teď už ty děti spolu budou venku čímdál méně přes zimu!
Zrovna jsme nemocné, vydržela ve školce od 4.9. do 20.9. což je fakt velký úspěch. Navíc nic velkého to není, jen teplota, rýmu ani nemá, jen je trochu zastřená a nutí jí to kašlat, ale ani nic nevykašlává. Léky ani neberem, jen na noc jsem jí šoupla kapky na kašel, protože jí to hodně budilo a pak furt bulila!
A před týdnem mi ve školce na schůzce paní učitelky tvrdily, že NESMÍ dětem dávat žádné léky! Prostě neexistuje! To chápu. Ale dítě s cukrovou nebo epi léky brát musí, takže nějaká vyjímka by taky musela existovat! Přece by dítě nemohlo být diskriminované jen proto, že bere léky a proto nesmět do školky?????!!!!!!!
@prchalka nemam príliš koho oslovit, som tu nova a potrebujem radu.besamel, ako sa vari? Asi nie klasicky na masle muka a zaliat mliekom.ci? A cicer sa moze? A soja ci sojove vyrobky, mlieko a cwrvena šošovica? Ja vobec este neviem co a ako varit.od zajtra musím variť aj do škôlky a som zufala ☹
Mala ma reglux 4. Štádia. Zatial berieme len costi tabl.3 krat denne a prisna dieta.mam len tabulku co smie, co nie a co obcas.ale zatial, kym nenabehmeme na to stravovanie a kym neziskam nejaku prax vo vareni, to bude ťažké. Dakujem za odpoved
@ynez75 Já sice asi nejsem nejsprávnější rádce v oblasti refluxu, ale něco už mám taky za sebou 😅
Na co bešamel, na zapékání? Ten bych nedělala, nějak bych to nahradila. Třeba cizrna, červená čočka a fazolky adzuki jsou vhodné pro malé děti a lidi s citlivým zažíváním, neměly by nadýmat, když se správně připraví. Ale netuším, jestli třeba zrovna pro vás, byste museli vyzkoušet. Ve velkém určitě ne! A když, stačí opravdu přidat lžíci do celého jídla! Sojové boby a mléko určitě ne, kvůli těžké stravitelnosti a možnosti atopáku - vlastní zkušenost! 😒
Velká pomoc a inspirace pro mě byly knížky o zdravé výživě, zkus si nějakou půjčit nebo koupit - Strnadelová nebo Lužná, to už jsem četla. Nebo stránky wwww.jimejinak.cz
Jsou tam recepty, nové kombinace, ingredience 🙂
@prchalka ano učitelky nesmí podávat ve školce léky, vyjímku tvoří léky které se berou na doporučení lékaře jako diabetik, epileptik, nebo něco podobnéo, to co může bezprostředně ohrozit život, ale léky na kašel nebo kapky do nosu tak ne
@ynez, za chvíli si zvykneš ani ti nepřijde, že vaříš jinak 😉 jinak já bych bešamel nedávala, mléko také ne, soja ano, červená čočka ano, co je cicer nevím. Já vařím do školky dle jejic jídelníčku, jen to přizpůsobuji refluxu. Je pravda, že zítra mají fazole, takže budu vařit, ale to jen pro to, že Robča fazole nejí a tak mu udělám palačinky 🙂 , to už je toršku alibismus, ale on stejně fazole nesmí.....
ahojte, ak sem este niekto chodite, viete mi poradit? je mozne ze od novembra-decembra idem do prace. zial 5 rocna dcerka ma silny reflux. zatial to riesim tak ze chodim pre nu do skolky na obed. prosim ak ste tu take co pracujete, ako ste to riesili v skolke? v nasej musia vsetky deti povinne spat. lenze ona v ziadnom pripade nemoze po jedle lezat, lebo mi ochorie, to uz mame odsledovane. ja nemienim ustupit, len sa obavam ze nic nezmozem. ale predsa ak mate nejake tipy ako to vyriesit dajte vediet. skusim poprosit riaditelku ci by si nemohla kreslit kym ostatne deti spia. uz pocujem ako povie ze ale ked ostatne deti budu vidiet ze mi dieta nespi, tak nebudu chciet ani oni. hlavne ked su uz 5 rocne a nemaju taku potrebu spanku. obavam sa ze to nikoho nebude trapit ze je moje dieta chore a ma to vyslovene od dr. zakazane lahnut si po jedle :(
melanche@určitě dones potvrzení od lékařů. Prostě jin na rovinu řekni, jak to je a že pokud ji dají spát, že bude mít reflux a může dojít k následnému dušení ve spánku, tak to aspoň bylo u nás a že ji budou muste hlídat a pokud by se začala dusit, tak ji musí dát kortikoidy a zavolat záchranku, ale jak píši, tak to bylo u nás ☹ A pokud budeš napsáno od doktora, že nesmí 2h po jídle jít spát měli by to respektovat, nejedná se o jídlo, ani o hygienu.
@melanche Nakukuju stále 😉 No, tenhle problém jsem měla v těch 3 letech, kdy měla jakože "reflux" a já se tím řídila! Hrozně jsem se bála jí tam nechat na spaní. Ono to stejně nevyšlo, do školky nechodila, takže jsem to nakonec řešit nemusela. Stejně se mi nelíbí to, že se děti nají a jdou okamžitě lehnout ☹
U vás bych to opravdu udělala tak, jak píše monaska - říct učitelkám ta rizika (postrašit je)! Kdo to nezná, vůbec si neuvědomuje, co tomu dítěti hrozí! Když to nepomůže, tak opravdu potvrzení od dr.! Jsou i školky, kde prý děti jít ležet nemusí, tak nevím, proč by k tomu měli nutit dítě "nemocné"!
Já bohužel zase řeším teď - jak dlouho mi vydrží ve školce? Jak mám stíhat vařit po večerech, nosit do školky 3 jídla na den a ještě být výhledově v 8 v práci, když v 8 s ní stojím ve školce v šatně??
Chodila 14 dní - pak 14 dní doma s nachlazením. Pak jí chtěla na 5tileté prohlídce dr. očkovat. Odmítla jsem to, protože k tomu mám více důvodů (po nemoci, epi léky, bezlepková dieta....) Dr. vůbec nechtěla slyšet moje argumenty. Vůbec jí nezajímá, že moje dítě má nějaké omezení, že je to riskanttní a očkování by jí jen přitížilo a to prostě nepřipustím!! Jen co jsem jí dostala z nejhoršího srabu 😠
Teď mi šla zase týden do školy a včera opět potahování, rýma, škrábání v krku.
Pracák vás nutí do práce, manžel už abych šla dělat - ale kdo s ní bude pak doma? On to odmítl, že on s ní doma nebude, že kdo bude platit ty dluhy?? Byla jsem v pátek na jednom pohovoru, teď čekám, jak to dopadne, šance myslím je a co když řeknou, že mě berou? Jsem jak uzlík nervů ☹
@prchalka prežívame presne to isté. vo štvrtok som bola na pohovore a tiež mám veľké šance. aj chcem na jednej strane robiť, ale na druhej strane zase ked to nevyjde, tak nebudem smútiť. aspoň by som si ju mohla nosiť domov na obed. a tiež s manželom to isté riešime, že čo bude ak ochorejú. on nádchu nerieši, zobral by tak deti do škôlky, takže v tomto sa naše názory rozchádzajú. a prosím ťa čo vlastne hrozí keď si lahne hneď po obede? to sa fakt môže zadusiť? lebo moja mladšia teraz na obed ako si v škôlke lahnú, má neskutočný kašel, tak pol hodinu. dusivý. chorá nie je a začínam mať obavy či tiež nemá reflux :( to už ma potom porazí, lebo už teraz nevládzem. náhodou si nezistila to ryžové mlieko a arzén?
@melanche S tím mlékem se asi nikdo nesetkal a já to zatím neměla čas studovat na netu. Ale odepsaly mi dvě paní. Jedna, že když by byl arzén v rýžovém mléku, tak by byl taky v rýži - normální. A druhá: že pokud se kupuje BIO, zcela určitě v ní arzén není. U těch obyčejných být může, sice určitě ne přes nějakou danou hranici, ale ty nebio věci nejsou tak hlídané. Arzén je v průmyslových hnojivech, takže může být i v jiných obilovinách než v rýži... Jakou značku kupujete?
Já opravdu nevím, jak s tím refluxem - vlastně to nebyl náš případ. Ale při silném se dusit nebo to vdechnout můžou, to je nebezpečný! Pokud není nemocná a kašle dobu vleže, asi to není zrovna normál 😒
Kočky zhruba som preštudovala vaše rady a dala to do sumáru. ďakujem vám aj nám zistili pred 3 týždňami reflux a som z toho na nervy tak študujem a študujem..... Je tu veľmi veľa diskusie tak sa to tu ťažko hľadalo tak som si to dovolila len takto nejako zhrnúť https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/ger-dieta-reflux/
prosím vás o radu čo z toho by ste vylúčili poprípade doplnenie nejakých nových receptov alebo surovín. Ocením každú jednu radu.... ďakujem 😉
@ladislava.kristofova přečetla jsem si váš odkaz, přiznám se, že né všemu úplně rozumím, ale my jsem vynechávali a dotěď vynecháváme kukuřici, květák, hrášek, brokolici, zelí a vše z toho udělané, a další nadýmající potraviny jako fazole, čočla... dále máslo máme jen jeden typ a to nejméně tučný, ze začátku jsme nedávali žádné buchty - všude se dává tuk ( štrůdl, muffiny, bábovka), sýr pouze 30%, a méně, párky - našli jsme u soukromého řezníka, takové, které mají nejmenší obsah tuku a 85% masa, vánočka je kynute, my ze začátku vynechali kynuté úplně,
Každému vadí něco jiného, my jsme se museli prvních 6 měsíců držet striktně potravin, které jsou uvedeny v této diskuzi na začátku, v této chvíli si myslíme, že je relativně zaléčen a najeli jsme na běžné jídlo, ale stejně stále vynecháváme tučné, respektive smažené a mastné - to je pro nás konečná stanice ☹ Pomalu vynecháváme také mléčné výrobky, mléko se snažím nahrazovat rýžovým s calciem - mají v DM drogerii a jogurty sojový. To že nejí hrášek, kukuřic, čočku, to je spíše tím, že jemu ososbně to nechcutná, takže nedáváme, nevíme jak by reagoval na to. Jiak už dáváme na střídačku kynuté pečivo, někdy má i čokoládu a sušenky.
Co ještě můžete je brumík, ale ne plněný čokoládou, sojový suk,
Pokud by jste ještě neco potřebovala, tak napiště tady a určitě nekdo odpoví
Juuj dakujem za odpoved upravim si to. No pozerala som v zdravej vyzive som nasla nahradu cokolady a nutely aspon si myslim ze by sme mohli karob a karobovu natierku "nutelu" myslite ze moze???? A este balzamikovy ocit a kokosovy olej????
A este olivovyb olej , huby a slivky normal alebo susene sa mozu?
@ladislava kristofova karob asi ano, záleží na tom jak je zpracovaný a na čem je natřený, nemí být tučný, my jsem vezdravé výživě sušenky nekupvbali, mají hondě tuku ve 100g nebo to nemají vůbec napsané. Záleží na tom, na co ten olej máte, pokud dáte lžičku do zeleninového salátu a nebude to mastné, tak ano, ale my přestali olej úplně používat, houby a švestky jsou OK. Na co potřebujete olej? Dá se relativně dobře různě nahradit.
my sa riadime zoznamom zo šrobárovho, celkom (klop-klop) sa nám darí, olej nepoužívam, na pečivko mu striedam floru - light, light tavené syry a sem tam dám tenulinkú vrstvu aj klasického masla - to je chuťovo najlepšie. Dosť ma zaskočila info, že nemôže hrášok, kukuricu - nakoľko ju do varenia zaraďujem a malému sledujem zápach z úst - on keď má kyselinu, tak mu veľmi kyselo smrdí z úst. držím sa striktne toho, že nepodávam nič čokoládové, kakaové ale bez sladkého nevydrží, takže bebe-keksy, marína keksy, gumové cukríky u nás frčia a tiež v pohode myslím. a kupujeme nízkotučné jogurty a nízkotučné mliečko do krupice, resp. vanilkového pudingu. Vraj sú jogurty najväčší hnus, ale keď ich má rád? so sójovými a ryžovými som u malého nepochodila. 18.11. ideme na kontrolu na gastro tak som v napätí, čo nás čaká. predsa len idú sviatky, bude sa piecť, dojde mikuláš .... boli sme si sadnúť aj na pizzu, no nedoprajte mu ju, vyšli nám v ústrety - nedali mu na ňu paradajkový základ len mozzarellu a ananás (môže sa vôbec ananás????? ) a čuduj sa svete, zjedol 3trojuholníčky a nič mu nebolo. U nás platí pravidlo, hlavne sa neprejedať a nejsť si hneď ľahnúť po jedle, no čo keď ten je stále v pohybe a aj pri obede by najradšej sedel dole hlavou??? 🙂 teraz ma asi veľa mamičiek obviní, že diétu riadne nedodržujeme, ale ak by sme naozaj všetko vyradili z jedálnička, čo má v zozname, tak by bol len kosťa koža. veď už teraz má 110cm a 17,5kg a sú mu vidieť všetky kosti! ....... jáááj a my ešte aj doma cvičíme, tak snáď sa nám to popraví 🙂
...aj my sa trapime..moj syn kubko má 5 rockov a mame ger 4.. 🙂

Ahojte
Nam zistili reflux pred 4 dnami, v srobarovom ustave.3-4 stupen.hm....nemam z toho strach.vuac sa obavam toho, co bude v skolke.nemate tam s tym problem? Ako riesite dietu tam? Mala nadtupuje prvýkrát. Na prvom rodicovskom, nam bolo povedane, ze strava z domu, je zakazana.tak co teraz? Dakujem