icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

monaska81
27. okt 2013

@zuzba určitě vás nikdo neobviní, že jídelníček nedodržujete 🙂, my přestali jídelníček dodržovat letos v létě, po té, co se stav uklidnil a my začali zkoušet postupě zakázaná jídla. a co jsme zjistil, co mu vadí nejvíce. U každého je to jiné. Náš nesmí smažené a nesmí kupu čokolád a sušenek, jinak je to OK. Na ostatní reaguje dobře, takže už i do školky nevařím tolik, co na začátku. Ale prvního půl roku jsme dodržovali dietu přísně, jakékoliv vybočení mělo za následek kašel. Je na každém aby vypozoroval, jak na tom dítě je a co smí a co ne. Náš se přejídá, jde spát po jídle a je to OK, prostě co díte, to jiná příčina 😉.

matita
29. okt 2013

ahojte mamule, maju vase deti v ramci protirefluxnych opatreni este nejak vyvysenu polohu pri spani? my ideme malemu zmenit detsku postielku za normalnu postel a rozmyslam ci a ako to vyriesit. detsku postielku mal doteraz vyvysenu...

alami
29. okt 2013

@matita my nemáme, tiež som nevedela ako, tak som to neriešila

monaska81
29. okt 2013

@matita, nejlepší je polohovací rošt, ten se dá zvednout

matita
2. nov 2013

@monaska81 ked ten moj krpaty po posteli velmi cestuje, tak predpokladam, ze by lezal mimo tej zdvihnutej casti 😖

ladislava.kristofova
13. nov 2013

No kocky dnes som robila kolac z caroboveho prasku namiesto kalaa a nemal chybu .....mnam

skvele
16. nov 2013

Som v pomikove.Mozem pouzivat heru, heliu, palmarin, alebo take nieco?

matita
6. dec 2013

mamule, uzivali niektore z vasich deti famosan? "smie" sa az od 6 rokov a to my zdaleka nemame :(, tak mam obavu....

zanidan
7. dec 2013

@prchalka Dobrý den, mohla bych se zeptat jak vyhovuje ten pórek na Ger dietu? Také jestli nevíte o nějaké kuchařce na Ger dietu. Moc děkuji 🙂

zanidan
7. dec 2013

Prosim, muže se používat líbivé uzené maso ? Děkuji 🙂

prchalka
10. dec 2013

@zanidan Po pravdě....nevím, to nedokážu u někoho cizího odhadnout! My sice držely GER dietu, ale jak jsem nakonec zjistila, GER nikdy neměla, problémy jí způsobovalo něco jiného, ne kyseliny! Teď už může jíst všechno, cibuli, pórek, květák, brokolici, luštěniny, křenovou omáčku a najíst se jak dřevorubec, jen lepek ne - a je po problémech. Naše doktorská diagnóza byla prostě špatná 😒 Libové maso se může.

zanidan
10. dec 2013

No já jsem alergická na obiloviny a tak mám také bezlepkovou dietu už několik let. Reflux jsem měla taky asi před 4roky a pak se mi to zpravilo dietou na průjmy. Tu jsem držela 5 měs. A shodila 30kilo. 2 roky jsem mohla jist co jsem chtěla a pak se mi to zase vrátilo :( Keď se mi nechce znova držet Tak přísná dieta, tak se snažím vědět o tom co můžu více 🙂 a nevíte jestli se může soja ? Moc předem děkuji 🙂

prchalka
14. dec 2013

@zanidan Soja při čem, při refluxu? Teoreticky ano, ale boby jsou těžko stravitelné, zatěžující trávení, to bych nejedla. Spíš cirznu, červenou nebo žlutou čočku, fazolky adzuki - toto vše by nemělo nadýmat, navíc stačí malé množství - lžíce pro člověka. Soja se sojovým mlíkem jsou velkými alergeny. Lepší už je to u tofu, tempehu a jiných fermentovaných výrobků ze soji, ale tam si zase musí často dávat pozor bezlepkáři. Já kvůli ekzému malé nic sojového taky nedávám a zrovna třeba u toho tofu mě to mrzí..

zanidan
15. dec 2013

Tak ja se sojou nemám problém 🙂 a ten zelený mraženy hrášek se teda může ju ? Jsem si dělala zeleninovou omáčku s kurecim masem. Dá se vařit prso s mrazenou mrkví a hráškem a osolíme, vaříme 40 min. A pak zahustíme mlékem nizkot.s moukou a k tomu uvaříme brambory. Vynikající a hlavně děti to milují 🙂

spidinko
26. jan 2014

ahoj vsetci,chcem sa opytat,kedze nas syn sa lieci na tuto diagnozu-reflux- uz par mesiacov ,ci stat nejako financne prispieva aspon par eurami na dietu.

saskarisko
autor
27. jan 2014

@spidinko - ze by speci priplatok bol, tak o tom neviem. ak ma este nejaku intoleranciu (laktozu, lepok), na to sa treba informovat. podla veku mozno schvalia predlzeny rodicovsky príspevok zo zdravotných dovodov ...

spidinko
27. jan 2014

@saskarisko ,,,dakujem,opytam sa,,,pekny vecer

melanche
19. feb 2014

ahojte. akurat dnes som sa docitala ze reflux moze sposobit-zhorsit aj nedostatok vitaminu D. dost ma to zaujalo, studujem si aj nejake anglicke stranky, malo je o tom pisane. v kazdom pripade som malej nasadila rybi tuk. ak mate niekto viac info, dajte vediet 🙂
http://www.rosaceagroup.org/The_Rosacea_Forum/s...
http://www.badatel.sk/kpm/priznaky-nedostatku-v...

zuzba
15. mar 2014

ahojte maminy, už sem dlho nikto neprispieval. chcela som sa vás spýtať, či ste niekto absolvovali ph-metriu na kramároch. my sme teraz v stredu odtiaľ prišli, malému ju nechali 21hod. lebo mu náš pobyt spojili aj s testami na intoler. laktózy. diagnóza - reflux po vyliečení 🙂 tak som rada. len ten postup sa mi zdal iný ako napr. v šrobárovom ústave. dokonca sestričky hovorili, že za to vyšetrenie sa platí, lekár mi mal dať číslo účtu, ten však povedal, že on o ničom takom nevie, že by som to mala platiť ja, takže sme odišli bez platenia, dúfam, že sme sa tam nedostali na nejakú čiernu listinu 🙂 je tu niekto, kto má skúsenosť s kramármi?

var001
15. mar 2014

@zuzba my sme tam boli pred dvoma tyzdnami, nikto mi nevravel nic o plateni, pocujem o tom prvýkrát

zuzba
15. mar 2014

@var001 a môžem sa spýtať aký ste mali výsledok? nie som si celkom istá, či ho odčítali správne. ale to je len môj subjekt. názor

var001
15. mar 2014

@zuzba nám vyšiel pozitívny výsledok, početné epizódy krátkeho aj dlhšieho trvania cez den a aj to sedí, lebo malému je zle len cez deň, v noci nič, prečo sa Vám nezdá ich postup?

kety_20
17. mar 2014

Ahojte....su vsše deti, ktore maju reflux a GER dietu...sledovaný na gastroezfgalnej ambulancii?

prchalka
21. mar 2014

Ahojky,
tak se zase hlásím, poslední rok jsem na koně už ani nechodila, potřebovala jsem tu energii jinde. My jsme na tom dobře - tedy jak se to vezme. Po roce bezlepkové diety nám dítě spí už celou noc! Byly jsme na kontrole u dr. Strnadelové v Praze. Z výsledků EEG byla nadšená, říkala, že je to velký úspěch! Máme pochvalu! To, jestli je to celiakie nebo ne – to že mi neřekne ☹ ☹ Prý, že až bude vyvinutý imunitní systém, tak uvidíme. Teď že bychom se měly vyhýbat ještě i stopám lepku a v budoucnu snad už ne.
Nemocnost – jelikož je Juli co 3 týdny nemocná (to je opravdu náš velký problém) neschvaluje moje jídla nebo dezerty na sladko, s medem….. ale to už bohužel já opravdu nevím, co bych jí měla dělat k svačinám a do školky. Už takhle to máme osekané, jak se dá, bez lepku, mlíka.. Sladím naprosto minimálně, vlastně to není vůbec sladké.
Je naprosto proti očkování takového dítěte. Jednak teda má poškozený imunitní a nervový systém a pokud měla/má diagnostikovanou epilepsii, což jsou křečové stavy, nemůžu jí nechat naočkovat křečovou látkou. Napíše mi na to papír, abych měla aspoň něco pro tu naši doktorku, která mě samozřejmě do očkování nutí a nechce slyšet žádné pádné důvody proč bychom to neměly dělat! Prý mi to třeba nebude nic platné, protože udat mě ta naše stejně může, ale že prý teď snad nemá sociálka právo to nějak řešit a dávat pokuty. To bude ještě asi veselé.. 😖
No a když jsme všichni zdraví, chodí se do školky, já do práce a mezitím se vaří. Je toho na mě někdy už docela dost, ale žijem 😝

zuzba
5. apr 2014

@kety_20 ahoj, my sme boli za polrok raz na kontrole ale to sa len pýtal lekár ako prebieha liečba a či sa máme dobre a urobili sme po 9mes. kontrolnú ph-metriu

zuzba
5. apr 2014

@var001 prepáčte že tak neskoro, ale od kedy sme sa vrátili z ph-metrie je malý stále chorý, zrejme má nejakého bacila, už dobral druhé antibio a stále je zahlienený a má žlté sople :/(. nemali ste po vyšetrení nejaké problémy? no a prečo sa mi nezdal ich postup? Hadičku zavádzal náš gastroenter. to bolo v pohode, len už mu to vyťahoval druhý lekár a skôr, už po 21hod. čím sme nestihli otestovať viacero potravín, či ho nepodráždi, lebo po zavedení nechcel pol dňa veľa papať. a vytiahol mu to dosť necitlivo, aj krvička mu z nosa tiekla :( čo v šrobárovom nebolo, hadičku ani necítil a behal tam s tým aj po ihrisku a teraz ju cítil stále. možno je to len môj subjekt. názor. akosi už veľmi nedôverujem lekárom, zažili sme si s nimi svoje a len máloktorý vie, čo robí

var001
6. apr 2014

@zuzba my sme nemali ziaden problém, hadičku zavázala taka mlada dr. Mozem sa spytat ako ste sa liecili, kedze podla vysledkov mate reflux po vylieceni. Dakujem.

zuzba
7. apr 2014

maly mal predpisany helicid a po dobrani este costi, cvicili sme cviky vhodne na posilnenie bruska a dodrziavali zasady pri GER a GERdietu. Snad kombinacia vsetkeho zabrala.

prchalka
11. apr 2014

@zuzba Když my jsme měly hadičku, tak nám ji zaváděla cizí doktorka - z alergologie, kam vůbec nepatříme. Ten den to byla pohoda, ale druhý den od rána už brečela, že jí to tlačí a bolí (i uši) a chtěla to vyndat a místo dopoledne jí to vytáhli až kolem oběda, takže jsme čekaly ještě 3 hodiny navíc, kdy už byla celá pláčem oteklá.. No nic-moc zážitek a přístup 😖 ale mě už nic nepřekvapí! Problémy po vyšetření naštěstí nebyly!

monaska81
4. jún 2014

@prchalka jsem ráda, že u vás došlo k zlepšení. U nás je také pokrok, po více jak roce léčení si myslíme, že je nemoc pod kontrolou. Už jí téměř všechno bez omezení, i řízky dostane 🙂 ale samozřejmě vše přiměřeně. Jeho toužebním přáním je langoš, ale toho se zatím obávám, je to kynuté a smažené 😒
Za dva týdny nás čeká kontrola a ponížení prášků, doufám, že se udrží
@ zuzba, prosím, jaké jsou cviky na posílení bříška? U nás v ČR se toto onemocnění moc neřeší a jen díky koníkovi a této diskuzi jsme to zvládly, ale cviky tady bohužel nejsou a žádný doktor mi je nedá. Pokud tedy mohu poprosit, budu za ně ráda..........