icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

otulik
5. feb 2015

@pata31 ale na papieri mame napisane ze moze hrach

pata31
5. feb 2015

@otulik nie hrasok? lebo hrach naduva...ja sa riadim podla zoznamu, co je na zaciatku tejto temy...

otulik
5. feb 2015

@pata31 hrasok z nasej zahrady zamrazeny

petra7777
5. feb 2015

@ivettav Určite nie po jedle, ale uprostred jedenia....je to odskúšané, takto uprostred taniera, keď doje do polovice, treba to zapiť malinkým množstvom vody a papať ďalej, potom sa tie enzýmy rozložia rovnomerne, veď žalúdok má tvar podobný "spojeným nádobám" a takto to funguje najlepšie...

pata31
6. feb 2015

@otulik hrasok je ok, lebo hrach je sušený ;) ked tak zahusť nastrúhaným zemiakom...

otulik
6. feb 2015

@pata31 nenapadlo ma ze to je rozdiel)dik

kalfinka
26. feb 2015

ahojte baby, tak sa pridávam k vám .. dcére nariadili diétu na GER ... baby, ja som v koncoch, ja neviem, čo jej dať ... všade na niečo narazím čo by nemala. Och ... a ako to riešite v škôlke? U nás nie je možnosť špeciálne upravenej stravy, varia jednotne. Ale ja zase v pondelok nastupujem po 10 rokoch MD do roboty a to hneď na 2 smeny, tak chytám hystériu, že keby som jej mala variť a nosiť do škôlky celodennú stravu, ako to zmanažovať ... no kolabujem.
Raďte. 😨

pata31
26. feb 2015

@kalfinka idem ti aj tu napisat....ja menim len to jedlo, ktore nemoze, plus pecivo kazdy den....niekedy na nervy fakt, ked treba menit cely obed, ale niekedy to je len raz za tyzden....tiez som mala z toho hrozu, ale tak pomaha aj babka, ze ked nieco treba, tak obcas navari ona....treba sa dohodnut v skolke, s veducou jedalne...aj ucitelkam povedat, dat im zoznam, co nemoze, aby tiez vedeli...

kalfinka
26. feb 2015

@pata31 šak skúšame .. učiteľky aj natiahne z nás, bo už majú papierik ako nosiť v škôlke okulzor na okuliare, teraz toto ... sa "potešia" 😅
S vedúcou som už hovorila o tom.

evca71
21. mar 2015

Ahoj maminky, můžu se k vám přidat? Syn skoro 5let a máme reflux. Jezdíme každý rok na 5týdnů do ozdravovny. Mám ale velký problém se školkou,nechtěli mi umožnit individuální stravování. Na konec jsem ho získala. Syn má i že nesmí kravské mléko , zahlenuje ho. Jí kozí a ovčí, A ještě má atopický ekzém.
Nežiju od půl roka syna s otcem a jeho nezajímá dietní stravování,dělá mi naschvály.

leuska13
24. mar 2015

ahojte maminky...dnes nám zistili reflux 4 stupeň. Syn má 5 rokov. Niečo mi na tom však stále nesedí, nakoľko papá takmer všetko bez toho aby mu z niečoho bolo zle, zvracal, pálila ho záha. V noci spí kľudne, pár krát ide cikať a napije sa , ale hneď zaspí. Normále som z toho zostala vyvalená, keď mi povedali, že stupeň 4. Zatiaľ ešte čakáme na vyšetrenia krvi a výterov a potom uvidíme čo nám povedia. Som teraz na vážkach čo sa týka nejakej radikálnej diéty. Samozrejme obmedzíme, resp. vylúčime tie najhlavnejšie potraviny, ktoré nesmie / veď ani teraz nepapá nejaké mastné či nezdravé jedlá /, ale diétou by som mu zobrala jedlá ktoré miluje, napr. buchty, paradajkovú polievku, kysnuté cestá a kopu ďalších. Však keby mu po týchto jedlách bolo nejako zle, tak ich neje a nepýta si ich. Či ako si to už mám vysvetliť. Nechcem aby to vyznelo nejako, že som nejaká nezodpovedná matka, ale príde mi to zvláštne. Ďakujem za akékoľvek prospešné rady a vlastné skúsenosti.

pata31
24. mar 2015

@leuska13 a byva casto chory? alebo ako sa u vas prejavuje? ja som tiez tomu nechcela verit, ale ako sme zacali dietu, tak su dievcata menej chore...

leuska13
24. mar 2015

@pata31 no od septembra do decembra vrátane bol chorý každý mesiac, ale len soplíky a hlieny, niekedy z tých hlienov potom začal aj kašľať. Od decembra sme zatiaľ mali len raz nádchu a viac nič. Za celých 5 rokov sme mali 2x ATB, inak len nejaké spreje do nosa a sirupy na vykašlievanie. Rok predtým to bolo to isté, os sept. do januára chorý každý mesiac a potom až do septembra chorý nebol, možno raz nejaká nádcha. Absolútne si to neviem vysvetliť keďže sa na nič nesťažuje. A máte aj nejaké lieky? Lebo my musíme ešte počkať na výsledky krvi a potom sa máme ozvať dr. A aký stupeň máte vy? A poctivo všetko dodržiavate, či niekedy aj "zhrešíte"?

pata31
24. mar 2015

@leuska13 stupeň presne neviem, kedže nam to určili z utz a tam sa vraj neda presne určiť...lieky nedávam, aj ked mame predpísané, ale prešli sme na nechemicku liečbu, takze aj v tomto ideme inou cestou...ale diétu ano, aj prísnejšie občas, snažím sa nedávať bielu muku vobec, ani nic sladké, ale teda občas je nejaká výnimka, ako cez víkend halušky a potom nas celu noc brucha boleli 😅 takze sa to neoplatilo 😝
Ale u vas neviem, ked nemá take problémy, my sme boli často chorý, aj brucho nas bolelo...

leuska13
25. mar 2015

@pata31 no ja som sama zvedavá čo nás čaká po konzultácii s lekárkou. Ale ak nám bude chcieť dať lieky / čo určite /, tak asi poviem aby sme skúsili najskôr tú diétu a ak sa to neupraví, tak potom by sme skúsili lieky. Ale ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek radu.

maccaya
8. máj 2015

@saskarisko Mozem sa opytat ci ta dieta synovi pomohla a ako dlho ju treba drzat? Je to na urcitu dobu kym sa stav neupravi alebo nastalo? Maly byva velmi casto chory, vybral uz hrozne moc ATB a uz asi pol roka opakovane hovorieva ze ho boli hrdlo, dokonca sa na to v noci budi obcas, niekedy aj celu noc...Uz som z toho zufala.Lekar nam povedal ze to bude pravdepodobne reflux a kazal nam kupit sirup Gastrotuss ale ziadne zazraky sa nedeju...Diky za akukolvek radu.

saskarisko
autor
8. máj 2015

@maccaya - ahoj, poctivo ju dodrziaval cca rok, postupne nastalo zlepsenie, a zacali sme mu zaradovat potraviny, ktore toleroval. Po 3 rokoch skusil aj sosovicu, a v pohode. predtým bol do tyzdna po nej zahlieneny. posledne dva roky si zaradil do jedalnicka aj nove jedla, ale stale su jedla, ktore nechce ani skusit (ako následok toho, ze toto nemozes, atd. takze okrem mrkvy je stale zelenina tabu, ovocie si vybera len niektore, stale neje kapustu v akejkolvek forme, fazulu, ...). Ku vsetkemu pomohlo aj to, ze pred rokom zacal viac sportovat, z utleho chlapceka sa vytiahol a celkovo spevnel... Treba ju skusit minimalne na 6 mesiacov. To je taka doba, kedy uz vies posudit, ci pomaha alebo nie. Kolko ma rokov ?

maccaya
8. máj 2015

@saskarisko Ma 5,5r. Tej diety sa desim pretoze maly je dobry jedak, ma rad vsetko co sa navari, na sladkosti moc nieje.Neviem si to ani predstavit nedat mu jeho oblubenu rajcinovu polievku alebo nieco ine. Inak teraz som si uvedomila ze kym nechodil do skolky nic mu nebolo...zacal chodit od septembra a pamatam si ze uz v januari som detskemu plucnemu lekarovi spomenula ze maleho uz tak dlhsie bolieva hrdlo. Tak mi kazal kupit ten sirup ze to bude asi reflux...Dalej sme to neriesili...teraz okolo Velkej noci maly ochorel mal zapal priedusiek a zapal ucha...vybral 3 bal ATB a bolo dobre ale len tyzden...znova bolest hrdla, nadcha, zapal usi a dalsie 2 bal ATB. Vyliecil sa ale po dalsom tyzdni znova sa stazuje na bolest hrdla inak mu nic ine nieje, akurat dnes bol trochu zachripnuty....to hrdlo ho boli par dni, potom zas nie a zas ano a dokola...Dnes som sa tu trochu zacitala o refluxe a som presvedcena ze ho ma naozaj ako to povedal aj plucny lekar. Asi by som mala ist k detskej lekarke, myslis ze nam da nieco ona alebo budeme musiet ist aj na gastro ci jak sa to vola?

svetlusska
8. jún 2015

ahojte baby chcem sa spytat ako sa u vasich deti tych cca 3 rocnych prejavuje reflux..u nas je podozrenie ze ho mame..lekarka na gastre to nevedela povedat na 100% ale tak predpisala nam sirup gastrotus baby...na gastre sme skoncili kvoli tomu ze maly je uz od februara zachripnuty a nepomaha nic..pochodili sme vsetky mozne vysetrenia..pri papani ani po nom sa nestazuje na nic.nesopli, nekasle..len je stale zachripnuty...po tom sirupe a po obmedzeni veci ktore mi lekarka povedala som ale nepostrehla ziadnu zmenu..tykalo sa to ale len ovocia ktore nesmie..lekar u ktoreho sme boli na vysetreni s hlasivkami tiez povedal ze to zachripnutie moze byt z toho ze este nevie pracovat z hlasom. takze dakujem za kazdu vasu radu...

danielahamar
8. jún 2015

@svetlusska u môjho sú to dýchacie cesty, volakedy kasel celý rok, teraz mame zas helicid, lebo kasel sa vratil, ale už máme 9

svetlusska
8. jún 2015

@danielahamar tak moj praveze nekasle ani nesopli len ma stale taky zachripnuty hlas..a uz som z toho zufala nerada by som do neho pchalka lieky pokial si ani lekarka nie je ista ci je to naozaj reflux..moj ma len 3 roky..len som chcela vediet ci nahodou nejaka mamicka nemala podobny problem...

janettelubomir
8. jún 2015

@svetlusska ahoj moj ma tiez 3rocky a berie costi a gastro sirup. Nekasle. Stava stupne nasledne chrci a hned zapal hrtanu. Ideme teraz v utorok k inej gastro lekarke.

svetlusska
8. jún 2015

@janettelubomir praveze on nic..len to chrapcanie a to kazde 2 tyzdne chodime na kontrolu aj na krcne kedze sme boli aj tam..a tam vsetko v poriadku..

cabellera
11. jún 2015

Ahojte, akurat studujem co mozeme a co nie ☹

Dostali ste niekto na predpis Ganaton??

Mame uzivat 2x 1/2 tbl

jarka721
15. jún 2015

@zuzba co je to ta ph metria?ako prebieha vysetrenie?dakujem

janettelubomir
15. jún 2015

@svetlusska boli sme na gastro u mudr.olexovej lebo malemu costi nezaberali. Dostal ranisan 2x denne stvrtinku. zacal mi lepsie papat a uz pije aj svoje oblubene kakauko. O mesiac ideme na kontrolu.

cabellera
19. jún 2015

Ste tu niekto aj z okolia Bardejova? Rozmyslam skusit ten Lekarsky pramen, je dobry na znizenie zaludocnych kyselin, pije sa 2-3x denne cca 0,5-1dcl

Ten ganaton nam robi strasnu sarapatu, dvyha malej kyseliny

janettelubomir
19. jún 2015

@cabellera skus toto Jozefov pramen bezne ho nekupis.
http://glutenfree.sk/potravinove-doplnky/700-si...
Ja to kupujem v Giraltovciach ked sme u svokrovcoch v malom obchodiku za 1,20e mojej mame a svokre to velmi pomaha pri zaludocnej stave ale mojmu 3r.drobcovi nepomaha.

matita
25. júl 2015

ahojte, moj syn ma reflux jasny od narodenia, tento rok aj znovu phmetriou. berieme uz takmer tristvrte roka rozne lieky na kyselinu, posledne su ranisan a nemam pocit nejakeho velkeho riesenia problemu. u nas je okrem kyseliny (na tu lieky naozaj zaberaju), hlavny problem bolenie bruska pri kazdom jedeni (musi mat pauzu v jedeni a po mensich mnozstvach pokracuje dalej) a neprospievanie 5 rocny 15 kg, 107 cm). Pokial by jedol nasilu dalej, tak sa povracia. Cca pred 3-4 mesiacmi som mu y vlastnej iniciativy nasadila refluxnu dietu a zda sa, ze mu pomaha, aj ked bolest bruska pri jedeni pretrvava, takze sa neda zvysit objem stravy ani priberanie. Teraz este do konca prazdnin uvazujem o vyskusani bezlepkovej diety (v skolke to uz nepojde, kedze na ziadnu z diet nemame papier od lekara ☹ ) . 😖

Chcem sa preto spytat, ako dlho u vas deti brali lieky na kyselinu a ako su na tom s vahou a ci mavaju bolesti bruska obdobneho charakteru (bolest je vyslovene pri jedeni, po dojedeni bolest postupne odznieva, teda pokial sa mu neulavi vracanim)

matita
25. júl 2015

a neskusali ste detom davat napr. aj fatru obcasne?