icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

ikika
20. apr 2016

@janettelubomir ahoj, tu IP, co si pisala @nikynau , nepridas sem?
Aj ja by som bola na to zvedava, mozno aj dalsi casom... 🙂

@zuzba dobra otazka... nevypatrala si este odpoved, prosim Ta?

avi77
24. apr 2016

Ahoj.na ranajky ake pecivo mozu deti?Ďakujem

ikika
24. apr 2016

@avi77 ja viem tak, ze cerstve kysnute sa neodporuca... z predosleho dna by sa mohlo... ale aj tak si myslim, ze vsetko zavisi od toho, ako a co to toleruje Tvoje dietatko.

avi77
24. apr 2016

@ikika ďakujeme ešte to nemame potvrdene.maly je casto chorlavy,2x ma vybrate nosne mandle a furt ma upchaty nos ,potom zeleno zlte sople a potom dalsie choroby.od dnes budeme uzivat helicid.a ja mu chcem zaviest dietu.ale chodí do škôlky to tam zatial neviem ako bude. Kde prosim najdem nieake diety a pod?Ďakujem

ikika
24. apr 2016

@avi77 ja mam zoznam od gastroenterologicky... ale baby tu pridavali niekde na prvych strankach zoznam potravin zo Srobarovho ustavu, ten sa mi zda obsiahlejsi - moj ma iba kolonku vhodnych a nevhodnych potravin, pricom ten zoznam zo Srobarovho ustavu ma kolonky vhodnych, niekedy povolenych, nevhodnych potravin.
Kazdopadne, ja som tiez iba "zaciatocnik"... A kolko ma Tvoj maly?

ikika
24. apr 2016

@avi77 inak, zalozila som si album s jedlami, kam postupne obcas pridavam niektore jedla, ktore varim... tak mozno na inspiraciu skus mrknut... 😉

avi77
24. apr 2016

@ikika a nevedela bysi mi prosim odfotit?ten zoznam

ikika
24. apr 2016

@avi77 pridala som to do albumu - https://www.modrykonik.sk/blog/ikika/album/refl... - tak snad vam pomoze 🙂

avi77
24. apr 2016

Ďakujem.moj maly ma 5 rokov.a pecivo ake

ikika
24. apr 2016

@avi77 ak to spravne chapem, malo by sa iba biele pecivo, odstate aspon ten jeden den... nie celozrnne vyrobky - asi preto, ze su tazsie stravitelne, neviem... 😮

nunuka2211
26. apr 2016

dobrý večer prajem. chcem sa opýtať moja maličká zvrackala dosť často. to mi povedala doktorka, že to je v poriadku.už bude mať tri rôčky a raz za mesiac mi zvracká väčšinou po mliečku ráno. nemám pocit,že by mala pokazený žalúdok. už sa stalo, že z nej ráno vyšlo len také kyslasté.ideme na gastro už dva mesiace čakám na termín. može to byť reflux?

janettelubomir
26. apr 2016

@nunuka2211 presne uplne presne takto to bolo u nas. Sem tam vyletelo mliecko. Aj kyslaste bolo citit obcas. Takto ptesne mi povedala dokt.ze to nic ze obcas to deti robia. Odporucam ti znizit davku mliecka na polovicu. U mojho drobca to zacalo nemal ani 2rocky.

janettelubomir
26. apr 2016

@nunuka2211 netvrdim ze je to urcite reflux. To moze potvrdit iba gastro. Nie som lekar. Mozem sa podelit iba o skusenosti.

nunuka2211
26. apr 2016

ďakujem krásne za odpoveď. idem na budúci týždeň na gastro tak potom dám vedieť 🙂

gucciok85
27. apr 2016

Reflux je ked nie je v zaludku dost Hcl aby stravilo potravu. Horny zvierac kvoli chybajucej Hcl nie je dostatocne uzavrety, preto clovek ma pocit ze ho pali zaha, kyselina v "krku". Lekar predpise Helicid aj dietati a co potom ked to doberie. Helicid zhorsi problem. Problem moze robit aj chybajuce enzymy

enisska
7. jún 2016

Ahojte,pridavam sa k vam,nasa 5rocna dcera bola uz navysetreni,a vysledky budu o 3tyzdne.tiez nam predpisali helicid a mame asi k tomu helikobaktera.mame kasel ako hrom a nadchu.a mame aj dietu,viete niekto poradit neake recepty?

ikika
7. jún 2016

@enisska pozri moj album... pomalicky pridavam recepty... obcas sa mi nepodari nafotit, ale pre inspiraciu a pochopenie, ako je najvhodnejsie jedlo pripravovat... drzte sa, vsetko dobre vam prajem.

enisska
7. jún 2016

@ikika dakujem velmi pekne urcite pozriem a budem sa inspirovat,len dufam ze jej bude chutit lebo nasa je velmi na kolace

ikika
8. jún 2016

@enisska no, tak hlavne bez kremovych plniek... skor nejake babovky, bublaniny, jablkove pite, zavin... idealne by bolo najst recepty bez tuku v ceste, ale to asi velmi tazko, tiez take nemam... 😕

janettelubomir
8. jún 2016

@nunuka2211 ahoj. Boli ste na gastro? Mate potvrdeny reflux?

janettelubomir
8. jún 2016

@ikika ahoj prepac ze odpovedam az teraz ale uz coskoro sa podelim zo skusenostami aj receptami.

enisska
8. jún 2016

@ikika takze taka babovka by mohla byt?alebo bublanina?chcem sa este spytat ako to riesite so skolkou?kedze mala je tam cely den a stravuje sa ako ostatne deti.

ikika
8. jún 2016

@enisska tak, my sme boli na gastre zatial iba raz... mali by sme ist na kontrolu, ale mam zlomenu nohu, takze az ked sa zahojim... ale myslim si, ze velmi zalezi aj na tom, aky silny reflux dietatko ma... ci toleruje jedno alebo aj druhe je velmi individualne, myslim si.
Ak Ti zvlada babovku, tak si myslim, ze moze... ale nie som dr., som iba laik, tak radsej to prekonzultuj s gatroenterologickou. 😉

enisska
10. jún 2016

Baby ako ste varili ryzu?mi sme ju vzdy opiekli na oleji s cibulkou.manzel ju tak ma velmi rad,lenze kedze dcera ma dietu neviem ako ju pripravit.

janettelubomir
10. jún 2016

@enisska preplachnes ryzu nech odtecie nech je sucha.
Rozpalis panvicu alebo mensi hrniec oprazis na sucho miesas az kym nechyta ruzovu farbu.
Zalejes horucou vodou 2:1
Sol,vegeta, mala cibulka v celku. Ked sa voda odpari a ryza je hotova na vrch dam trocha rastlinneho masla (pouzivam ramu alebo floru).
Takto sa da spravit aj tarhona-slovenska ryza ( netreba premyvat) oprazit nasucho do hneda 1:1 voda.

enisska
10. jún 2016

@janettelubomir dakujem velmi pekne,vobec ma nenapadlo ze ju mozem oprazit na sucho 🙂 dakuk este raz za radu

nunuka2211
21. jún 2016

janettelubomir ahoj b

nunuka2211
21. jún 2016

janettelubomir ahoj boli sme,ale to nebolo žiadne vyšetrenie. to bolo škoda tam aj ísť. Som objednaná do BB na druhý mesiac. Potom dám vedieť. Aj tento týždeň zvracala a nevedia

alexatami
21. jún 2016

@ikika ak nájdem papier zo srobarovho môžem poslat

ikika
22. jún 2016

@enisska ja niekedy ryzu ani tarhonu neopekam a chutovo je dobra... varis v hrnci na sporaku... len treba sa naucit, kolko vody a soli treba dat... vody viac, aby sa nepripalila alebo mozes dat premytu ryzu do misy (preferujem jenske sklo), osolis, zalejes horucou vodou, dobre premiesas a pecies g rure...
alebo idealna moznost, pripravovat v parnej rure... dam do nerezovej nadoby, osolim, pridam vodu asi tak 1,5 (?) cm nad ryzu a dam do parnej rury na 25 minut, po dovareni mozes pridat troska olivoveho oleja vhodneho na varenie, tzv. pomace (jemnejsia chut, nez salatovy virgin olej), prip. troska masla...
Osobne preferujem radsej zivocisne maslo, ako rastlinne nahrady...
Pri vareni mozes pridat do ryze aj nieco na dochutenie, ja nedavam.
Treba sa v tej kuchyni trochu pohrat a poexperimentovat, kym zistis, ako vam to najviac vyhovuje... 😊