icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

janettelubomir
14. aug 2018

@lenkanr moj lubi ryzu uvarenu v mlieku uplne malinko cukru. Posypem skoricou, maslo rastlinne a nakrajam na vrch banan.

cecilh
14. aug 2018

@quappa77 nam dr povedala ze bylinkove caje by nemali. vraj len ovocne....

janettelubomir
15. aug 2018

@cecilh jednoznacne ovocne caje NIE

cecilh
15. aug 2018
lentil0805
15. aug 2018

ja som bola na zaciatku totalne mimo z toho co vlastne moze a co nemoze...na nete som nasla ten zoznam zo srobarovho ustavu a na ORL kde mu robili PEP test mi dala tiež papier, ktorý vypracovala dr. ...všetko to bolo opačne...ako príklad napr. v šrobárovom jablko povolené, v druhom zozname zase jablko vylúčené a povolená hruška, v jednom chlieb biely, v druhom čierny...a pod.... tak som na to šla vlastným rozumom, začala som kváskovať, vylúčili sme niektoré potraviny úplne, zo začiatku takmer všetko čo bolo nepovolené, časom som pridávala... na diéte je od mája, veľa vecí mu už aj povolím, ale snažím sa držať tak rozumne...kašlal, nonstop kašlal, kašel je už dlho preč, drží sa ok... napr. citrusy nepapá vôbec, paradajky, papriku, pečivo rôzne, aj sladké aj slané ale to kváskové, raz za čas si dopraje aj zmrzlinu, jahody, hrozno, maliny..., ale stravu varím ďalej úplne bez tuku, v súlade s ger, nejedáva 2-3 h pred spánkom, výrobky kupujem nízkotučné, čaje som mu prestala robiť...

janettelubomir
16. aug 2018

@lentil0805 ahoj, ja som na tom podobne. Co moze jest na to som prisla vlastnymi skusenostami a svecia o tom prebdene noci 4roky a synove 21 laryng.zo zvysenej zalud.stavy.
DOLEZITE .......potraviny ktore sa mozu jest obcas je DOLEZITEEEE DAVAT JEST DIETATU NIE NA PRAZDNY ZALUDOK!!!!!!!
Inak hned sa vytvori viac zaludocnej stavy a reflux je na svete preto kasel.
Moj syn malo kaslal ta zaludocna stava mu ihned stupila do hrdla a sposobila zapal pazeraka hornych a dolnych dych.ciest v skratke larygitida.
Aby mamicky mali v tom jasno laryngitida sposobena zalud.stavou musi odzniet sama cize sa lieci antihistaminikami NIE ANTIBIOTIKAMI.
Laryngitida sposobena tzv.virusova alebo bakterialna sa lieci antibiotikami ALE iba ak ma vysoke CRP. Mojmu synovi za kazdym predpisovali antibiotika az ked po 12ctej davke antibiotik mi prestaval chodit rozpravat vtedy som snim isla do kosic na imunilogiu a tam mi imunologicka povedala ze lekari sa poistuju antibiotikami aby sa stav neskomplykoval odvtedy ja diktujem lekarom kedy antibiotika davam robit CRP a viem kedy je to zo zalud.stavy.
Nezabudajte ze matka podpisuje u lekara papiere ze suhlasite s liecbou.
Ak som aspon jednej matke pomohla touto skusenostou som velmi rada.

janettelubomir
16. aug 2018

@cecilh lepo ovocne caje podporuju produkciu zaludocnej kyseliny ako aj niektore bylinne caje.

lenkanr
16. aug 2018

@janettelubomir viete ktore bylinky?vcera som dala dcere repik na hnacky a hned sa to prejavilo zvysenim kyseliny

lenkanr
16. aug 2018

Dievcata a ake mate skusenosti s podavanim pohanky,cucoriedok,hrusky,slivky,melonu bez jadierok,melty?niekde citam ze sa mozu,inde su zakazane

janettelubomir
16. aug 2018

@lenkanr jedine materina duska je bilina ktora znizuje tvorbu zaludocnej stavy je dost vyraznej chuti preto nerobte silny odvar. Ochutnajte. Naucit dieta na tento caj be cukru je velka vyhra. Ine caje nerobte.

janettelubomir
16. aug 2018

@lenkanr momentalne je obdobie zberu materinej dusky. Pripadne da sa kupit bezne cista materina duska v potravinach vyraba to poprad.

lenkanr
17. aug 2018

@janettelubomir a co pseno,pohanka,tofu,hrusky,slivky,melon?nevies prosima,ake mate skusenosti,vsade pisu nieco ine

lenkanr
17. aug 2018

@janettelubomir a co davate pri suchom avlhkom kasli?ved vsade je alkohol alebo cukor

janettelubomir
17. aug 2018

@lenkanr mam inhalator davam mu inhalovat vincentku. Ked musim mu dat stoptusin alebo ine kvapky prv zje pol rozka s ramou aby mal tzv.brzdu v zaludku. Aj od teoty co su sirupy sladke ako ....... vzdy brzdu rozok. Teraz kedma 6r. Davam polku paralenu tabletu a vela vody. Paralen nedrazdi a nezatazuje zaludok.

janettelubomir
17. aug 2018

@lenkanr pohanka ano, tofu iba neudene bez prichuti iba klasik, hrisky NIE, slivky NIE, melon ano ale nie na prazdni zaludok musi byt pred tym obed alebo brzda rozok.
Pozor na celozrne peciva a cierne chleby davajte jest iba na plny zaludok.
Este podstatna vec!!!
Potraviny ktore sa mozu davat OBCAS NEdavajte jest na PRAZDNY zaludok iba MALU porciu a NIE DEN ZA DNOM lebo vyprovokuje to zvysenu zaludocnu stavu reflux. Toto je ozaj velmi podstatne pri drzani diety.
Vysvetlim.......
Ked potravina vyprovokuje zvyseny vyskyt zaludocnej stavy date dietatu blokator (to je vseobecny nazov pre liek ktory stahuje zalud.stavu) tabletu ktoru vam predpise gastropediater. Jednou davkou blokatoru nezastavite produkciu zalud.stavy. musite uzival liecbu par dni aby sa zalud.stava stabilizovala. To vela matiek nevie. Preto treba sa na to lekarov pytat komunikovat.......podla toho aku liecbu predpisu.
Skratka jednou davkou tablety nic neporiesite rozhadze to produkciu zalud.stavy.

lentil0805
17. aug 2018

@janettelubomir môžem sa spýtať, že od kedy je u vas potvrdený reflux a ako sa prejavuje? a ako sa držite teraz?

janettelubomir
17. aug 2018

@lentil0805 zistili ked mal 2r. Teraz ma 6r. Prejavuje sa laryngitidami od zaciatku. Tak ako som ti to vysie opisala. Momentalne ked neurobime dietnu chybu tak je vsetko v najlepsom poriadku.

lenkanr
21. aug 2018

@janettelubomir a pecivo len biele davas?a ked niekde cestuhete,ako sa stravuhete?to biele pecivo moze kazdy den?dakujem velmi pekne za rady

lentil0805
21. aug 2018

@lenkanr ja som napr. zacala kváskovať a dávam mu aj chleba, aj rožky, aj vianočky aj sladké raz za čas a zatiaľ ok

janettelubomir
21. aug 2018

@lenkanr tri roky iba biele pecivo a graham ked doktorka zhodnotila podla stavu a davky tab. Sem tam mu dam celozrne.
Kde ideme vsade mastim vopred rozky, pecivo, peciem zemiakove lokse........

janettelubomir
21. aug 2018

@lenkanr biele pecivo sa pri traveny v zaludku meni na cukor ( pomaha k tomu enzim) tak telo nie je bez cukru aj ked sladkosti nepapa.

lenkanr
21. aug 2018

@janettelubomir a co davas na rozky,cim mastis?vy mozete napr kapiu,uhorku?

lenkanr
21. aug 2018

@lentil0805 mozes dat nejake recepty?ja mam kvasok ale robila som len celozrnny chleba

lenkanr
21. aug 2018

@janettelubomir ved v tych nizkotucnych produktoch je tolko cukru!baby davate nejake vitaminy?ako vam deti priberaju ked nejedia ziaden tuk?

janettelubomir
21. aug 2018

@lenkanr mastim iba ramou. Kapia vobec nie. Moze jest uhorku cerstvu bez supky.

janettelubomir
21. aug 2018

@lenkanr vitaminy v zime vibovit a probiotika.
Vo vsetkom je prehnane cukru a same ecka. Ziaden tuk?? Moj ho prijima v strave musi. Nezacinam varenie tukom ale ukoncujem jedlo tukom. Vo svojom blogu mam recepty nie je to bohvie co ale z casovych dovodou neda sa.

lentil0805
22. aug 2018

@lenkanr lenka a vy ako na tom ste? ono treba nájsť tú správnu cestu...a záleží asi aj aký vysoký stupeň refluxu má...u nás keď sa potvrdil v apríli tak som bola tiež hotová, že ako variť, žiť a podobne...u neho sa to teda prejavovalo neustálym kašľom, on od októbra kašľal v podstate až do mája....pri infekte /soplík.../ to bolo vždy oveľa viac...kúpila som si aj knihu recepty pre ľudí s ger... nepamätám sa presný názov, ale dosť mi to pohomohlo a teda ja som na začiatku nastolila úplne prísnu diétu, dostal aj lieky, kašľal stále, keď sa mu stav zlepšil tak som mu začala pridávať aj nepovolené potraviny a sledujem ho...niektoré veci nedostáva vôbec - paradajky, paprika, citrusy, cokolada, kakao, plnotučné syry, mlieka, smotany...a pod....ale ako som už písala teraz sme v stave, že dostane aj niečo nepovolené a zvládame to zatiaľ, ale teda vyslovene varím v súlade s ger, bez tuku, ale napr. dopraje si ked je horuco zmrzlinu a zvlada ju..v tych zaciatkoch nam napr. velmi pomohlo nejest tie 2-3h pred spanim... no a teda ako som pisala kvaskujem, kupila som si obe knihy kvaskovanie a pecivo uz kupujeme minimalne a to vacsinou ked treba tak len obycajny rozok, ale máme dokúpený mrazák tak ja napečiem viac rožkov a dám ich do mrazu a vyberám, teraz ked je teplo tak za 20 min je rozmrazeny a chuti ako cerstvy.. inak my jeme to jedlo tiez a nikomu neprekaza, normalne nam chuti :D, v októbri máme ísť na ďaľší pep test tak som zvedavá ako to dopadne...a ja som začala veľa čítať zloženia, tak sa dá nájsť kadečo, napr. nájdeš aj termixy, ktoré majú len 1,5 g tuku, tie mu tiež raz za čas kúpim...

lenkanr
22. aug 2018

@lentil0805 tak nasa ma od roku nonstop ochorenia dychacich ciest,sopel,kasel.a od marca sa zacala stazovat na bolest hrdla,to mame doteraz.ja to mam uz niekolko rokov takze asi tiez reflux,zrozrovna zajtra idem na gastro.s natalkou,teraz ma 4r ideme na ph metriu ale to ze ma reflux je uz iste,skor ide o to zistit teraz v akom stave to je...ten pap test to som citala ze nemusi byt presny,nie?co na to vasa gastro?nasa nam to ani neponukla ako alternativu.ja som dala malej vcera poobede 2dnovy rozok biely z obchodu a tak ju drhlo celu noc.ty peces celozrnne ci biele?

lenkanr
23. aug 2018

@janettelubomir vies odporucit probiotika ktore su odolne voci zal.kyseline alebo davas nejake klasicke?

lenkanr
23. aug 2018

@lentil0805 a ten pep test kolko ste cakali na vysledok?nasla som info ze to robia v novych zamkoch za 40e.