Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@lenkanr nám robili PEP test vo Zvolene na jednej ORL klinike, s tým kašľom som už chcela niekam ísť a tam hneď prvú možnosť povedala reflux, dala nám domov skúmavku a 3 dni ráno nalačno do nej malý napľul, doniesli sme to na ďaľší deň a do polhodiny nám povedali výsledok, povedia aj konkrétne číslo, je prístroj pod ktorý sa dá test na ktorý sa nakvapká tá vzorka, nie je to až také presné ako PH metria ale je to neinvazívne, jednoduché... 30 e sme platili
@lentil0805 to znie lepsie ako v tych nz.nevies treba tam ist s vymennym listkom alebo da sa ako samoplatca?
Fuha normalne som v soku, akoze uz rok sa trapime s neustalym nocnym obcas aj dennym suchym kaslom az sa ide zadusit, liecime sa akoze na reflux zatial nepotvrdeny, ale dietu mi nikto ani nespomenul. V septembri ideme na ph metriu a maly ma len 15mesiacov zaujimave, ale tak ako citam najucinejsia je dieta, idem to teda upravit trosku aj ked zas moc netreba kedze mu vsetko varim. Len u nas je problem ze on chce stale papat a najhorsie je ze nevydrzi v noci. Zobudi ho kyselina podla mna a on to chce zatlacit jedlom bude pytat jest a jest a revat ako o dusu. Vypije aj pol litra vody za noc. Myslite ze ho trapit a nedat mu jest alebo daco dat? A ak daco co najlepsie je dat budi sa vzdy medzi polnocou az jednou 😭
@jakli isla by som k alergologicke vylucit astmu.
Podla mna z toho co pisete myslim ze to bude reflux ked drobec v noci pije. Pali hrdlo pazerak a ulavy sa mu pri napiti sa vody, to je dobre lebo zriedi obsah zalud.stavy v zaludku. Ze chce jest to je zahada ale podla mna mu davajte rozok suchy nie cerstvy. Pecivo popije prebytok stavy. Moj drobec tiez chce jest pecivo ale nie v noci. Mojmu sa tiez vracia stava do pazeraka tesne pred polnocou. Hned ho posadte pridrziavajte mu chrbat. Dala by som mu urcite gastrotuss baby pred spanim aspon 1hod. Vytvori zatku.
A nedat jest dva hod pred spanim inak vytlaci aj zatku gastrotusu. Pozrite si vsetky prispevky odomna tu. Drzim vam palce.
@janettelubomir alergo nam robili v MT a ze nema nic, akurat teraz skusaju ze to moze byt alergia na BKM takze pije neocate junior a aj to mu len rano davam s gastrotussom lebo samozrejme z toho kasle najviac. Aj ked z krvi ziadnu alergiu nema presviedcaju ma ze sa nemusi vzdy prejavit tak mame polroka skusat bez. Inak ma take epizody dva tyzdne súer bez kasla a potom sa ide zadusit helicid nam na to vzdy pomohol ale uz sme ho brali vyse 3 mesiacov a to ze tiez nie je dobre.
Som rada ze teda ta voda je dobra, aj ked pol litra niekedy to bolo aj liter ale uz trosku merkujem sa mi zdalo dost vela na noc.
Jj skusim ten rozok len ako 15mesacny mi to moc nepozuje. V nemocke mi kazali davat mu mlieko ale tak z toho mi kaslal asi este viac takze tomu by som sa chcela vyhnut na noc.
A dakujem skusim veru este ten gastrotuss na vecer ale ako vravim snazim sa mu dat jest dve hodiny pred spanim o pol siestej jedavam a okolo siedmej pol osmej ma nocny spanok ale on sa proste zobudi za 3 hodiny niekedy 4 ze mnam mnam a mnam a reve a reve kym sa nenaje a potom zaspi ako keby nic ale hriat zeleninu v noci no neviem 😭
@lenkanr mali sme na ORL vymenny listok a zhodou okolnosti to na tom ORL robia, cele sa to plati, 30e, tak neviem ci ten vymenny treba
@lentil0805 uz sme boli v nz,platila som 42e.vdaka 🙂
@lenkanr ako vám to vyšlo?
@lentil0805 mne 0.25 a dcere 0.ale je to somarina,nakolko reflux ma podla priznakov urcite...vam kolko vysla ta hodnota?
@lenkanr môjmu to vyšlo 118 a v októbri ideme zase na ďaľší po 6 m
@lentil0805 ja som myslela ze to rozpatie je od 0 do 4...
@lentil0805 a vy ste sliny zberali na jeden krat ci viac dni?
@lenkanr vychádza to tuším už na začiatok 3 st., ale že je to hranica na lieky a nie lieky tak lieku mu na ORL nedali, 3 dni rano sme zbierali sliny
@lentil0805 no nabuduce skusime ist inde,my sme len prisli na gastro a naplula sliny jednorazovo...tak to bolo v nz...
@lenkanr aha a bola nalacno aspon? nam dali tu skumavku domov a pokyny boli, ze tri dni rano po sebe naplut, nic v noci a rano pred plutim nejest, nepit a v slinach mu vlastne vysiel pepsin, ktory tam nema co robit
@lentil0805 to dava logiku,ano tuto bola nalacno.dnes nas nasa gastro poslala na ph metriu ze ona pep test neuznava.vy ste odkial?
@lenkanr my sme zo Žiaru, vo Zvolene mu robili PEP test
baby, poradite mi niektora prosim? mam vela otazok, na ktore mi moja gastro odmietla odpovedat s tym ze kym nepojdem na ph metriu s malou a nepotvrdia jej reflux tak somnu komunikovat o refluxe ani nebude....pritom podla klinickych priznakov reflux ma, po uprave stravy je vidiet zlepsenie.... aj som jej to hovorila, ze po skakani kasle, po tom co zjedla pizzu mala grcanicku v ustach, ak ma dietu je v pohode. takze mam vela otazok, moze mi ich tu niektora mamicka zodpovedat prosim?
1. na ranajky davam ovsenne vlocky s trochou mlieka nizkotucneho, obcas cornflaky, moze byt? mozem tam pridat aj trosku suseneho ovocia, skorice, karobu, medu, mandli?
2. ake muky a peciva je lepsie pouzivat? vsade citam ze celozrnne, tu som citala ze len psenicu bielu. to iste plati aj pre cestoviny, ake je lepsie davat?
3. mozem davat malej k obedu napr kuracie maso a arab.chlieb - je tam 10g tuku na 100g. Kolko g tuku je uplne ze uz moc, kolko sa odporuca za den alebo ako to je?
4. je lepsie davat mlieko rastlinne alebo kozie ako kravske/jasne ze nizkotucne/? citala som ze kravske ma nizke ph a teda prekysluje. zas napr ovsenne ma viac tuku...
5. vsade citam napr ze hrusky nie su dobre, skusala som ich davat malej a sa mi zda ze jej robili zle... moja gastro mi povedala ze hrusky su ok /toto jedine mi zodpovedala/, potom ma uz odbila tym ze ak ma reflux tak ma byt na liekoch, ze lieky su 90% uspechu, strava 10%. neni to somarina. ja vidim rozdiel ak je na diete
6. ako casto moze take ze mozzarela - nizkotucna, tuniak vo vlastnej stave
7. pouzivate kyslu smotanu do varenia, ako casto mozem aj 2x do tyzdna
8. ako casto jogurty - myslim nizkotucne kravske, alebo je opat lepsie pouzit rastlinne ktore maju ale viac tuku
9. ako casto mozem davat vyrobky do ktorych ide vela mlieka nizkotucneho - napr. puding, palacinky
10. davate oliv olej do jedla, myslim len trosku, je to ok
11. ako doplnate vit d a vapnik
12. neskusali ste niekto u starsich deti podavat aspon na vecer nutriton
13. kolko pred jedlom jej mozem dat pit
14. ako ochucujete jedla - myslim bylinky, ktore sa mozu pouzivat k masu, do polievky, napr. kurkuma, pazitka, petrzlen vnat viem ze je ok, co tak ine ako bazalka a pod
15. ake cviky su vyslovene zakazane - viem ze predklon nie je dobry.. v skolke cvicia tak aby som vedela povedat ucitelke
dakujem ak mi niekto odpovie .....
Ahojte, tak sa pridavame do refluxoveho klubu. Moja dcera ma 7 rokov a okrem toho ze ma bezmliecnu dietu, lebo je alergik na kazein, vcera mi v srobarovom potvrdili aj reflux. Dala som jej spravit aj phmetriu aj pep test. Oba vysli pozitivne, pep test 40 a ph metria tiez len hranicna. Ale odporucili dietu, hlavne na noc, kedze v noci to mala najhorsie. Plus odporucili helicit, ale ten nemoze kedze obsahuje laktozu. Bude len na diete a gastrotusse.
Len teda otazka, jej jediny priznak je ze ma caste sople, zdurenu sliznicu a znicene hlasivky, mala dlhodobo zachripnuty hlas. No bezmliecna dieta pomohla na sople, chodime na logopedicke cvicenia a uz aj hlasivky ma lepsie. V noci spi kludne, negrga nevracia neboli ju nic. Mam jej vobec davat ten gastrotus?
Co som si citala, varim celkom vhodne veci pri gerd. Akurat pouzivam rozne oleje ako olivovy avokadovy ryzovy. To sa nesmie? Ja nevyprazam, nejeme tazke mastne veci, dokonca malej ani sunku pre dusitany nedavam. Len zelenina ako paprika a rajciny nam bude chybat.
A co kvaskove buchty a kolace, to sa moze? Ja kvaskujem uz roky, chlebik a pecivo, buchty aj kolaciky.
A posledna vec, v zozname niesu slivky a tu spominate ze sa nesmu. A co slivkovy lekvar? Alebo avokado, to obsahuje tiez vela tuku.
Som z toho jelen. Nikde nic nieje poriadne napisane, chcelo by to nejaku dietnu sestru kvalifikovanu na konzultaciu. Vsade pisu nieco ine.
Dakujem dobrej dusicke co mi aspon v niecom poradi.
@katkafazulka ak ti mozem poradit,dietna sestra alebo odborne konzultacie budu vyhodene peniaze,skus sama zistit co jej vadi.napr nasa je v pohode s rajcinami co ti kazdy povie ze rajciny a reflux nejdu dokopy.nasa mladsia ma tiez alergiu na mliecnu bielkovinu a k tomu reflux,je to tazke...my sme tiez vzdy varili zdravo a reflux maju obe deti, a ja tiez....kvaskove pecivo je ok,ale starsie ako den..kolace a sladkosti sa nemozu vobec,oleje tiez nie.ja davam len trochu olivacu.avokado ma vela tuku
Zalozila som skupinu na fb,budem rada ak sa tam pridate a budeme si viac radit recepty ked nas tam bude viac lebo tu je mlkvo... ochorenia zaludka a pazeraka,gerd deti a dospeli
@katkafazulka prosimta ako ste zvladli tu ph metriu?nas to caka buduci tyzden so 4rocnou ale je chora tak asi nejdeme.s 2r to zatial odmietam
@lenkanr och joj, este aj avokado prec? Omg... a kvaskove preco stare? Ved kvasinky su pecenim znicene, uz to viac nekysne v brusku.
Ano, uz hladam dietologa a budem to samozrejme riesit, nechcem to zanedbat. Len je problem najst nieco kvalitne, kde nejde len o peniaze. A starsia z refluxu nevyrastla? Mne sestricka povedala ze do pol roka pri spravnej liecbe a diete to bude ok.
Ph metriu uplne v pohode zvladla. Som jej vysvetlila co ju caka, ze sa nema branit a plakat, aby sople nemala. Sestricky a doktorka tam boli neskutocne mile a zlate, ju rozveselili, popijala cajik pri tom a kecala s nimi. Obcas som pocula ze ju pri tom naplo, ale bolo yo rychle a bezbolestne. Potom sa bala papat s tym, fukat nos, ale po par hodinach sa otukala. Noc bola vesela, jej to svietilo a vadilo, ale zvladli sme to nejak. Kam idete na phmetriu?
@katkafazulka tak ja neviem,mne bolo povedane ze vsetko pecivo nechat odlezat...a z coho budes robit z bielej ci celozrnnej?nazory su dost odlisne...my mame celkovo problem s tym pecivom,mam pocit ze vsetko jej vadi,skusam stale nove recepty.mali sme ist na kramare...
@lenkanr no musim to nastudovat, uz som sa objednala do jednej sukr kliniky na konzultaciu k dietologicke a zistujem aj ten kvasok. Akoze nestastna som, ide mikulas advent a to moje dieta nemoze nic s maslom a uz ani s cokoladou... Plus teda neviem, stale to tu potroske citam, ze ci je pecenie s olejom ok, alebo napriklad lisk cesto.
@lenkanr a z coho neviem, raz citam ze biela sa v kvasku lepsie rozlosi a je tym padom lepsie stravitelna, potom ze treba celozrnnu 😀 fakt neviem, o refluxe vieme od vcera, hlava jak balon a studujem.
@katkafazulka
no postupne zistis ze co sa tyka sladkeho tak veci su velmi obmedzene.... olej mas ako maslo, to je jedno. listkove cesto nie. no ja som sa tiez docitala ze pre deti je lepsie biela, pre dospelych celozrnna muka. teraz davam tak pol na pol
Moze sa reflux prejavit aj chrapotom pri dychani tak na 45min?napr.po placi alebo smiechu syn zacne na 5min.hlienovito kaslat a nasledne ma chrapot stazeny pri dychani tak na 45min.potom to prejde. Robili mu rtg ci nema nalez na plucach a bol negat aj crp bolo negat. Ale poslednu dobu je casto zahlieneny. Ziadne dalsie priznaky nema

@lenkanr klasicke