Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@zuzikazuzika to sa len zdá z vela veci čo môžu sa dajú vykuzlit zázraky. Ono najprv prvé 2-3 mesiace treba tvrdú diétu potom pomaly skúšať suroviny. Napr my sme zistili že mliečne u nás nieje problém. Že problém je rastlinny olej, údené syry či sunky, čokoláda a drozdie vo vyššom a cerstvom množstve a fazuľa ktoru tak lubi. Týmto potravinam sa vyhýbame okrem toho mu zistili aj hit - takže je toho trochu viac inak fungujeme v pohode. Kvaskjjem a pečiem si doma, oleje u nás nemajú miesto, strukoviny som neverila ani nepamätám. Okrem toho ma drobec alergiu na pšenicu múku takže rezance ryžové. Struhanka kukuricna, múka spaldova. Mäso Poväčšine robím v rúre bez tukov. Človek si zvykne a dieťa tiež. Na všetko sa opýta či je tam pšenice múka a ked poviem ano vie ze nesmie. U nás ne len dôležité ze môže gumených mackou a cokoladu v malom množstve. Ja už viem ze jed dostane bistezelene škole ze sme prepiskli a opäť musime na diétu.kazdemu robí zle niečo ine
@silesias ďakujem veľmi pekne za odpoveď, tiež to nemáte jednoduché. Nás syn je v takom veku, že sice to už začína chápať že mlieko nemôže ale chcel by ho papať. Včera dostal od dedka čokoládu a pol hodinu plakal, že on vie že ju nemôže ale veľmi ju chce. Srdce mi išlo roztrhnúť. Je to veľmi ťažké. Hneď by som všetky jeho choroby prehodila mňa. Tak veľa zdravia prajem.
@zuzikazuzika viem je to veľmi ťažké. Treba vysvetliť aj dieťaťu prečo nemoze. Ono dôležité je najprv prísnu diétu potom pridávať dieťaťu postupne a zisťovať reakcie. Napríklad môj cokoladu či nútený v malom množstve môže. Týždne už tiež toleruje dokonca aj pšenicu múku ked mu raz za čas niečo dam. Treba si uvedomiť že časom sa to úpravy nie je to navždy. Ja som vsetko podrobila jeho diéte. Nekupujem čo nemoze. Vsetci jeme spoločné a to čo naverím vo veľkom jemu. Pečivo nekupujem len pečiem. Starký samozrejme nerozumejú núkajú a je im to jedno ( vtedy ma to okno ked dovolím) ked som prvý krát študovala čo môže a čo nemoze zurila som ze ako mam variť. Teraz si neviem zas predstavit variť normálne 🤣 tiež sa mi nepáči ze robím na pol úväzku ale zas som viac s deťmi, venujem sa im, mam cas variť a piecť či upratať, nezatazujem starých rodicov. Peňazí je síce menej ale stale rovnako akoby som bola na materskej. Všetko sme podriadili malému. Nakoľko viem ze mu to pomôže neľutujem. V živote sa narobilme ešte dosť, peniaze a dovolenky si žijeme neskôr ked už aj oni budú z toho niečo mať. Zdravie nam nikdy nikto nevráti. Žijeme tu a teraz aby potom bolo lepšie. Držím palce.
@silesias no bývalá častejšie chorá, idú jej vyberať aj nosnú mandlu, ale teda som si myslela že preto jej robili test, že vracia.....som spomenula pred doktorku že odmalička mi vracia z mlieka....tak asi preto.....ateraz ako má lieky a je doma celé prázdniny nebola ani raz chorá, vylúčili sme mlieko a ani raz nevracala....dodržiavame v rámci možností diétu..mlieko v jedle jej až tak nevadí, z toho sa jej nič nerobí....iba keď samotné vypila ...
Výsledky vyhľadávania pre slovo “Ahojte. Syn 5 rokov z PEP testu silný reflux. Bolievalo ho brucho, občas vracal. Dostal helicid a v podstate keď sme ešte pted testom vylúčili mliečne, hneď sa mu polepšilo. Nám neukázala Dr vylúčiť olej zo stravy a teda ho neplánujem vylúčiť. Niektoré vit sa vstrebávajú za pomoci tukov. Varím na minime oleja. Brucho už neboli, ale robí grimasy (asi prehlta). U nás je problém, že je vkuse hladný. On nonstop pýta jest. O týždeň škôlka a neviem ako riešiť stravu. Ukko čaj nedavate? Berie ráno helicid a dávam vit C”
@cheeky82 brucho boli aj moju...teraz naposledy x jogurtu.....no mne v škôlke nedovolili si Boston svoju stravu, tak bude mať tú čo tam majú ..avšak mlieko jej nebudú dávať...tiez má helicid ráno a gastrotuss večer....
@andrea1991 mlieko mu už vysadili ešte sme nevedeli ze ma reflux, a zákazem rajcinovu polievku ešte, a detskú vizivu. Ako dlho potom ako niečo zje, môže mu ísť hore? Asi nie hneď ako doje, lebo už sa stalo ze odišiel od stola a už mu išlo
Ahojte, keď bol vaším deťom potvrdený reflux na základe PEP testu, aké hodnoty im vyšli? Mojej dcére vyšiel pozitívny test s hodnotou 25 mg/ml. A bolo nám povedané, že to je hraničná hodnota a dali jej len nejaké obmedzenia, čo sa stravy týka. A že sa máme ozvať o 3 mesiace, ako na tom je.
Ďakujem za odpovede.
@jane25 ani mne nepovedali hodnoty ale ani jej nerobili pro testy, zistiki jej 4 stupeň reflux na imunoalergologii
@andrea1991 ja vôbec neviem co mu už dať jest. Brucho ho nebolí, ale jazdy deň mu ide hore (samozrejme keď behá, tak neriešim, je to dieťa, musí) ale aj keď nebeha. On totiž asi rastie, ale odkedy ho nebolí brucho, on vkuse je, vkuse, dá sú obed a za 10 minút je zas hladný a tak dokola.
ahojte, my sme boli dnes u lekarky, reflux, tri tyzdne, mozno aj viac stale odkasliaval a vravel, ze akoby nieco mal v krku, a tiez viacej odgrgaval, posledny tyzden sa to zhorsilo a aj som si myslela, ze by to mohlo byt z toho, co sa potvrdilo. Syn ma 7 rokov, dali mu rezimove opatrenia, vynechat kysle ovocie, ak ovocie, tak len doobeda, mlieko vecer vobec, vylucit sladene napoje, ovocne caje, dzusy a pod., len voda a bylinkove caje, cokolada a take tie priemyselne sladkosti nie, zmrzlina nie a pod., na ranajky nic sladke, dve hodiny pred spanim nejest, spat vo vyvysenej polohe, po jedle hned nebehat ale ani si nelahnut. Jest pravidelne. Dali bu talcid a po troch tyzdnoch kontrola.
Ahojte ....
Pridavame sa ku Vam. :(
Dcera bude mat 6 rokov a zrejme bude mat reflux.
Rano vstane, boli ju hned brusko, vykaka sa a ulavi sa jej. Potom este 1 - 2x zaboli brusko a je OK.
Dnes zjedla sladke, ostalo jej na chvilu zle
Sem tam ze boli ma hrdielko.
Oddrháva.
Ako sa dalej pohnut? Je to pre nas novinka :(
Ja som volala na gastro do TN a odbili ma ze takym velkym detom je sono zbytocne ze to nerobia.
Chcela by som PEP test aj sono. Co este treba? Postupne studujem dietu. Nemate niekto nejaky uceleny dokument co ano a co nie?
Som z toho nestastna. Ja kazde rano neviem ako vstane a ci pojde do skolky ci ju bude boliet brusko. Ona este len otvori oci a boli ma brusko (dnes). Po jednom dni v skolke takto rano vstala. Mali mliecne.
Ako prve idem do skolky nech jej nedavaju kakao/biele kavy/poobede napriklad cerealie v mlieku. Bude to stacit? Ci treba aj obedy nosit?
Boli sme na ORL ze asi reflux. Gastro ma odbili.
Mate nejakeho dobreho detskeho gastroenteorologa? kde Vam robili pep testy/sono?
Dakujem za odpovede, ja uz som z toho na prasky. Tyzden dozadu mi aj rano grcavala ze jej je zle ... to nikdy nebolo.
@tinushenka mojej malej sa prejavilo pred rokom, ked mala 2,5 roka. Fantasticka dr aj sestricka je v NZ. Dala som si na vybere dr zalezat. Robili len pep test. Bolo to postacujuce. Zacali sme liekmi, potom rok iba na diete a teraz opat aj lieky..Uz mam od nej aj papier pre skolku. Mozem vam ho odfotit do sukromnej spravy. Je tam odporucenie aj na polohovanie lehatka aj strava 😘 je vela potravin ktore skodia a tiez je dolezity sposob pripravy jedla. Mne vychadza skolka v ustrety a varia jej extra 🙏🙏🙏🙏🙏🙏 najdete ma na fb Lubomira Bednarikova
@lubkajarko ahoj, mozem ta poprosit o poslanie foto ohladom vhodnej stravy a polohovania co si spominala? Do sukromnej sparavy. Dakujem
@lubkajarko Dakujem Vam.
na FB je viac s Vasim menom, mozte mi poslat sem do spravy ktora ste Vy?
A chcem sa spytat ci aj ranna bolest bruska, hned po otvoreni oci a nasledne redsia stolica moze byt priznak refluxu?
Jej je kazde rano zle a hovori brusko a uteka na wc
Pridavame sa do klubu deti s refluxom. Je vsak smutne, ze az po roku kaslania, opakovanych infektov, zapalu pluc a vela ineho, som si sama musela ziadat o pep test. Vysli jej vysoke hodnoty. 100 ug na 1 ml. Dostala 2x denne nolpazu. Momentalne ma taky kasel, ze riesim iba ten a nie reflux. Kasle uz nonstop, nie iba v noci. Dokonca mala z refluxu zapal spojiviek. Tymto chcem iba povzbudit matky, aby sa nedali odbijat lekarmi a co najskor hladali sami pricinu. Smutne. Tiez chcem poprosit, co vam pomohlo uz v akutnom stave. Dietu som si citala, viem o vypodlozenom matrace. Ako mozem este sama pomoct? Velmi dakujem
@zuzita1 davat jest castejsie, ale mensie porcie. vylucit sladkosti, kysnute pecivo (hlavne cerstve), citrusy, obmedzit mlieko a mliecne vyrobky (hlavne na noc), vylucit paradajky, papriku, cibulu, cesnak, pomarancovy dzus. Dodrziavat pytny rezim (nie sladene vody). Nelahnut si hned po jedle (pockat aspon 2h) a ani sa nepredklanat a nebehat.
Tu je o tom viac a celkom prehladne: https://zdravopedia.sk/dieta-pri-gastroezofagea...
Drzim palce. Je to boj na dlho.
@zuzita1 ahoj, u nás som tiež na to prišla ja a nie doktor a tiež ma to hnevá, že zbytočne sme stratili rok času. Už sme mohli byť na tom oveľa lepšie. Čo som si písala s nejakými mamami, tak niektoré deti to držali poctivo aj 3 roky. Vidím, že si z Ilavy. Môžem vedieť kde ste dávali robiť Pep test? Lebo my sme boli v Piešťanoch ale tam neboli hodnoty iba vysledok pozitívny alebo negatívny. Časom by som ho chcela zopakovať, tak aby som vedela aj hodnoty. Ďakujem
@zuzita1 ja mam reflux od detstva, cize patrim k tomu malemu percentu, co sa nevylieci nikdy... ked dodrziavam dietu je to OK, ak podlahnem chuti kavy, cokolady alebo inym "zakazanym" potravinam, tak je to spat 😕 zhorsuje to aj stres. Dcerke sa snad podari z toho dostat 🙂 Vytrvajte hlavne v tej strave, to je zaklad 🙂
@zuzikazuzika ahoj. A v Piestanich más detskeho imunológa ci gastraca? Našim detom urobil Pep test imunolog v Prešove opakovane. Vzdy hodnoty okolo 200,250. Kolko si prosím zaň platila. 40 eur za 1 test sa mi zdá veľa, navyše helicid nám tak ci tak choroby neporiesil. Teraz skúšame gastrotuss s riasou tak uvidíme ale rozmýšľam ci netreba chodiť aj na gastro
@silesias ahoj. Môžem poprosiť meno tej alergologicky? Ja som už zúfalá. Pep test pozitívny, helicid nepomohol. Diétne opatrenia sme spravili len tie základné.... Ziadne vyprážané, bez citrusov a kakaa, mliečne výrobky nizkotucnejsie....do 3,5 % tuku pretože deti po jedle nemajú žiadne prejavy....iba respiračné a iba keď chodia do kolektívu kde sú bacile. Musí zo byt poriadne skryty reflux. Ak nechoddia do školy, tak môžu jest čokoľvek a su zdravé.
Krvné testy majú už 3.rok v poriadku. V srobari sme boli v marci tohto roku ale nerobili deťom pH metriu, zas len Pep test a intoleranciu na laktózu. Pep test iba 90, intolerancia negatívna a deti po návrate celý máj, jun choré. Ako sa robí test na hit a pšenicu? Kožné testy tiež negatívne.
Imunor alebo podobne užíva syn? Pripadne spreje? Na gastro s nim chodíš? Vôbec neviem co idem urobiť skôr. Ci zmením imunológa za ktorým sa trepem cez pol republiky, doplácam za všetky vyšetrenia a zbytočne alebo skúsim vyhľadať gastraca alebo skúsim tu prísnu diétu alebo všetko naraz. Značka:mama už chce do prace a deti viac doma ako v škole 😩🙈🙂
@renalka nechodíme na gastro ani nikde inde. Môj ma všetky testy tiež o.k. Môj ma aj poruchu imunity. Berie spreje kortikoidy a imunor striedany s isoprinosimon. Hit sa zisťuje z krvných testov. My chodíme k pani doktorke Onufrakovej ja som s ňou spokojná, poradí aj cez telefón ked niečo treba. Ja jej volam častejšie ako pediatričke.
@renalka ahoj, chodíme aj na gastro aj na imunoalergológiu do TN. V Piešťanoch sme boli len na test. Stal 40 eur a neboli tam ani hodnoty. Výsledok bol len pozitívny alebo negatívny.

@silesias a vy ste sa z toho dostali, ak áno ako dlho ste držali diétu? Pýtam sa preto lebo niekto ten pep test neuznava. Náš nemôže vôbec mliečne plus táto diéta, tak mám pocit že už vôbec nebude môcť nič jesť a on sa tak rád naje.