Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?
Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem
@mia_s neboj nič, tak aspoň doma dodržuj prísnu dietu, tá strava v škôlke je dietna celkovo, napríklad smažiť oni nemôžu. Doma vynechávaj zakázané potraviny a cez víkendy var podľa diety a uvidíš - aj to mu musí pomôcť 😉 a skús sa v škôlke dohodnúť, že ak budú mať niečo čonnesmie, či mu nemôžu dať chlebík s maslom miesto toho - napr miesto makovníka a podobne.
@mirka2709 slivky sú kyselinotvorné ovocie, tak tie by som nedávala a sušené ovocie by som dávala tak ako čerstvé. teda jabĺčka, banány sú v pohode. Hrozienka tiež dávam miesto sladkostí. oriešky nahrádzame mandlami - tie sa môžu. čo nie je v tabuľke a hľadala som - bryndza -tá sa môže. a tu po porade s kočkami som dávala redkvičku a nič mu nerobila.
s receptami na MMB som ďaleko nedošla, nemala som čas, aj ke´d som to tam chcela nahadzovať pre ´dalšie maminky, čo sa budú trápiť po nás. Ale človek na to varenie ľahko nabehne a už to ide 🙂
a pozor na tie mandle, malé deti nemajú jesť mandle vo veľkom. to len ako maškrta, alebo na koláčiky, na medovníčky napr som mu dávala miesto orieška.
@alami ahoj alami, ak mozem, tak by som sa ta rada spytala na niekolko potravin. hladala som na nete rozdelenie kyselinotvornych a zasadotvornych potravin. je toto pri ger diete smerodajne? nasla som opacne zaradenie soje v dvoch triedeniach, ktoru pouzivame (natierky a mlieko), mak - zasadotvortna, slnecnica, mozu sa pouzivat? dakujem za radu 🙂
@mirka2709 neviem, či je to smerodajné, lebo aj ja so našla aj potraviny "naopak", ale zas mže byť, že niečo je zásadotvorné, ale z iných dôvodov sa to pri refluxe nemôže, lebo tam je aj niečo také, že niektoré potraviny pôsobia na zvierač žalúdka a tam to asi nie je o kyslosti. ale neviem, nie som odborník. ke´d niečo hľadám, hľadám to v googli pod pálením záhy, lebo toho je viac ako refluxu.
mak sa nesmie, slnečnicu papáme v chlebíku a melón - čo ja viem, ja si myslím, že to je voda 😅 mne dáko moc melónový nie je, ale dala by som.
@alami Ak sa nemylim, tak napriklad paprika je takato. Je v nej kapsaicin, ktory uvolnuje svaly - teda aj zvierac.
Ja som si inac velmi oblubila tieto stranky, kto viete anglicky, alebo si prelozite:
http://heartburn.about.com/cs/dietfood/a/heartb...
dakujem za rady 🙂
Ahoj maminky,
můžu se přidat?
NIKDY by mě nenapadlo, že budu ve 3 letech řešit GER. Malá NIKDY neblinkala, ani jako miminko, tak jsem si říkala, jak jsme na tom dobře!
Ouha! V 1 roce se nám začala v noci budit s hrozným brekem, propínala se do luku, vztekala se, nepomáhalo ani pochovat, nevěděli jsme co s ní! Teď zpětně přemýšlím, jestli to nemohl být počátek GER...nevím...
Do 2 let byla úplně zdravá.
Říjen - prosinec 2010 - suchý, štěkavý kašel, hodiny a hodiny dávení při spaní, nejprve léčena na laryngitidu, ale za týden to měla zpátky a kašel trval do prosince. Dr. s námi nic nedělala, jen kapičky, zvlhčování prostředí, polštáře pod hlavu..ale NIC nepomáhalo a já věděla, že to NENÍ normální!! Až po tom 1,5 měsíci nás konečně poslala na RTG, kdy už jsem opravdu neměla sil - prý zánět dutin - nasezeny ATB! To konečně zabralo!
Leden 2011 - velká chřipka od manžela
Březen - opět suchý kašel, opět RTG, to bylo už rychlejší, opět zánět dutin, opět ATB! Dr. to zhodnotila, jakože měla smůlu a 2x chytla nějaký infekt!
Už tenkrát mě asi 2 lidi upozornili na reflux, sice jsem tomu nechtěla věřit, ale stále to ve mě hlodalo a četla jsem a sháněla info...
Přes léto byl klid.
Září 2011 - lehká rýma přešla za 2 dny opět v kašel, suchý, neměnící se, dávení vleže, hlasité polykání, hodiny kašlání. Dr. to opět neřeší a nikam nás nechce poslat. Protože všechny výsledky i v zimě (výtěr krku, crp, poslech) - stále vše v naprostém pořádku!!!
Přes známého jsem si zařídila vyšetření na ORL, to bylo ok.
Už jsem navštívila i homeopatku, která si taky myslela na reflux.
Tchýně mi nakonec přes známého dr. zařídla vyšetření v nemocnici u dětského primáře!
Závěr? Jasný reflux! Konečně úleva, že nám to někdo potvrdil a že s námi konečně začnou něco dělat - léčit příčinu!
Dali nám Helicid, výhledově na 3 měsíce. Máme i homeopatika, tak snad se nám to bude brzy lepšit!
Je hrozné, jak dětská dr. pro nás nehla ani prstem! Nevím, co by jí udělalo poslat nás alespoň na UTZ už v zimě, kdy jsem jí vysloveně prosila a ptala se, jestli by to nemohl být reflux. Prý se jí to nezdá pravděpodobné! Šmitec! 😝
Cítím hrozný vztek. Sám si urči diagnózu, sám si sežeň vyšetření...a v očích ostatních buď za hysterku.
Když jsem jí přinesla ten papír, na kterém to stojí černé na bílém, její reakce byla asi taková: "Nooo, uvidíme, jestli to bude ono nebo ne...léky můžou pomoct, ale nemusí. A nemyslete si....ve školce ty nemoce budou pořád"! Stále nepochopila, že tohle není obyčejný kašlík ☹
Tak takový je náš příběh a trnitá cesta k tak "banální" diagnóze, kterou dr. na UTZ viděl úplně hned! Mohly jsme se léčit už dávno..škoda! Nemít známé (a to ještě ne přímo svoje), nevím, jak dlouho by nás nechala trápit!
Jak pan primář, tak moje známá mi řekli, že dietu držet nemusíme, že to u dětí není nutné. Chtěla jsem se zeptat některých z vás, proč vy ano?
Byli jste také zaléčeni např. Helicidem, pak se lék vysazuje a čeká, jestli se to upravilo a další léky třeba už nejsou potřeba?
Tak budem asi dávat v rozumné míře všechno, ale ne nic dráždivého. Já jsem vždycky dávala pozor na dobrou stravu...ale nebylo to moc platné, stejně máme problém. Vůbec nechápu, kde se vzal a jaký to tedy může mít vývoj??
Ještě nás čeká objednání do gastro poradny, tak tam by mi asi taky řekli víc, ale nevím, kdy to bude...
Téma jsem si už dost pročetla, ale stejně mi z toho jde trochu hlava kolem..
Asi se vás občas zeptám jestli to či ono k jídlu dáváte, když mě něco napadne 😉
Ahoj,
tak po 2-3 dávce Helicidu jsme začaly mít lepší noci, sice s buzením, ale bez kašle a dávení 😉
Včera byla na nutném hlídání u tchánů asi 3h.
Měla tam půl krosantu jestli s plátkem sýra-nevím..., nějakou musli tyčinku v jogurtu a Cappy pitíčko. To měla být jako večeře 😠 Po hodině spaní večer začala kašlat a vzhůru byla asi 2-3x. Sice se nedávila, ale byla to horší noc, než předešlé. Nevím, jestli to byla vyjímka, jestli je podezírám zbytečně, ale naštvalo mě to.
Krosant a musli v jogurtu - to je tuk, že a Cappy pití taky není zrovna v 7 večer ideální. Neustále upozorňuju, nedávejte jí to a to, mastné atd....udělejte jí vodu se šťávou - marně!
Doma už mi ani moc nekašle přes den. U nich prý asi 3x za tu dobu.
Dneska k obědu jsem jí udělala jen listový špenát na vodě, rozmixovat, povařit s vajíčkem a k tomu bude mít těstovinky.
@prchalka ten croasant a syr je v pohode, zlý je ten džús, po džúse ti bude mať silný reflux, netraba dávať žiadny, výnimočne, ak by si "musela" tak jablkový, hlavne nie pomaranč a multy! naše dieťa revalo od smädu ale musel vydržať až domov, leb viem, že mu nemám čo kúpiť na pitie. Nesmú sa ani perlivé minerálky, teda my pijeme, čajíky, vodu so sirupom alebo hipp nápoje - tie pre mimčá granulované - to nosím aj v aute, aby bolo vždy niečo po ruke, vodu už nám niekde dajú 😉
ahojte,
@prchalka - my sme nabehli na dietu zhruba v tom obdobi, ako alami (plus/minus par dni), a teda zdravotny stav sa neskutocne zlepsil. teraz uz troska povolujeme (urcite veci, mame povolenie od gastroenterologa skusat nove potraviny, a uvidime co to urobi). a prva vaznejsia choroba sa objavila po 9 mesiacoch. takze skuste to, a vydrzte.
ono, aj ked sa ta dieta zda zlozita, tak sa da velmi uspesne zvladnut. alami to ma napr. horsie, lebo oni maju este aj ine potravinove obmedzenia
Ahoj,
můžu se zeptat, kolik tuku mají mít ty mazací sýry, aby byly vhodné? V tom se nevyznám, co je ještě v limitu. Včera jsem koupila nějaké Apetito a na něm bylo napsáno vyloženě psáno JEN 10% tuku! Měla k večeři s chlebíkem a šunkou a v noci byl klid.
Můžete mi ještě písnout, co jim mažete a kde kupujete? Už jsem to tu někde několikrát četla, ale nepamatuju si, omlouvám se 😖 Ještě jsem koupila Activii a ty jedny Kostíky. Jogurt už neměla týden, tak odpol jí ho asi dám.
Dětské přesnídávky jsou taky v pořádku?
@saskarisko Ahoj, já, ač nemáme žádnou dietu stanovenou (teda zatím ne, nebyly jsme ještě v poradně), tak studuju,, co se může a co ne, každý den si v tom čtu a hlavně v tom vaření omezuju tuky. I co jí mažu na chleba atd.. Ráda bych to opravdu dodržovala, beru to vážně - pro její zdraví a i pro svůj dobrý pocit.
Jen nikdo kolem mě to zatím nebere vážně, ať to nepřeháním apod... ☹ Takže budeme donekonečně vysvětlovat a zakazovat.
Tchán se v neděli zeptal, jestli si u nich v pondělí může dát džuveč - zapečené brambory, rýže, většinou tučné maso navrch, kořeněné pepřem, rajčata, papriky ☹ No tak jí dali aspoň to prostřední tmavé pitíčko www.cappyhra.cz/cz/Cappy-Junior.html
@alami Mrkni na to pitíčko, on to není klasický džus, ale asi i to vadí, že..
Tak dneska jsem vařila polévku.. V mým podání z toho vznikne vždycky spíš kaše, což je lepší, protože malá neumí ty lovecké polévky jíst, vybírá vždy jen vodu.
Takže: voda - kuřecí prso - půlka bujónu - vločky -mrkev - petržel - brokolice - zelené fazolky - a jako koření petrželka kudrnka. No a taky to jde 😉
Mám takový dotaz na kapky na kašel.
Samozřejmě jsem je ze začátku dávala, ale... jelikož ten původce kašlání je jinde, než v dolních cestách dýchacích, tak to asi nemělo vůbec smysl, ne? Nebo myslíte, že to mohlo nějak přispívat k tišení refluxu? Toto je pro mě španelská vesnice... 😒
@alami Jaké vy máte šance a prognózy za zlepšení-vyléčení??
Znáte tuhle vodu a její účinky? Někdo jí s úspěchem na pálení žáhy, žaludek atd. používá.
http://bilinskakyselka.cz/bilinska_kyselka/info...
Včera jsem dala cucnout i malý.
Ale taky jsem četla diskuzi o refluxu a podobných chorobách na doktorka.cz a teda, neměla jsem z toho dobrý pocit, spíš se mi přitížilo. Sice to všechno popisovali dospělí, jak velké a dlouhodobé mají problémy, vracení jídla v noci do krku, zpětné polykání - když si představím, že jsme při těch dávivých nocích měly to samé a nemohla mi to říct 😢 😢
Já mám fakt strach ☹ v jakém stádiu to může být a jak dlouho se to může táhnout.
Kdy myslíte, že by už mohla "přestat" kašlat i přes den a přestat tak divně polykat při ležení....až za delší dobu? Pravda, ten Helicid bere zatím jen 6 dní... Před spaním poo si zase zakašlala a pak asi 2x slyšitelně polkla. Už jsem měla zase strach, že jí tam budu muset celou dobu držet za ruku a konejšit..
Jsem z toho občas trochu přejetá, nezlobte se... 😔
@prchalka prestane ti hneď ako prejdete na riadnu dietu. samozrejme, ak tam už nejaký kašel - infekt je, tak to musí doznieť.
to cappy by som nedávala
prognóza - no myslím, že po držaní poriadnej diety sa potom môže ubrať ale stále dodržiavať tie základné veci. ak by sme celkom zruili dietu, som si istá, že by sa reflux vrátil.
Achjo!!!!
Mluvila jsem se školkou. Jak tam dítě nastoupí, musí tam prý jíst.
Ještě by mi vyšli příští týden vstříc, že bych si obědy brala domů, ale pak už by to nešlo. V poslední době měli rajskou a filé (smažené), takže se obávám, že to asi nebude možný s dietou ☹
No a my stále čekáme na tu gastro poradnu. Jsem s tím rozhodováním jak ve svěráku, jak se rozhodnout - natvrdo jí tam nechat jíst a bude jí hůř?!?! nebo nebude?!?!?! nebo jí mít doma?
Navíc tam mají příští týden inspekci, takže bych si jí měla nechat ty 1-2 radši doma, ať se tam nemusej starat ještě o ní na zvykačce... Je to všechno na h...o! ☹
Je mi zase hůř.
Na 3leté jsme prošly, ale... ohledně refluxu bída!
Když jsem jí řekla, že už se vleže "nedávíme" a že je tam viditelná změna k lepšímu tak o 70%, tak se divila, že ani nevěděla, že jsme se dávily!!
Tak s čím jsem tam asi od října minulého roku chodila??????????????????????? Ježiši kriste!!!!
Když jsem se zmínila, že se ale stejně budí, polyká a že to není zatím tedy úplně ok a ještě někdy zakašle, tak mi řekla zas to samé....že tam má některé děti s kašlem 4x do roka, my jsme úplně v normě ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
Na to jsem řekla, že kdyby neměla ten reflux, nebyla by tak nemocná a nekašlala by tak, že je to všechno od toho...na to řekla, že to tak nemusí být! Já už jsem opravdu někdy v koncích, hlavně psychicky. Proti čemu tady stále musím bojovat??
Doma jsem pak volala do nemocnice, v gastro poradně dnes nejsou a na cerepci mi sestra řekla, že tam budou asi až příští pátek a že by mi v tom zatím měla pomoct dětská dr... já jako fakt nevím, co mám dělat... 😢
Tak jsem si pěkně pobulila, když přišel domů manžel a vysvětlovala jsem, jak školka a jak u dr... 😢 😢 😢
Nedaly byste mi nějaké tipy na odpolední svačinky pro prcky? Já už ani nedokážu normálně přemýšlet, co teda můžu bez obav dát.. 😢 😔
Můžu ještě dotaz? Když jsou děti nemocné - teplota, horečka... můžou dětské sirupy (Panadol, Nurofen, Brufen) a co ATB? Co na to žaludek?? 😕
@prchalka škôlka - obehni si iné škôlky, ja som malého preradila na dedinu, kde mi ho mali vďačne aj celkom bez stravy, aj s kombináciou - čo mohol zjedol v škôlke a niečo sme si nosili a každý deň preberieme zajtrajší deň - čo áno, čo nie, čo donesiem ja. V meste mi tiež nechceli bez stravy.
čo sa týka dr. - nerieš, maj si ju na diete a sama uvidíš
lieky - atb - jasné, že môže, nemôže byť bez, ke´d ich je treba
raňajky, večere, olovrant - chlebík s maslom, rastlinná nízkotučná nátierka, maslo+ džem, maslo + med, nátierky, nízkotučný syr, čisto biela bábovka, chudá šunka, plátkový syr z nižším obsahom tuku. Neskôr som začala dávať tuniaka vo vlastnej šťave - ale vyberala som mu len vnútro - to čo neprávalo v tej šťave a len tak trošku som mu toho dala na chlebík s maslom.
čo na chlebík - to bolo aj u nás dosť ťažké, kol do kola jedol to isté 😖
no a ešte sem tam vajíčko na tvrdo, alebo sa suchej panvičke urobená praženička - úplne bez tuku - dá sa. ešte môžeš krupicovú kašu z nízkot.mlieka alebo puding
ahojte,
@prchalka - akonahle budes mat dr. od papiera, tak skolka musi urobit vynimku. tento fakt uz obstoji aj pred hygienou, ale musis mat papier od dr. co sa tyka jedla, tak zisti si sposob pripravy. lebo moze byt napisane vyprazane, aj sa tak "tvarit"", a pritom je robene v konvektomate, kde sa pouziva min. oleja (a to tak, ze sa to jedlo nim len poprasi z rozprasovaca). ja napr. nahradzam nevhodne jedla, za tie vhodne. t.j. nosim len polievku, alebo zemiaky, ale takto.
@alami - vcera sme boli v Srobaku na kontrole u alergologicky, december, januar budeme mat nastup na kontrolne vysetrenie refluxu
Ahoj,
omlouvám se za výpadek, děkuji za postřehy.
Jako asi mi to ani nebudete věřit, ale z neděle na pondělí v noci katastrofa, nespala, kňourala, že bolí krček, ouška, pak už i bříško, jak to chtěla pořád zapíjet. Ráno jsme šly k dr. tam se ještě 2x pozvracela, podle mě od bolesti, jinak nic nejedla. Opět na ní nic nenašla, že kdyžtak Paralen čípek na bolest. Hm, spala mi 2x za den, unavená, odpol už i teplota.
Tak jsme vyrazili s MM na pohotovost, tam jsme si počkali přes hodinu, operovali...ta už byla vyřízená.
Závěr?
Akutní středoušní zánět oboustranný, ATB.. Aspoň, že tam na ní dr. už něco shledal, byl fajn!Takže poprvé zánět uší ☹ Tentokrát se jí to vrazilo sem, achjo!
To prostě bije do očí, že je to vše z toho dobu neléčeného refluxu, ale divné je, že to dostala až vlastně po měsíci od propuknutí kašle 😕 včera jsme byli na kolách, že by ofoukla? No snad už to nějak konečně zaléčíme a uvidíme..
Dnes jsem volala s ředitelkou školky, tak sama od sebe říkala, že mluvila s paní hospodářkou a že když by bylo nějaké jídlo opravdu nevhodné, že bych si jí teda brala domů před obědem, jinak že by tam jedla. Taky jsem jí řekla, že si k tomu opatřím ty papíry od lékaře, ale že to bude ještě trvat, než půjdeme do poradny.
Tak tolik neveselo od nás.. Doufám, že u ostatních je líp! 😉
Ony tyhle záněty se dlouho nenápadně tvoří, a uška můžou pobolívat a pak to vypukne, ale záleží zas na typu zánětu, jestli je hnisavý nebo ne. Tak doufáme že operace pomůže a držíme palečky, náš malý měl v uchu tu trubičku a od té doby máme pokoj 😉
@8petule8 Jo, oni neoperovali malou, ale někoho před námi. My přijeli naštěstí včas, takže "jen" ATB a kapky do uší a za 5min. venku z ordinace. Druhý den už se jí viditelně ulevilo 😉
Ano, zánět se asi tvořil dýl, teď už to vím taky, protože tak týden předtím při čištění zubů jí vadily nárazy kartáčku do tváře, vždycky skoro brečela...to už se to tam bohužel tvořilo ☹
Maminky,
já na to pořád myslím. Co když je ten reflux u někoho silnější (třeba po jakémkoliv jídle se jim to vrací) a tím pádem by bylo dítě stále dokola nemocné? Opravdu neexistuje pro děti nic, než Helicid a dieta na srovnání s tím, že z toho pomalu vyrostou a nezbývá, než čekat? Když bude dítě 6x do roka vážněji nemocné...přece nemůže dostávat stále jen ATB nebo ano??
Jestli jsem to tu ještě nepsala, jdeme do gastro poradny 18.10. Na homeo 13.10. A teď mám zase dilema... měla bych nastoupit u MM v práci (následně práce z domova), na zaučení a nejlépe hned, až se malá uzdraví. Ale docela se bojím... Daly byste dítě hned takhle do školky, navíc, když tam má jít vlastně poprvé nebo počkaly do návštěvy poradny? Je to přeci jen 14 dní si říkám a co kdyby mi zase někde něco chytla?? 😖

@mia_s ano, drzanie diety je vzdy obmedzujuce, chce to viac casu na pripravu (ale to iba zo zaciatku, kym si na to clovek zvykne), treba dbat na vyvazenost stravy, jednoducho, chce to vela trpezlivosti. ta vsak ruze prinasa 🙂 toto obmedzenie nemusi byt trvale. vhodnymi cvikmi, dietou a ostatnymi opatreniami sa da ger vyliecit. treba byt optimista. 🙂
nebola som uplne nadsena, ze bezmliecnu dietu budeme menit za ger dietu. avsak, som rada, ze to synovi diagnostikovali, teda, ze sa na to vobec prislo. a ked som si pozrela dietne obmedzenia, v podstate (az na obmedzenie zeleniny a ovocia, ktore moj syn uplne miluje - paradajky, paprika, ribezle, ale aj oriesky a ostatne) je to zdrava strava, my doma jeme iba malo masa, ak, tak biele, nesmazime a pod.
tiez odporucam jest tebe a dietatku to iste jedlo. napr. ja uz ani neviem, ako chuti obycajne mlieko 😉
dietatu to velmi psychicky pomaha a nam to zasa pomaha fyzicky 😉
drzim ti velmi palce a sebe tiez, nech to hravo zvladneme, a hlavne, nech to tym nasim svistom pomoze 🙂