icon

Gastroezofagálny reflux u detí nad 3 roky. Recepty?

saskarisko
26. feb 2011

Ahojte,
synovi zistili reflux, a nasadili mu GER dietu. Viem, co moze a nemoze jest.
Tak, ak mate niektora u deti diagnostikovany reflux, a mate nejake recepty, tak vas prosim o ich zverejnenie. dakujem

prchalka
20. okt 2011

Tak jsem měla namířeno v pátek do školky, ale volali mi, že tam ředitelka ani hospodářka nebudou.
Mluvila jsem s učitelkou a ona říkala, že smažené (řízek, květák) nebo bramb.salát atp., že tam mají běžně.
Tak to mě moc nepotěšila! Vědí o našem problému a buď to budem řešit, že bych si jí brala před obědem domů nebo s obědem domů nebo jim ten den řeknu, co jí nemají dávat.
Tyjo, takový problémy s tím vším, připadám si, jak když si to někdy už vymýšlím 😒

prchalka
26. okt 2011

Ahoj,
tak jsme třetí den ve školce. Úplně v pohodě. Včera mi už v šatně říkala "tak čau" 😅 dneska mě ve třídě dala pusu a odběhla ke kuchyňce - prostě super, takový nástup jsem ani nečekala. Doufám, že už nic horšího nepřijde!
Zjistila jsem ale, že tam smaží natvrdo na oleji, žádný konvektomat. No ono je to jedno. Obědy tam jíst stejně nemůže, protože polovina z toho denního jídla není vhodná. Tak si jí beru v 11h domů. Budem to tak dělat, dokud to půjde.
Mluvila jsem konečně i s paní hospodářkou a ta říkala, že není problém pro ní něco přinést jako náhradu, že prý by si to vždycky nějak zodpověděli.. To je taková hodná paní!!
No však jsem říkala, že jde jen o ty svačinky (přinýst za kyselou okurku - což tam mají stále - normální nebo kousek mrkve, za citrus jabko nebo půlbanán). To myslím, že by se opravdu ztratilo :o) Ona dokonce myslela i obědy, ale to jsem říkala, že zatím NE! Doufám, že s tím tak bude souhlasit i ředitelka, té jsem to psala včera, aniž bych ještě něco tušila - ono ty jejich předpisy... A nebo si na to prostě vyškemrám papír aspoň od dětské, ať napraví, co pokazila!!

bosor
30. okt 2011

@prchalka ahoj. aj druha ma problem. jej testy vysli negativne, no nasadili jej hydrolizovane mlieko, bo mala ekzem po tvary z normalneho mliecka. ako nahle sme jej zmenili mlieko, ekzem zmizol do hodiny!!! co jej dat papat????jednej aj druhej???

prchalka
13. nov 2011

Ahoj holky,
jak se daří? Potřebovala bych váš názor - pokud to tu budete někdo do úterý číst.
Zas jsme měly náběh na zánět ucha, ale snad jsme to zvládly kapkama a rýmu - sebemenší rýma jí strašně zhorší, i když se nos pravidelně vysává (smrkat odmítá)! Noci byly strašné min. týden, polykala co 5 vteřin celou noc, jak když se topí, i jsem cítila kyselost až na polštáři.
Teď už rýma skončila, ale při každém spaní slyšitelně polyká a motá se stále sem a tam - neklidné spaní.
Myslela jsem, že když se bude vše dodržovat, léky, vhodná jídla, podložení hlavy - že prostě ty příznaky mít takové nebude. Myslela jsem si, že by měla polykat nebo být neklidná v případě, že by snědla neco zakázaného, ale já to pozoruji stále ☹ Sice je to lepší, jak při nemoci, ale motá se jak v pračce.. Ráno vstává unavená, dopolko je protivná a třeba chce jít spát poo o hodinu dříve, než jindy, což u ní není normální.
Co s tím, mám volat gastro? Nebo myslíte, že je polykání normální?
Na ORL mi ještě dr. doporučila Gaviscon (že by neměl pouštět ty kyseliny zpět do jícnu). Tak jsem to konzultovala s dětskou a že jí to můžu zkusit na spaní, ale nějaká velká změna to není, zkusila jsem to zatím 3x! Ze školky jsem jí odhlásila, nechci jí trápit každý měsíc nemocí a záněty stále dokola! 😔

siwinka1717
8. jan 2012

@saskarisko tá cibuľa na vode je hrozná pomoc. Ďakujem za radu!

dinousek
20. jan 2012

@bosor
ahoj🙂) mám 3 měsíční holčičku a taky jí ve 3 týdnech diagnostikovali reflux:((( Dáváme jí Nutrilon HA1+ do toho na zahuštění NUTRITON - 1 odměrka na 100ml. Speciální mlíčko už na reflux jsme ani nezkoušeli..Toto nám vyhovuje. Bojím se po tom, co čtu od jiných maminek až začneme s příkrmem.. Spousta věcí je nevhodná a zní to hrozně.. Moje malá nezvracela, ale vystříkalo jí po jídle z nosíku a dotoho se vždycky začala dusit, pak chuděrka plakala:(((( Naštěstí nás naše paní doktorka hned poslala do špitálu a od té doby je klid.. od té doby mi vyprskla 2x, ale už se nedusila!! Tvrdí, že to zmizí, jak poroste, ale po těhle diskuzích fakt nevím.. Dneska sem jí koupila dětský čaj - granulovaný, ale když tak nad tím přemýšlím, asi ho nebude moct, když se jí musí všechno zahušťovat.. máte s tím zkušenosti?? děkuju 🙂)

prchalka
21. jan 2012

@dinousek Vy jste ještě moc malinký, až jí bude rok, nemusí mít problém vůbec nebo většinou do 1,5 roku se to zklidní. Taková je moje zkušenost u lidí kolem mě. Děti jim vyhazovaly každé jídlo a teď jsou v pohodě!!
U nás to bylo právě naopak. Jako mimino vůbec problém neměla, skoro neublinkla. Jen od narození šíleně špatně spala. Nám začaly problémy až v 1 roce - buzení s brutálním pláčem a ve 2 letech - s hrozným kašlem a ve 3 letech diagnóza ☹
S tím pitím - já osobně bych moc ty granulky nedávala, nejsem moc pro instat (no podle složení), když tak nějaký pytlíkový čaj (což pro takhle malé dítě asi ještě neexistuje) nebo jen vodu na zapití. Naopak při refluxu se má pít hodně, ale to zatím u takhle malého mimča neplatí, takže opatrně, třeba jen loka vody 😉

prchalka
21. jan 2012

PRO OSTATNÍ: Nejsme na tom nejlíp, ani jsem neměla nějak sílu to sem psát, protože je to složité a nikdo sem poslední dobou nechodil. Problémy se zhoršovaly, ve spaní masivně nahlas polykala. V prosinci jsme tedy prošly gastroskopií, RTG pasáže jícnu...jenže, oni nenašli problém ☹ ☹
Myslím, že když není nález, že má ref ten mimojícnový, až do krku a hlavy, protože jak jsem se dočetla, pacienti vůbec nemusí mít nález na jícnu! Od začátku prosince neberem Helicid, kašlat zatím nezačala, ale 3/4 noci nemůže v klidu spát, motá se, budí, sedá, vzdychá, cestuje po posteli a pořád POLYKÁ!
Chtěli nás opět hospitalizovat, ale to jsem odmítla, v nemocnici by nám bylo hůř. Tak jsem aspoň br,zo do poradny a snad už to rozseknem. Buď by musela na pH-metrii, ale to ona fakt nezvládne a nebo musím uprosit na nějaké léky na vracení, abychom viděli, jestli to pomáhá, aspoň na zkoušku!
Ještě držíme měsíc bezmléčnou dietu (protože prostě nevědí, co s náma), ale to taky nepomáhá.
Maličko se to v prosinci zklidnilo po přeléčení ATB kapkami na zadní rýmu. Myslím, že pokud jí dráždí kyseliny, vytváří se víc hlenu - to jsem taky četla. A bohužel od nového roku má i překrvenou nosní sliznici (poleptanou??) a při čištění nosu se vždycky poraní do krve! Už toho fakt mám plný brejle. Nemocná sice zatím není, od září žádný zánět, jen 8.12. rýma z nemocnice, ale jinak prostě nepohoda a únava z nevyspání.
Nechápu, že se stále jen čeká.. a dr. na mě koukají, jako když si vymýšlím.
I na kontrole na ORL nevěří, že by mohla mít takový reflux, že prý ať si představím, jakou dráhu by ty kyseliny musely urazit, že jí to nemůže jít např. až do nosu (který má opravdu teď zdevastovaný). A snad ani neslyšeli o kontrolách jícnu optikou (jak na ně chodí urbisa s klukama). Všichni na mě koukají, že si snad něco namlouvám, přeháním. Jenže já jen chci najít řešení, dát jí nějaký léky, protože bez nich asi nepřežijeme ani jedna a začít to mít pod kontrolou! ☹ Doufám, že u ostatních je líp!! Napište!!

mayap
25. jan 2012

@prchalka
ahoj... s refluxom bojujeme od malička aj my... patrik bol ako 3-týždňový na operácii pre pylorostenozu a odvtedy to s nami ide... do cca 1 roka grckal aj 4-5 krát denne veľké množstvo potravy. ironicky som to volala hod šabľou do diaľky... a veľakrát nám to išlo aj noštekom... vekom sa to troška upravilo. malý bol už cca 5 krát na ph-metrii, na ezofagografii, gastroduodenoskopii. reflux máme potvrdený opakovane. zatiaľ užíval tbl. Ranital, Famotidin, costi, Venter, Helicid (s tbl začínal ako 20 mesačný).
výsledok... zatiaľ čo do cca 3 rokov to bolo chudé dieťa od 4 začal priberať a teraz v takmer 6 rokoch váži už 27 kg pri výške 111 cm. sme bez liekov len na antirefluxnom režime... nonstop býval zahlienený (bežne nám zelené soplíky pretrvávali aj 1-2 mesiace aj pri antibiot. kvapkách ), mudra riešila aj to , či náhodou nemá cystickú fibrózu (chloridy v pote mal našťastie v poriadku). pomohlo nám nakoniec zmenšenie krčných mandlí a odstránenie nosnej mandle v apríli 2011. odvtedy mal soplíky asi len dvakrát...
... a mimochodom... tiež mi nikto neveril, že dieťa môže tak veľmi vrackať... pre lekárov som bola len hysterka... 😔 so spánkom to bolo rovnaké... budil sa aj 20 krát za noc... niekedy s plačom, niekedy bez, ale stále len prehĺtal... nám sa to upravilo v 5 rokoch... momentálne je na tom fajn... vrackanie len občas... ale stojí za to... 😝 . máme astmu, oslabenú imunitu, za posledné 2 mesiace mal 2 krát laryngitídu... stále má zachrípnutý hlas...
veľa trpezlivosti ti želám...Maja

prchalka
25. jan 2012

@mayap Ahoj, děkuju za příběh. Chce se mi z těch problémů našich dětí fakt brečet ☹ Proč musí mít takoví prcci takové problémy se zažíváním?!!!!!!
Helicid jsme měly taky - necelé 4 lahvičky. Super pomohl na kašel, ale pak se nějak přidalo to polykání a na to nestačil! My máme ve 3letech a kousek 105 cm a skoro 18 kg - tak proč by nám někdo věřil, že má problémy? Vypadá jako naprosto zdravé dítě. O to je to horší.
Ono se dá s nimi vydržet všechno, já mám jen strach z nějakého poškození vnitřku. Jak dlouho můžou mít děti velký reflux bez toho, aby se to projevilo na zdraví? Toho se bojím. A když vidím to její zoufale neklidné spaní ☹ ☹ No po hadičce bychom byly chytřejší, teď musím jen čekat, jestli to dopadne a vydržíme to, jestli ne, tak nevím, co nám můžou dát..
Jak řešíte školku? Já ji mám zatím doma, protože tam by to pro ní bylo fakt peklo, jak s jídlem, tak nemocema! A nechci jí trápit víc, než je nezbytně nutné, když i relativně zdravá má problémy!
Mějte se co nej..nejzdravěji 😉

mayap
27. jan 2012

@prchalka
ahoj... 😉
môj začal do škôlky chodiť vlani a to len doobeda... obedy som riešila tak, že ak malo byť niečo nevhodné, tak šiel domov a najedol sa doma... to bolo však málokedy, nakoľko u nás varia dosť diétne a naša pani kuchárka a aj pani vedúca prijali niektoré moje návrhy na varenie pozitívne a napr. cibuľku už nerobia na oleji, ale udusia na vode... koreniny nepoužívajú a môjmu našťastie plnotučné mlieko nerobí problémy... (samozrejme môže ho len občas). namiesto pomaranča, mandarínky on dostáva jabĺčko, banán... k chorobnosti... nuž vlani bol viac doma než v škôlke, ale tento rok sa drží...
teraz ako predškolák chodieva na celý deň do škôlky a s jedlom problém nie je. ono sa to fakt vekom zlepšilo, ale ako povedala naša gastro. tak taký chlapský vyprážaný rezeň s pivom... 😅 tak to nebude môcť nikdy bez toho aby za tým nasledovali zdravot. problémy...
... k tomu, že aký následok môže mať taký silný reflux... nuž nám bolo povedané, že aj keď si nikdy nezapáli ani jednu cigaretu a nevypije alkohol, tak rakovina pažeráka mu hrozí niekoľko násobne viac než iným ľuďom... 😔
môže, ale aj nemusí... 😔
takže žijeme pre dnešok, učíme ho zdravému stravovaniu a ostatné je na osude...
a ph-metriu malá zvládne... je to náročné (hlavne pre maminku), ale zvládnete to... 😉 môj mal 20 mesiacov, keď sme boli prvýkrát na vyšetrení. sme si síce asi hodinu po zavádzaní hadičky odrevali (ku koncu som zaslzila aj ja... 😅 ), ale potom bolo fajn. deti sú úžasne prispôsobivé... po tej hodine už malý fungoval úplne normálne...

katka13122
28. jan 2012

@alami ako sa mate??

alami
28. jan 2012

@katka13122 ahoj 🙂 Máme sa dobre - no ale na dietach - bezsójová, bezmliečna a refluxná. Všetko stále držíme prísne - bezsójovú (vrátane sójového lecitínu) držíme na 100% aj na stopové množstvá, bezmliečnu okrem stopových množstiev - tie znesie, ale inak mlieko celkom vylúčené a refluxnú držíme poctivo, len sem tam mu už dávam knedlu a parené buchty, lebo s varením pre neho to mám ťažké, takže sem tam na oživenie. No a chodím do práce a malý je v škôlke ale nosím mu komplet stravu na celý deň.
Ak dietu niečím porušíme, okamžite máme odozvu 😖 Takže musím všetko poctivo skrývať ☹ Ale inak som rada, že tie diety nám tak zaberajú, zbavili sme sa všetkých našich ťažkých stavov, už rok neviem čo je kašel, postupne sme sa zbavili tráviacich ťažkostí aj ekzému 🙂
No a na leto mám vybavenú Lučivnú, vyzerá to tam oveľa lepšie ako v Šrobárovom.
A vy ako????

katka13122
28. jan 2012

@alami jooj tak davno sme si nepisali 🙂 my? stale ten kolotoc,tabletky ma zmenili na helicid,costi mu vobec nezaberali,drzime rozumne dietu,sak to poznas ked su aler.na potraviny,to vies ked sa na papa a da sa dolu hlavou tak ako to ma dopadnut 😖 do skolky chodi,stravu nosime ,ako co moze....tak krasne mu to stale vyletuje do nosa,ze ma ide trafit slak 😝 aj mate tablety?maly ich musi mat,ak sa mu vyhodia moze drzat dietu ako chce,ma to vsetko spat,joooj je to na dlho 😠 🙂 aj chodis na FB?
no opat nas posielaju do srobaku,aj som alergologicke povedala,naco tam pojdeme ked viem ze to ma,povedala ze mam pravdu ale asi pre klud poistovne tam budeme musiet asi bud.rok ist,nejako som nepozerala ostane liecena,kedy nastupujete do Lucivnej?mame to zivot,ze????niekedy by som sa najradsej videla v rici 🙂

alami
28. jan 2012

@katka13122 na reflux neberie teraz nič. akurát ak niečo spapá nevhodné - minule uprosíkal mandarínku a hneď mal reflux, tak to mu dám gastrotuss a prestane. ale to tak raz za 3 mesiace možno, lebo fakt držíme dietu poctivo.Do Lučivnej máme termín na júl. Prečítaj si tému Luzčivná, alebo pozri ich stránku, oni tam robia s tými deťmi 100x viac ako v šrobárovom a aj na voľný čas tam majú program, ja sa teším 🙂 a teraz beriem aj staršieho, snáď to s nimi 3 týždne zvládnem sama 😅 😀

katka13122
29. jan 2012

@alami no ved v srobaku to bola bieda,program ziadny,internet atd 😠 tiez neviem ci tam chcem ist este niekedy,ale ze ph metriu robila len tam,takze asi navrat bude 😖 mna strasne odradza ist niekam na 3tyz.neviem ci by som to zvladla,este som minule pozerala nejake kupele,niekde tam kde srobak ale moc som sa tomu nevenovala,cez leto by som chcela ist k moru a ked mi to nevide tak mozno zacnem rychlo cosi vybavovat smer tatry,lenze od septembra by maly mal uz byt predskolak,tak neviem co ako bude

katka13122
29. jan 2012

@alami tak som to pozerala aj ich inet.stranku,ako poviem Ti,ak je to pravda co tam pisu aj foto tak je to urcite lepsie ako srobak neni ocom,do srobaku ma uz asi nedostanu 🙂

prchalka
30. jan 2012

@alami @katka13122
Ahoj holky, nevím, jestli jste četly, jak je to s námi...
Chci se zeptat - my od začátku prosince neberem NIC, vysadily jsme před vyšetřením, jen dávám Gastrotuss na noc, ale jak kdy, někdy to stejně moc nefunguje, jako dnešní noc. Zatím refluxně nekašle.
Dr. mi ani nechtějí věřit (hlavně ORL), že by mohla mít ref tak vysoko, že stále vleže polyká 3/4 noci... tedy ten poslední týden se to maličko zklidnilo, dala jsem ještě polštářek a přidala sirup.
Myslíte, že může být od refluxu až podrážděná nosní sliznice - při čištění stále krvavé stopy na tyčinkách a snadno se poraní - a takhle je to už od začátku roku. Ač jí ošetřuju 2x olejo-kapkami a stříkám Vincentku několikrát denně, má to stále, možná lepší, ale má 😢
Když se naše situace nezmění, tak asi jdem 9.2. na pH. Už ani nemůžu jinak, to by vyřešilo všechny pochybnosti a konečně by se vědělo, jak dalece to má! Protože u nás moc dieta, ani všechna ostatní opatření..nefungují 😖
@alami Kolik Gastrotussu? Já teď dávám 10ml po dohodě s dr. jsem to zvýšila, ale píšou tam až 20ml pro děti do 12ti let..

katka13122
30. jan 2012

@prchalka Moj malemu to robi zadne sople,napuchne sliznica a sopel ma len trosku kt.mu steka len do vnutra a usiek a von vobec,gastrotuss nam vobec nezaberal,ja si myslim ze diete by mali byt aj lieky,myslim ze alami drzia len dietu ale my musime mat lieky,alergie nema zadne??necisti mu noc palickami len mu davaj kvapky a neskor nech sa vysmrka a uvidis,reflux je beh na dlhu bohuzial trat 😠

katka13122
30. jan 2012

@prchalka skus odsledovat co jej robi kyselinu,ja viem ze pred spanim mu nesmiem dat vobec mliecne vyrobky,ked sa stane ze nam to zle vyjde(po navsteve)tak max.roztek,banan,len to co viem ze mu nerobi problemy,napr.kamoskynej malej narobia vobec problemy hranolky na obed ale jogurt vyvracia

prchalka
30. jan 2012

@katka13122 Nos čistit musím, bohužel - ráno a večer. Má tam soplíky-sušší přes celou dírku a odmítá naprosto smrkat. A když má rýmu, tak jedině vysavač, ať to zase nemá až v uších! Není s ní řeč, snažili jsme se učit, ale vzteká se a nespolupracuje, prostě 3-leťák, jenže jí se to drží už dlouho 😠 😝
Já dávám na večeři už jen suché brambory každý den a nemá to celkem význam, prosinec-leden polykala skoro celou noc.. Jí prostě dělá špatně všechno, u nás se to nedá vypozorovat. Taky jsem přesvědčená, že potřebujeme léky. Na kašel nám Helicid zabral super po 2 dnech, ale na polykání vleže už pak nestačil. A před gastroskopií v prosinci jsme ho vysadili a zatím nic jiného nedostala. Ta pH metrie by do toho asi konečně vnesla světlo, jen to vydržet s takovou vzteklinou..
Už jsem byla 2x v nemocnici v poradně s rozhodnutím, že CHCI léky na vracení a bez nich domů nejdu, že takhle to dál není možné, aby nemohla 3/4 noci spát, ale pokaždé jsme se domluvily s dr. jinak. Že mají i nežádoucí účinky atp..moc je nechce nasazovat, tak naposledy nám ještě doporučila zkusit Lepicol, aby se trošku líp hýbala ta střeva a Espumisan, protože krká, prdí a škytá stále.. k tomu máme ještě homeopatika a prostě čekáme. Nebýt toho záchvatovitého a hlasitého polykání, převalování a vzdychání v noci, tak bych si to i chválila, jak to funguje a máme pod kontrolou. Takhle už si připadám jak blázen a všichni na mě tak i koukají..
Hlavně podpora rodiny z obou stran je fakt neskutečná ☹ Absolutní ingorace, že máme problém a musíme dodržovat dietu (kterou jsem teda zavedla já hned, jak se problém zjistil), abychom jí co nejvíc pomohli!

prchalka
30. jan 2012

@katka13122 Zapomněla jsem o té alergii. Na gastru nám ještě nařídili držet bezmléčnou dietu, jestli to bude mít nějaký význam.. podle mě tedy nemá. Už jsme na ní 1 měsíc. A bohužel jsem místo normál mlíka na začátku použila do jídla sojové, nic jiného jsem po ruce neměla.. a má z toho atopák, teď ho mažem a snad to zmizí. Od malinka měla sem-tam sušší flíček po těle, ale teď jí to vyskočilo regulérně v ohybech nohou, rukou. Jiné alergie doteď neměla.

katka13122
30. jan 2012

@prchalka ja mu skusam slanou vodou nos preplachovat,robia to aj v kupeloch ani nechce spolupracovat 😠 a to ma uz 4,5r.,tie vyplachy mu pomahaju len keby trochu viac spolupracoval by bolo omnoho lepsie...podla mna ten helicid by jej mal stacit,aj moj maly ho ma teraz,estelen zacineme,tak som zvedava co bude dalej,bude musiet vydrzat ph ked to inak nejde,aj ten moj je riadna steklina,barco si neda robit,pevne nervy!!! ked pride alami tak mozno ti nieco viac popise,mozno ten lepicol trosku to tam poupravuje,nafukuje ju?na helicobaktera jej brali krv alebo vzorky stolice?

prchalka
30. jan 2012

@katka13122 Měli ji brát asi vzorek při gastroskopii. Jenže asi bylo všechno OK 😒 Stolici ani krev ještě ne. Homeopatka říkala, že je nafouklá (byly jsme tam ve čtvrtek) a že má celkově oslabené vazivo. Proto ref a proto i její kýla... ☹

alami
30. jan 2012

@prchalka reflux môže poškodiť sliznicu, treba dôkladnejšie vyšetrenia. Gastrotuss dávam celý ten sáčok, neviem teraz, aký to má objem 😅

prchalka
30. jan 2012

@alami V září jsme byly na UTZ - tam to zjistil primář. V prosinci gastroskopie a RTG pasáže - obojí OK - to jsem se hodně divila! Zbývá už jen ta pH metrie.. víc už do ní asi nevlezou a převyšetření by nemělo cenu. Nebo máš na mysli ještě něco jiného?
Dle mého má ten laryngofaryngeální ref, kdy to jde až nahoru a nejsou známky dráždění a zánětu na jícnu.. možná jsou ale známky na sliznici nosu, jenže když jsem byla na ORL naposledy, vůbec tomu dr. nechtěli věřit, že prý, ať si představím, jakou dráhu by ty kyseliny museli urazit! Jakoby to slyšeli poprvé v životě 😖 ☹
Přitom urbisa chodí s kluky právě na kontroly na ORL, jestli nemají změny na jícnu.
A nebo má ten jícnový a má záchvatovité slinění.. sama už nevím!
Já mám Gastrotuss v lahvičce a nabírám do odměrky.

prchalka
31. jan 2012

Nové zprávy!
Dnes jsem volala na gastro, jak jsme na tom ještě po týdnu. Opravdu spí asi 10 dní klidněji, bez brekání, buzení a neklidu. Je to lepší, než v tom prosinci. Dnes jsem o ní nevěděla až do 4.30!
Ten příští týden, kdybych na tom trvala, tak bychom na pH přišly, jenže i já mám ten den jeden zákrok na kožním a MM není zrovna doma..to bych nezkloubila. Tak dr. říkala, že když je to lepší, že by jí radši netrápila a další termín nám dala na 8.3.!! Takže se to zatím odsouvá. Pak bychom už šly určitě!
PS: Chtěla jsem se zeptat všech - necháváte děti jíst kdy chtějí a kolik chtějí nebo jim to dávkujete? U nás by snědla oběd i sousedovi z talíře, tak já to koriguju a dělám tak 2-3h přestávky mezi jídly, aby se nepřecpávala.

mayap
1. feb 2012

@prchalka
robíš to dobre... 😉 refluxáčikovia majú jesť menšie dávky aj 6-7 krát denne... ja musím pred krpcom jedlo doslova schovávať... on je stále hladný... ale teraz si to už v takmer 6 rokoch nechá vysvetliť. ale kým bol menší, bol to des... doslova sa vedel prepchať a potom to samozrejme z neho komplet vyšlo von... aj noštekom... 😔
hoci na druhej strane sa hovorí o tom, že človek by mal mať medzi jedlami 4-4,5hodinové prestávky, aby stihol vytráviť čo zjedol... tým "našim" spôsobom sa tá potrava stále predáva bez predchádzajúceho vytrávenia... tak neviem čo je lepšie.
mne mudra. povedala, že pre malého je lepšie aby necítil hlad a preto má jedávať cca každé 2-2,5 hodiny. že potom zje dobrovoľne menej.

mafianka
2. feb 2012

Holky používala jste některá nutriton k zahuštění mateřského mléka??? A zkoušela jste ho jako gel před a úpo jídle?? Jedno vám to dítě??

mimonenka1
2. feb 2012

@saskarisko Ahoj, ja som v skolke, povedala, ze potrebujeme, dietu a zo dna na den, boli schopni pripravit Mimke dietnu stravu 🙂 A my sme aj pred tym varili dost zdravo, ´takze sa nemusim nejako preorientovavat a navyse mame zepter hrnce, ktore su na varenie bez tuku super. Ale museli sme sa vzdat oblubenej rajcinovej a hrstkovej polievky. Najtazsie je dodrzat, aby sme jedli dost zeleniny.