Histamínová intolerancia
Ahojte, mojej dcerke prave diagnostikovali histaminovu intoleranciu. Troska som z toho v soku. Najma ked mi lekar ukazal co vsetko nemozeme a co mozeme. Je tu niekto so skusenostami s tymto ochorenim??? Viete nam poradit ako sa co najspravnejsie stravovat??? Dakujem
pre každú ktorá má záujem
Nemám alergiu ale mám jej príznaky, môže to byť histamínová intolerancia?
Nemám alergiu ale mám jej príznaky,
môže to byť histamínová intolerancia?
V súčasnosti je veľmi diskutovaná otázka histamínovej intolerancie. Čoraz častejšie sa stretávame s pacientmi, ktorí majú príznaky alergického ochorenia, ale vyšetrenia ho nepotvrdzujú. Zistilo sa, že za mnohé tieto príznaky je zodpovedný nedostatok enzýmu diaminooxidázy (DAO), ktorého hlavnou úlohou je odbúravať histamín v našom tele.
Histamín je tkanivový hormón, ktorý si organizmus sám syntetizuje a skladuje, je však prítomný aj v mnohých potravinách. Bol objavený Dalom a Loewim začiatkom 20. storočia, za čo v roku 1936 získali Nobelovu cenu za medicínu. Histamín patrí do skupiny biogénnych amínov, väčšinu z nich si organizmus vytvára sám, ale časť z nich prijímame potravou. Väčšina histamínových prejavov závisí od jeho pôsobenia na hladké svaly, ktoré majú na svojom povrchu veľa histamínových receptorov. Hladké svaly sa nachádzajú v rôznych orgánoch tela a pôsobením histamínu môže dôjsť k závažným reakciám:
v čreve (vznikajú kŕče, hnačka),
v maternici (kontrakcie môžu spôsobiť potrat),
v srdci (zrýchlená činnosť srdca),
v prieduškách (zvýšená tvorba hlienu, stiahnutie priedušiek, pískanie, tieseň na hrudi, kašeľ),
nervové zakončenia (svrbenie).
Histamín vzniká pri mikrobiologickom rozklade potravín, a preto sa vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu, okrem toho aj vo výrobkoch prechádzajúcich mikrobiologickým kvasením a fermentáciou. U väčšiny ľudí konzumácia potravín bohatých na histamín nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti. Je to vďaka tomu, že majú dostatočne vysokú hladinu enzýmu diaminooxidázy. V nasledujúcich potravinách je zvýšený výskyt histamínu, eventuálne ide o potraviny, ktoré uvoľňujú histamín:
mäso a údeniny,
ryby a morské plody,
plesnivé syry, tvrdé syry, vaječný bielok,
chlieb, pečivo, kysnuté cesto,
kyslá kapusta, jahody, špenát, sója, paradajky, baklažán, ananás, banány, citrusy, kivi, orechy, strukoviny, papája,
červené víno, pivo, sekt, čierny čaj, káva,
čokoláda.
Diaminooxidáza je enzým, ktorý sa vyskytuje najmä v tenkom čreve, v pečeni, v obličkách a v bielych krvinkách. U zdravých jedincov je histamín z potravy odbúravaný kontinuálne a pomerne rýchlo. Jeho hlavnou úlohou je zabrániť histamínu z potraviny, aby bol vstrebaný sliznicou do krvného obehu.
Histaminová intolerancia (HIT) je stav potravinovej intolerancie, ktorá vzniká pri nedostatku DAO. Zníženým odbúravaním histamínu trpia asi 2 – 3 % populácie, častejšie sú postihnuté ženy po 40. roku života. Jedinci trpiaci touto enzymatickou nedostatočnosťou musia obmedziť alebo úplne vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu.
Alkohol, káva, čaj, fajčenie a niektoré lieky, napr. proti kašľu alebo antibiotiká, môžu spôsobiť prechodnú formu HIT tým, že znižujú aktivitu enzýmu diaminooxidáza. Táto dočasná blokáda má za následok aj príznaky takzvanej „opice“ po konzumácii alkoholu.
Počas tehotenstva sa DAO vytvára v placente, u tehotných žien zaznamenávame až 500- až 1 000-násobné zvýšenie hodnôt DAO v krvi, v priebehu tehotenstva je meranie DAO nevhodné.
Histamín sa nedá z potravín odstrániť varením, opekaním, pečením, ohrevom v mikrovlnnej rúre, alebo zmrazením.
Odporúčané potraviny u pacientov s HIT:
mlieko, smotana, tvaroh,
múka,
ovsené vločky,
ryža a ryžové výrobky.
Neodporúčané potraviny:
parmezán, camembert, rokfort a pod.,
kyslé mlieka a jogurty (kefír, cmar, acidofilné mlieko),
chlieb, pečivo,
kakao,
džemy a lekváry,
koreniny ako aníz, škorica, klinčeky, muškátový orech,
margaríny,
komerčne vyrábané zákusky, koláče,
prášky na výrobu napr. pudingov a prášky na pečenie.
Za výskyt ktorých ochorení je zodpovedný histamín? Histamín je tkanivový hormón, ktorý je zodpovedný za prejavy mnohých ochorení, akými sú: kožné choroby (žihľavka – urtikária, niektoré formy angioedému, atopický ekzém, precitlivenosť na slnko – solárna dermatitída), choroby zažívacieho traktu (hnačky a kŕče neznámeho pôvodu, zvýšená priepustnosť steny čreva, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída), únavový syndróm (neprimeraná nevysvetliteľná únava, bolesti svalov, šliach a zhybov spojené s únavou, depresiou, úzkosťou), reumatoidná artritída a iné tzv. systémové ochorenia spojivového tkaniva,
psychiatrické diagnózy (úzkostný syndróm, depresia, schizofrénia), arytmie (rôzne formy porúch srdcového rytmu), patologická gravidita, potraty.
U pacientov s HIT po požití stravy bohatej na histamín sa môžu vyskytnúť rôzne klinické príznaky ako:
podráždenie kože, začervenanie, opuch viečok
nádcha s opuchom sliznice a vodnatým výtokom
poruchy dýchania, príznaky podobné ako pri astme,
pocit na vracanie, hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha
závraty, bolestí hlavy podobné ako pri migréne, zmeny tlaku krvi
búšenie srdca
iné alergii podobné ťažkosti
anafylaktický šok
neprimeraná dlhodobá únava, úzkosť, depresia
Kedy sa odporúča vyšetriťhladinu DAO?
intolerancia na potraviny bohaté na histamín
podozrenie na zlyhanie činnosti DAO (opuchy očných viečok alebo nosovej sliznice)
ťažkostí s dýchaním, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivá menštruácia, problémy s menštruačným cyklom, nafukovanie, bolesti brucha, kŕče, hnačky, pokles krvného tlaku, nevoľnosť, poruchy srdcového rytmu
monitoring antihistamínovej diéty
posúdenie rizika anafylaktickej reakcie
Na záver treba podotknúť, že alergia a chýbanie diaminooxidázy s prejavmi histamínovej intolerancie sa navzájom nevylučujú a môžu prebiehať súbežne.
A. A.
Za výskyt ktorých ochorení je zodpovedný histamín? Histamín je tkanivový hormón, ktorý je zodpovedný za prejavy mnohých ochorení akými sú: kožné choroby (žihľavka - urtikária, niektoré formy angioedému, atopický ekzém , precitlivenosť na slnko – solárna dermatitída) , choroby zažívacieho traktu (hnačky a kŕče neznámeho pôvodu, zvýšená priepustnosť steny čreva, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída) , únavový syndróm (neprimeraná nevysvetliteľná únava, bolesti svalov, šliach a zhybov spojené s únavou, depresiou, úzkosťou) , reumatoidná artritída a iné tzv. systémové ochorenia spojivového tkaniva ,
psychiatrické diagnózy (úzkostný syndróm, depresia, schizofrénia) , arytmie (rôzne formy porúch srdcového rytmu) , patologická gravidita, potraty
U pacientov s HIT po požití stravy bohatej na histamín sa môžu vyskytnúť rôzne klinické príznaky ako:
podráždenie kože, začervenanie , opuch viečok
nádcha s opuchom sliznice a vodnatým výtokom
poruchy dýchania , príznaky podobné ako pri astme,
pocit na zvracanie, hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha
závraty, bolestí hlavy podobné ako pri migréne, zmeny tlaku krvi,
búšenie srdca
iné alergii podobné ťažkosti
anafylaktický šok
neprimeraná dlhodobá únava, úzkosť, depresia
Kedy sa odporúča vyšetriť hladinu DAO?
intolerancia na potraviny bohaté na histamín
podozrenie na zlyhanie činnosti DAO (opuchy očných viečok alebo nosovej sliznice),
ťažkostí s dýchaním, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivá menštruácia, problémy s menštruačným cyklom, nafukovanie, bolesti brucha, kŕče, hnačky, pokles krvného tlaku, nevoľnosť, poruchy srdcového rytmu)
monitoring anti-histamínovej diéty
posúdenie rizika anafylaktickej reakcie
Na záver treba podotknúť, že alergia a chýbanie diaminooxidázy s prejavmi histamínovej intolerancie sa navzájom nevylučujú a môžu prebiehať súbežne.
Ahojte. aj ja patrím k tým "pár" jedincom trpiacim histamínovou intoleranciou. Niečo vyše roka sa mi objavuje svrbenie na určitých oblastiach tela. Niekedy také neznesiteľné, až sa škriabem skoro do krvi, hlavne v noci. Alergologička mi robila testy na potravinovú alergiu, no okrem vajíčka mi nevyšlo nič pozitívne. Ale pri histamíne som mala dosť silnú reakciu. Tak mi dala urobiť testy na hladinu DAO. Podľa výsledkov, ktoré mi prišli, ja tento enzým nemám takmer vôbec. Mám len 0,5 - teda závažný deficit!!! Ako som si tu čítala niektoré príspevky, v ktorých uvádzate aj hodnoty DAO, že máte 25, aj viac, veď to je úplne super! Pokiaľ je hladina DAO nad 10, je to v norme, v rozmedzí 3-10 je to priemer a pod 3 závažný deficit. Aj môj trojročný synček má HIT, on má hodnotu DAO 6, takže priemer. Vedela som, že u neho nie je niečo v poriadku, od narodenia mal rôzne reakcie na potraviny, lieky... A alergia na danú potravinu ani lieky sa nepotvrdila. Ja nemôžem povedať, že by som dlhodobo pozorovala nejaké problémy, občas kŕče v bruchu alebo hnačka, ale to som brala normálne. Okrem toho svrbenia iné problémy nebadám, v lete som síce prišla o dieťatko z nevysvetliteľných príčin po dvoch bezproblémových tehotenstvách (no neviem, či to spôsobila HIT, o ktorej som vtedy ani netušila), beriem Daosin a jem takmer všetko, vylúčila som nejaké potraviny, ale nie úplne všetko, čo sa píše v brožúrach a na internete... Prekvapuje ma, že "odborníci", ktorí píšu na nete, čo sú "dovolené" a "zakázané" potraviny, si dosť odporujú - čo jeden považuje za zakázané, iný zaradí k dovoleným... Je to divné. Mali by sa zhodovať. Napr. niekto uvádza banán ako dovolený, inde je zakázaný. Alebo kuracie mäso - niekde je úplne zakázané, inde dovolené, ale bez kože. A potom tam je niekde veta - že každý si má zostaviť vlastný zoznam potravín vylučovacou metódou podľa toho, ako mu robí/nerobí ťažkosti... Tak si máme vybrať... Ako beriem Daosin, tak sa mi to svrbenie ukľudnilo, no posledné 2-3 dni ma znova všetko neznesiteľne svrbí, no som po chorobe, brala som dvojo antibiotík, tak to spájam s tým... Bola by som vďačná, keby ste tu niekto pridali nejaké recepty, hlavne na nekysnutý chlieb, ale aj iné jedlá... Čo som našla na nete, sú takmer všetko bezlepkové recepty a ja nemám celiakiu. Vopred ďakujem.
@kacena4 dík za vysvetlenie. Len pokiaľ viem, meria sa hodnota DAO - buď jej množstvo alebo koncentrácia, takže to prvé je asi množstvo U/ml, to druhé koncentrácia ... Podľa toho sú dva typy HIT - prvá, keď enzým chýba, druhá- DAO nedokáže spracovať histamín, hoci jej je v tele dostatok...
Tie , co ste tehotne teraz alebo pri hit niekedy boli, uzivali ste daosin? lebo vraj sa moze, ale lepsie je vediet skusenost niekoho, ci ano, ci nie.
a mozu ten doasin aj deti uzivat? lebo mam podozrienie, ze to maju aj deti 3rocna a 6rocny a teraz zrejme aj tretie to bude mat, takze budeme na zdravej diete 🙂
@soleilnati mne odporučili pre dieta
Tiez mam zopar priznakov-najma strasnu unavu, sem tam zihlavka a dalsie... . Moja dcerka mava zihlavku, s exemom sa trapime uz dlhsie :(
Prosim vas testy sa robia kde? Na alergo? Rada by som nas obe otestovala.
Ked pisete o cerstvych potravinach- ako je to s mrazenymi? Ci treba varit vzdy len z prave kupeneho?
Ten recept na chlieb/ pecivo by som aj ja poprosila.
@lelask ked pises najlepsie je to adresovat nejakej osobe, nech sa ti ozve niekto, inak sem pozriem(e) sem tam 🙂 🙂 testy sa robia na alergologii, ale mne ich robili aj u obvodaka po odporucani alergologa
cim cerstvejsie tym lepsie a to plati aj o mrazenych ak nemusis nemraz, ale ak ano tak cim kratsia doba tym lepsie histamin sa tvori aj tam ale pomalsie prave kupene nemusi byt vzdy cerstve a recepty na chlieb nemam kupujem
Ahojte zienky, poprosila by som vas o radu, aj moja 23 mesacna dcerka ma histaminovu intoleranciu DAO 5,7, dostali sme na imuno/alergologii brozurku comu sa vyhybat, presli sme z umeleho mlieka na kravske, pretoze mliecko stale vyzaduje, a nakolko jej nebola potrvdena intolerancia na laktozu, tak jej to davam, sanzim sa vsetko neodporucane eliminovat, sice je to len 3 den, co dietujeme, ale kazdy den sa mi nahle v oblasti licka tesne pod ockom vyhodi cervenymi fliackami a potom do pol hodinky to zmizne, doktorka nam predpislala aj AERIUS sirup, denne 2,5 ml, no tam som sa na letaku docitala ze obsahuje kyselinu citronovu, a neviem ci som v nejakom foru necitala ze to moze vadit, aky liek ste dostali od vasej lekarky pre vase dieta vy? ake alergicke prejavy mali vase deticky a tiez by som poprosila poradit nejake vhodne recepty co varit, akosi som v tom stratena... vopred dakujem za vsetky reakcie
@zazan myslim, ze ked precitas spatne stranky tak sme si navzajom pisali o priznakoch ci uz na nas ci nasich detoch. moja ma ekzem, migreny, zvracanie... a co sa tyka diety a stravy var normalne ako varis doteraz len var zo surovin ktore sa odporucaju a vynechaj tie ktore su zakazane, kedze ma mala len 2 roky je to lahsie, lebo este vela veci asi nema vyskusanych, parky, salamy, sladkosti, sladene malinovky... ak chces poslem ti tabulku s potravinami zjednodusenu posli mail

veľmi nerada...ale pridávam sem moju Evičku ☹