icon

Histamínová intolerancia. Aké s tým máte skúsenosti?

proudmummy
27. apr 2011

Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosti s histamínovou intoleranciou. Môj 3 ročný synček dlho bojuje so zápchou (všetko sme vyskúšali, od úpravy stravy, cez duphalac a neviem čo všetko, proste všetky rady aj z tejto stránky ☹ a úľava prišla čiastočne keď sme vysadili mlieko a prešli na bezlepkovú dietu) a teraz nám vyšla táto diagnóza. Celiakia sa nepotvrdila, alergie nemá v pravom slova zmysle na nič, všetky test vyšli negatívne, aj na mlieko a iné, ale pozitívne nám vyšla práve táto vec. Iné príznaky nemá, len tú nešťastnú zápchu. Tento týždeň mám dostať viac informácií od našej alergologičky, ale zaujímalo by ma, či s tým má niekto praktické skúsenosti a prípadne čo pomáha. ďakujem

janka5861
14. nov 2015

@piacere aj dodrzujete dietu ? kolko ma syn rôčkov ?

nikusqa
14. nov 2015

@vikazv Nekonzultovala som so ziadnym dietologom, podľa mojho nazoru je to zbytocne lebo HIT je nevyspytatelne, takze to co nam on odporuci tak nemusi byt vzdy ok. Takze najlepsie je byt samouk. U mna su aj take potraviny, ze raz mi je z nich zle a druhy krat uplne v pohode, takze uz je iba na mne ci to risknem alebo nie. Ale ja uz nejsom na eliminacke, takze riskujem dost a psychicky som aj zmierena s tym, ze mi po tom jedle nemusi byt dobre. Proste dojde take obdobie kedy mam strasnu chut na nieco aj ked to je zakazane jedlo/potravina je mi to jedno, telo si to proste pyta tak si to dam a potom som spokojnaa, ze som moje telo uspokojila, proste tie urcite nahrady za zakazane potraviny nie su take naj ako tie original. Ale tak je na kazdom z nas ako sa k tomu postavi ;). Niekto by povedal, ze toto alebo toto by si uz nikdy nedal lebo sa boji, ze mu bude zle. Niekedy mne to jedlo zato stoji aj ked viem, ze ho netolerujem...

nikusqa
14. nov 2015

@eliza149 Ja mam tiez laktozovu intoleranciu takze nemozem takmer nic mliecne, ale tak za 8 rokov som si uz zvykla a pijem a jem len bezlaktozove vyrobky a napr. ak je laktoza v nejakom vyrobku pripadne v liekokoch v minimalnom mnozstve napr. 5% zo 100% tak to tolerujem ale je to určite tym, ze mam intoleranciu tak dlho, ked mi ju zistili tak som musela prisne dodrziavat vsetko bezlaktozove ale po tolkych rokoch uz je moje teli schopne tolerovat male mnozstvo, napr. pravu bryndzu normalne tolerujem. No ja mavam co sa tyka toho travenia neskutocne bolesti/krce+hnacky, proste katastrofa. Ale zvyknem si davat Daosin, Pankreolan alebo Nalcrom pred jedlom, z ktorého viem, ze mam reakcie...

olesova
14. nov 2015

Mne zistili že mám okrem hit aj intoleranciu na bielkovinu kravského mlieka takže mi nestalo veľa potravín s ktorých si môžem vyberať a som s toho dosť na nervy lebo každý deň riešim čo môžem jesť a čo variť pre rodinu a osobitne sebe

naty1976
14. nov 2015

@janka5861 u nás sa prejaví tak do 15 min. väčšinou sčervenanie líc, vyrážky na predlaktí, alebo rovno prudká hnačka, je ťažko povedať z ktorej potraviny, niekedy môže zjesť aj zakázanú a nič mu nie je a inokedy zareaguje prudko, závisí to od toho ako vie organizmus spracovať hist. ktorý zjedol predtým, koľko enzýmu má v tele, koľko obsahuje potraviny (každá aj ten istý druh má rôznu) a iné faktory, zdá sa mi že najhoršie je to v zimných mesiacoch kedy sa príjem hlavne čerstvej zeleniny a ovocia zo záhrad znižuje, skôr ide o dovoz kupovaný v obchodoch ...

janka5861
14. nov 2015

@naty1976 aj sa drzite diety ? davas aj Daosin ? Na nete som nasla, ze existuju testy na potraviny ,ktoré sú ok a ktoré nie . Treba na to vzorku krvy z prsta . Neskúšali ste to ?

uankab
14. nov 2015

@olesova telu trva minimalne 3tyzdne, pokial sa vycisti, az potom nastava zlepsenie... My sme po 2 tyzdnoch mali krizu, lebo sa to dost zhorsilo a potom sa to zacalo zlepsovat.. Potraviny musis vyradit uplne, nie len ciastocne, ani minimalne mnozstva nie su dovolene... Moja dcerka je na prisnej diete, ja som na nej tiez bola ked som kojila... Zaciatky su tazke, ale postupne si najdes jedla co mozete vsetci, odoberies sebe porciu pred pridanim smotany atd... Da sa to 🙂...odporucammhypoalergennu dietu, aby si vedela co ti vadima potom zavadzas potraviny spat postupne po jednom, zvysujes davky. Ak je telo bez nich nejaku dobu, tak reakcia je silnejsia a hned si to vsimnes.... Reakcie mozu byt rozne, my mame na kazdu potravinu ine.. Drzim palce a kludne sa ozvi ak budes mat nejake otazky.

naty1976
14. nov 2015

@janka5861 Daosin nedávam, skúšame si pomôcť bez liekov boli sme na potravinových testoch u našej imono ale bola to len vzorka vybraných potravín z toho všetko okrem 2 boli chemicky umelo v labákoch pripravené vzorky. Reagoval mi dokonca na bravčové mäso, mrkvu a kapustu (kyslú) a iba málo na paradajku. Na histamín mal reakciu veľmi rýchlu priemer takmer 5 cm do 5 min. O diagnóze vieme už takmer rok a už približne vieme čo mu nerobí problém.

naty1976
14. nov 2015

@uankab presne ako píšeš začiatky sú ťažké hlavne keď človek nemá skúsenosti so žiadnymi alergo dietami pred tým ... bolo to utrpenie dieťaťu vysvetliť prečo musí jesť niečo iné ako zvyšok rodiny, nakoniec sa prispôsobila trošku celá rodina, aj oslavy už pripravujeme hlavne s povolenými potravinami a nie je to taká katastrofa. Práve naopak som veľmi pyšná na malého keď sa iné deti nalievajú kolami, a sladkými džusmi a moje dieťa povie že on má najradšej čistú vodu s vodovodu, iné už ani nevypije, aj čaj odmieta.

uankab
14. nov 2015

@naty1976 presne tak.. Ide o to ze sa musi aj rodina prisposobit.. U nas napr nie su vianocne kolaciky na stole, lebo ich dcerka nemoze.. Ked niekto chce, zoberie si z krabicky.. Jasne je ine ked mame navstevu, ale ked sme mali doma tak nemame nic take okolo. Teraz je uz vacsia a viac si to uvedomuje, aj ked je na party tak sa pyta co moze, nezoberie si sama nic, snad okrem ovocia.

olesova
15. nov 2015

@uankab tak to som rada že zlepšenie príde o týždeň lebo uź dva som na diete a som si myslela že mám nejaké iné ochorenie čriev keď mám aj pri diéte problémy na kontrolu mám ísť po troch mesiacoch na alergol.ak mi to neustúpi mám ísť na gastro kolonoskopiu a toho sa obávam

uankab
15. nov 2015

@olesova tak potom daj vediet ze ako sa dari.. dufam ze coskoro pocitis zlepsenie 🙂.. nam trvalo takmer rok kym sme vychytali vsetko co nam vadilo... bola to drina, ale stalo to za to... u mojej dcerky sa to prvy krat objavilo ked mala 3 tyzdne, napriek tomu ze bola plne kojena... ani tie mnozstva cez materske mlieko netolerovala... drzim palce !

vikazv
16. nov 2015

@nikusqa mne ide skor o to, aby som s dietologom sa poradila , ze co a v akych mnozstvach mam denne asi prijat aby som nejako zila a nevyschla ,hmm....ak je to vobec mozne...lebo 15 kg mam dole a mom. neviem pribrat...

vikazv
16. nov 2015

a este otazka, je tu niekto kto ma prejav, alebo to nie je prejav neviem, vracanie zlce do zaludka a hroznu horku chut v ustach...je to na zblaznenie....ide o to, ze to mam po vsetkych jedlach a ked si dam den , ze nic nejem /hladovku/ tak tiez mi zlc vychadza ku krku...Dakujem !!!

nikusqa
16. nov 2015

@vikazv To si chces presne to jedlo davat na gramaž? ....neblazni. Myslim si, ze co sa tyka mnozstva tak najlepsie si ty das kolko uznas za vhdone, myslim si, ze mi co mame HIT tak celkovo nejak vela nezjeme, lebo ak by sme zjedli vela alebo by sme sa prejedli tak by to nedopadlo dobre a to je jedno ake by to bolo jedlo ci povolene alebo zakazane. Ja jem fakt len v mensich mnozstvach napriek tomu, ze by som bola schopna aj viac zjest. A pri HIT sa velmi velmi tazko pribera, ja som musela zmenit satnik a o 2 cisla mam mensie rifle, tricka atd. Niektorí co pisali na forach tak schudli aj 30 kil, prirovnala by som to k celiakii, pri nej tiez clovek chudne a uz viac menej nepribere. Mozno nejake nutri drinky a sojove produkty a podobne veci viem, ze sa davaju v nasom pripade na pribratie pokial clovek nie je na to alergicky. A ta žlč alebo aj kyselina sa vracia do pažeraka až. Na to je dobry Lomac. Ja som s tym vyse mesiaca mala problem a nic som ani nechcela jest a jak som zacala Lomac uzivat tak vsetko sa upravilo, ale je len na predpis.

vikazv
21. nov 2015

@nikusqa Daselta je co??? O tom som este nepocula,hm

nikusqa
21. nov 2015

@vikazv to je antihistaminikum s ucinnou latkou desloratadin

vikazv
19. dec 2015

Dobry den chcem sa opytat ci vam zabera ten daosin pri hit???aj js ma pol roka diagnostukovanu tuto hit .... dakujem

nikusqa
20. dec 2015

@vikazv ano, mne zabera

charity
21. dec 2015

Prosím Vás, ako dlho od zjedenia nevhodnej stravy Vám trvá kým začnú príznaky?

nikusqa
21. dec 2015

@charity je to rozne, niekedy hned po jedle, za par hodin alebo az na druhy den, zalezi aka histaminova bomba to je. Ale celkovo za priznaky mozu objavit az do 48 hodin od zjedenia daneho jedla/potraviny

charity
31. dec 2015

Baby, aký multivitamin Vam vyhovuje pri nizkohistaminovej diete? Zistila som, ze ten moj obsahuje aspartam, takze ho mozem vyhodit...

lilliliu
28. jan 2016

Dobry den, mate niekto osobne skusenosti s HIT a tehotenstvo? Tehotna som nebola, ale planujeme babatko, lenze mam strach z nasledkov HIT potrat a pod.. darilo sa vam otehotniet alebo to bol beh na dlhe trate? Ja sa snazim dietu dodrziavat aj ked obcas ulietnem.. ale neviem si dobre predstavit ake to moze mat nasledky na tehotenstvo, ci sa vobec podari a ci bude malicke OK aj pri HIT. Vdaka za rady 🙂

charity
28. jan 2016

@lilliliu V prvom trimestri krvacania. Od 19. tyzfna predcasne kontrakcie. Este som nevedela, ze mam HIT.

lilliliu
28. jan 2016

@charity fu :( to je sila :( dufam ze vsetko dobre dopadlo..

charity
28. jan 2016

@lilliliu Ano. Ale drobec bol extremne nespavy po porode, bdel kazdy den cely den bez poobednajsieho spanku. Inak uplne ok.

vercicha
28. jan 2016

Rada by som sa opytala na Vas nazor. Uz nejaky cas ma po zjedeni urcitych jedal dost casto svrbi tvar, krk, ruky popripade aj brucho. Mam 33 rokov a tvar ako puberta. Jasne ze aj zoskrabane vyrazky, ked ma svrbi. Hnacky ani zapchy nemam no mavam bolesti zaludka, problemy s nepravidelnou menstruaciou, bolesti hlavy, unava, zahlienenie, kasel take pokaslievanie takmer celorocny a pod. Bola som uz aj u alergologa imunita ok alergie ziadne, plucne ok, bronchoskopia ok, RTG ok ja uz fakt neviem co mi je ☹ moze toto vsetko ukazovat na HIT?

charity
28. jan 2016

@vercicha Robili Ti konkretne aj testy na HIT? Testy na jednotlive intolerancie? /nielen alergie/. Po ktorych potravinach to mavas?

charity
28. jan 2016

@vercicha Ja mam HIT. Vsetky priznaky ako Ty a pritom nemam crevne problemy.

misunovajana
31. jan 2016

Ahojte, chcem poprosiť všetkých čo máte s HIT už skúsenosti o cenné rady. Mojej dcérke to diagnostikovali len v piatok, tak po nociach čítam, hľadám, nespím 🙂 Chcem sa spýtať najmä na tú čerstvosť potravín, v knihe od Bukovského som našla, že mäso sa môže skladovať 24 hodín. Ja si celkom dobre neviem predstaviť, že jej nesmiem nič prihrievať, mám ešte ročnú dcérku, obom kupujem mäsko z domáceho chovu, je vždy po zabití ihneď zamrazené, mám takto všetky druhy mäsa, okrem bravčového to nejeme vôbec, všetko domáce. Ja si myslím, že domáce kvalitné mäso čo niekde u mäsiara nestojí 2 dni, a s cestou aj 3 či 4, je lepšie aj keď možno jeden deň prihriate, ako práve to od mäsiara. A ako je to napr. s polievkou, ak ju navarím na obed čerstvú, zeleninovú s mliečkom, takú má veľmi rada, môžem jej aspoň tú prihriať, či ani to nie. Ja by som jej nedávala nič staršie ako 24 hodín, to som nikdy ani nerobila, len by som jej teraz už neprihrievala kuracinu. A čo zajac, je to vhodné masko. Mne sa malá ohadzovala najmä z čokolády, sóje, orechov, a chemicky upravovaných potravín / sladkosti, a pod/ Ona je veľmi mäsová 🙂 prežije bez mliečka, bez sladkostí, ale bez mäska ťažko :( vopred ďakujem za každú radu