icon

Histamínová intolerancia. Aké s tým máte skúsenosti?

proudmummy
27. apr 2011

Ahojte mamičky, chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosti s histamínovou intoleranciou. Môj 3 ročný synček dlho bojuje so zápchou (všetko sme vyskúšali, od úpravy stravy, cez duphalac a neviem čo všetko, proste všetky rady aj z tejto stránky ☹ a úľava prišla čiastočne keď sme vysadili mlieko a prešli na bezlepkovú dietu) a teraz nám vyšla táto diagnóza. Celiakia sa nepotvrdila, alergie nemá v pravom slova zmysle na nič, všetky test vyšli negatívne, aj na mlieko a iné, ale pozitívne nám vyšla práve táto vec. Iné príznaky nemá, len tú nešťastnú zápchu. Tento týždeň mám dostať viac informácií od našej alergologičky, ale zaujímalo by ma, či s tým má niekto praktické skúsenosti a prípadne čo pomáha. ďakujem

martinkotamarka
3. máj 2016

Tu je tolko cisel ze neviem ktore Vam napisat..

penelope1
4. máj 2016

Baby, ked mam v lekarskej správe diaminoxidaza pozitívna to znamena ze mam hit?

charity
4. máj 2016

@penelope1 To z toho nie je jasne. Spytaj sa lekara.

penelope1
4. máj 2016

@charity dakujem za odpoved. Lebo toto iste mi povedal aj moj lekar ked som mu doniesla taketo výsledky z nemocnice...

charity
4. máj 2016

@penelope1 Ma pravdu. To akoby si mala nalez, ze mozog pozitivny. Ale co ako na co, v akom zmysle pozitivny, to tam chyba.

luna303
20. máj 2016

ahojte! rada by som sa opýtala skúsenejších dospelých čo majú túto dg, že aké mali ťažkosti pred tým než sa o nej dozvedeli. Ja mám problémy už dlho, ale pripisovala som to štítnej žľaze a že mi sem tam uškodí nejaká potravina. Dlhodobo ma trápi únava, nervozita, zápchy či kŕče v bruchu. Problémy aké má asi každá žena, tak som neriešila. Potom som otehotnela, na začiatku som musela brať lieky na udržanie plodu lebo som krvácala, ostala som na rizikovom. Prvé mesiace som len chudla, nemohla som nič jesť, lebo všetko išlo hneď von, aj čistá voda. Potom sa to zlepšilo a v 6 mes ma chytili kontrakcie, ale tiež sme to ustáli. Keď som bola vo vyššom štádiu tehu tak po 8 mes sa mi po jedle veľmi pohoršilo. Veľké kŕče, hnačka, začala som stále kýchať a nos sa mi tak upchal že keď som preglgla tak mi zaľahlo v ušiach. Ruky opuchli a videla som každú žilu na nich, na hrudi a tvári vyrážky a všetko ma ako keby v hlave svrbelo... nakoniec sa mi pustila krv z nosa, srdce mi veľmi búšilo. Myslela som už že porodím.. bolo to hrozné. Stalo sa to počas tehu potom ešte raz. Myslela som že keď porodím tak to prejde ale ani náhodou.. objaví sa to nečakane a z hocičoho. Jeden deň zjem horálku, všetko ok ale keď si ju dám napr. o tri týždne, stane sa mi to čo som písala vyššie, ten priebeh je rovnaký. Raz som malej kúpila bezlepkové guličky, ochutnala som asi 5 a opuchli mi celé ústa 😖
Mali ste aj vy niečo podobné? tiež sa vám stávalo, že zjete niečo je dobre ale neskôr vám tá istá potravina uškodila??? ďakujem za rady!

rbalazi
26. máj 2016

Vyskusali sme nizkohistaminove vinka a funguje to ... Ziadna reakcia ziadne nafukovanie www.HITwine.sk

charity
26. máj 2016

@luna303 Ahoj, histaminova intolerancia sa u mna prejavovala ako tie Tvoje priznaky okrem toho posledneho puchnutia ust.

Vtip je v tom, ze ak mam veaka relaxu a dodrziavaniu diety aktualne nizky histamin, horalka mi neublizi. Ale ak mam prave priemernu hladinu histaminu, horalka ho zvysi nad moju hranicu tolerancie a spusti sa retaz priznakov. Takze ano, moze ist u Teba o histaminovu intoleranciu. Smer imunolog.

charity
26. máj 2016

@charity vdaka... nie veaka...

simona1012
7. júl 2016

@nastis ahoj.mojej dcére tiež pred mesiacom diagnostikovali HIT,ale pred tým ako sa tak stalo sme si odtrpeli vyšetrení,bolesti a hlavne veľmi negatívny postoj lekárov.pritom zistenie tohto problému nie je nejaké náročné,keby vyšetrenia robili 100 % ako majú a nezhadzovali všetko na psychického pôvodu.v Žiline máme iba jednu detskú gastroenterologicku, ktorá kaslala výslovne na moju dcéru a hodila to rovno na psychiku,pritom dieťa chudlo, stále mala bolesti a zo školy musela veľa vynechavat, lebo jej bolo stále zle.nakoniec od jednej známej sme dostali kontakt na výbornú pani doktorku v BA.som jej neskutočne vďačná,lebo neodbila nás ako v Za a malu riadne vysetrila a síce nám potvrdili nepríjemnú skutočnosť,človek aspoň vie konečne co tomu dieťaťu je a môže mu to aspoň trosku uľahčiť. 😉

alenkam.
8. júl 2016

@simona1012 ku komu v ba chodite? Moj 3r syn mal potvrdene bkm, uplne vynechane nlieko, znova testy, mlieko ok a vyskocil histamin, pritom viem, ze to mlieko mu vadi.. nechapem...

charity
8. júl 2016

@alenkam. citala som tu jednu babu, ktora hovorila, ze ak vynecha alergik dlhodobo mlieko, prestane v testoch skorovat ako alergik aj ked alergikom je.

Alergia na mlieko moze poskodzovat creva a tak sa moze tvorit menej diaminooxidazy a tak moze zacat histaminova intolerancia.

simona1012
9. júl 2016

@alenkam. Ku Juricovej Lydii.je úplne super.sídli na cintorinskej 3 v budove ASSIDUO. My máme všetko zasa čisté.na nič alergicka,len ten histamin bol privysoky.prejavuje sa nám to v neskutocnych kŕčoch a zvracaniach. Ako držíme dietu celkom fajn.náhodou zhresi poza môj chrbát hneď viem,ze niečo zjedla co ľúbi a nemôže.naposledy to bol jeden suchý rožok a spravilo to taku paseku,ze sama som neverila,co jej po jednom rozku môže byť.teraz sama odmieta veci ktoré vie,ze nemôže

marias27
14. júl 2016

Dnes mi po všelijakých vyšetreniach oznámili, že mám HIT. Nasadili mi prísnu diétu po dobu 6 mes. neviem či to nie je dlho. Mlieko, alko, sladkosti a pečivo nemôžem vôbec, mäso, vajcia len z domáceho chovu, ostatné potraviny podľa znášanlivosti. Teraz neviem či to nie je až veľmi prísna diéta, všetko čo som doteraz v pohode jedla, pila z dňa na deň nemôžem? máte s tým nejaké skúsenosti?

nikusqa
14. júl 2016

@marias27 toto nie je vobec prisna dieta. A 6 mesiacov to nie je vobec dlha doba. HIT je veeeeeeelmi dlha zalezitost, na diete je clovek roky alebo aj cely zivot. To nie je ako choroba, ktoru clovek vylezi a vylieci sa. Takze to co pises tak je uplne bezny standard na zaciatok a este "horsia, prisnejsia" je eliminacna dieta tam vysadis uplne vsetko a zacinas iba s 1-2 potravinami. Je to krutee ale tak clovek ked nechce aby mu bolo zle a mal reakcie tak nema na vyber.

charity
15. júl 2016

@marias27 Je to prehnane. Skus s povzdelavat na histaminovakasulka.com o nizkohistaminovej diete. V podstate ak do seba budes pchat vela antihistaminovych potravin, tak mozes aj jedla so strednym obsahom histamoinu. A skus Daosin. ;)

@nikusqa

nikusqa
15. júl 2016

@charity ja poznam tu stranku a nastudovaneho mam toho az az. Vsetko je to o skusani na sebe. To co 1 vadi tak 2 nemusi vadit.

tanag
20. aug 2016

ahojte, taktiez mam tuto diagnozu, chcela som sa opytat ci jedavate spaldu, ovsenne vlocky, cestoviny a zemiak?alebo ktorym potravinam sa urcite vyhnut? V kazdom clanku mi pride, ze pisu ine potraviny. Dakujem za odpoved

nikusqa
20. aug 2016

@tanag ja špaldu a zemiaky jedavam, vločky a cestoviny nie. Najlepsie je sa riadit iba podla 1 zoznamu lebo potom ma clovek naozaj viac v tom chaos ako poriadok. Ja sa napr. riadim podla Hrubiškovej brožurky ked si v niecom nejsom ista, ale tak viac menej uz mam vytvoreny svoj jedalnicek, aj tak ked clovek chce zistit ci mu to vadi alebo nevadi tak mu nic ine neostava len to sam na sebe vyskusat.

charity
20. aug 2016

@tanag Ja jedavam vsetko na co sa pytas. Riadim sa strankou histaminovakasulka.com

charity
20. aug 2016

@marias27 Inak kvaskove pecivo mozes. ;)

tanag
21. aug 2016

dakujem za odpovede, ja som sa zacala riadit podla svajciarskeho zoznamu a celkom o sedi....tam sa moze aj ta spalda a zemiaky....len ma potom mylilo, ze v inych clankoch to bolo ako zakazane jedlo.....a z kade pozerate recepty...ci vymyslate? dakujem 🙂

nikusqa
21. aug 2016

@tanag tak kasli uz na ine zoznamy a riad sa len tym jednym 😉, Ja mam kupena knihu "Varime s histaminovou intoleranciou" da sa kupit v Panta Rhei alebo Martinuse pokial viem. Nechcem aby to vyzeralo, ze robim reklamu alebo co ale na fb su super stranky kde hitkari davaju fakt rozne recepty, dokonca spojene aj s laktozovou intoleranciou a celiakiou, takze kazdy si tam vyberie to svoje. Alebo este "histaminova kašulka" - to je normalne webova stranka, ked si zadas do googlu tak sa ti hned zobrazi a ma tam recepty rozdelene od ranajok az po vecere+napoje

tanag
21. aug 2016

pocula som o tej knizke, pojdem ju pozriet do martinusu. ja mam prave aj laktozovu intoleranciu..tak z fakt neviem co varit ...zlepsili sa ti priznaky , ked si nasadila dietu?

nikusqa
21. aug 2016

@tanag ja mam tiez laktozovu intoleranciu ale tu uz mam 10 rokov takze ta nesuvisi s HIT. Co sa tyka laktozy tak zvacsa bezlaktozove vyrobky kupujem okrem par vynimiek a skrz HIT mi je tiez urcite o nieco lepsie, ajked nikdy neviem co ma prekvapi, ale je to celkovo lepsie. Horsie je ked potraviny, ktore tolerujem mi zacnu vadit, to mi je normalne do placu ale zase je pravda, ze sa to vykompenzuje tym, ze zas zacnem tolerovat niektore zakazane potraviny, ktore mi vadili pred tym. Takze staaaale len skusat a skusat a dufat, ze reakcie budu co najmensie alebo v lepsom pripade ziadne.

tanag
21. aug 2016

ja mam tiez intoleranciu laktozy vyse desat rokov plus toto k tomu, ale byva mi teda riadne zle v poslednej dobe a to som na kazdodenne bolesti brucha zvyknuta. tak dufam, ze sa to s touto dietou aspon trochu upravi. nemala si aj pocas tehotenstva problemy? ci sa ti to vtedy upravilo?

nikusqa
21. aug 2016

@tanag ja mam tiez hlavne traviace tazkosti, ci krce, hnacky, kamene v zaludku, zle strasne atd., dokonca teraz co som bola naposledy na gastre tak som mala polyp v zaludku. Tak verim, ze dietou sa ti to upravi alebo aspon zlepsi. Ja este nemam babo, to na fotke je sesterkine, ale planujem uz pomaly 😉

tanag
21. aug 2016

jaj tak, ja uz mam dcerku, ale mala som potiaze aj vtedy ,strasne krce okolo pupku. ale okolo toho siesteho mesiaca prestalo. sak prave tym , ze placenta produkuje nejake posobky by sa mali obtiaze zmiernit, ale u mna to az tak nebolo.

nikusqa
21. aug 2016

@tanag ano, vela bab hovori, ze cez tehotenstvo sa im to upravilo a mohli jest pomaly vsetko, na co mali chut 🙂. No tak mne tehotenstvo hlavne pomoze skrz gynekologickych problemov, to mi vascina lekarov aj odporuca aby som cim skor otehotnela, no a dufam, ze aj na HIT mi to pomoze 😉.

tanag
22. aug 2016

Viesco nechcem ta sklamat, ale mne nejako neprislo, zeby mi to dlhodobo pomohlo, aj ked je pravda, ze cca tristvrte roka po porode som mala vcelku pokoj