icon

Infekčná mononukleóza u detí. Aké máte skúsenosti?

betina1984
9. aug 2011

Ahojte. Rada by som sa Vás spýtala, či má niektorá skúsenosť s infekčnou mononukleózou a dieťaťa. Moja dcéra má 3 roky a dnes jej diagnostikovali mononukleózu. Vo štvrtok ideme na odber na hepatálne testy. Môže ísť malá do kolektívu, do škôlky? Musí mať nejakú diétu, alebo sa nejako obmedzovať v pohybe? Ona je dosť aktívna a nevydrží sedieť na zadku a nič nerobiť. Môže sa jej to niekedy vrátiť? Ďakujem.

Strana
z4
moon1979
24. dec 2014

@maznacik007 aha ... pýtam sa, lebo môj sa vysypal po dobratí atb - bral amoksiklav ... v stredu dobral a v sobotu sa vysypal

norikk
24. dec 2014

@moon1979 juj nepamatam, ci 4 dni, ci tyzden....ale mali sme potvrdenu mono z ATB... 4 dni v nemocnici, co to mate??teraz???bezre na pohotovost

korytnacka81
24. dec 2014

@moon1979 a preco bral atb na infekcnu mononukleozu? ta sa lieci bez atb.

maznacik007
24. dec 2014

@moon1979 no moze to byt aj tak ... ono tazko povedat ... ja by som zbehla na pohotovost, daju pravdepodobne nieco kortikoidove, má aj zvacsene uzliny? neviem odkial si ale na kramaroch by mohli urobit aj sono pecene ci je zvacsena...

majik66
8. apr 2015

Maminky mali ste skusenosti s mononukleozou bez teplot? Maly mal minuly tyzden chytene dutiny.Nakolko ho stale kojim uplne nas to obmedzovalo v papani tak som skocila za doktorkou.Nie svojou, nakolko sme boli mimo domu.Dychanie mal ciste avsak ked pozrela do ust usudila, ze ma hnisavu aanginu.Bral antibiotika, no zacal hnackovat tak som volala na miestnu pohotovostnu a doktorka mi odporucila prasky, ktore zabrali, ale ked som jej vravela, co je malemu tak sa ma spytala, ci mu doktorka nezobrala krv na mononukleozu.Trosku som sa vylakala...v piatok mame kontrolu u svojej doktorky ta uvidime, ze ci bude odber.Myslite, ze si ho mam vyziadat? Neviete odkial 2rocnym detom odoberaju krv? Vdaka

lenkaskolova
19. nov 2015

Naozaj sa infekčná mononukleóza lieči až tak dlho?
http://www.candyman.sk/zdravystyl/infekcna-mono...
Tu sa píše až 6 mesiacov

baumka
7. dec 2015

Ahojte,
možno pre niekoho divná otázka,ale nemám s tým skúsenosť a na nete som nenašla odpoveď. Ale dcérin spolužiak má mononukleózu. Je doma a dcéra mu požičiava zošity,aby si prepísal učivo. Môže sa stať,že ak by sa jeho sliny dostali na tieto zošity,tak by sa preniesla aj táto infekčná choroba? Dúfam,že sa mi nedostane nejaká výsmešná odpoveď,že to nemám tak prežívať a podobne, ďakujem 🙂

emuskaaa
21. dec 2015

@baumka no moja dcera tiez od piatka je doma s horuckami a vedla spoluziak co s nou sedi ma momo 😜 tak ja neviem ze co mam robit , hotucku ma tak stale nad 37,5 v ustach ma takx pluzgierik ako afta ... Tak neviem 😒

mamjka
21. dec 2015

@emuskaaa odporúčam ísť na pohotovosť a povedať aj o tej spolužiakovej mononukleóze...

monnniiika
21. dec 2015

Mononukleozu mal aj moj styri a polrocny syn pred pol rokom... Mal 10 dni horucky, ktore po znizeni liekmi opat rychlo stupli, mal zvacsene uzliny, boli sme u zastupujucej lekarky po5 dnoch teploty, ktora nam predpisala atb, teplota ani po dalsich troch dnoch neklesala na dlhsi cas, boli sme uz u nasej, nasa hned povedala ze to je asi inf.mononukleoza, bral aerius sirup a hlavne vitaminy dlhodobo na posilnenie imunity, nieco proti bolesti hrdla, kasovitu stravu dietnejsiu kvoli peceni. poslali nas na infektologiu, pecen mal ok, ale kazali nam ho izolovat od kolektivu, myslim, ze take 2 tyzdne a setrit ho nakolko sa da, odvtedy mi syn cez obed po roku a pol vo uz vobec nespaval opat zacal chciet spat, trvalo to asi tri mesiace- pretrvavajuca unava, po IM je velmi oslabena imunita aj kvoli tomu nam odporucali ho dlhsie nebrat medzi ludi, aby nieco hned nechyti, teraz po pol roku sme este boli na krvne kontr.testy na infektologii. Imunita na IM je po prekonani trvala 🙂

baumka
21. dec 2015

@emuskaaa určite choď na pohotovosť alebo zavolaj detskej lekárke,aj my sme tak urobili,ona ti telefonicky poradí,či máte ísť k nej a ako ďalej.U tvojej dcéry to ešte nemusí byť mono,skús jej chytiť hrdlo,či necítiš z vonkajšej strany ,žeby ho mala nejaké napuchnuté. Mne povedala lekárka,že ak spolu sedia,tak to ešte nemusí prepuknúť,len nesmú napr. piť z jednej fľaše alebo sa bozkávať a používať ten istý uterák. Našťastie toto moja nerobí a odteraz si bude dávať ešte väčší pozor. A vraj je zlé,ak lekár nasadí antibio,lebo tie v tomto prípade nepomáhajú a tak sa spomalí liečba,takže určite informuj lekárku a pýtaj si radu.

xxx007
27. feb 2016

mohli ste chodit aj vonku? mala je cca týzden po mononikleoze...neviem ci mozem ist s nou trocha na vzduch

l.lara
8. nov 2017

@betina1984 nam dr. (jedina, ktorej verim, lebo ostatni nam viac poskodili ako pomohli) povedala, ze vyber mandli po IM neprichadza do uvahy. ani ziadny iny zakrok. my sme mali opakovane streptokoka...:(

betina1984
autor
8. nov 2017

@l.lara nam pomohol. Vobec ziadnu takuto info sme nemali ze by nemohla na zakrok. Nosne mandle vybrate a krcne orezane. Mame pokoj. Hrdlo ju boli tak parkrat do roka a to len jeden dva dni. Da si tantum verde a je to ok. ATB na hrdlo nemala. Naposledy pred vybratim mandli

zuzuha112
9. mar 2018

Dobrý večer. Máme potvrdenú IM. Mala má 5 rokov a hodnotu má 46. Je to vysoké? Teploty má šiesty deň, ale stále len okolo 37,5. Ďakujem

zanalab
28. feb 2020

Moj 2,5 rocny syn ma mononukleozu,dnes stanovenu.Moze pit dojcenske mlieko?

bonynka1
27. nov 2021

@zanalab ahoj, viem ze je to uz stary prispevok, ale tiez hladam informaciu, ci syn moze pri mononukleoze dojcenske mlieko. Podarilo sa ti to nakoniec zistit? Dakujem

zanalab
28. nov 2021

@bonynka1 davala som mu.Nejak sa z toho dostal ani som si nevsimla.Po 2 mesiacoch mal.krv ok a extra dietu nedrzal.Ale on aj tak malo jedol.Aspon to mlieko pil 2x za den

bonynka1
29. nov 2021

@zanalab dakujem. Nas tiez moc nechce jest a ked som mu nedala teraz dva krat mlieko vecer tak sa mi vecer v postielke stazoval ze je hladny 🙈

zanalab
29. nov 2021

@bonynka1 Nemusis vynechat podla mna

gropo
7. sep 2023

@rebecca2006 je to síce už dávna téma, ale teda ja som si prečítala komentár a musím nesúhlasiť nám v nemocnici Dr.povedala,ze mohla to zliznuť od psa,lebo do kolektívu a škôlky ako polročná nechodila.

Strana
z4