icon

Ísť či neísť na dovolenku aj s kiahňami?

radana6
12. jún 2019

Potrebujem rýchlu radu ideme dnes na dovolenku a malý má asi kiahne (boli sme u lekára nevie presne určiť či sú alebo nie) poradne čo mám robiť ísť či neísť.

etnatn
13. jún 2019

@ibrunova pokiaľ tá tehotná už mala kiahne, tak je to ok..

6mia6
13. jún 2019

Nehraničí to s verejným ohrozením a zákonom? To sa pýtam normálne vážne. Kam to spejeme

vendulka80
13. jún 2019

No jasne, ze odišli. Ved predsa nenechám prepadnúť Chorvátsko... aj zemiaky kúpené, aj polievky uz v kufri a jedna vyrážka hadam neohrozí rodinne fotky na fcb. A to “dezinfekčné” more vytiahne z tela kazdy neduh predsa. Ved aj Google matky-lekárky z MK prečítali, ze to predsa nie je ziadny problem...jedny kiahne... ved aj Rusky chodia s chorými detmi tak hadam Slovacisko nebude sediet doma.
Ja sa necudujem, ze tento portál je vo všeobecnosti vnímaný ako zbierka pripecenych mamičiek. A robia si z neho srandu ci uz bežní ludia alebo lekári ci ina odborná verejnosť. Lebo ozaj tolko tupých žien je asi len tu. Česť výnimkám.

lenuliatko84
13. jún 2019

@inulienka29 keby som ta stretla na plazi alebo hoc kde inde s deckom vyhadzanym a infekcnym volam na teba socialku ze ci je to v sulade so zakonom.nehnevaj sa ale ked mal maly kiahne ani paty z domu nevytiahol 2 tyzdne

fazulkova
13. jún 2019

chcem pridat svoju skusenost.. dcera ma asi 16 den kiahne, vcetko ok na zaciatku, az na treti den sa vyhadzala, dovtedy len dva-tri pupaciky, bez teplot, super..ale na 11 den dostala vysoke horucky, trvali 3 dni, dr nas poslala na infekcne, kde nas nenechali, staci doma sledovat, dostala aj hnacku, zase sa vyhadzala-ale nie kiahnovo, zase dr, odber krvi(na moju ziadost,) a vcera nam volala ze mononukleoza.. takze tak..zatial liecime doma, uvidime co bude, uz ma aj mladsia kiahne.. naozaj to nie je banalne ochorenie a ist niekam s takym dietatom, je risk pre vas a ohrozenie zdravia pre druhych.. A este-dr vravela, ze tera malo vela deti taky priebeh, ze dostali horucky, alebo nejake komplik. (ucho, hrdlo) uz ku konci kiahni, asi preti, ze je toho teraz strasne vela, ktovie co za virusy sa pospajali.. samozrejme vam zelam, aby bol maly ok

lenuliatko84
13. jún 2019

@vendulka80 boze pises mi z duše. Niekedy sa sama seba čudujem preco som na konikovi.a ked citam tie diskusie neviem ci plakat,smiat sa alebo ako reagovať .niektore zeny maju IQ mensie ako mucha

sapetka
13. jún 2019

@lenuliatko84 presnee koncentracia stupidity🤣tiez sa mi rozum zastavuje z niektorych debat a z toho ako matky zverejnujj fotky svojich deti medzi neznamych ludi😮

simca06022011
13. jún 2019

Niektore mate zaujimave nazory, ze sa nic nestane? lepsie je ak dieta dostane kiahne skor? Mna ako matku na dovolenke by slak trafil, keby mi dieta chytilo 1500km od domu kiahne od "zodpovednej rodinky" v 30°C horucavach. kde skoncime na hotelovej izbe alebo ideme domov. A nevytesovala by som sa nad tym, ze konecne ich mame...
Vysypat sa dieta nemusi hned, kludne aj tyzden to moze trvat, moja mala mala jednu vyrazocu, od stvrtka, ani sme nevedeli, ze je to kiahna, zo skolky vobec nedali echo, ze ich tam maju, vyhadzala sa az v utorok-stredu.. dalsi tyzden 2-3 dni horucky, revy, napuchlo jej to hlavne na chrbte, boleli ju tie velke kiahne a nemohla spat.. to si viem super predstavit na dovolenke, kde si ideme oddychnut... :(
Za mna, neviem ake mate ubytovanie, rezort atd.. ale ak je tam vela ludi nesla by som, pripadne budte pripraveni, ze jeden bude s dietatom na izbe sediet a drzat ho dalej od ostatnych.. dieta s kiahnami nema chodit na slnko, ani hned po vylieceni, ani ked je "neinfekcne"... az pokym sa vsetko nezahoji, inak mu tam mozu ostat biele flaky od kiahni, navzdy. Nesmu zachladnut, co sice v lete nehrozi, ale ak sa vymaca v studenom mori, kto vie (a veru my sme velmi teple more v chorvatsku nemali, zalezi ake bude pocasie a kam idete) a ma to dieta mat klud.. neviem, ak ste pripraveni, celit tomuto na dovolenke, chodte. Ale nezlahcovala by som ochorenia urcite ako tu niektore odporucaju.

jaruskatt
13. jún 2019

Iné je keď sú kiahne 1.-5.deň tam je odporucany klud doma. A ked uz zasychaju ok, vtedy pomoze slana voda. Zeny, este ste nemali ranu a dostala sa vam tam soľ?

simca06022011
13. jún 2019

A inak na odlahcenie, mna ked dostipe komar tak to totalne vyzera ako kiahne :D este aj pluzgier vodovy sa mi na niektorych urobil :D keby som to prave nemala zoskrabane, lebo neda sa to vydrzat, tak by som to odfotila :D

simca06022011
13. jún 2019

@6mia6 bohuzial asi nie, ja som sa zo srandy pytala lekara, lebo mam v okoli velmi blizkom, takeho exota, vecne choreho, co k lekarovi ani za boha, doliecit sa tiez nie a my s imunitou perfektnou sme chori od neho hned... a vraj bohuzial, nic sa neda :D

derdia
13. jún 2019

@simca06022011 no v júni určite nebude more teplé....to sa naň môžu tak akurát pozerať....tam sa oplatí ísť akurát v auguste alebo neskôr....a aj vtedy je na môj vkus chladné...ale čo už🤔

rybka16
13. jún 2019

@vendulka80 Na druhej strane, keď to tu tak človek číta, tie perly ducha, aspoň prestane žiť v ilúzii, že jeho spoluobčania sú normálni, a zariadi sa podľa toho.

derdia
13. jún 2019

@vendulka80 HM ..vieš nemusíš takto písať....chcela by som vidieť mnohé z vás, keby ste mali zaplatenú dovolenku,či by ste ostali doma .pokiaľ sa to týka druhých mudrujete jedna radosť...a chceš mi s kľudný svedomím povedať,že keby mas zaplatenú dovolenku v zanzibare za 3000 eur a nemala ju poistenú tak by si sa na to vykašľal a úplne v pohodičke ostala doma...že?veď všetky tie neockovane deti čo chodia po svete a aj ľudia sú pre nás hrozbou...tak potom všetci sedíme doma....a aj v Chorvátsku môžeš stretnúť niekoho infekčného aj každý deň....dokonca aj za rokom v obchode....takže nechápem.

sapetka
13. jún 2019

@derdia urcite by sme si najprv poistili dovolenku lebo to by sa malo robit ked clovek planuje dovolenkj s maly dietatom.. a rozhodne by sme mesli ma dovolenku s chorym dietatom.. akurat sme na dovolenke ale keby maly ochorel predtym nesli by sme.. my sme dovolenku robili aj pre neho nie len pre seba a co b z toho mal keby chudacik musel sediet chory na izbe a my s nim.. tak veľmk ty nemudruj

ibrunova
13. jún 2019

@derdia zaujímavé, že tu neriešite to chúďa dieťa, ktoré je choré, a určite sa cíti "fit" na takú cestu.. A už chcem vidieť, kto si takú dovolenku nepoistí.. My sme boli aj pobalení a večer sme mali ísť a riešili sme kvôli kiahňam storno.. porevali sme si všetci, a šli sme potom o mesiac..

simca06022011
13. jún 2019

@derdia ak mam objednanu dovolenku v zanzibare za 3000EUR, tak poprosim babku nech mi to dieta obriadi a ona to rada urobi, pretoze je nam jej zdravie prednejsie a pojdeme tam, na dialku budem riesit co treba ak bude treba . Ak by som taku moznost nemala, poslem na ten zanzibar niekoho ineho, iste nebudem tam chore dieta vliect. Je to nebezpecne aj pre to dieta, tam ist, aj take obycajne "kiahnicky" sa vedia dobre skomplikovat... ked uz nepozeram na ostatnych.

iwesska
13. jún 2019

Moj ty Boze,ja neverim,co tu citam🙈 Keby sa tie,co to umyselne siria aspon zdrzali komentara. Nie oni sa tym este chvalia🙈🙊 Lebo ich deti su pupok sveta,kto je viac? A potom,ze preco vyrasta generacia egoistov. No po kom to asi mozu mat,zee?!?
A aby som odpovedala autorke,tak rozhodne ak je dieta vysypane niecim,co vyzera ako kiahne,tak by som nesla,resp.ak je to dovolenka vo vasej rezii,stornovala by som prve dni a doma cakala ako sa to vyvinie. Ak by sa potvrdili kiahne,ostala by som bez mihnutia oka doma. Mne takto ochorel syn pred SvP,ktora ma stala 200e, a museli sme platit storno,ale nenatrepala som ho medzi ostatne deti s liekmi,lebo "jaa,jaa,jaa,jenom jaa"🙈 Nepomohlo by to tam jemu ani inym.
A tie rady "slniecko to zahoji" prosim ta neber vazne! Kiahne ani chrasty sa nesmu opalovat,lebo bude cele posiate bielymi flakmi. Takze k vode by ste aj tak nemohli ist,nehovoriac o tom,keby mal aj teploty? To naco je taka dovolenka byt zavrety na izbe a zrazat teploty?

prevenar
13. jún 2019

@radana6 neprijemna sprava ... "nejdete na dovolenku" . nikdy nevies co sa vsetko moze stat , ak su to kiahne .

kikuska555
13. jún 2019

Nechapem :D normalne som v soku z toho co tu citam. NORMALNA matka, zena by ani nezalozila taku temu ci ist na dovolenku s deckom. Boze moje dieta malo chvala bohu dobry priebeh kiahni ale ani nohu nevystrcila z bytu aby nikoho nenakazali, ja som bola tehotna, a aj ked som uz kiahne mala tak som sa bala ci nahodou. A byt na dovolenke a vedla mna prides ty s deckom co ma kiahne asi by som ti jednu strelila. A cudujme sa ze su osypky napr ked kazda druha mat si povie ze sak co ved to je len infekcna choroba :D a este co som si precitala ze s infekcnou nevadi ist medzi ludi ale vadi soplik v skolke? 🤷🤦

miskakyska
13. jún 2019

@jaruskatt toto ma ,ako prvé napadlo pri tej "rade nad zlato"....slnko a more zahoja....😨
,normálne mi je ľúto toho dieťaťa,ak ma ozaj kiahne....už,len tá dlhá cesta a čo tam? slnku sa musí vyhýbať...more? šak by sa zbláznilo,keby sa namočilo s nejaku rozškrabanú kiahnu🤐
...🙏🙏🙏 dieťa mi je prvoradé,by ma ani nenapadlo pýtať sa tu také chu...iny...prepadnutá dovolenka je to najmenej,čo by ma trápilo😒

iwesska
13. jún 2019

@derdia Ano ostali by sme doma, pretoze do Zanzibaru by som s malym dietatom nikdy nesla a uz vobec nie s kiahnami. Predstav si,su aj rodicia,ktori maju na prvom mieste zdravie rodiny a az potom peniaze. Chapem,pre niektorych je to nepredstavitelne,ze by nemali co zavesit na FB a instagram.

popa86
13. jún 2019

No ja žasnem, takže asi som top šibnutá, ale ja by som dovolenku v Zanzibare s čistým svedomím obetovala...to akože vážne???? Čo??? To akože poďme šíriť kiahne do sveta??? No na riť padám... takže okrem toho, že nikdy nevieš, čo za priebeh môžu kiahne mať, vystavím dieťa slnku, 40 stupňom, slanej vode a ešte ho infekčné dotrepem na letisko, posadím do lietadla a hurááá medzi ďalších ľudí do hotela??? To ako vážne??? Lebo keď si nepoistím dovolenku s malým dieťaťom za 3000€, tak ju ponúknem rodine, kamarátom alebo ju tu kľudne na MK strelím so zľavou... Ako vidím, tak ľudská hľúposť nepozná hranice.... lebo druhým ľuďom nepokazíš ich dovolenku za 3000€, keď ich VEDOME nakazíš... no žasnem a asi končím s celým MK.

vendulka80
13. jún 2019

@iwesska presne toto je smutne... ze dospelák ked ma s prepacenim posratu chrípku tak leží doma na pnke a nervny na kazdeho lebo nevládze. Ale decko čože. Otrasie sa, ved len doma nesedieť. A to poznam x mamičiek, ktore pomaly koja do 15 rokov a predbiehaju sa, ktorá kde kupi najbio a najeko plienku, odsudzujú kazdu, ktorá da decku nedajboh šunku ale chore decko supnu ci do skolky, ci na dovolenku, hlavne aby sme nemuseli byt s nim doma. A potom nam vyrastá presne to, co vidíme. Egocentrického deti bez kúska empatie.

vendulka80
13. jún 2019

@derdia vies len ja sa mozem na ostatných vyprdnut. To nejde o sedení doma ale inteligentný clovek vie, ze nemoze vedome šíriť nákazu. A ďalšia vec... ved sa preboha jedna o moje dieta. O to ako sa ono cíti. Ci ho necham s oslabené s teplotou na deke na betónovej platni aby som JA mala dovolenku lebo JA som mamička na materskej a JA si zaslúžim vypadnúť z domu? Mne je uplne jedno, ci ma niekto nakazí za rohom ale uz ked mam chore svoje dieta tak budem robit vsetko aby sa cítilo v danej chorobe co mozno najlepšie.

iwesska
13. jún 2019

@vendulka80 Ja som minule leto toto zazila a to sme boli len na nedalekom prirodnom kupalisku. Vojdeme si tak s detmi do vody,uz sa kupu a vedla nas par metrov 2 mamicky dozeraju na 3 male kupajuce sa deti a ta jedna hovori:"Ty ta nasa mala uz 3.den hnackuje,dufam,ze to tu vydrzi. Ale tak teplo je,co budeme doma sediet?" Bohaca,v tom momente som schnapla deti a uz sme aj prasili z vody von. Ani sme tam uz potom nesli. Ako 350 dni v roku riesime choroby a kvoli takejto ... ich budem riesit este aj cez dovolenku. A bezne aj na ihrisku. Doobeda im dieta grcia,teplotuje,vecer mu teplota klesne,utru grcky a hybaj medzi ostatne deti. A my potom s grcajucimi detmi sup na infuzky do nemocnice.
A presne,ked ma clovek uz len nadchu,ako blbo sa citi,ale dieta nech ma akukolvek chorobu,treba to "vybehat" a "povyletikovat".
Akokeby si neuvedomovali,ze tym skodia hlavne SVOJMU dietatu,nielen cudzim...

iwesska
13. jún 2019

@vendulka80 👏👏👍

popa86
13. jún 2019

No ja neviem, ja som asi v silnom šoku, lebo neviem či sa smiať , či plakať... to akože je real, že Zanzibar ??? Kde nepoznám reč, úroveň zdrav. starostlivosti , prostredie, nič a predsa sa tam idem trepať s chorým dieťaťom??? To je asi čierny humor. Toto tu už hraničí s ohrozením svojho dieťaťa i verejným ohrozovaním. Nenormálne...

vendulka80
13. jún 2019

@prevenar no ja si myslim, ze kym sa tu my žerieme medzi sebou tak zakladateľka ma v paži nase rady a vytešuje sa 20 stupňovým “slovenským morom”. A samozrejme, ze po návrate nezabudne podotknúť, ze to nic nebolo (aj keby bolo tak ved 100 evrova záloha nesmie prepadnúť) a my sme tu len závistlivá nedoprajna banda. 🥴

prevenar
13. jún 2019