Je BMX index pravdivý a je moje dieťa obézne?
Kto mi vypocita BMX index.
Chlapec vek 3 roky
Vyska 102 cm
Vaha 25 kg
Dakujem
@maminalucka2014 ahoj. Ja mam 141cm dceru a ma 30kg - ma 9 rokov... a teda nie je to ziadna vychrtlina , viem ze bmi ok ale brusko po sviatkoch vidiet - ma ale kopu pohybu a ja davam pozor na sladkosti - maju dost ale neprehaname to... stn bude mat 6 - 114cm a 20kg - a je to teda typovo zapasnik - pevny chlapec, ziadne tintitko - on inak ma svalovy tonus oslabeny od narodenia - hypotoniu... ale teda to mu nebrani byt nrustale v pohybe, podla mna lenivost a hypotomia moc spolu nesuvisia...
Ty vidis ako tvoje dieta vyzera - moj syn mal v roku 12kg - nieco ako dieta vyssie na fotke, ako som pisala - teraz 20 na skoro 6 rokov... mne pride ta vaha na taku vysku velmi vysoka a urcite by som to riesila - zial vela 6 rocnych deti je uz fakt tucnych a vezie sa to s nimi potom velakrat cely zivot - vaha ide ruka v ruke aj s nevolou hybat sa a pod. ... moj syn je velmi silny salamista a pohodar ale to predsa nic nema spolocne s lenivostou v pohybe☹
@katka253111 fotiť sa nechce. Narychlo som ho cvakla. Tu je foto
@maminalucka2014 neviem ja uplne presne,ako sa to prejavuje, ale z krvi sa daju zistit hormony..vacsinou je to tak,ze clovek ani nejdava vela,ale pribera i tak a este volaco.. U nas v rodine bol opacny problem-zrychlena funkcia, teraz zas ta spomalena tusim,ale tu ide o dospelych ludi,beru euthyrox. Robieva sa im aj sono stitnej a plus aj krv. U deti to mozno je podobne...
@maminalucka2014 podľa mňa nie je vôbec tučný je takej postavy.Vidno ake ramena.ako je normálne zaobaleny 😂😂možno to tak vyzerá oproti iným deťom lebo je väčší.aj môj brat bol ešte väčší baculo a dnes má dva metre a trčia mu len ruku nohy a plecia má siroke.ako skriňa 😁.
@boborko 😀 no snad ho vytiahne. A to ste nevideli mojho muza. 97 kg a ramena siroke hadam meter. Vojak no 💪 no každopádne zajdem za pediatrickou a budem trvat na vysetreni.
@maminalucka2014 tak je jasné že buďe postavou po mužovi.😁mkj brat je taký po ocinovi.genetika.ale ak vás to upokoji choďte k lekárke aj keď si myslím že ak je muz kus chlapa syn bude po ňom.pisali ste že na stravu dávate pozor a ak sa menej hýbe že sa mu nechce tak sa mu uloží to čo spapa a preto je baculatejsi.a keď tak nad tým rozmýšľam aj môj brat radšej sedel doma ako behal a to mama nás stravovala zdravo.Neviem ale mne to veľmi pripomin brata. 🙂
K tomu BMI indexu som sa pytala preto ci je pravdivy leno nam vyslo v norme vaha.
Neviem ako to je s bmi u detí tk už vám asi skôr poradí lekárka
@boborko budeme mu sekat vojensky rezim a nahanat ho po vonku. Muza volali na vyske skrina. Ja neviem...to fakt vsetko zle zdedil po nom 🙈
@maminalucka2014 myslím si že ak ste vy aktívny a chodíte s ním von sa hrat. Ponahanate sa a na výlety úplne to stačí.lebo nútiť ho k športu ak nebude chcieť to by som nerobila aby zase nemal.voci tomu odpor.🙂 ale nbite sa vyrastie a bude z neho chlapisko 😉
@maminalucka2014 tak neviem ale mne pride teda uz dist tucnucky... ziadne ramena ale tuk☹ prepac ze ti tak pisem len tu pruspevky od boborky mi pridu take konikovske - nic sa nedeje pohoda... ja mam tiez muza skoro 2 m 100kg - same svaly - ale to predsa nesuvisi s tucnotou deti☹ hlavne ked uz teraz vidis ze nie je prave na pohyb☹
Neviem inak ake bmi ti vyslo ale u deti urcite nie su hodnoty ako u dospelych - dospely je myslim normal az fo 25... mkje deti maju priebezne 13-15 ked ratam dospelackou rovnicou... najlepsie je pozriet si percentilovy graf - stiahni si aplikaciu rust.cz - tam zadavas aj miery rodicou, presny vek, vysku a vahu - graf ti ukaze ci je pomer vyska a vaha ok detto ci ide jrivkou rodicov podla ich vysky... niekto ti tu pisal ze vaha je vysoko nad 100 v percentilovom grafe a tak ako pri vyske pod 3 alebo nad 97 aj pri vahe treba preverit ci je vsetko ok...
Inak tvoj syn nie je nejak extrenne vysoky - ak mal na 3 roky 102 a bude rast priemerne v 6tich bude mat asi 120 co je mam pocit akurat 50 percentil cize prienerna vyska na vek...
@maminalucka2014 no celkom dost je pribraty, staci sa pozriet, ake mu je tesne tricko na rukach, urcite to treba riesit a pediatricka je dobry krok
@dai ahoj. Ja som si zadavala tie detske tabulky pozri na googli bmi deti alebo kalkulacka vahy pre deti. Vysoky je na čerstve 3 roky veku. Aspon oproti inym detom v jasliach je najvyšší. Prispevky ci su take alebo take ja som vdacna za kazdu radu a ako pisem v stredu idem k pediatricke mas daky navrh na ochorenue o co by mohlo ist ? Ďakujem
@moni244 moni ahoj to tricko mu je inac ešte velke. Na foto to zrejme tak vidno. Ja mu obtiahnute uz ani nekupujem. To by bol ako parocek.
@maminalucka2014 nemyslim si ze tvoj malicky je chory... mozno ma naozaj svalovy tonus nizsi ked pises ze tam neskoro zacal chodit... moj sa v roku este ani poriadne nepretacal, potom sme ale zabrali v rehabilitaciach a v 14tich mesiacoch uz sam chodil...
Podla mna ma tvoj syn vysoky energeticky prijem a velmi maly vydaj podla toho co pises... tu zial treba si prejst vzdorom a placom dietata a donytit ho chodit☹ ja som pri oboch detoch cca. V 2och rokoch odstranila kocik - na rukach som ich nevladala vela nosit takze museli sami - aj ked samozrejme ze prostevovali a pod. ... chodila som s nimi plavat, von odrazadlo etc. ... proste hladat pohyb co vyhovuje dietatu - zober loptu a hadz mu, nech beha... hrajte pri tom dibadielko co ho bavi nech ho to zaujme - trosku s nim manipuluj aby sa zacal hybat...
Ak nie je chory ( a ja verim a dufam pre teba ze nie) tak len vziat sladke a mastne a zacat sa hybat...
@dai ano pravdu mas . Pohybu sme si vedomí a snazime sa. Mastne ani sladke u nas nie je.
@maminalucka2014 Riesit toto u dietata je dost na maslu. Moja dcera pribera z kvapiek na alergiu. Teda aby som bola presna nepribera priamo z nich, ale odkedy ich berie apetit ma snad 3 nasobny a jedla by non stop. Musim vymyslat cinnosti a zabavit ju aby nemyslela na jedlo 🙄 chodime vela von, upravila som jedalnicek a ak dranka jedlo mimo planu dostane jablko. Ma 116 cm a skoro 25 kg co je dost. Momentalne sa nesnazim o to aby schudla len aby viac nenaberala. Som neoblomna, tak zatial je uspech ze sa vaha nehybe smerom hore.
nas ma 2,5 roka, 97 cm a 13,6 kg. Samozrejme, suhlasim, ze sa deti endaju porovnavat. Dolezite je vsak nie to, ako vyzera. Dolezite je to, co vsetko je. Ci je normalnu, pestru stravu. Dostatok bielkovin, tukov, cukrov, vitaminov, zeleliny, vlakniny... Ak je same nutely, croisanty, sisky, hranolky a pod, tak je jedno aku ma vahu, budu mu chybat ziviny a nebude zdravy. Po dalsie otazne je, kolko ma pohybu? Chodieva vonku na peso, ci len vsade na aute? Rad hra "futbal", rad sa vozi na odrazadle? Je aktivny, ci len sedi pred Tv, tabletom, PC a pod. Dieta sa musi hybat. To je dolezitejsie, a nie vzhlad. Ale ver mi, ak ludia vravia, ze je tucny, tak tucny bude. A je jedno z akeho dovodu, ci zla strava, ci malo pohybu mala by si s tym nieco robit. Mamicky vacsinou nevidia kriticky svoje vlastne dieta. tesia sa, ze ako pekne papka a pribersa, ze je zdravy, co je nezmysel.
Netreba sa riadit vekom, ale pomerom vyska a hmotnost. Mne pride 25 kg velmi vela na vysku 102 cm. Mam dve deti - starsi syn ma 109 cm a 16,5 kg; mladsia dcerka ma 96 cm a 13 kg. Vyzeraju primerane stihlo, nie vychudnuto, na dcerke este badat babatkovsky tuk na tvaricke. Inak cele dni su v pohybe a jedia bezne detske porcie - tj. asi tretinu az polovicu dospelackej porcie, sladkosti malo - jedna sladkost za den, casto aj ziadna.
@norulakp Ďakujem za rady vsetko uz som popisovala vyssie. Zbytocne tie narazky na nutely a sisky 🙉🙈 ano nezatvarame si oci pred tym riesime to ako tu vidis. Co sa tyka pohybu tiez som pisala manzel je vojak sportovec sme si vsetkeho uplne vedomí. A nie nie ja aktivny je lenivy .
No Tvoj synček má, teda aspoň fotky, zliatu tvár s ramenami. To nemá nič spoločné s výškou Tvojho muža. Keď počujem, že veď vyrastie, tak mi je zle. Aj ja som vyrástla, ale váha išla hore zároveň, takže mám celý život nadváhu, resp obezitu. Pohla nôh, resp kolien ako sa mu rozchádzajú dole , vidno, že je to obrovský nápor. To som mala aj ja, mám trvalé následky, nohy mi tak zostali.
Netreba sa biť do hrude, že mastné ani sladké neje. Deti môžu aj mastné aj sladké, ale príde na to čo a v akej miere.
Fakt by ma zaujímalo, čo denne zje. A aj to, čo pomedzi to.
Na toto podľa mňa netreba žiadne vyšetrenie, ale zohľadniť denny príjem a vydaj.
@ivuska027 ahoj ivka dakujem za rady. Tiez si mala tolko kg v 3 rokoch ci ako to bolo u teba ? A co zdravotne problemy ? Ďakujem
@ivuska027 vysku muza som nepisala. Len som písala v príspevoch ze ked bol ako nas maly bol tiez tučný chodit zacal v 17 mes aj to museli s nim cvicit. Potom schudol no pevna postava mu ostala do teraz. Ale inac rozložená ako som písala 💪
@maminalucka2014 no neviem koľko som mala kíl, ale guľa som bola stále. Na pionierskom sľube v tretej triede mi mama musela kúpiť dámsku pioniersku veľ 42 a upravit dĺžku. Nohy sú iné, v 35 veľké bolesti pri námahe a záťaži a športe. Iné problémy ako štítna žľaza, nič podobné mi nebolo a ani nie je. Skrátka viac jedla ako som bola schopná spáliť
No je to taky gulko-bombulko ma dost velku hlavicku rucky,nozky ale brucho nema nejake velke aspon na foto nevidno,moj manzel bol presne taky a v 5 rokoch zacal chodit na plavanie kazdy den,ked bol starsi tak aj na dovjfazove treningy a vaha sa mu striedala podla toho ci podrastol vtedy schudol a potom zasa nebral ked sa vaha ustalila a zasa schudol ked sa vytiahol a tak dookola,ale on ma aj kosti velmi hrube,takze logicky vazi viac,ale ani dvojfazove treningy nestacili na to aby bol stihli,lebo lubi jest hlavne sacharidove jedla.Moja uz pomaly 8 rocna dcera je dost vela niektore dni zje viac ako ja,ale ona vybera prirodzene take zdravsie jedla a nemiesa je akoby oddelenu stravu ja som ju k tomu neviedla ma to tak v sebe prirodzene a napriek tomu ze poje vela aj sladkosti vratane, tak pohybu nema tolko vela co mal manzel v jej veku doma skaceme na svihaldle,hula hop kruh,tancime , obcas bicykel kolobezka,rychla chodza a napriek tomu je stihla ,ale nie kostnana to tiez je skarede,,ja som bola taka ista takze genetika zohrava ulohu,tvoj syn zobral tatovu liniu,ale pre tvoj klud treba porobit testy na metabo poruchy,ale ja myslim ze ked dospeje bude to otcova kopia to je predsa pekne ked je chlap vysoky mohutny a ma siroke ramena.
@ivuska027 aha asi aj geneticky mozno nie si mala ? Co sa tyka jedla u nas sa fakt snažíme zdravo vela bielkovín, ryby, losos...mliecne vyrobky miluje, ovsene kase, jablka. Jahna a hovädzinu robime po menej. Ale to mu velmi chuti tiez...on nic neodmietne 😁
Niekto tu chcel jedalny listok tak dnes ranajky omeleta so syrom a paradajkou biely jogurt bez cukru kuracie prsia jogurtovy dressing s uhorkou celozrnne pecivo a varim brokolicovu polievku
@ivuska027 pozri hore
Neviem, co popisali ostatne baby,, ale 3 roky - 25 kil - sialene vela. Tolko maju prvaci a to ti vysoky v synovej triede. Drzim palce, nech si ujednotite jedalnicek, velkost porcie a pridate kopu sportu. Je vysoky - ale nie nadpriemer - ale vahovo veru keby ma aj 8 kil menej tak by bol v idealnom pasme... Ved sama vies, ze to neni uplne ok, inak by si tuto temu ani nezalozila. Nepribera sa len zo sladkosti, ale aj z peciva, skrytych cukrov, skrobov. A vyjedanie non-stop tiez ziadna slava, to si tiez nemoze dovolit kazde dieta, nie kazdemu spaluje rovnako. Cim skor sa nabehne na dobry stravovaci rezim, tym lepsie. Ked deti idu do skoly a mimo domov stravovanie, tym sa to horsie zmeni. Drzim palce!

@maminalucka2014 skús dať priemerný denný jedálniček ☺