Je moje dieťa ignorant alebo autista?
Mamičky má niekto dieťa ako to moje? Dievčatko 2r 3m. Rozpráva jednoslovne, netvorí vety. Hovorí funkčne keď niečo chce, napríklad vonku, vodu,papať, mliečko, keksik, vypyta si hračku, zopakuje po mne, spieva pesničky, basnicky vie, hrá sa funkčne, ovláda abecedu, počíta do 20, farby, ovocie, zeleninu, v knihe aj vonku pomenuje všetko, este komoli. To všetko je ok, aj ta reč. Problém je v tom, že ona totálne ignoruje ľudí, deti. Nehrá sa s nimi, max vedľa nich, nepozrie keď s nou hovoria,nereaguje nijak až keď ju upozorním, počuje dobre. Strašne ma to mrzí, lebo som sa s takým dietatom este nestretla, je možné že je to taká povaha alebo ísť už na vyšetrenie?
to, že nevyhľadáva kontakt s inými deťmi je úplne normálne, ja učím v materskej škole, a často aj 3-ročné deti sa hrajú skôr vedľa seba, nie spolu. Z hľadiska vývinovej psychológie je to úplne v poriadku. Aj to, že vie pesničky, básničky. Mnoho detí má jednoducho výbornú pamäť a intelekt je v norme (ani "diagnóza", ani nadpriemerný intelekt). Nie je to až také nezvyčajné, ak tieto veci ovláda. Nerobila by som si zatiaľ vôbec starosti.
Je normálne, že deti sa do troch rokov nehrajú spolu s rovesníkmi, ale len "vedľa seba" . Aj po treťom roku to môže byť povahová črta introvertnejšieho dieťaťa, nie hneď autizmus.
@sasa1310 asperger JE autista.
autorka : pokial tvoje dieta nezaostava vo vyvine, rozprava, je socialna, rozumie,… tak nie je autista, na taku dg. treba splnit ine kriteria, nez len to, ze dieta nerozprava a nechce sa hrat s inymi detmi.
nie vsetky deti sa hned hrnu hrat sa s druhymi detmi, nie vsetky su extremne socialne, ukecane,.. existuju aj introverti 😉
@silvika2022
@silvika2022 Tvoje dieta je osobnost. Nie je ignorant len ma v pazi deti a ich dotahovacky o lopatku. 😉
@beata_k chvalabohu 😀
@zuzuliennka1 v ničom inom som si nevšimla črty, občas nereaguje na meno keď niečo robí ale to ani starší
@silvika2022 To ze nema zaujem o inych je v jej veku normalne asi je este stale na tej druhej faze solitary play, alebo paralel play.
Ale to ze ignoruje teba, ked od nej nieco chces je cudne. Cize s tebou komunikuje len ked ona potrebuje, ked potrebujes nieco ty, uplne ta ignoruje. Este ak by ignorovala inych, tak nepoviem, ale vlastnu mamu, no neviem. Vela deti ignoraciou dava najavo vzdor, ze miesto toho aby povedali Nie, tak rodica len ignoruju, ale aspon sa otocia ked ich rodic zavola a potom uz ignoruju ked rodic od nich nieco chce.
Ako potom fungujes, musis ju k sebe otocit aby sa na teba aspon pozrela ked nieco chces?
Preco vahas s navstevou toho centra?
@silvika2022 fuha…trochu ma to zaskocilo, lebo moja dcera ma 2r a 3m a sice rozprava jednoduche vety, ale rozhodne nenapocita do 20, dokonca ani do 5 bez pomoci, rozhodne nevie abecedu, a dokonca si este stale myli farby, na vsetky na prvykrat povie “modra”. Syn hovoril v 2 rokoch suvetia a je najsikovnejsi zo skolkarskej triedy, ale rozhodne nepoznal v 2 rokoch abecedu a ani nevedel do 20 napocitat. Asi sa jej musis extremne venovat, alebo je veeeelmi inteligentna. Snad to bude len v tom. Drzim palce
@sasa1310 asperger patrí medzi poruchy autistického spektra, je to autizmus. A ak by som teda mala fabulovať či autorkine dieťa je, či nie je autista, tak určite podľa opisu vývinu by patrilo skôr medzi asperger spektra.
@belasy_motylik patrí medzi poruchy autistického spektra, ale je veľký rozdiel medzi autistom a aspergerom. Obzvlášť vo veku 2 rokov. Ja stále narážam na ten rozdiel v tomto veku a v tom veľkom rozdiele medzi týmito dvoma poruchami. Preto som na to reagovala, lebo toto dieťa zďaleka nie je autista. Skôr asperger a tam sa samozrejme to dieťa predsa chová inak. Tak zbytočná diagnostika aj téma, či dieťa je autista. Keby malo dieťa 12 rokov, tak nepoviem, že rozdiel medzi týmto dvoma poruchami je minimálny, keďže 12ročný autistia môže rozprávať a tým pádom má rovnaké prejavy ako asperger
@silvika2022 a na teba reaguje?
Kamarátka ma autistu, presne rovnako ako písala kočka vyššie nerozprával a bolo proste na ňom že je iný. Mal vtedy 18 mesiacov chodila som do klubu s ňou trištvrte roka. Vydával len zvuky a tak zvláštne sa zlostil tak mimo. Ako keď nerozumieš.
Ináč vyzeral veľmi pekne aj v kľude papal aj dobre spával. Neskôr som sa dozvedela že je fakt autista
@silvika2022 ak môžem, píšeš ze si pedagóg. Aký smer? Alebo predmety? Pretože ja sa trochu čudujem, že si nešla iným smerom q to tak, aby si najprv dieta naucila poriadne rodný jazyk a potom jej motala hlávku s druhým jazykom. Z čoho sa naučilo 2r dieta anglicky? Z TV? Tým pádom trávi extrémne veľa času pred TV. To co opisujes je čoraz častejšie u detí a potom sú tie deti naozaj zvláštne. Vedia počítať do 100, ovládajú farby po anglicky, nie v rodnom jazyku. Rozpravat sa naučili Z televízie, nie od mamy. Mozog majú pretazwny absolútne nepodstatnymi informáciami pre ich vek. Deti do 3r potrebujú hlavne mamu, básničky pesničky ale načo v aj? Majú sa učiť sebaosluznym cinnostiam( pýta sa na WC?) , učia sa cmarat, skladať kocky, prvé puzzle, .... možno by som bola pysnejsia na dieta keby vedelo hrať pexeso, ako to ze pozná abecedu. Pexeso sa z TV nenaučí. Je super ze sa jej venujes, ale mam dojem, že väčšinu veci sa naučila z TV a potom sa netreba čudovať, že dieťa je trochu mimo...
@rajc1nka tak ja niektoré veci beriem s rezervou. Ročne rozpráva, chodí na záchod a podobne.
Áno keď dieťa učíš moja staršia stále opakovala mladšej fialovú a tu fakt vedela rozoznať ale okrem toho nemala šajnu okolo 3 rokov vedela, naučila sa sama. To sú veci ktoré prídu samé. To netreba určiť. Máš určite dieťa zdravé! Nerob si starosti.
@silvika2022 stiahni si aplikáciu ASDetect, je určená pre detičky do 36mes. Vyber vekovú kategóriu a odpovedz na otázky. Pri každej máš video, ako to vyzerá u dieťatka s PAS a ako to vyzerá "normálne". Pomôže ti to zorientovať sa v jej prejavoch a uvidíš čo a ako.
@sasa1310 máš odborné skúsenosti, dlhoročnú prax, si špeciálny pedagóg, ktorý sa profesijne zaoberal autizmom, alebo niečo podobné?
a naco potrebujes vediet, ci je autiska? zmeni sa nieco, ak by si vedela, ze je?
@sasa1310 asperger sa neda diagnostikovat v 2 rokoch, ale az ovela neskor
@sasa1310 najvyssi cas aby uz aj u nas konecne oficialne prestalo existovat toto nezmyselne polarizujuce delenie.
Vsetko spada pod PAS, ziadny asperger, autista a pod.
@sono2 dakujem, ja viem ze je dcera zdrava a aj sikovna, len ma prekvapilo, ze podobne stare dieta ovlada tieto vsetky veci… lebo co poznam deti podobne stare (ci uz kamaratov, v rodine alebo na cviceniach s detmi), tak su to priblizne take deti ako to moje, niektore hovori skor, niektore neskor, ale ze by hovorili abecedu alebo cisla do 20 a rozumeli im, tak to som v tomto veku este ani len nepocula. V rodine mame aspergera, v 3,5 roku vie naratat do 20 v siestich jazykoch, ale teda vo veku 2r a 3m nerozpraval vobec, zacal az v 3 rokoch.
@sasa1310 aspergerov syndrom je autizmus. Neexistuje autizmus alebo asperger. Aspergery maju praveze veľmi skorý nástup reci. vela krát v niecom vynikajú od útleho veku. Ale druhym ľuďom nerozumejú, nevedia čítať emócie. Očný kontakt moze byt alebo nemusí. Zvyčajne bývajú zaťažený na rutinu, ale nemusia.
@silvika2022 Skús na fb skupinu Aspergerov syndróm. Urcite ti tam poradia na zaklade skúseností rodičia takýchto detí.
@silvika2022 mne to príde úplne ok. Ja mám dve také deti z troch. Iba prvá bola extrovertná v tomto veku. K tej reči, prvá začala hovoriť v roku, druhá mlčala do dvoch rokov a potom zrazu začala celé vety vyslovene mlieť. Tretí rozprával dlho ako tvoje deti, doteraz rozpráva veľmi pomaly a dôrazne a často v polke vety stopne na dve tri sekundy a potom pokračuje ďalej a nedaj boh že ho náhodou prerušíš, lebo začne odznovu, akurát zvýši volume 😄. Má 5. Možno, že má nejakú poruchu, netuším, zatiaľ chodíme len k logopedičke kvôli s a c a tá nič nespomínala, že by to mal byť problém, že pomaly rozpráva a že neskoro začal. Ja som to tak brala, že mal dve ukecané sestry doma, plus muž prehovorí tiež tak 5 slov denne, tak, že asistent kopíruje otca a nemá potrebu rozprávať 🤭.
@rajc1nka no vidíš. Ja som taká ja dookola nepozerám. Možno aj preto, lebo mam dcéry šikovné. Ale ani jedna nevedela nič z toho, čo sa tu vyššie píše. Áno, mladšia bola skôr bez plienky ako staršia Ale nie nejako diametrálne. Zase neskôr začala hovoriť ako šťastia Ale tiež to 3 mesiace plus mínus. Ja osobne neučím nič. Proste moje deti čo vedia, majú z okolia.
Ja osobne som medzi deťmi a nikdy som nezažila napríklad ročne dieťa bez plienky.
Ale, keby si tu založila diskusiu, všetky by boli bez. Proste neporovnavaj. Úplne je ok od 2,5 roka začínať hovoriť atď Proste okolo tých 3 rokov je škôlkarsky vek a deti čo to vedia už, alebo mali by.
@rajc1nka presne ako píšeš... ,,lebo ich nepocula". Dieta sa to nemá ako naučiť samo od seba. Ja som vyslovene dcére pustala pesničky a rozprávky výlučne v slovenskom jazyku. Učila som ju rátať do 3. Ak to zvládla, naucila som ju do 10. Ma 3r a s poctami sa hráme, ale maximálne do 10. Abecedu ju neučím. Aktuálne sme sa začali hrať, na aké písmenko sa začína slovo. Celkom jej to to ide. (Mama-m, ocko- o). Nevidím zmysel učiť dieta abecedu, ani nechcem, aby ešte poznala abecedu. Rodný jazyk už ovláda nadpriemerne, slovnú zásobu ma nadpriemernu, reč absolútne čistú od 2r, tak až teraz som jej kúpila albi v AJ (2+ a 3+)
Všetko má svoju postupnost a ta postupnost ma obrovský zmysel. Ja by som naozaj nechcela mat doma genia. Je to tiež nejaká odchýlka a tiež ti prináša so sebou problémy. Som vďačná že mám doma úplne obyčajne dieta (síce s nadpriemernou komunikácnou schopnosťou, ale to len vďaka kniham)
Dnes sa mnoho detí javí autistickych a je to kvôli tomu, že sa s nimi rozpráva viac televízia ako rodič a pozerajú viac do tabletu ako do kníh. Nie je to autizmus, ale novodobá diagnóza ,, digitálna demencia"
@simona20201309 ja som presne tohto nazoru,ze nech sa dieta najprv nauci rodny jazyk (ak nie je z multikulturnej rodiny) a potom dalsie. Syn sa s anglictinou az do skolky nestretol, lebo sme mu o tom nehovorili. Dcera samozrejme nezije v bubline,takze ked syn nieco anglicke hovori, alebo si nieco anglicke pozerame v zositoch, tak samozrejme to vnima. Ale tiez som si myslela,ze napriemerna komunikacia syna pramenila z citania kniziek, ale nie je to celkom pravda, lebo je to asi aj “danost” toho dietata, lebo s dcerou citame viac knizky ako so synom (ona ma veeeelmi rada knizky, dokonca citame uz pribehy, ktore vydrzi pocuvat), ale ona ma “normalny” vyvoj reci. Len som “rozmaznana” od syna, ze v jej veku uz to boli suvetia a uz si ma aj doberal a analyticky na mna isiel uz v tom veku 😀 ale inak je sikovna aj ona, len tak prakticky, zensky 😀 napr odplienkovana je skor ako bol syn a je aj taka praktickejsia ako bol (a niekedy aj stale je) syn. Ja si stale myslim,ze vela veci mamicky “ucia” skoro, vsak na to maju cas v predskolskom rocniku a tiez v skole. Len kazdy by mal najradsej doma maleho genia, ale dnes dobry kachlickar zaraba pomaly viac ako chirurg (obrazne povedane)
@iwesska no dúfam že to bude len povaha
Prepáčte, ze sa takto rozpisujem, nechcem byť za trapnu, len tu často vidím podobne témy, kedy má mamička podozrenie na autizmus a vymenuje co všetko už ovláda- abecedu, písmená, počty do 100, po anglicky, ... načo????
Je toľko zaujímavých aktivít a s malými deťmi sa dá robiť toľko pestrých veci, dá sa ich rozvíjať po každej stránke primerane ich veku. Čítať im knihy, básne, tancovať s nimi, cvičiť... len keby som išla podľa oblasti ktoré sa u detí rozvíjajú.... neskončila by som do rána. Naozaj sú činnosti ktoré ďaleko viac pripravia dieta na vstup do školy. To ze sa naučia v 2r abecedu im ani zďaleka nezabezpečí úspešnosť v skole. Oveľa dôležitejšie je rozvíjať matematické predstavy, keďže matematika je asi najlepší tréning pre mozog. A to vôbec nie pocitanim do 100, ale malé dieťa sa učí hlavne priradiť počet, porovnávať veľkosť, dĺžku, triediť, objavuje pravidlá postupnosti, logické myslenie...
(Už som za trápnu? 🤔😔)
Skratka, asi mam nejakú potrebu podporiť mamicky, aby sa uberali iným smerom, ako sa predbiehali v tom, ktoré dieťa vie skôr abecedu a naratat do 1000.
Ospravedlňujem sa za môj dlhý výstup. Hoc keby to pomohlo len jednej mamke, bola by som rada.
@shaola aj sa navzájom ignorujú, že napríklad rozosmiata kamoškina mala uteká k mojej ta sa jej šikovne vyhne a bez záujmu ide ďalej
@simona20201309 suhlasim a doplnim - keby to aj bol autizmus, matka si vsimne aj ine veci.
Ja som napr. na syna vzdy normalne rozpravala, aj knihy nakupila - lenze jeho to proste nezaujimalo. Nebolo to o tom, ze na tv a ja chcem mat klud. Nechapala som, ze moje kamosky nemusia dokopy robit nic a ich deti knihy a hracky bavia nejak “same od seba”. A ja som sa mohla aj rozkrajat.
Dnes si uz nic nevycitam, viem, ze som vzdy vsetko robila najlepsie a aj to moje dieta, ktore sa “hralo” samo a nepotrebovalo ma ku “hre”, ktore mi vsetky kamosky zavideli (“kam ho das tam je”) vlastne vobec nijaka vyhoda nebola. Ja som to tak citila uz vtedy. Ked som pocuvala, co by oni dali za take kludne dieta,… hovorim nic, lebo to je nieco uplne ine. Syna proste celkovo nezaujimali veci, ktore by mali. Vobec to nebolo o tom, ze by som si uzivala: “jej, ved on je najradsej sam, aj vydrzi hodiny a hodiny, tak ja si teda pustim na 3h telku.”
ja som nerozumela, preco to tak je, preco nic zarucene nefunguje.
dnes sa na to samozrejme divam uz uplne inak, syn uzasne napreduje,.. ale vidiet za vsetkym autizmus, je chore…(pardon za invektivne vyjadrenie)
ako sa maju citit matky, ktore skutocne riesia vazne problemy, autizmus a veci s tym suvisiace, ked tu dookola citaju o normotypickych detoch, ktore si len davaju nacas, resp. maju uplne normalny vyvin.
akokeby kazda chcela mat z dietata hned genia, v 1,5r ovladat odmocniny, zlomky, dva cudzie jazyky,..
dietatu sa treba primerane venovat, pekne zit a dieta sa prida

Preco by mala byt autista? Moja suseda neznasa od malinka deti. Vsetky deti zo susedstva sa hrali na ihrisku,len s nou museli odist prec. Zostalo jej to dodnes,vybera si,s kym sa bude hrat,neodpovie kazdemu,ani dospelemu na pozdrav,len tomu,komu ona chce a chodi do skoly. Je jedinacik. Velmi zvlastna povaha,ale autista nie je.