icon

Je potrebná helmička pre 6-mesačné dieťa?

3. júl 2026

Ahojte, stretli ste sa uz s tym, ze neurolog poslal polrocne dieta k ortopedovi, kvoli zvacsenej hlave? Nech posudi, ci treba helmicku. Na moju otazku, ci si vsimol nejake deformity ked uvazuje o helmicke mi odvetil iba ze nie, ale helmicka moze spomalit rast hlavy. Vraj aby sa mu deti v skolke nesmiali, cisto len kozmeticka vec. Pre upresnenie - syn ma 6 mes, obvod hlavy 46cm (od narodenia je vo vyssich cislach, celkovo je vacsi), neurolog sa vyjadril ze vyvojovo je ok, akurat teda nas poslal na ortopediu🙈

kacena4
3. júl 2026

nie helmicka nestastsvi rast, ak sa zvacsuje neprinerane moze ist o hoci od hydrocefalu po kraniosynostozu az po nic proste genetika. neuro nech skontroluje mozog ci je pod kostami ok, ortopéd pozre len tvar kosti ak je asi asimetria potom riesi preco

anonym_1ecf5d
3. júl 2026

Toto som v živote nepočula.Nas poslala dr raz kvôli zlezanej hlavičke na ortopédiu ale keďže je to dievča a vlasy to zakriju vzišlo stoho .Dcéra má tri roky hlavičku má normálnu.Musis aj ty ako matka zvážiť že či to je potrebné či nie ale toto že má veľkú hlavičku????,

anonym_1fc719
3. júl 2026

Veď práveže co viem, helma nemá vôbec brzdiť rast hlavy iba riešiť deformácie,aby mohol rásť mozog správne

autor
3. júl 2026

Ja mam tiez taketo vedomosti, preto sa pytam tu, ci to uz niekto zazil. Nejde mi to do hlavy. Dakujem vam za odpovede, na tu ortopediu pojdeme ale nemam pocit ze by mal zlezanu/asymetricku hlavu, ani ziaden lekar so to nevsimol. Helmicka na spomalenie rastu hlavy je teda zjavne blbost, vdaka😆

anonym_fade02
3. júl 2026

Takto, ak je to odbornik vo svojom fachu, mohlo ist aj o komunikacny sum. Boli ste tam teda len vy dvaja, vy viete ako to bolo, mohol Ti kludne vysvetlovat celkove principy helmicky a mohli ste sa zle chapat. Ano, helmicka spomaluje rast hlavy, ALE len na miestach, na ktorych rast spomalit chceme. To je jej princip, tlakom posobi na "vypukle" miesta kde su proste deformity, a lebka rastie tam, kde je miesto v helmicke "volne" a teda sa celkova deformacia hlavy vyrovnava. Snazila som sa Ti to vysvetlit laicky. A tym iba chcem povedat (jasne, na ortopediu chod), ze mozno Ti doktor vysvetloval zrovna nieco ine ako si Ty chapala, tym netvrdim ze si nechapava ci hlupa, mozno ste sa len nepochopili. 🙃
Kazdopadne ano, za navstevu ortopeda nedas nic. Nech to posudia a uvidi sa, ci a co s tym robit.

autor
3. júl 2026

Ako som pisala. Spomenul ortopeda nech posudi potrebu helmicky. Hned som sa pytala, ci ma pocit ze by bola potrebna, ci vidi nejake deformity. Odpovedal jednoznacne ze nie, ze to len na spomalenie rastu hlavy, cisto kozmeticka vec. Prave preto sa na to pytam. Keby sme riesili tvar lebky a jej asymetriu tak mi to vobec nepride cudne. Riesili sme vyslovene len obvod hlavy

anonym_1fc719
3. júl 2026
@anonym_autor

Ako som pisala. Spomenul ortopeda nech posudi potrebu helmicky. Hned som sa pytala, ci ma pocit ze by bola potrebna, ci vidi nejake deformity. Odpovedal jednoznacne ze nie, ze to len na spomalenie rastu hlavy, cisto kozmeticka vec. Prave preto sa na to pytam. Keby sme riesili tvar lebky a jej asymetriu tak mi to vobec nepride cudne. Riesili sme vyslovene len obvod hlavy

@anonym_autor nic v Zlom ale odišla by som od neho
Lebo neexistuje, že helma ma spomaľovať rast hlavy
Práveže opačne nemá obmedzovať,iba tvárovat aby sa neposkodil mozog
A to chodime od narodenia k neuro aj helma sa riesila aj hlava(malú ma)
Úplne základ základov je, že nesmie obmedzovať rast hlavy

euka210
3. júl 2026

@anonym_autor to co je za hlupost! Moj prvy mal velku hlavu, detska nas preistotu poslala na neurologiu, ale vsetko ok. Pri narodeni mal 4650g a 54cm, bol velky. Na rok viem, ze mal obvod 50cm. Je to genetika po manzelovi. 14r a 12r maju vacsi obvod hlavy ako ja.