icon

Je sója naozaj škodlivá pre chlapcov?

barbis
16. júl 2010

Maminky počuli ste už niekedy niečo také, že by mohli byť výrobky obsahujúce sóju škodlivé pre chlapcov? Dnes bola u nás kamarátka a manžel si varil párky, povedal jej, že už neobsahujú sóju, pretože je to vraj zakázané. Kamarátka na to, že áno, pretože sója obsahuje ženské hormóny, ktoré ovplyvňujú mužský organizmus až na toľko, že by mohli byť neskôr neplodný. Dosť ma to zarazilo, pretože ja často kupujem sójové rezance na rizoto alebo sójové plátky a môj malý ich miluje. Neviem teraz, či tomu veriť a vzdať sa sóje alebo je to blbosť, nikde som o tom nič nenašla.

warholette
16. júl 2010

@vanish1 tiez netreba verit kazdemu zle prelozenemu clanku z internetu, ktory hrozi okamzitou smrtou po skonzumovani co i len malej casti soje...

adriana7
16. júl 2010

@barbis ,
fytohormóny (ktoré sú v sóji) nie sú ženské hormóny, mám strašne rada, ak ťa nejaký "mudrák" vystraší takouto informáciou a mýli si dalmáciu a decimálkou...
normálne som sa schuti zasmiala...
a koľko rastových hormónov (napr. na enormný rast prsnej žľazy) je v hydinových párkoch, to ti už zrejme zabudol "zvestovať", a to je overený a podložený fakt...

adriana7
16. júl 2010

no?...
možno by stálo za úvahu zistiť, kto zas "financuje" stránku clinic, tie argumenty sú pre človeka, čo o tom čosi už viac rokov študuje, fakt slušne povedané postavené na vode, ak nie doslova výmysly...
ale chápem, že mamina, ktorá dostane len vytrhnutú informáciu z kontextu, môže mať z toho "chaos"

warholette
17. júl 2010

@adriana7 suhlas.

barbis
autor
17. júl 2010

@adriana7 ja párky nejem...poznám jedného človeka, ktorý robí v takejto továrni na párky a povedal mi ako to tam chodí....prišlo mi zle..nechcem vám znechucovať ďalšie jedlo 😀 ale povedal mi len toľko, že na miesto sóje tam dávaju pomleté kuracie trupy okrem iného, takže pomleté kosti kupovať nebudem....keďže veľa ľudí je alergických na sóju tak takto to výrobcom párkov viac vyhovuje 😖 môjmuj manželovi to nevadí, aj syn párky sem tam papá, ale ja nemôžem už len z tej predstavi 🤐

juliagregor
17. júl 2010

@adriana7 a to aký výrobca? hydinový separát sa už dávno používať nesmie...

adriana7
17. júl 2010

@juliagregor ,
rastové hormóny používa´jú všetky hydinárne, ak by si si dala urobiť rozbor kuraťa, ktoré kúpiš na nedeľný obed, padla by si na "zadok"...
moja kamoška karin s tým má osobnú skúsenosť, minulý rok jej 1,5 ročnej malej narástli prsia a zdurili sa jej uzlinky pod pazuškami, po odb. vyšetreniach v tn nemocnici lekári zistili, že tie hormóny prešli do jej malého telíčka...
... odbúravať sa jej to bude niekoľko rokov(!!!), má zakázané jesť akúkoľvek komerčnú hydinu, vraj bude predčasne dospievať (aby sa nečudovali, ak im začne v 6 rokoch menštruovať) paráda, nie???

bluff
17. júl 2010

Nemam cas citat celu diskusiu, tak sa mozno opakujem, ale v sucastnosti nie je jednoznacna odpoved ohladom benefitu ci skodlivosti soje.
Je pravda, ze v Azii sa pouziva starocia a ludia nemaju tolko pripadov rakoviny alebo poruch stitnej zlazy ako napr. v USA. Ale je rozdiel aka soja sa v Azii uz storocia konzumuje a to je tzv. fermentovana soja. Produkty ktore nie su fermentovane obsahuju isoflavony, ktore mozu mat zly vplyv na stitnu zlazu a na tkanivo citlive na estrogen (zensky hormon).
Zenam s rakovinou prsnikov, ktora je estrogen pozitivna, alebo aj zenam s poruchami stitnej zlazy sa vyslovene nedoporucuje konzumovat soju (a podla mnohych zdrojov prave sojove nefermentovane vyrobky).
Medzi fermentovane vyrobky patri take znamejsie miso. Medzi nefermentovane patria prave vyrobky tak casto konzumovane v USA ako tofu, sojove mlieko. Tieto vyrobky su vyrabane len od 20. storocia.

barbis
autor
17. júl 2010

@adriana7 a aké mäsko jej odporúčili papať namiesto hydiny? Ja síce varím mäso len raz do týždňa a aj to vždy kuracie 😒 a mimo to ryby. Takýchto prípadov z ktorých dievčatkám začali rásť prsia som počula viac :((( ja už fakt neviem, čo mám začať chovať vlastné sliepky aby som si bola istá, že sú nezávadné alebo čo. Nevieš kde to mäso kupovala. Asi si prerobím záhradu na farmu a roľu a budem ako idiot všetko pestovať, keď sa v tomto desnom svete nedá na nič spoľahnúť.

juliagregor
17. júl 2010

@adriana7 nemusím padať na "zadok", rastové hormony sa bohužiaľ používajú, ale už menej, ja som sa pýtala na hydinový separát (pomleté hydinové kosti)...
zase diskusia o strave...bohužiaľ nie všetci máme vlastné hospodárstvo a ani to nie je čisté, lebo z neba nám padá "čistý" dášť...
a k soji....používa sa k zahusťovadlo do mäsových výroblov, ale sa od nej postupne opúšťa a skôr sa dáva zemiakový škrob...mne osobne nechutí 😉

tynushqa
17. júl 2010

K tomu predcasnemu dospievaniu, tiez poznam dievcatko, ktore ma rok a pol a uz jej zacali rast prsia, normalne tam ma take puciky 😔 tiez jej zakazali konzumovat hydinu...

adriana7
17. júl 2010

@juliagregor ,
prepáč, ak sa ťa dotkol výraz "padnúť na zadok", tak ho zamieňam za "bola by si vystrašená", ak je to pre teba prijateľnejšie...
... a ja som o žiadnom hydinovom separáte nepísala...
k tomu, že zasa diskusia o strave - nuž, to je realita, si to, čo ješ...
@barbis ,
pre detičky je najlepšia alternatíva mäso v biokvalite, a potom kľudne aj hydina

jasna2
17. júl 2010

O soji sa docitate viac na stranke www.badatel.sk, No nazor nech si uz urobi kazdy sam, ved kazdy je zodpovedny sam za seba - a svoje deticky. Co viem ja najlepsie je jest potraviny ktore su co najblizsie nasim povodnym nedovazanym druhom teda slovenske ovocie, slovenske strukoviny atd. alebo z krajin susediacich...

barbis
autor
18. júl 2010

@jasna2 nič som na tej stránke nenašla, môžeš mi poslať link?

juliagregor
18. júl 2010

do vyhľadávača vpravo hore, napíš soja, je tam ten istý článok, ktorý tu už bol, ale zaujímavá diskusia medzi dr. B (poznáme z Markízy) a prevádzkovateľom stránky...
verím tomu, že všetkého veľa škodí a je jedno čoho ....

mywiel
18. júl 2010

O tych zenskych hormonoch som pocula aj ja ale v suvislosti s rakovinou, ze zeny co maju nabeh na rakovinu by vraj nemali jest sojové vyrobky, neviem co je na tom pravdy ale aj tak si myslim, ze to by sme tej sojy museli denne jest na kila aby nieco sposobila, iné je soja pestovana OGM to je iny sajrat, ale podla mna pokial denne clovek neje3kg soji tak nikomu nic nehrozi. 😉

mywiel
18. júl 2010

Vsetkého s mierou a nic neprehanat, extrém je jest soju na kila ako aj ju nejest vobec. 😉

reisi
18. júl 2010

presne ako pise mywiel, drzim sa zlatej strednej cesty.Soju jeme raz-dva-krat do tyzdna. Drzim sa zasad ajurvedy, kde tiez odporucaju jest tieto vyrobky pravidelne a v normalnom mnozstve.

mamutka
18. júl 2010

no k tej hydine a prsiam.....ja som malemu varila len z kuracich prs, kym mi pediatricka nepovedala, ze to mam stopnut, lebo mu rastu prsicka......bol taky buclaty, nic nezvycajne som nevidela, pri vsetkych jeho zahybcekoch, ale ona to svojim okom uz postrehla ( mal rok a nieco).....ked hydina, tak len od dobreho masiara, ktory ruci za zdroje, nie zo supermarketu a pod.
Dr.mi doporucila telacinu, prip.kralika, tak sme presedlali, nie sme moc masovi, ale ked uz, tak telacie momentalne.

adriana7
18. júl 2010

@mywiel ,ja mám tiež ten názor, v princípe ide o to, že veľa látok z mäsa sa dá nahradiť strukovinami a semenami, preto napr. ja doma robím nátierky na chlieb z fazule, hrachu, sóje, tahini nátierku, mandľovú majonézu a tak...
každý extrém škodí, ale tá sója "chudera" je v tom nevinne v tom, že ak sa konzumuje v pestrom jedálničku, tak škodiť nemôže...
ja som to preto porovnávala s hydinovým komerčným mäsom, že o tom sa už dlho vie, že nič moc, a tiež ťa v tescu nezastaví nikto, že prosím vás, to si nekupujte, viete, čo je to za "sajrajt"? ( a to niektorí jedia toto mäso - varené, paštéty, nárezy a salámy - takmer denne) ...

jasna2
20. júl 2010

pre barbis: O sóji viac na stránke www.badatel.sk stačí si do políčka search zadať slovo sója

warholette
20. júl 2010

@jasna2 co je to stranka badatel.sk? je to overeny zdroj niektorej oficialnej institucie? su tam vyjadrenia ministerstva zdravotnictva, potravinarskej komory alebo nejakej inej slovenskej institucie, ktora sa zaobera zdravim a potravinami? prepac, ale prelozene clanky z internetu nemoze nikto povazovat za seriozny zdroj.

lalus
20. aug 2010

angel, písala som Ti aj IP - neverím, že soja v normálnom množstve môže takto škodiť...to by si ju musela jesť v jednom kuse 😖

angel78
22. aug 2010

@lalus no my sme s manzelom presli dost stranok aj zahranicnych a zatial nas vsetko presvedcilo o tom, ze soju detom nie! dospeli su ina vec, ale detom nie, ale samozrejme to je nase rozhodnutie 🙂 ja beriem veci s nadhladom, ale zatial ma to presvedcilo.. to ze v Azii ju jedia tisicrocia neznamena, ze je dobra pre nase deti, ich tela prave tymi tisicrociami su na to zvyknute ale nase detske nie, oni napr nevedia stravit alkohol.. nuz my nasim deturencom soju nedame ale ak ma niekto presvedci o opaku, budem rada, lebo sojovych produktov je straasne vela a z intoleranciou na laktozu je to super nahrada!! 🙂 🙂 🙂 😅

angel78
23. aug 2010

@adriana7 @http://www.soyonlineservice.co.nz/03summary.htm 😒 no ja neviem, ale tato stranka je v anglictine a teda zle preklady tam byt nemozu... a to je len jedna z nich co sme si precitali.. ☹ mne to az tak smiesne nepripada... 😒

adriana7
23. aug 2010

@angel78 ,
no to si trafila klinec po hlavičke, ja anglicky neviem, a už vôbec nikdy som sa nechválila, že áno 😀 , ani odborné články som nikdy nezosmiešňovala, nepomýlila si si na s niekým? 😝
logicky mi z toho vychádza, že sója ak je teda strukovina, rovnako ako cícer, hrach, fazuľa, šošovica, nemôžu byť tak geneticky odlišné a potom by tie neduhy mali mať všetky strukoviny, nie?
a na slovensku firma alfa bio nerobí z gmo sóje, pokiaľ viem, ale ja som zas v jednom článku čítala,keď to trošku zjednoduším, že nemodifikovanú potravinu majú len egypťania pšenicu, ktorú našli v nejakej hrobke faraóna a bola tak dobre uskladnená 2000 rokov, že ju skúsili naklíčiť a vzišla... a v našich zemepisných šírkach je pôvodný druh snáď len baza čierna (vraj ešte z doby ľadovej)...
veď aj za socíka u nás veľmi dobre fungovalo gmo, len sa to vtedy volalo šľachtiteľský ústav, či nie? 😒

angel78
24. aug 2010

@lalus dakujem velmi za super tip, bola som dnes v tom obchodiku v Slnecnici a nakupila 20 ryzovych dezertikov, super, dakujeeeem 🙂 🙂 😉 😉 😉

jaron
17. dec 2014

veľmi zaujímavý rozhovor na tému sója a zdravie:
http://www.zivotazdravie.sk/aktuality/soja-mess...

ruzovy_gunar
3. jan 2015

je to pravda, je dokázané že chlap sa nemá napchávať sójou a podobnými somarinami, tým sa kŕmi hydina a dokrmujú hospodárske zvieratá