Je v OK ak očná zviaže dieťa lebo plače a hýbe sa?
Dobry den, chcem sa spytat mamiciek, ktore boli na vysetreni u ocnej lekarky, ci aj ich deticky sestricka s doktorkou zviazali plachtou aby sa nemohli hybat. Najprv malemu rozkvapkali ocka, a po pol hodine nas zobrali na vysetrenie, najprv mi doktorka povedala ze si s nim sadnem na kreslo a vysetri ho na mne. Potom si to rozmyslela, ze maly tam bude stat sam na stolicke. Ja som ho mala drzat, a maly strasne plakal, ze sa boji, a chcel ist na ruky. Nepomohlo ani prihovarat sa mu. Pocas vysetrenia som s nim isla na WC, lebo chcel cikat. Ked sme sa vratili, povedala som doktorke, ze si ho skusim na seba posadit, ze mozno bude pokojnejsi. A jej odpoved bola, nie bude stat. A ked zacal plakat, zkrikla nanho, ze to by uz stacilo a po chvili povedala sestricke aby dala plachtu a zviazali ho. Teda ruky k telu a obmotali ho plachtou. No ked som to videla mala som chut ho zobrat prec. Maly strasne plakal, az hystericky. A ani sa mu necudujem. Nevedela som co robit. Z kresla som ho potom mala zaviazaneho preniest na postel a tam ho este vysetrovali. Na zaver doktorka dodala, ze keby kazde dieta tam robilo taky cirkus, tak by ju bolela strasne hlava. Ja viem, ze doktori nemaju cas sa tam nejako hrat s pacientami, ale predsa je to dieta a ona je detska lekarka.
A aby som nezabudla syn ma 2 roky a 4 mesiace.
ahoj ano aj ja som bola z malim ked sa narodil mal z plodovej vody upchaty kanlik tak mu prepichovala a tiez ho plachtou zviazala lebo to babo sestricka by neudrzala tam treba presnost
tak mi sme absolvovali nedavno toto vysetrenie a maly ma rok aj tri mesiace skoro a nikto ho nezvazoval dokonca mi sedel na kolenach pri tom prvom vysetreni a pri tom druhom som ho musela akurat ja drzat a sestricka mu nasilu otvorila ocka to bolo vsetko. to kde sme aby ho zvazovala chudak maly nech sa necuduje ze vrieskal vsak boze to by bolo dost pre dospelaka kebyze ho zviazu ako nejake zviera. jooooj menila by som ocnu a to hned. 😠
nemala si dovoliť dieťa zviazať! preboha! to je čo za detskú lekárku? 😕 mala si trvať na tom, že bud vyšetrí dieťa sediace na tvojich kolenách, alebo idete k inej lekárke.Veď ich je dosť, snád táto nie je vo vašom meste jediná 😕 a ak nevie milá pani doktorka pracovať s deťmi, nech robí inú robotu...trebárs aj na patologií, tam už nemusí byť milá k pacientom...
ja som pocula, ze takto ocne vysetrenia prebiehaju - ked bol u nas par mesiacov po porode koli infekcii problem s ocnymi kanalikmi tak som sa o to zaujimala a zistila som , ze to takto robia, ako aj ine ocne vysetrenia - pokial dieta nespolupracuje, co asi v tomto veku maloktore dieta spolupracuje...
v poriadku vsak urcite nie je to, aby na neho skrikla - co zvacsuje uz samo o sebe velky stres a strach dietata
To zviazanie je v poriadku, ale ten pristup vobec nie. Dcerku tiez zviazali, velmi plakala, ale ocna sa chovala trosku inak ako ta tvoja.
ja by som asi zmenila ocnu. Aby ti nahodou maly nedostal panicky strach z doktorov.
Asi je to u takych malych detí nutnost, no zviazat do plachty sa dá s laskou, pokojom , kludom. Ten jej pristup nebol ok 😠
Co tak zaujat ho nejakou basnickou, pesnickou, autíckom... 😒
s prepacenim, to bola co za pi....trafena? Ak by mi toto spravila s dietatom tak ho okamzite beriem prec s komentarom nech sa dotycna ide liecit na nervy! Nemam slov.
so synom som bola na vysetreni,ked mal tri roky. pri citani sedel sam v kresle (ja som vtedy mala na rukach mladsiu dcerku). ked mu doktorka pozerala pristrojom do oci, tak mi uz sedel na kolenach (dcerku strazila sestricka). a pri rozkvapkavani oci lezal na posteli, akurat som mu drzala hlavku, a ukazovala kam sa ma pozerat. vysetrenie bolo bez problemov, s milou dr. a sestrickou. ziadne zvazovanie, skor privetive jednanie. ambulancia bola pre deti a dospelakov, ale bolo tam kopec hraciek. a nikomu nevadilo, ked si nejaku pozical.
Uz len ten nazov temy hovori o tom, ze to v poriadku urcite NIE JE!
Taketo praktiky sa robili niekde v stredoveku, mozno ako forma mucenia toboz nie u deti. A pristup lekarky hovori za vsetko.
Inak, vazne, cudujem sa ti ze si to dovolila a prizerala sa. A cudujem sa, ze vobec rozmyslas nad tym, ci to bolo v poriadku.
Chuda dieta...ako strasny pristup, to je na staznost (neviem ci ste boli v poliklinike alebo v nemocke) by som ho odtial rychlo zobrala prec a v momente uz by som tam nebola, este by aj lekarka dostala svoje..asi si pomylila odbor...nechce viazat deti do zvieracej kazajky ??? 🙄 🙄 🙄 ... My sme boli na krcnom, pozeral malemu do pusky aj nosteka, bral vzorky a to mal len mesiac, tak som ho ja sama drzala a ked maly zacal kopat a plackat, tak prestal. Bol to velmi seriozny pristup, ziadny krik ani silenie, ze sa to musi spravit. Proste sme prisli viac krat a vzdy to pekne a v pohode vyslo bez akehokolvek nasilneho zaobchadzania.
@ada21 tak toto nie je v poriadku ani nahodou!!!!!! ja som bola s dcerou u lekarky ked mala dcera pol roka, potom ked mala 1 rok, dva roky a naposledy ked mala tri roky, tiez jej rozkvapkavali oci.... ani raz ju nikto nezviazal plachtou, ani po nej nerucal, aby neplakala...zakonite sa potom dieta zatne a rozplace sa este viac.... no a vzdy som ju mala na rukach pocas vsetkych vysetreni.... ked mal na nu nervy MUDr. Izak, co je kapacita sama o sebe, tak preco by nemala mat nervy nejaka obvodna ocna... nech sa da ona vysetrit, ale u psychiatra!!!!!
Lekari si dovolia v pristupe a spravani len to, co im pacienti toleruju.... :-/
v poriadku to rozhodne nie je. Ak nevie ako sa spravat ku detom, nema tam co robit.
My sme boli v auguste, ked mala dcerka 17 mesiacov, na vysetreni v ocnom sanatoriu v Dubravke. Vysetrovala ju laskava doktora Slezakova. Uz sme tam boli po porode s ocnymi kanalikmi, Zoju si pamatala, prihovorila sa jej najprv milo. Tentokrat jej sli rozkvapkavat ocka. To jej kvapkala sestricka tak, ze som ju mala na rukach, v lahu. Opat vsetko s potrebnou nehou. Takto jej rozkvapkali na 3x, aj ked sa branila a plakala, ale zvladli sme to.
Ked ju pani doktorka vysetrovala, tak mi ju posadila na kolienka, ja som ju drzala (opat plakala a branila sa) a sestricka sa snazila ziskat si jej pozronost autickom a hrackami. Proste tam vedia presne ako sa spravat ku detom.
A ked jej prepichovali kanaliky, tak som pritom nebola, ale tam to povazujem za nutnost zviazat kvoli bezpecnosti (robi sa to kovovymi sondami), ale nie preboha pri banalnom vysetreni.
Keby si po nej nahukala riadne, iste by si to rozmyslela. Matky sa musia viac branit ked ide o deti, nie sme v socialzime aby si doktori takto na nas ventilovali svoje problemy 😠
tak ja som bola z malou u ocnej a ked sa mrvila na posteli tak ma doktorka zavolala nech jej podrzim ruky a sestricka jej podrzala hlavu a vsetko bolo fajn ja by som tej tvojej doktorke dobre vynadala a isla k druhej a este by som aj napisala staznost ved to je sikana a neviem si ani predstavit co sa odohravalo v hlavke tvojho drobca
Šialená, no už by ma druhý krát tam nevidela. Ja teraz neznesiem keď by ma niekto zviazal a duplom plachtou, mám pocit že nemôžem dýchať a že sa udusím, normálne chytím šok. A to som dospelný človek a nie dieta. A podla mna to nie je v poriadku. Tak skúsim chvilku pockat, zatial vysetrím iného a mozno sa ukludní. Ak nie objednám na iný termín a nie takýto prístup 😠
to snad nie, mu vypestovala kvalitny odpor voci lekarom. a byt tebou tak to v ziadnom pripade nedovolim...!
aj my sme boli na očnom ale ked mal maly cca 3 mesiace a tiež ho zviazali do plachty,ale vtedy mi to pride normlane a neškodne lebo dieta meta ručičkami ako chce.
ahoj urcite je to strasne pre matku aj pre dietatko, ale poviem ti ze maleho mi takto zviazali vzdy, lenze s tym rozdielom ze prvy krat mal 3 tyzdne a potom 5 mesiacikov, take vacsie dietatko to je fakt uz ako tyranie, ale na jednej strane ked ma vykonat co ptrebuje a malinkemu pomoct, neboj, skus to vyhodit z hlavy, len nech je maly ok 🙂
@ada21
Asi budu tvrda...hodne tvrda, ale jedna se o MUJ pohled na situaci (vciteni se do situace), proto to berte jako osobni nazor ne jako nazor arogantni... 😉
Obratila bych se na advokatni kancelar...
vubec nechapu, ze k necemu takovemu mohlo dojit...nejen, ze strany lekare,
...!!!nechapu, jak MATKA muze neco takoveho dopustit, pripustit,..vzdyt jsi "spolupachatelem" uz jen tim, ze jsi neco takoveho "svolila"....a ve Tve pritomnosti ☹
p.s. Podle Tveho popisu, pani doktorka a sestricka jsou "zabehnuty tym"...a tak by nemelo byt tak slozite sehnat svedectvi od ostatnich maminek, ktere nezvladly situaci...
Ja a za sebe: Odesla bych jakmile by "zvysila neumerne k situaci hlas na me dite"...zvolila bych odchod a zmenu lekare...
nehnevaj sa, ale ako sa mozes pytat ci je to v poriadku? samozrejme , ze to v poriadku nie je a nemala si dovolit aby takto zaobchadzali s tvojim dietatkom... ja som v tom istom veku ako mas teraz ty synceka bola tiez s mojim malym na ocnom vysetreni a bol to neskutocny boj ale nikto nas nenutil do nicoho, maly sa tam hadzal o zem a nechcel si dat rozkvapkat ocka, tak sme to skusili este inokedy a potom to uz bolo v poriadku, odstup medzi vysetreniami bol asi 4 mesiace... drzim palce aby sa uz nikdy nic podobne nezopakovalo
moju dceru vysetrila ocna lekarka ked mala 15 mesiacov, pretoze na tom trvala neurologicka, ocna lekarka mala skvely pristup, k malej bola mila, vsetko jej hovorila co jej ide robit napriek tomu, ze bola malicka, chcela si ju ziskat, ziadne zviazanie nic, sedela manzelovi na kolenach pocas vysetrenia. Mala bola sice kludna a znasala vysetrenie super ale ak by od zaciatku bola lekarka neprijemna tak to mohlo nabrat uplne iny spad od zaciatku. Zmenila by som doktorku za inu jednodznacne, drzim prsty 🙂
To musela byť strašná krava!
Síce už nezmeníš, čo sa stalo, ale možno by pomohlo oznámiť to Lekárskej komore - tí sa totiž zaoberajú správaním lekára, tzn. pokiaľ si inak bola s lekárskou starostlivosťou spokojná, synčeka ti riadne vyšetrila, jedná sa potom čisto o etickú záležitosť, ktorou sa zaoberá práve komora. Nejde o to niečo vysúdiť, v tomto prípade sa to ani nedá, len by som zrejme napísala pekný list a opísala tam, ako sa dotyčná pani doktorka správala voči dieťaťu. Mala by dostať upozornenie, prípadne ak by vás bolo viac a jej prístup by bol takýto viackrát, môže dojsť až k odobratiu licencie.
Skrátka, nech sa "uvedomí" .
My sme mali na očnú šťastie, pred mesiacom synčekovi preplachovala slzné kanáliky a jej prístup, aj sestričkin bol úplne úžasný ( Dr. Fujašová v NZ - môžem len odporučiť!)
nie, urcite to nie je v poriadku 😢
Ja chodim s detmi na ocne kazde 3 mesiace, so starsou od jej roka a pol, s mladsou od 15. mesiacov. prva to vzdy znasala dobre ale mladsia place o dusu. Vzdy ju ale vystruje tak, ze sedi mne na kolenach, ja jej pridrzujem ruky, sestricka malu zabava, a doktorka si robi svoju robotu...ak sa jej neda, ze mala sa velmi myka, musi pomoct aj manzel trosku pridrzat hlavicku, lebo inak naozaj do ociek nemoze pozriet ale zviazat by som ju nedovolila
Nechapem, ze si toto dovolila :( Ak by povedala, ze ide moje dieta zväzovat - lebo ma to dieta strach - tak sa otocim a ideme prec, neni to jedina lekarka tohto druhu na svete. Od toho je detska lekarka, aby vedela dieta zaujat, presvedcit, aby sa dalo vysetrit. A ak to nie je mozne, je moznost urobit taketo zakroky v miernej anesteze. Ale nie zväzovat.
To su praktiky :(
...my sme takúto "akožeodborníčku" zažili tiež a riešila som to rezolútne, nakoľko som vedela, že s malým bude liečenie dlhodobé. viac sme k nej nešli a potom sme dlho chodili do súkromnej očnej kliniky v zlíne a tam som konečne pochopila, čo je normálne, nielen prístup k pacientovi, ale aj to, že keď si objednaná 13,30, tak proste ideš do ambulancie 13,30. bývame kúsok od hraníc s čr, preto bolo toto riešenie pre nás jednoduchšie, ako hľadať pomoc napr. v ba. a paradoxne nás to stálo menej peňazí ako tu na sk (a nie sme poistenci v čr)
blbcovi treba dať jasne na javo, že je blbec, lebo môže žiť aj umrieť s pocitom, že bol ľudomil...
deti na na ocnom bezne viazu do plachty, hlavne ked sa prepichuju ocne kanaliky. ale kricat absolutne nemala preco.
su deti , ktore vôbec nechcu spolupracovat..da sa to chapat..boja sa, nevedia co ich caka..je tam ina osoba ako poznaju..myslim, ze to , ze sa dieta pri vysetreni fixuje do plachty nie je samo o sebe take strasne, ako sa na pocutie zda..ak je nutne vysetrenie a dieta ani po x y z krat neviete vysetrit, nepomaha absolutne nic a je to vysetrenie fakt potrebne, tak pokial sa mu nechtiac nema ublizit, pokial si samo nema niekde rozrazit hlavicku, tak ano, nech ho radsej zabalia do plachty..nie je to nic, co mu ublizi,neboli to, ma len fixovane rucicky..ale..ale ten spôsob aky volila lekarka bol hnusny..mozno stacilo pustit jemnu hudbu, ticho sa mu prihovarat, tisit ho, nech sa neboji, zapojit aj mamku..ale tym, ze po nom niekto vrieska, krici..tak tym ho len viac vystrasili a nechcem si ani predstavit, ho po tom kriku este aj fixovat, ved to musel mat riadnu traumu.. 😖 ..ked sa chce, vzdy sa najde spôsob..je len na nas rodicoch odhadnut, kde je hranica..co je a co nie je pre nase dieta dobre..a toto v poriadku urcite nebolo..aj lekar je len clovek..ale musi vediet byt ČLOVEKOM..
Ahoj, my sme na očnom (Kramáre) pečení varení odmalička, boli sme aj dvakrát hospitalizovaní a malému vyšetrovali očká viacerí lekári... snáď už všetci, čo tam sú.
Do plachty ho takto zabalili iba raz, keď mal cca pol roka a chceli mu detailne vyšetriť očné pozadie s tým svetielkom, museli mu dať tie kovové svorky, aby nemohol zavrieť očká. Podotýkam, nejedná sa o zviazanie, ako naznačuje názov príspevku, proste ho zavinuli, aby rúčkami nemohol vyraziť prístroj z ruky, alebo si čiahnuť do oka a ublížiť si.
Bol to síce pre nás oboch hrozný zážitok, ale pamätám si ho iba ja, malý mrnkal asi 10 minút po odchode z kliniky.
Odvtedy, či už išlo o rozkvapkávanie alebo vyšetrenie (obyčajné kuknutie do oka s tým ich svetielkom, sono, meranie dioptrií...), to bolo bez toho zväzovania, niekedy bol kľudný a spolupracoval, niekedy som ho pridržala ja. Podotýkam, naposledy som s ním bola v nemocnici, keď mal 20 mesiacov a ja som bola tehotná v 6 m., takže to pridržanie bolo fakt zľahka, nemusela som ho nejako priľahnúť. To by hneď reval, pochopil by, že sa s ním deje niečo zlé.
Celkovo z toho, čo som na oddelení zažila aj u iných detí, "zviazali" do plachty len tie malé bábätká, väčšie deti po cca roku zvládli rozkvapkanie a krátke vyšetrenie bez plachty. Ak potrebovali vyšetrenie detailné, robili ho v narkóze (preto sme tam koniec koncov boli hospitalizovaní aj my).
ja som bola s malym na očnom pozadi-vyšetreni ked mal cca 8m
a sestrička ho dala automaticky na stol a ZAVINULA,NIE ZVIAZALA..ZAVINULA do plachty aby sa čo najmenej hybal
maly sa smial,jemu to obsolutne neprekažalo..
dr.mu kompletne pozerala očka a tušim keby vtedy trepal z ručkami mohol by si ubližiť..
ja som sa nad tymto nikdy nezamyslela,dr.mu neubližila a ani nič podobne,bola to velmi mila dr,maly fakt ani nepipol,nevadilo mu to..

cely ten pristup lekarky nebol v poriadku, minimalne by som hladala inu ocnu 😒