Kam posiela pediatrička v prípade “podtabuľkového” rastu a priberania?
Dobrý deň syn 19m 9,1 lg a 80cm… chcela by som mu dať porobiť vyšetrenia.
Kam nás Dr pošle?
Ďakujem
Ked chces mat klud chod na endokrinológiu a test na celiakiu. Moj maly výškovo ok ale vaha vzdy podpriemer. Aj teraz ma pri vyske 132 cm 23-24 kg a 8 rokov. Vsetky vysetrenia ok. Len si rozmysli ci to chces riesit alebo pockas trosku. Lebo je to pre deticky stres, vsade mu zoberu krv a zase sa nejako neponahlaj. Ta vyska je taka u chlapcov, ze mala som spoluziaka na gympli, vzdy najmenší z triedy, na stretavke so strednej, prisiel vysoky chlap. Kukame na neho, ze on sa vytiahol pocas vojny. Cize ja nepoznam tabulky ale prakticky priklad zo zivota, ze sa niektore deti vytiahnu neskor 😉. To na margo toho, ze ste vysoky a očakávaš nejaku vysku svojho maleho.
ma nedostatok rastoveho hormonu ( RH ), picha jej ho od 4r. teraz ma uz cez 12 a zachvilu s pichanim koncia.
79cm je sice malo, ale nie tak malo,a ko mala dcerka kamosky. ta mala v 20m len 74cm.
v tom grafe,co pouzivam sa da urcit aj skore ( cize SDS )
toto skore sa odpichne od cisteho priemeru, co je 50%. tam je SDS 0.
je to citlivejsi ukazovatel, lebo sa cislo zvysuje, ide aj za desatinnu ciarku, no smerom hore ide do plusu, smerom dole do minusu.
takze dcerka kamosky bola na 0% a SDS -2,84.
hore si pisala, ze ma 80cm. kolko teda ma? ked pozeram toto v grafe, tak SDS vychadza -1,14. ak pozeram 20m a 79cm, tak je na 5% a SDS - 1,62. cize oproti tomu dievcatku je este pomerne vysoko.
moja dcera v tom veku este nebola tak nizko no v tomto veku klesala a skoncila na 1%. dlho rastla na 1%, neskor to stuplo na 2% a 1x 3%. no teraz opat klesa a bolis me opakovane na testoch a tiez vysiel nedostatok RH. kedysi sme testy absolvovali, no zrejme sa nejaky RH este tvoril, lebo z 10 odberov jej vysla jedna v nrome, ostatne pod normu,a by sapotvrdil nedostatok RH, musia ybt pod normu vsetky.
@betulinka1 u spoluziaka zrejme slo o oneskoreny vyvoj, popisovala som ho vyssie.
co je blbe, ze nevies, ci sa dieta vytiahne,a lebo ma naozaj problem s rastom.
preto tabulky sledovat treba, inak by sa to mohlo zanedbat.
co sa tyka nedostatku rastoveho hormonu, ak dieta dostane liecbu, je dolezite, ekdy sa s liecbou zacne. za kazdy rok pichania prida tato leicba dietatu navyse 1-2cm, cize ak sa picha 10r,t ak 10-20cm, ak 2r, tak 2-4cm.
preto je dolezite nebrat to na lahku vahu. a znamenie, ze sa nieco deje nam daju prave tabulky.
@elizita letne oblecenie netraba brat do uvahy. je kratke a ci dietatu kratasky siahaju 10cm nad koleno,a lebo 12cm, nie je moc badatelne. deti roky nejdu moc do sitky, su stihlucke, preto je kludne mozne, ze pokial sa rapidne nevytiahnu, tak im moze byt letne oblecko dobre dlhsie. na zimnom oblecku je to poznat skor.
nemate nejakych nizkych predkov?
ak mas napisane, ako rastla doteraz, napis mi, pozriem,c i to za rok vychadza priemerne. najlepsie su vysky v obdobi narodenin, aby som vedela, kolko narastla za dany rok. ak bola merana mesiac pred,a lebo po narodeninach ( pripadne ina odchylka ), tak to potrebujem vediet, lebo staci vysku v grafe posunut o meiac a uz vychadza ine %.
a teda aj aka velka sa narodila a v ktorom tt ( SGA deti mozu mat poruchu rastu )
inak predpokladana vyska podla vas rodicov pre vase dcery je v pasme medzi 164,5-176,5cm. no ak by teda rastla priemerne, ako som pisala, yslo by jej to 155cm. co nei je v sulade s vasimi vyskami.
@elizita dovodom na endokrinologicke vysetrenie je:
1. ak dieta zasotava v raste, klesa v grafe, cize rocne nennarastie priemerne, pripadne sa uplne zastavuje ( to sa vyskytuje skor u vacsich deti, lebo u malych je rast ovela rychlsji, cize nejake tie cm este za rok daju ) - neviem cis plnate.
2. ak dieta nerastie podla vysok rodicov - co splnate.
3. ak rastie nizko v grafe - pod 3%. moze byt aj na hranici.
ak dieta dieta spna jeden z bodov 1., alebo 3. je vhdone endokrino vysetrenie.
ten 2. bod je neisty, elbo moze byt sposobeny fakt len oneskorenim v raste, ktore je bezne. pokial v pripade splnenia 2: bodu nerastie nizko v grafe, alebo neklesa, tak take dieta nikto riesit nebude.
Neriešila by som to a keď tak sa rieši či v 3 rokoch má 90 cm ak je nižší robia sa špeciálne odbery ja som mala dcéru nižšiu a neriešili sme to vôbec načo zbytočne trápiť a tvoj je na svoj vek primeraný niektoré deti sú vyššie iné nižšie a chlapci narastajú hlavne na strednej škole mám syna čo mal na základnej škole ledva 150 cm a teraz má 189 cm a to pritom ja mám 163 a muž 173 takže určite to tvoj doženie je ešte maličký
@simsalabim ja mam 152 cm, ak ostane chuducka, tak ju casom budu povazovat za surodenca vlasnych deti, to ju hnevat uz nebude. Ja som z malej rodiny, mamina, aj ocino su nizki, starka bude mat v lete, ak dozije, 93 rokov, je mi asi po plece teraz. Velky clovek duchom, svieza mysel, len sluch stratila. Manzel je zase vysoky, dcerka ma 140 cm a 7,5 roka. Nohu 34, ja si kupujem nieco v 34, 35. Syn ma uz pomaly prerasta, nohu uz ma 36, ma 9,5 roka. Budem za chvilku najmensia z rodiny.
@nevenka ved jej hovorim, ze casom sa bude tesit z toho, ze je mala... inak, ked svokra po milionty krat nariekala, ako bola drobna, napadlo mi povedat jej, ze co sa cuduje, ked jej priezvisko za slobodna bolo Mala... asi dcera po niekom tie geny zdedila. Naozaj sa neda povedat, ze by vsetci v svokrinej rodine boli extra vysoki. Viacero je proste ... malych.
@majamat podľa vás môjho syna miery treba riešiť alebo mám počkať? Dr zatiaľ nerieši.
ak nema traviace problemy, tak tu hmotnsot treba odsledovat, ci pravidelne pribera.
a vysku na 13% nikto riesit nebude. v grafe je vysoko. 13% znamena, ze je 12% deti nizsich a 87% vyssich. tyka sa to zdravych deti rovnakeho pohlavia a veku.
cize stale ej tu este 12% deti, ktore su nizsie a nemaju ziadne ochorenie.
rast sa riesi,a z ked je dieta okolo 3%.
a vseobecne sa rast riesti az od 3r.
@majamat a hmotnosť bol aký percentil ?
Že či tu hmotnosť mam riešiť alebo nie. Alebo čo robiť ach.
porad sa s pediatrickou, tazko povedat, ci to neico znamena., uz si nepamatam, kolky percentil to bol, vsak pozri dozadu. no viem, ze to bolo velmi malo.
su deti, ktore su stihlejsie a su ok, ale je tu aj moznost, ze sa nieco deje.
ak chces, mozes skusit gastro.
@elizita dieta by malo rast viac na hornej hranici. cize uvediempriemer,a le je lepsie ked sa bvezme do uvahy horny priemer,. v pripade takychto malych ddeti je dozmedzie toho priemeru vacsie, cize tam niekedy v pohode rastu aj v strede toho priemeru.
v ktorom tt sa ti narodila? a aku mala hmotnost?
dlzka 47cm je v 40tt hranicna a pripadne v 41tt je uz pod noromu, ale do 39tt je ok. deti ktrore sa an svoj tt narodili mensie sa oznacuju ako SGA,ak pocas tehu je zistene neprospievanie, oznacuje sa to ako IUGR. 10% takychto deti trpi poruchou rastu.
takze dcerka ti za 2r narastla 33cm.
za 1r je premer 20-25cm a za 2r 10-12cm. cize bolo by fajn, keby narastie aspon tych 32-33cm. ak je to menej, tak to uz by v grafe riadne poklesla. vzala som do uahy stredny priemer 22-23cm do 1r a aspon tych 10-11cm v 2r.
toto ste hranicne splnili. v tomto veku sa nachadzala na 2%
za 3r ti narastla 9cm. priemerny rast je 8-10cm, opat rast strede. dostala sa an 3%
za 4r narastla 7cm, co je horny priemer. drzi si poziciu a 3%.
no neviem, rastie pomerne nizko, aj ked si poziciu drzi a rocne prirastky su vcelku ok. no ak ste vysoki, tak potom rastie pomerne nizko. ak by bola oznacena ako SGA, tak potom ma narok na pichanie RH pokial by rastla pod urcitou poziciou. SGA deti maju dost RH, ale ich telo je voci nemu akesi menej vnimave,preto potrebuju vyssie hodnoty RH, ako maju.
genetika sa ukazuje okolo 2-3r, teda v tomto veku zacina a ukoncuje sa okolo 4-5r, co uz v to veku ste, ak by mala rast podla vas, tak by potom musela v grafe stupnut vyssie a rast vyssie, co sa nedeje.
je tu moznost de´dicnosti po nejakom nizkom predkovi ( pozor, ak sa jedna o dievca, muzska vyska sa musi menit na zensku, cize sa odpocita 13cm. ak ide o chlapca, tak vyska zeny sa zas meni na muzsku, pripocita sa 13cm, inak je porovnavanie rozdielnych pohlavi nevhodne )
@majamat tak áno, veď ľudia boli v minulosti nizssi, jasné,že máme v predošlých generáciách malé ženy aj chlapov, kto nemá.. ale každá generácia je vyššia a vyššia . Prababka možno 1,50 babka 1,60, mama 1,68, ja 1,73.. to je myslím v mnohých rodinách . Aj predchádzajúci chlapi boli menší ako ti dnešní..
@elizita ja netvrdim, ze nei je , ale stale su maly ludia a je tu moznos, ze je to genetika. je stale dost aj nizkych ludi, priapdne ludi v priemre.
ako som ti pisala, je nizsia a nerastie podla vas - rodicov. mozete sa pytat na endokrinologiu. ak je dieta nizke, bez ohladu na to,a ko vysokych rodicov ma, je dobre ho vysetrit, lebo nikdy sa nevie, ci ej to genetika, ci porucha.
moja dcera mala v 1r 73cm, narodila sa 50cm velka. cize narastla fajn.
do 2r mala 80-81cm, cize narastla 7-8cm, co uz je pod normu.
do 3r naratla na 87cm, takze 6-7cm, co je opat pod normu.
v 3,5r jej zistili celiakiu a rast sa zacal zlepsovat, no hoci to vyzeralo slubne, nedobehla zameskane.
v 4r 94cm, tu bol narast priemerny,
v 5r okolo 100cm, opat priemerny narast
v tomto veku jej zacala blbnu stitka, po sledovani vysledkov jej po par mesiacov dr predpisala lieky .
v 6r sme absolovali testy na RH ( skor sa nedalo, lebo sa musela stabilizovat celiakia a neskor stitka ) a vysledky, z 10 odberov 1 hodnota v norme, ostatne pod nnormou. konkretne sa robili 2 testy, pri kazdom 5 odberov, cize v tom jednom vysiel nedostatok RH a v druhom ta jedna hodnota v norme. tym sa nedostatok RH vylucil.
odvtedy sme chodila na endokrino len an premeranie a IGF ( to ej rastovy faktor ) nam odvtedy dr nekontrolovala.
dcera ma uz 12r prec, vacsinou rastla priemerne, ale asi 2r mala podpriemerny rast - nieco cez 4cm az rok, dr jej opakovane skontrolovala kostny vek - robi sa rtg zapastia a popisuje sa vyvoj kosti - ich vyvojovy vek. kostny vek hovori v akej faze yvoja je organizmus. to nemusi zodpovedat skutocnemu veku. zodpoveda to u deti, ktore maju priemerny vyvoj, pro oneskoreno vyvoji je pozadu, rpi urychlenom popredu, je to skor orientacny udaj. odchylka 1-2r moze byt kludne v norme, ale kludne to moze byt sposobene aj poruchou rastu. moja dcera malav 3r oneskorenie 7-9m a asi v 10r oneskorenie 8m. cize ziadna zmena.
teraz sa jej uz rozbieha puberta, mala by urychlovat v raste a ona rastie este podpriemerne. pri poslednom merani na endokrino to vyslo na ryhclost rastu okolo 4cm za rok,c o je malo aj mimo puberty. tak si ju dr odsledovala amonecne opat skontrolovala IGF. samozrejme bolo hlboko pod normou, co teoretick ypri oneskorenom vyvoj byt moze, po 3M stuplo na spodnu hrnaicu, no za dalsie 4m sa to uz neposunula. tak sme boli opat na testy. opakovany ten jeden test,pri ktorom vysla ta jedna hodnota v norme, tentokrat uz vsetky pod normou.
cize mali sme potvrdeny nedostatok RH. budeme pichat, no mame malo casu.
po puberte (koniec puberty signslizuje pichod ms u dievcat ) sa rast rapidne spomaluje a potom zostava uz len zostaktovy rast.
je voveku, kedy by mala rast urychlovat, tak dufam, ez RH jej pomoze a zvysok puberty a aj popubertalny zostatkovy rast bude dobry. teraz ma len okolo 140cm, budem rada, ak jej konecna vyska bude 155cm.
my rodicia sme v spodnej polovici priemeru a rastli sme v grafe vyssie. ja som mala v jej veku viac o 12cm a mm este viac. teraz amme 164cm a 177cm.
takze unas o bolo takto. a ide ma z toho porazit, ze sme stratili cas. poznam aj nizke baby okolo 150cm, dokonca aj pod 150cm a tie uz maju fakt problem v beznom zivote a praci. malokde dociahnu.
@elizita ozaj a kamoska ma 2 dcery. kamoska ma 170cm a jej mm ma 172_4cm, neviem presne. jej predpokaldana vyska podla rodicov vysla podobne ako mojej dcere. tusim 1cm je tam rozdiel.
stastia dcera mala v 2r 101cm a mladsia sotva 77cm. preto ich pedina poslaal uz v tom veku na endokrino.
narodila sa dlhe 48cm
v 1r mala 70cm, cize narastla v nrome
v 2 r mala teda do 77cm a narastla podpriemerne
- potom sli na endokrino, rok ich dr pozorovala, potom kontrolovala IGF - bolo ako u mojej dcery v tomto veku v norme, ale v spodnych hodnotach. my choime k rovnakej dr, oni od 2r, my od 3r a teda nase dcery sa narodili v jeden tyzden,c ize maju uplne rovnaky vek.
v 3r mala 85,5cm a dr im uobila aj kostny vek - zaostavanie 18m, cize ak by to bolo sposobene beznym oneskorenym vyvoja, musela by mat neksor pubertu a aj neskor ukoncit rast, co sa nestalo ( napisem to dalej ), tu narastla dobre, v tomto obdobi chodii aj na gastro, lebo mala problem s jedenim, co ma stale,a j ked uz jedava lepsie.
v 3,5r podstupili test an RH a vysiel jej nedostatok RH, samozrejme aj dalsie s tym suvisiace vysetrenia,
v 4r mala rovnako ako moja dcera 94cm, cize narastla este o 2cm viac za rovnake obdobie, ako moja dcera. a teda od 4r pichaju RH
teraz ma tiez 12r prec. od 10,5r ma ms, co skor naznacuje urychleny vyvoj, pricom kostny vek ukazoval oneskorenie. teraz ma cez 157cm, este neico rastie, ale rast sa jej bude uz zrejme spomalovat. konecna vyska mozno bude okolo 160cm.
jej starsia sestra ma skoro 174cm.
kezd emladsia ma roky RH, ktory jej pomohol rast, jej vyska je primerana genetike, aj ked bude o viac ako 10cm mensia ako u sesry. dovod je ten, ze starsia dcera kamosky rastla podla ammy, ktora zdedila vyssi vzrast po dedovi.
mladsia po komkolvek inom. otec ma vysku teda ked juvypriemerujeme 173cm, co je zenska vyska 160cm. jeho brat okolo 170cm, ich sestra 157-8cm.
kamosky mama a sestra okolo 160cm, ich otec max 170cm. cize okrem kamosky,ktora ma vysku v hornom priemere, su vsetci nizsi, pripadne na hranici priemeru.
u nas som sice ja najnizsia,a le my sme teda vseobecne vyssi.
mm ako som pisala 177cm, jeho bra tmozno 175cm, ich mama neviem, mohla mat okolo 160cm a ich otec uz nezije. udajne nebol moc vysoky. no akozeu nich ej genetika tak na spodku priemeru.
no ja som sice na spodku priemeru 164cm,a le moja mama je vyssia 168cm, otec 181cm, sestra 170cm, brat 194cm. sestrin syn ma 3r a asi uz mozno 107-108cm. co moja dcera mala v 6r.
je to zaujimave, ze deti v jednej rodine mozu rast podla rozdielnej genetiky.
jedna kolegyna ma 2 dcery- jedna v priemere a gulka, druha s vyskou okolo 175cm robi modelku, cize vysoka a stihla. total opak.

@majamat ja mám 173 a manžel 181.. staršia bola tiež vždy medzi najmenšími v triede.. ale keď pozerám do záznamov tak vždy v danom veku bola plus 5-7cm,čiže ako 4r mala cca 102cm. Na mladšiu som sa pýtala už pred rokom a vtedy ma doktorka odbila,že je skoro hodnotiť. Tak som to vypustila z hlavy až do minulého týždňa. Keď som zistila ze väčšina oblečenia z minulého leta je jej stále dobrá...