Kedy dať dieťaťu mobil a počítač?
Zdravím všetkých, chcela by som poznať váš názor na to, odkedy je podľa vás vhodné dať dieťaťu do ruky vlastný mobil a kedy ho začať púšťať za PC. A vôbec celkovo aký máte názor na to, že niektoré deti už od dosť skorého veku sedia len za PC a nepoznajú nič iné len hry a internet.
doba sa neda zastavit. esteze teraz nepresla planeta vedomosti do skol (ja som rada skor z dovodu, ze to nie je kvalitne pripraveny material). neviem, co by robili mamicky, ktorym vadi, ze deti pracuju s PC. ale je otazka casu, kedy budu materialy do skol v elektronickej forme a deti budu ucebnice v kniznej forme poznat len z antivariatu.
Hm, andreah25, ako stare dieta mas? Tolko znamych ,mi hovorilo ze ICH dieta PC ci mobil nebude mat a ejhla prisla skola stalo sa to potrebou, dnes uz prvaci maju informatiku a ak ma urobit DU a poslat ju mailom ucitelke bez PC ju neurobi. nemusi mat svoj v izbe to je jasne,ale pristup k nemu urcite a aj nejaku tu gramotnost v PC,lebo v skole bude detom na smiech - bohuzila deti su krute, nevedia poriadne pisat ale kreslit na PC a poslat obrazok tatkovi do prace vedia uz v 4 rokoch 😀 Dnes 4-5taci s poruchami uciva nosia namiesto zositov do skoly notebooky - je hold ina doba.
Ale tak ja sa nad takymi nazorami ako mas ty usmejem, vyckaj az ti dieta podrastie.
ja si myslim ze dieta by malo vediet pouzivat mobil/pc uz v predskolskom veku, pretoze ide o zakladnu gramotnost. nehovorim ze musi aj vlastnit, to zalezi od toho ci to potrebuje (mobil, aby rodic vedel kde sa jeho dieta nachadza a pc, ked ho potrebuje do skoly). Moj priatel je napriklad IT expert a neviem si predstavit, ze by nase dieta nevedelo zapnut pocitac alebo pracovat na nom. Ja nehovorim, aby sa deti na pocitaci hrali, ale musia ho vediet pouzivat (su rozne programovacie jazyky ktore sa mozu ucit uz male deti). A navyse neviem si predstavit, ze by moje dieta nevedelo robit s pocitacom, ked ja som na pc robila od 10 rokov, priatel od 6 rokov a takisto aj moj brat - a to bolo 15 - 20 rokov dozadu.
@sisaha vsak jasne, ty si ta co vie a ja co nie! 😀
@lucka.lucy trafila si klinec po hlave.Aspon v tomto sa nemylis 😀
@sisaha jasne, ty si super!
@lucka.lucy je vidno, že ešte nemáš dieťa 😉 a myslím, že nikto to tu nemyslí ironicky... ale je fakt, že kým nezažiješ, nepochopíš....
Čo sa týka PC a hier... som odporca. Čo ale neznamená, že dieťa úplne od PC odstavím.... ale odtiaľ-potiaľ.... A mobil? Myslím, že ten dostane v momente, ako bude schopný ho používať... Pretože (žiaľ), dnešná doba je taká aká je... a myslím, že žiadny rodič nedáva dieťaťu mobil do ruky na to, aby vyvolávalo kamarátom, písalo tisícky smsiek, či hralo hry počas hodiny... mobil u dieťaťa je bezpečnosť a aspoň aké-také vydýchnutie si pre rodiča...
A ako sme vyrastali my? Neviem ako ty... ale my sme mali storočnú "embéčku", pri ktorej sme boli vďační, ak prešla bez poruchy 14km k babke 😉
Až sa ti narodí tvoje prvé dieťa a bude plakať ako by ho z kože drali, len čo za ním v aute zabuchneš dvere...sadneš si k nemu a v spätnom zrkadle uvidíš zdesený výraz svojho muža, ktorého čaká 600km cesta... potom sa ozvi 😉 a pokecáme 😝 😎
Baby vobec nechapem preco sa tu do mna pustate, bola vytvorena tema, ja som napisala svoj nazor. Ste uzastne!
Saska ma pocitace v skole, maju dve hodiny do tyzdna, ukazuju im zakladne veci, jedinu hru, co sa doma hrava - su nejake potvorky na FB pod mojim dohladom, tolko k teme pocitac... mobil nema, nepotrebuje, pokial som ja na dosah pevnej linky...ale predpokladam, ze o rok-dva dostane nieco na styl vysielacky, uvidime, este som nad tym vobec neuvazovala.
Podľa mňa mobil keď nastupuje do školy. Naša mala síce už v škôlke,hold ocinkov maznáčik a princeznička. 😅 PC& notebook,uff,keď do školy potrebovala project alebo tak.
no moj brat chodi to druhej triedy a mobil nema a uz sa mu deti smeju ze nema mobil...ja som pysna na svoje detstvo kde neboli mobily ani facebook ale len lopta a kamaradi..dosli pred branu zazvonili a isli sme von ziadne volania cez mobil..nic..dnesne deti bohuzial uz take detstvo nemaju :(
ja sa pripojím k názorom.. môj syn dostal telefon, keď išiel do školy, lebo to bolo potrebné..teraz ako 4ták ho už využíva naplno, aby sa dohodol s kamošmi, že idú von, aby som ho mala pod dohľadom ak nie je na viditeľnom mieste vonku ..jednoducho si neviem predsatviť, že by som ho nemohla takto skontrolovať....a PC??. od prvého ročníka zš je informatická výchova zavedená podľa novej školskej reformy takmer v každej škole, a od druhého ročníka povinne na každej škole.. akým tempom sa tam učivo preberá je úplne na to stavané, že deti vedia už základy..na niečo také, že učiť deti pracovať s myšou čas nie je..takže si myslím, že zodpovedným prístupom rodičov sa dá k PC pustiť už deti predškolského veku..jasné na prísne vyhradený čas
@lucka.lucy ja si nemyslím, že baby na teba útočia, ale skôr ty útočíš na mamičky, ktoré svojim deťom dajú MT alebo PC.. nedovolila by som si niekomu povedať, že je neschopný rodič, za to že dieťa zabaví napríklad sledovaním DVD na dlhej ceste alebo hraním hier na PSP, aj keď môj straší syn sa zahrá aj na dlhej ceste s legom napríklad a nemá v aute ani dvd ani PSP
trošku sa mi rozum pozastavil pri čítaní, tejto diskusie ☹ môj syn má teda ešte len 2 roky, tak zatial na mobil nemyslíme vôbec. V PC mu max. pustím nejaké videá detských pesničiek na youtube. Ale stále mi nejde do hlavy názor niektorých tu.
@lucka.lucy aby si to nepochopila ako navážanie sa do teba, určite sa nejdem navážať,ale prirovnávať dobu ked sme boli my deťmi a dobu naších detí je ako prirovnať slimáka so slonom! Možno to je ozaj tým, že ešte dieťa nemáš, ale ver tomu, že ked ho raz mať budeš, tak budeš aj uplne inač rozmýšlať. Bezpečnosť, ktorú sme mali my ked sme chodili do školy a bezpečnosť detí dochádzajúcich za školou v dnešnej dobe sa velmi ale velmi zmenila. To sa netýka len bezpečnosti po ceste do a zo školy. Možno ked by bola škola 100 metrov od domu, tak sa to dá aj bez mobilu, ale ked ti má ísť dieťa do školy cez pol poprípade cez celé mesto a ty by si bola v práci, ver tomu, že keby tvoje dieťa mobil nemalo ty by si mala prvá výčitky, že mu nemôžeš zavolať či je v poriadku. Samozrejme nedam prvákovi mobil s 30e paušalom a volaj kam chces a komu chces. Prevolaš, alebo ked sa bude učitelka stazovať, že sa hra na hodinách, obmedzíme ho a príp. nejaký ,,trest" (upratovanie, ...) ale ver, že s tým PC to bude čím ďalej tým zložitejšie. Doba sa zastaviť nedá a určite ked bude potrebovať niečo k referátu a zrovna taku knihu v knižnici nenajdete a velké peniaze za knihu kôly jednemu referatu davať,... v tej chvíli mu ten počítač určite zapneš aj ty 🙂 Určite by som tiež svojho syna nenechala sediet za PC bezdôvodne na skrátenie volneho času. Ten sa dá skrátiť určite inač ako pri PC. Ale v dnešnej dobe sa tomu ozaj dá len ťažko vyhnuť a za pár rokou to bude ešte tahšie.A nie je to len tým že by sa tvojmu dieťaťu posmievali spolužiaci, ide hlavne o to aby tvoje dieťa bolo pripravené do života ktorý bude čímdalej len zložitejší 😉 Ja osobne som mala svoj mobil v 17 a svoj PC až s prvej výplaty. Spolužiaci sa mi nikdy nesmiali, ale ťažko sa mne učilo, ked sme na informatike dostali za ulohu spraviť niečo v power pointe a pod, no ja som vsak ulohu nikdy nemala lebo som si ju nemala na čom spravit. a nebolo to tým, že by mi rodičia nekupili počítač lebo mám čas, ale preto lebo naň nemali. Tak to profesor bral v pohode, lebo to pochopil, ale keby prišla za ním moja mama a povedala mu že si neželá aby som robila niečo na PC tak by jej asi povedal, že čo tam teda hladam v takej škole ked nemôzem na PC robiť. 🙂 Netreba to brať tak ako to beriete niektore tu, že detom to do ruk nepatrí. Ono im to do rúk patrí, ALE treba aby to dieťa vedelo v akej miere!!! 🙂
@tanika5 súhlasím so vsetkým co si napísala a este dodám k tým mobilom v škole. Uz teraz je vo vnútornom poriadku skoly zakázané používať pocas vyucovania mobil. To zn. ze deti ho pocas vyucovania musia mat vypnuty a zapnut si ho mozu az po skonceni vyučka. Nam rodicom vsak ide o to, aby sme sa detom dovolali prave po vyucovani. Takze opodstatnenie urcite ma. Vsetko vsak treba s mierou a pod dohladom rodica..
dcera dostala mobil, ked zacala dochadzat do skoly 1h autobusom, mala 9 rokov, tiez som nebola nadsena, ze taka mala a mobil, ale bola to nevyhnutnost. S pocitacom sa zoznamila az v skole, ked mala 5 rokov ( doma som ju pred pc nikdy neposadila), mali to ako samostatny predmet, neskor ako sucast inych predmetov, teraz je osmacka, v skole maju povolene pouzivat vlastne notebooky, ipads aj iphones - dcera nosi zvacsa notebook, lebo tam si rovno pise poznamky, ak nema notebook, tak aspon iphone, pre decka, ktore nemaju vlastne notebooky maju skolske PC aj notebooky, interaktivne tabule su samozrejmostou, darmo sa budeme branit pokroku sa nevyhneme. Doma dcera pC pouziva hlavne na pisanie DU, hladanie info na internete, malokedy sa hrava na PC, Facebook ma momentalne zakazany, nakolko tam travila vela casu, tak sme jej stranku zablokovali. Syn ma 3, doma sa hrava malokedy, ale v kniznici, kde maju dotykove obrazovky mu dovolim sa hrat 1/2 hodku - su tam len vzdelavacie programy pre predskolakov, mobil dostane ked ho bude potrebovat, zatial urcite nie.
...mobil dostala moja dcéra asi ako 9 ročná, ked začala chodiť sama zo školy...
...na PC chodila pomerne zavčasu (cca 4 roky) - nechávala som ju hrať hry o princeznách, ktorým menila oblečenie a pod.
...každé sedenie za PC však trvalo krátko a bola som pri nej...
...takisto som jej PC nezapínala každý deň...
...skôr mi išlo o tom, aby sa naučila orientovať na PC a pracovať s myšou...
...momentálne má moja dcéra zakázaný internet, PC aj mobil... 🙂
...pustím ju len vtedy, ked má domácu úlohu - teda vytvoriť nejakú prezentáciu...
...zháňanie informácii cez internet som jej tiež zakázala a poslala som ju do knižnice...
...mobil som jej vzala, lebo doma máme wifi a mladá trávievala veľa času (na môj vkus) na Facebooku...
...niekedy mi ten náš pretechnizovaný svet poriadne lezie na nervy...
Nas ma 10 a facebook je od 12rokov takze nieje ani registrovany, ak sa zaregistruje KLAME pri zadani veku.
ahojte... manzelova dcerka od nas dostala mobil na 8me narodeniny, po dohodne s jej mamou. Bolo to pre nich lepsie, lebo mala sa obcas zdrzala v skole na nejakom kruzku alebo musela ostat dlhsie v skole z ineho dovodu (napriklad, ze mali triednicku hodinu, ktoru si zabudla zapisat do notesu) a takto aspon mohla dat domov vediet..pripade ju mohol dom skontrolovat 😉. Na pocitaci sa nehra, to je domena jej mladsieho brata ( teraz mal 7 rokov). Ten by pri pocitaci hadam aj spal. Ked sme s nimi my, tak ma pristup k hram znacne obmedzeny (bud vobec alebo max. polhodinka denne), ale doma je za pocitacom kazdy den. Ked sme s nimi isli tento rok na dovolenku tak sme kupili dvd dual player do auta a pravdu povediac nas to zachranilo, lebo 1300 km by asi inak neprezili ( no bud oni alebo my 🙂 ). Povodne som tym nebola moc nadsena, ale po navrate som musela uznat, ze to bola super investicia.
PC a mobil su len nastroje, same osebe nie su ani dobre, ani zle, dolezite je to, ako a na co sa pouzivaju. Niekedy deti same vedia robit uzitocne veci, ucia sa programovat, hladaju si informacie a aj vela hier je takych, ze podporuju rozvoj dietata. Takze podla mna cim skor, kedy, to musia rozhodnut rodicia, oni najlepsie poznaju svoje dieta a seba, nakolko budu vediet dieta usmernovat.
vzala som pre Alicu mobil, kedže začala navštevovať školu v meste a je tam "od nás sama. Ale kedže ju vozím tam aj späť každý den ja, tak je zatial odložený. Možno, ked bude druháčka a bude chodiť sama busom jej ho dám. Stále ho pýta na vonka ,ale neeee 😀 dáám
Na mojom pc sa naučila od 2r sama,ale vždy hrala len náučné hry ,kreslenie, obliekala bábiky,starala sa o bábatká ...
Teraz hráva Bella Sara a ked veelmi počúva,tak za odmenu dostane na tú hru kartičky. Ale hrá len, ked sa nedá íst von kôli počasiu,alebo chorobe.
Občas použije skype ,ked píše kamoškám, či pojdu von.
🙂
Ja som si ista ze do 10 rokov moje deti nebudu potrebovat mobil. Dovod je jednoduchy. Zo zakona si nemozem dovolit pustit dieta mladsie ako 10 rokov von same a nie to este na kruzky, alebo dochadzanie do skoly cez cele mesto.... Tym padom nevidim ziadny prinos v mobile.
S detmi travim po skole v postate vsetok cas...ked sa idu hrat s inymi detmi, tak su bud pod mojim dozorom, alebo su pod dozorom druheho rodica...nikdy nie same.
Od 10 rokov im dam mobil urcite!
Pocitac je naozaj uz nutnost, ale treba, aby dieta okrem hry na pocitaci stravilo rovnaky cas s knihami, vonku v parku/na ihrisku alebo inymi cinnostami.
Cas traveny na pocitace treba definitivne monitorovat a dat si hranice odkedy-dokedy
Moje syn dostava zo skoly domacu ulohu, resp. test kazdy stvrtok (rekapitulacia uciva) na pocitaci. Doma ju musi na pocitaci urobit, podpisat sa svojim meno a test odoslat ucitelke na email. Chodi do preskoly.
moja prvačka zatial len obdivuje dotykove mobily 😖 niektorym kamaratkam v družine, ze ako im to hrá a tak..ale zatial nejaví záujem...a ani by sme jej nekupili.nosime ju do školy aj zo školy aj na kruzky a cakame ju.kedze skolu ma cez pol mesta a cez nejake tie dost frekventovane cesty tak sa zatial nechystame ju puštat samu...ktovie kedy...asi ked budem vidiet ze je schopna sama ist busom 3 zastavky.no a pc ma doma 1x za tyzden na hodinku kde sa stara o zvieratka, o zahradku, oblieka babiky ...a niekedy ma dost prekvapeju aka je v tom uz zručna 😅 ..nic sme jej neukazovali, sama na to prisla. inak aj v skole maju moderne pc učebne kde chodi zatial v ramci družiny sa pohrať..myslim ze je to v norme u nas ...suhlasim s tym ze sa neda porovnavat doba terajsia a doba našeho detstva...je to obrovska zmena..ale rodič je tu od toho aby vedel viesť dieta tym spravnym smerom, aby ukazal ze existuje aj nieco ine ako doma pc...a chodit s detmy po vyletoch do prirody na nejake udalosti a sem tam zaniest dieta k starym rodicom 🙂 ..aj ked aj ti stari rodiacia uz niesu to co byvali 😀 ...aspon nasi nie..ziadny domcek na dedine..ale v panelaku a tiez s internetom 😀
Ja som dostala mobil na 18narodeniny=) Kamošky už síce mali skôr, ale mne to nevadilo, nechýbal mi. 🙂
Ja som dostala mobil na 18narodeniny=) Kamošky už síce mali skôr, ale mne to nevadilo, nechýbal mi. 🙂
@lussy23 tak to je zaujimave...da sa ist na brigadu a kupit si sam...
Dnes je uplne ina doba a kto nepojde s dobou a nebude vediet ovladat noderne nastroje skonci ako dnes niektory ludia. Hovorte si co chcete ale uz dnes pokial nemate aku taku znalost technologie tak mate uplatnenie v zivote biedne

@andreah25 tak neviem, v bazari predavas veci vel. 74 a mensie. nepises ani vek svojho dietata, tak som usudila, ze mas malicke dieta a pochybujem, ze tvoji známy kupuju mobily 2 rocnym detom. Nejdem sa tu s tebou hadat, nie je to ani mojim cielom. Len som ti chcela povedat, ze nie je hra na pc ako hra na pc. Ze pc sluzi aj na vyucbu a orientaciu sa v zivote. Niekedy ani v encyklopedii nenajdes to, co na internete. O tom sa hadam nebudeme priet. ja mam jedno dieta v puberte a druhe relativne male, takze viem posudit to o com pisem, ale to o com citam. Pekny den ti prajem.