icon

Kedy ísť s dieťaťom na pohotovosť?

adulikpetrakova
16. jún 2019

Ahojte maminky. Chcem sa spytat, podla coho sa rohzodujete, ze idete s dietatom na pohotovost? Ja som s nasou dcerkou 4rocnou bola doteraz na pohotovosti asi 5 ci 6x. a naposledy dnes a mam z toho uz mindraky, lebo mam pocit, zze lekari aj sestricky na nas vzdy zazeraju, ze som prisla pre blbost. tentokrat malu bolela hlava, nevedela som ci dostala upal, zacina jej choroba, alebo ju neustiplo nieco pri vode...poradte...ako to robite vy?

0martina0
16. jún 2019

jasne že sa o nu bojiš,ale nador vhlave ti aj tak pohotovosť nezisti,ja choim len ked musim,ale aj to si radšej zavolam na112,a tam mi vždy super poradia,keby mal isť každy z bolesťou hlavy tak je tam pol naroda každy den

beky1813
16. jún 2019

@adulikpetrakova pozor na prehnane sledivanie, lebo sa zapises na pohotovosti ako hysterka a nebudu ta brat vazne a v prípade vazneho problemu sa tvojmu dietatu nedostane vcas vhodna pozornost a vyšetrenie

amelie2017
16. jún 2019

Tak my sme boli prvy raz, ked mala asi mesiac a niekolko hodin sialene revala. Proste sme nevedeli, co s nou, ci ju nieco boli a podobne. Nik nas nevykrical, praveze nas suprovo poucili o kolikach, refluxe, soplikoch a podobne. To sme boli v nemocnici. Potom sme boli na pohotovosti lokalnej, ked mala prvykrat horucku-39,7. Tretikrat sme boli 2 tyzdne na to v nemocnici na urgente, znova vysoka horucka, prvy den, ale mala som zly pocit. Este ze sme isli. Zapal mocoveho mechura. A odvtedy musime chodit do nemocnice na urgent pri kazdej horucke, ktora pretrvava 24 hod. Ziadne 3 dni. Takze sme tam vareni peceni. Odvtedy mocak nemala, ale taky tu je protokol, musia ho vylucit. Ze ani nemame chodit k nasej dr. Ale nezijem na SK.

maryetta
16. jún 2019

Napr my sme boli so synom 2x. Raz tobol zapal priedusiek. A raz laryngitida-to bolo na same vianoce.
Ja som raz bola ked som zakopla ze som nemohla stupit na nohu. Tak ale bolo len narazene. Rovnako ako manzel ked zletel z lesenia a narazil rebra. Aby urobili snimok ci nema aj nejake vnutorne krvacanie.

Klieste vyberam doma. Upal sme mali zatial iba raz.
Pady uz ani nepocitam. Rozbitu peru. Zuby. Kolena tiez nie. Ani teploty-tie boli povacsine pri zubkoch alebo ockovani. Takze som bola “spokojnejsia”. A stale sa teplota dala zrazit.

hettinka
17. jún 2019

@adulikpetrakova my ideme na pohotovosť, keď má dieťa horúčku, ktorá nejde dolu ani po liekoch. U syna zo bolo nebezpečne, mal febrilne kŕče. A ešte keď bolo treba šiť hlavu po úraze. A s dcérou 2x pre silnú alergickú reakciu. Ja som bola raz v živote so žlčníkovým záchvatom. Muž, keď mal slepak.

Keď dieťa boli hlava, skúsim nurofen. Ak by neprešlo, potom idem.

sense
17. jún 2019

Bola som na pohotovisti asi 3-4x ale nie v pripadoch ako opisujes...

zuzubb007
17. jún 2019

My sme boli na pohotovosti za vyše 6 rokov 2 x a to pri rozbití hlavičky a druhýkrát pri vysokých horuckach ale predtým sme boli u detskej a kvapky za 4 dní nezabrali a bolelo uško tak nebudeme čakať dva dni

d_anica
17. jún 2019

@selest Chápem Tvoje pocity, o deti sa bojíme stále. S bolesťou hlavy by som šla ak by to bolo po úraze. Aj deti sem tam bolí hlava, z únavy, tepla atd... Môj syn má 7 a pol roka a boli sme niekoľkokrát. Raz s úrazom- rozťatá pera, zašili mu to. Väčšinou ale so zápalom stredného ucha. Prvý krát to bolo, keď bol ešte maličký, asi 1,5 roka mal, a nevedel rozprávať. Začal sa budiť v noci a reval a reval, nič nepomáhalo. Potom na chvíľu zaspal a o pár minút znovu rev a dokola takto. Teplotu nemal, ale sa mi to veľmi nepáčilo, on nikdy takto neplakal. Tak sme si povedali, že ideme na pohotovosť, bola polnoc. Aj som sa bála, že nás vysmejú, keď nemal teplotu. Ale dobre, že sme šli, zápal str. ucha. To veľmi bolí. Takže treba to vždy zvážiť, takým sedliackym rozumom, povedala by som... 🙂

conspi
17. jún 2019

@adulikpetrakova prvý krát som šla na pohotovosť keď syn spadol a pozvracal sa... Do vtedy som s ním na pohotovosti nebola. Ísť na pohotovosť kôli bolesti hlavy, štípancu a podobne je na hlavu... Nedivím sa, ak naozaj zazerajú

silesias
17. jún 2019

@adulikpetrakova mám tri deti. Na pohotovosti sme boli 2x iba so strednou 1x vytiahnuť a ruka ( zacviknuty sval ) 2x včera strčila si cukrík do nosa, veľmi hlboko a nešiel výfuknut von. Chlapca má tiež predčasného, časté laryngitidy či zapaly priedušiek. Nikdy nehystercim vždy idem k dr až po uvazeni prípadne telefonickom dohovore s dr. Teraz minulý víkend u nás polovica mesta v nemocnici kvôli rotavirusom no my sme to dali doma.
Nehnevaj sa na mňa nech už máš dieťa akokoľvek chorlave ísť na potovost kvôli stipancu či bolesti hlavy je trošku choré. Zrejme si na dcérku veľmi precitlivela. Nemáš kamarátku čo už má detičky ktorá by ti pomohla či poradila?

h_petra
17. jún 2019

@adulikpetrakova nikto ta nesudil.
Ak by za bolestou hlavy bola rakovina, na pohotovosti ti to nezistia 🙂.
Dieta treba sledovat, nie hned hystercit.
Prist na pohotovost s bolestou hlavy a neudavat pad ani nic podobne je skutocne cudne.

sense
17. jún 2019

Inak k tej pohotovosti, neviem ako to chodi na Slivensku ci rad za radom al pordie urcuje lekar....

Ale u nas prides do nemocky na pohotovost vyplnis papier co dietatu je...a poradie urcuhe podla zavaznosti lekar takze ak by si prisla s tym ze dieta boli hlava ale inak je pri zmysloch reaguje tak si mozes rovno zabalit proviant lebo skor ako za 3-4hod by ta nevybavili....

mogaa
17. jún 2019

@adulikpetrakova prepáč ale ak by bola za bolesťou hlavy aj rakovina, vážne si myslíš že na pohotovosti má lekár zázračnú gulu?alebo že jej budú robiť hneď CT alebo MR? pohotovosť je aj sa dieťaťu rapídne zhorší stav - teplota ktorá nejde zraziť, dusivý kašel, problémy s dýchaním...ale bolesť hlavy? si zober že ty s tvojim predčasne narodeným dieťaťom ktoré má 40-tky teploty a problémy s dýchaním budete na pohotovosti čakať 3hodiny, lebo tam budú také mamičky ako ty ktoré tam chodia s blbosťou...takéto prípady by som normálne spoplatňovala lebo je to zneužívanie pohotovosti...ak si nie si istá či pohotovosť alebo nie - zavolaj si tam a povedz príznaky.....čo si čakala že dajú dieťaťu na bolesť hlavy? že ju hospitalizujú, urobia CT, MR a pre istotu 10infúzii????

simca06022011
17. jún 2019

Ja som pri dcerinych prvych horuckach letela na pohotovost ako zmyslov zabvena, velmi rychlo som vsak prisla na to, ze je to zbytocne (moja ochorie vzdy a vzdy zasadne v piatok).. aj keby neveim aku teplotu mala bez inych priznakov, prvy den jej na nic nepridu.. ja si pockam tie tri dni a uvidim co z toho vyjde :D Bola som na pohotovosti s nou do cca 3 rokov asi 5-6x, vacsinou vysoke horucky so zlym dychanim a kaslom- klasika z jasiel, 5.-6. choroba a raz sme mali paniku ze ocinkovi pojedla nalgesin... ale nikdy nas neodbyli, prave naopak, robili zo vsekeho prilis vedu. ja nie som panikar, ale ked neveim co sa deje, tak sa radsej poradim... ale oni tiez iba hadaju, co by to mohlo byt, keby boli bolesti hlavy viac dni atd, tak by som uvazovala co to moze byt, ale v tychto horucavach boelst hlavy nie je nic extra, pitny rezim a spať... ja odporucam vytentovat sa na google, vediet co robit pri tychto zakladnych chorobach deti a ked tak poradit sa s pediatrom. Mne je az zle ked vidim ludi co chodia s blbostami na pohotovost, potom aj ti lekari su taki prijemni, vela z nich je tam nad ramec este svojej prace (napr. nasa pediatricka, po ambulancii, isla na pohotovost a sluzila tam podla rozpisov kludne este cely vikend) a supluju normalnych vseobecnych lekarov. Mam zname co idu na pohotovost so vsetkym, dieta mi spadlo, rozbilo si koleno a odrelo lice a bola som za macochu ze nejdeme na pohotovosť :D kazde zakaslanie, sopel, teplota, kliest, bolava noha, pomaly aj kazdy prd sa uz riesi u lekara a vacsinou na pohotovosti, lebo klekarovi sa treba uvolnit z prace a este sa tam casto aj caka pol dna ;)

simsalabim
17. jún 2019

@adulikpetrakova ist s jednorazovou bolestou hlavy na pohotost je fakt divne. Ine by bolo, kebyze ma dieta sialeny zachvat migreny, trvajuci hodiny, s vracanim, zmatenostou, stratou rovnovahy ci vypadkom zraku/sluchu....
Na pohotovosti som s detmi bola so zapalom stredneho ucha, anginou (vikend- vysoka horucka, pri pohlade do hrdla biele capy na mandliach), po uraze (mladsiu dceru zavalila vysoka hruba USB doska u suseda na dvore) a so silnou alergickou reakciou (2x - starsia dcera je silny alergik, nosi so sebou aj epipen, adrenalinove pero pre pripad zivot ohrozujucej reakcie. To sme podali lieky a sli do nemocnice. Raz ju po takejto navsteve aj na noc hospitalizovali a podavali lieky do zily). A este sme raz boli aj s kliestom - nevedeli sme ho doma vybrat ...

nika898
17. jún 2019

@adulikpetrakova to ma mrzi a chapem tvoje obavy o dcerku su uplne prirodzene. S prvym syncekom som bola na pohotovisti ked mal crevne chripky vacsinou ich velmi zle znasal a bali sme sa s muzom aby sme neskoncili v nemocnici na infuziach. S druhym syncekom som tam bola uz velmi casto zial som ohladom neho precitlivejsia horsie znasa choroby ale hlavne preto lebo ako 6 tyzdnovy prekonal RSV virus a prisli nam nato na pohotovosti den pred tym ako som tam isla sme mali poroadnu kde som doktorke vravela aj ze kasle a skaredo popocuvala ho a povedala mi ze mu mam kupit Hedelix na druhy den mi ledva dychal. Tiez som si vravela ze budem na pohotovosti za hysterku ale som rada ze materinsky institknt ma este nikdy nesklamal. Naposledy sme tam boli nedavno ked mal syncek po ockovani 40 teploty a ochorel mal dokonca aj CRP zvysene a skoncili sme na ATB. Moja rada ver materinskemu instinktu a radsej byt za hysterku a citlivku ako by sa malo nieco tvojmu dietatu stat ale bolest hlavy je naozaj moc pokial nemala uraz 😉

jana_eyre_2
17. jún 2019

s najstarsim som bola na pohotovosti viac krat - prvy krat ked mal 11m a zvracal krv, neskor ked si udrel hlavu tak, ze mal modre pod ocami, alebo potom jamku na hlave a isla mu krv z nosa.. potom ked sa mu zapalil pipik a nechcel cikat (to ho aj hodpitalizovali) neskor ked si narazil malicek.. s chorobami dva krat - raz ked mal febrilne krce volali sme sanitku a raz ako 5r mal velmi vysoke horucky, biele mandle, tak som nechcela odkladat anginu do pondelka - nakoniec to bola mononukleoza..

s dcerou som este na pohotovosti nebola (klopem si)

s najmladsim som bola ked mal 2m a vysoke horucky (odoslana nasou pediatrickou) a potom raz ked mal cez vikend ako 3m vypuklu fontanelu a raz som mu volala pohotovost na doma lebo mal zapalene, hnisave oci a usi a nic nepomahalo, bol vikend..

na pohotovost teda idem ak dieta ma uraz a zda sa mi vazny, alebo ak ma teploty, ktore nejdu zrazit, alebo sa stane nieco co absolutne nepoznam a nevydrzi to do pondelka..

chcem len podotknut, ze ja som sa stretla.pri mojich troch deckach (jeden potvrdeny alergik, dvaja este nepotrvdeni alergici) s naozaj vela chorobami, takze uz si viem poradit a viem odhadnut kedy je to na pomoc lekara (ani k vseobecnemu casto nechodime) ale pri prvom sa kazdy este len uci a nie vzdy vie odhadnut kedy je to potrebne a kedy je treba pockat.. je to normalne, ale treba si uvedomit ze ak to prehaname, potom uz vaznejsie choroby mozu byt bagatelizovane a do jedneho vreca su hadzani aj rodicia co casto nechodia, co ma mrzi..

vo vseobecnosti plati, s teplotou bez jasnych priznakov (cize ak ho neboli hrdlo a nema napuchnute mandle s pluzgiermi alebo biele, nestazuje sa pri cikani na bolest, alebo nie je apaticky a prilis spavy, alebo prilis urevany a nevie hybat hlavou, alebo sa dusi a podobne) sa caka 3dni a az potom ide k doktorovi ktory skor aj tak bez priznakov tazko rozozna o co moze ist...

jana_eyre_2
17. jún 2019

a teraz citam, ze si bola kvoli bolesti hlavy - aj deti moze boliet hlava, vtedy dam nurofen, zvysim prijem tekutin, necham oddychovat a sledujem.. ak by to neprechadzalo ani do nasledujuceho dna, nieco vazne by sa k tomu pridalo, tak potom idem k dr.. jednoducho, vzdy najskor treba pokusit pomoct si sam a az potom nastupi na rad doktor..

a pises aj o ustipnuti - minuly tyzden napr. stiplo najmladsieho nieco do krku, zacalo mu to puchnut a fialoviet okolo, fenistil gel nepomahal.. kedze berie lieky na alergiu, nevedela som ci mozem dat fenistil kvapky.. ak by nebral rupafin, ani nevaham, ale kedze ho dostal vecer, pisala som kamaratke lekarke ci ho fenistil mozem dat a ona ze ano urcite, len nech vysadim rupafin vecer.. fenistil zabral - takze to je tiez taka mala rada, ak nieco stipne prva pohotovost je fenistil kvapky a gel lokalne..

fopka
17. jún 2019

Boli sme raz s teplotou,maly mi vtedy nevladal stat na nohach a mal brutal kasel,dusil sa. Vtedy som usudila,ze to uz naozaj nie je ok,lebo aj ked mal niekedy zvysenu teplotu, bol ok, blaznil sa a pod. Vtedy fakt padal z noh...dostaval sa do takej upadajucej apatie,zvlastny stav. A raz sme boli na pohotov.ORL vybrat lego z nosa 😄 lebo mne sa nepodarilo a 2x silna bolest ucha. Inak ma fakt nikdy nenapadne vyuzit pohotovost, ja dokonca ani do klasickeho lekara malwho nevlacim....boli sme u pediatricky vsetkeho mozno 5krat a to bude mat 6 rokov...ja chapem,ze si asi viac uzkostliva kvoli zaciatkom co ste mali, ale tiez nemozes prezivat kazdu bolacku a bezat so vsetkym k lekarovi

elisa171
17. jún 2019

my sme raz boli s malou ked si udrela hlavu..ked sme prisli na pohotovost primar hned na mna spustil ze naco sme prisli koli tomu ze si len hlavu udrela troska ze to sa detom stava bezne..ani ma nepustil k slovu aby som mu mohla vysvetlit ze nechodim s kazdou blbostou ale par hodin po tom udere do hlavy nam zacala vracat..potom uz bol ticho a uznal ze dobre ze sme prisli..nechali si nas na pozorovanie nastastie otras mozgu sa nepotvrdil

simca06022011
17. jún 2019

@elisa171 aaano aj s padom na hlavu som bola... ja panika, decko vyskocilo z postielky, cez zabradlie, a rovno na hlavu... hrca ako svet... cela bola vyhukana, ja tiez... chirurg sa ale zabaval na tom dobre, mala si s nim o chvilu kreslisla 😃 poslal nas na detsku neurologiu a tam pani arogantna dolezita sa mi odmietla nadieta pozriet bez hospitalizacie, tak som jej povedala svoje a odisla k nasej lekarke, sa poradit... a ta ma optom s vymennym listkom poslala na neurologiu a malu mi hned pozreli. Cize cesta na pohotovost bola aj v tomto pripde pre mna zbytocna... ale stacilo aby v nemocnici jej venovala pani primarka 5 minut a pozrela sa na nu... ( o tom, ze detsky urgent je bez personalu a hodinu sme cakali kym niekto pojde okolo ani nehovorim...).

candii
17. jún 2019

Naposledy som bola na pohotovosti, keď malý ťažko dýchal, mal zápal priedušiek, skončili sme aj v nemocnici, ale išla by som aj keby ma dlhotrvajúce horúčky, ktoré neviem zraziť alebo ma dlhotrvajúce hnačky a zvracanie, ktoré neprestávajú tak by som išla, kvôli dehydratácii. Ináč kvôli bolesti hlavy a stipancom určite nie.

renka30
17. jún 2019

Mala ma 8 rokov, na pohotovosti sme boli 2x, raz so zlomenou klucnou kostou ked mala 3 a druhy raz tento rok ked mala 40 horucky a zobudila sa s krikom na bolest hlavy. Ak dcerku boli jeden den hlava a nema horucku, urcite by som nesla, chapem, ze ked ste mali po narodeni vazne problemy, vnimas to inak ale netreba ani to dieta stresovat zbytocnym chodenim po lekaroch, casto sa este tam zbytovcne niecim nakazi

nikpa
17. jún 2019

@adulikpetrakova poznáš si svoje dieťa najlepšie, ak máš pocit, že treba ísť tak choď, lepšie ako niečo zanedbať, avšak netreba robiť zo všetkého paniku a mysli aj na to, že sú tam naozaj choré deti do všelijakými infekčnými chorobami, ktoré sa na vás môžu nalepiť. Naozaj treba zvážiť či nie je rozumnejšie počkať 1, 2 dni a sledovať ho doma.

janikovaanicka7
17. jún 2019

@adulikpetrakova nechcem ťa uraziť, ale čo tak začať používať zdravý sedliacky rozum a načúvať aj intuícii a materinskému inštinktu???

liv1
17. jún 2019

@adulikpetrakova vo Vistuku je meningitida? 😳

mechurik
17. jún 2019

Vzdy treba zavolat maju linku povedia ak neviete

vinifera
17. jún 2019

@adulikpetrakova na pohotovosti sme boli: ked sa najstarsi obaril (nasledna hospitalizacia). Potom ked si roztal bradu (trebalo sit) a mal zapal ucha(to sme sli rovno z dovolenky na urgent,). So strednym 2x lebo my vyskakovala kosticka na predlakti z toho klbu - naprava to chirurg.

lauriik
17. jún 2019

My sme boli ked dcera mala vysoke horucky, to znamena cez 39 a nic ine sme na nej nebadali. Potom sme boli raz ked nam niekolko hodin vkuse vracala vsetko, aj vodu. A raz sme boli ked sa stazovala na bolest uska, mala zapal stredneho ucha. Vzdy to bolo cez vikend.

river_song
17. jún 2019

So 4rocnou 2x - raz ako babatko sa skotulala z gauca, volali sme, kazali prísť.. druhý krát uz vacsia spadla na schodoch a stazovala sa na bolest nozicky, nechcela na nu stúpať.. s mladsou (4 mesiace) sme boli raz, ked mala 2 mesiace, mala vysoké horúčky z ničoho nič, pediatricka kazala do 3 mesiacov s takýmito vecami vzdy radsej na pohotovosť ako podávať nejaké lieky, ktoré si väčšinou ajtak az od tych 3 mesiacov.. so stvorrocnou by som kvôli bolesti hlavy alebo stipancu na pohotovost nesla... Neviem co také by nám tam s tym aj pomohli...