icon

Kedy je ideálny čas na ovčie kiahne?

luciferkax
13. máj 2012

Va kom veku mali vaše detičky ovčie kiahne? a ako ich znášali? Mám detičky vo veku 4 a 1 rok, kedže teraz má v okolí dosť vela detí ovčie kiahne a starší syn chodí do škôlky, tak je dosť možné, že ich budeme mať aj my, doma. Bol tu aj nápad, že by sme šli na návštevu k niekomu, kto kiahne má... vraj to menšie detičky lepšie znášajú... Viem, že tu mbnohé na mna zaútočite, že ovčie kiahne sú choroba, načo nakazovať... ale viem s istotou, že u dospelých a dospievajúcich vedia urobiť viac neplechy.... tak čo robiť?

jezibosorka
22. máj 2012

@lienockaa pasovy opar som myslela, ale aj bezny opar je nebezpecny pre male babo , prepac necitala som cely tvoj prispevok, je prilis dlhy,,, mamka robi na koznom, takze o pasovych oparoch nieco vie 😉

lienockaa
22. máj 2012

@jezibosorka ja som lekarka, takze o pasovych oparoch viem velmi vela.. 😀

jezibosorka
22. máj 2012
iuventa
22. máj 2013

jeminemi, ked čítam vaše príspevky, zistila som, že moje deti ich nešte nemali...syn má 13 ,dcéra 11

anjelicek26
22. máj 2013

A ze preco kiahne nemaju sancu zmiznut z povrchu zemskeho... lebo si ich nadhanaju a posuvaju mamicky malych deti a este sa aj tesia, ze to uz maju za sebou 😝

Hlavne, ze na taku desivu chorobu ako osypky ockujeme, ale kiahne, co maju umrtnost vyssiu, po tie si ideme po kamoske na kolacik. No mne sa pri takomto zmyslani rozum zastavuje.

Je to CHOROBA, preto idealne ich nedostat VOBEC.

cora30
22. máj 2013

@jerryjanka môj syn mal 5 rokov keď dostal kiahne ...burátlne...horúčka...vyrážky po celom tele,vlasoch, v očiach. a ja som akurát začínala 6 mesiac tehotenstva. Na plod to plyv nemá a ja som ich už v detstve prekonala

xlucia
22. máj 2013

@anjelicek26 na kiahne sa neumiera

anjelicek26
22. máj 2013

@xlucia - no povedz to rodicom, ktorym dieta umrelo.. cisto statisticka umrtnost je 14 z 10000 deti. Nerada vytahujem bulvar a anglicko, ale..

http://najmama.aktuality.sk/clanok/232793/3-roc...

http://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/...

To je ako keby si povedala, ze na osypky, rubeolu, mumps, no na to vsetko sa väcsinou neumiera. Napriek tomu su deti, u ktorych je priebeh velmi tazky, pridruzia sa dalsie infekcie a nasleduje smrt. Vela deti je s kiahnami hospitalizovanych v nemocnici. Toto urcite nie je len tak choroba.

vroni
22. máj 2013

U nas sa v rozpati dvoch mesiacov navzajom nakazili vsetky deti zo skolky (naozaj vsetky do jedneho, z toho minimalne dve ockovane). Nasledky nemalo ani jedno. Podla mna je "idealne" odbyt si kiahne v predskolskom veku, kedy mavaju (statisticky) najlepsi priebeh. Varianty "radsej nikdy" by som s veru obavala, v dospelom veku vedia detske choroby narobit paseku a o eradikovani ovcich kiahni zatial nefantaziruju ani najnadsenejsi ockofanatici... Kazda choroba predstavuje iste riziko, ktore mozme zle odhadnut, na druhej strane prehnana opatrnost moze mat rovnako fatalne nasledky.

xlucia
22. máj 2013

@anjelicek26 na kiahne sa urcite neumiera. umiera sa na komplikacie s nim spojene. to iste je mumps a podobne.

anjelicek26
22. máj 2013

@xlucia - jj presne... len kto ti tie komplikacie vyluci,nikdy nevies, ako tvoje dieta zareaguje, tak radsej osud nebudem pokusat...

zuzanockamt
22. máj 2013

ja len tolko - je chore a zvratene zhanat vlastnemu dietatu chorobu ... nikdy by som si nesla dieta vedome nakazit

jerryjanka
22. máj 2013

u nás to nakoniec dopadlo tak že kiahne doniesol v novembri muž - ktorý už kiahne v detstve prekonal a napriek tomu ich dostal znova - od neho ich chytila staršia - necelé dva roky mala , a od nej potom mladšia 3 mesačná - kiahne prebehli u staršej s 2 dni teploty asi 70 vyražok - megaskorbickou liečbou po D dnoch zostali len chrastičky. Mladšia bez teploty - vyražok asi 150 - do tyždna ok, nevýhoda - kiahne nám oslabili imunitu a my sme skončili s mladšou v nemocnici na zapal obličiek - nakoniec je všetko ok ale vtedy mi nebolo všetko jedno. Pruser bol ten že ich dostala ked mala len 3 mesiačiky a take male teličko ešte nema dobre vyvinutý imunitný systém.

miskokatka
23. máj 2013

Prosim Vas, je podla Vas normalne, ze moj syn ma iba jednu ovciu kiahnu uz druhy den? Vcera rano sa mu vyhodila jedna, vyzera presne ako na vsetkych obrazkoch, co som pozerala. Teraz je uz vo vnutri hnisava. Pred dva a pol tyzdnami bol v kontakte so sesternicami, ktore vtedy mali kiahne. Ostatne deticky z rodiny maju od vcera uz riadne vysypane a moj syn ma iba jednu. Moze sa mu to vyhodit vnutri v telicku? Drzime ho v teple, nenamaha sa, davam mu vitamin C..... ☹

emachelsea
25. máj 2013

...aj my máme akurát kiahne...naša malá má 16 mesiacov, máme ich dva dni...sme vysypaní po celom telíčku...zatial sme mali iba včera večer troška zvýšenú teplotu...

nimika
25. máj 2013

Aj keď pôjdeš niekde, kde kiahne majú, Tvoje deti ich dostať nemusia. Môj prípad, spávala som so sestrou v jednej izbe, keď ich mala a doteraz som ich nedostala. Keď mal môj syn asi mesiac, boli sme v kontakte so sestrinou dcérou, ktorá kiahne mala (nebolo to cielené) a zase nič, ani ja, ani syn.

mmichaelka
25. máj 2013
mmichaelka
25. máj 2013

@mmichaelka ano niektoré detičky sa nemusia vyhádzať po celom tele,aj jedna vyrážka sa ráta.Moja dcéra tiež mala iba jednu.

miskokatka
25. máj 2013

Dakujem za odpovede. Teraz ma nas syn 7 kusov 🙂 Ma este nejake tie cervene bodky, ale neviem ci sa z toho vyvinie kiahna, alebo je to nieco ine. Tych cervenych bodiek som naratala asi 6. Dnes je to uz stvrty den, bez horucky. Ta prva kiahna sa uz hoji, zasycha, ale ta je riadne velka. Ostatne su len take mini. Tak este cakame, ci to prepukne riadne.

evulik6
25. máj 2013

@miskokatka neviem ci aj my nemame... starsi ked mal tak mal straaaaasne vela a tento nas bobacik dvojrocny (teda ak su to kiahne) ma asi 4ale zvlastne je ze len na rituske. Este ma take bodocky na rucke zo tri ..na usku jednu...ale ci sa z toho spravia neviem. Pride mi to divne ked si to porovnam s prvym synom. Uvidime o den..dva....ale tie pupaciky su ako kiahne..vodnate....
@lienockaa myslis ze by to mohli byt kiahne?

danim
25. máj 2013

@miskokatka ked uz zaschyna.. tak uz ste za vodou.. uz nepribudnu.. super priebeh mal..

zazalienka
25. máj 2013

kočky, mne včera suseda (mimochodom lekárka) poradila, že malému namočiť prsty do koňaku, alebo dať na lyžičku trošku koňaku ( nenahláste ma na sociálku🙂 že do rána sa ukáže či sú to kiahne, lebo včera mal 3 vyrážky, ani pediater nevedel či sú to kiahne.. do rána sa mu ich povyhadzovalo asi 15, teraz je samá bodka... ale disciplinovane sa neškriabe, zatiaľ..

zemruska
25. máj 2013

@jerryjanka jeeej janka ty cakas tretie babetko? gratulujem ...a kedy mas termin ??

jerryjanka
25. máj 2013

@zemruska no daj pokoj nečakám tretie kde si to vyčítala? 😕

miskokatka
26. máj 2013

no tak na dnes rano je to komplet vyhadzane, az sme boli zhrozeni.....dnes je to uz piaty den a az na dnes sa vyhadzal uplne. Do dnesneho dna mal dokopy asi 11. Hned prvy den sme mu dali rumu do caju a potom som mu aj na lyzicku dala vypit. Takze u nas to nazaposobilo. Myslim ten rum. V ten den som ho aj sprchovala teplejsou vodou a hned do hrubsieho teplejsieho obliekla. A az na piaty den sa vysypal riadne...zatial nema horucky, ale to este moze prist...

miskokatka
26. máj 2013

@danim Ta jedna kiahnicka, co bola prva, ta je uz zaschnuta, chrasticka odpadla. Tak podla tohto je zrejme, ze u kazdeho dietatka je to ine....ktovie co nas este caka ☹

danim
26. máj 2013

@miskokatka no nazdar.... u nas u prvej to tak bolo, ze treti den najhorsi.. a 4. den uz schlo a po kiahnach.. nemala vela ale. a teraz ma druha dcera.. tak... uvidime... drzte sa

miskokatka
26. máj 2013

@evulik6 uvidite mozno zajtra sa vyhadze viac a budu tie pupaciky naliate, ako pluzgieriky. Potom to uz urcite budu kiahnicky.

miskokatka
26. máj 2013

@danim dakujeme. Aj vy sa drzte. Teraz som maleho potrela takym mliecko tanno hermal. Svagrina to pouziva tiez a chvalila ho. Tak mozno to rychlejsie vysusi tie pluzgieriky.

zemruska
26. máj 2013

@jerryjanka heh teraz som sa lepsie pozrela a to bolo 13.maja ale pred rokom co si pisala ze si tehotna 😉