icon

Kedy môže ísť dieťa von a do škôlky po kiahňach?

katinkaaa7
17. okt 2011

Baby neviete mi niektorá poradiť,kedy mi môže ísť malá vonku a do škôlky,ked mala kiahne.
Prvé vyrážky som jej objavila pred deviatimi dnami.Celkom rýchlo sa povyhadzovala a ani nie moc veľa.3 dni mala teplotu.No a už niekoľko dní sa jej nové vyrážky netvoria,má už len chrasty.
Už sme deviaty den doma a neviem či už môže ísť von,ked je dosť chladno.Doktorka mi povedala že má byť doma 2 týždne,ale ona sa už hrozne nudí,neviem ako ju mám zabaviť.Už by chcela ísť veľmi do škôlky,lebo tam rada chodí.Tak či nieje zbytočné držať ju doma 2 týždne?

seginiatko
26. feb 2014

@hajanka vdaka

ivetah
26. feb 2014

@seginiatko my sme davali tantum verde a cajovnikovy olej. ide o to, aby to vysusilo pupaciky.

cukroska
12. apr 2014

@zajaciq prosim ta moj manžel ich mal v 37 a prežil to celkom oki,aj ked prve dni teplota...švagor tiež v dospelosti a tu sú 😀 😅 ja som nikdy kiahne nevyhladavala...

andrejka_misko
19. apr 2014

Ahojte maminky,myslíte že je rizikové ísť do domacnosti kde boli kiahne pred mesiacom?? Som tehotná a neviem či som kiahne mala takže chcem byť opatrná...možno hlúpa otázka ale prosím o každý názor🙂 ďakujem

msally
20. apr 2014

@andrejka_misko Kedze inkubacna doba je 21 dni, to mam od dr., tak sa najprv presvec, ze ci ich uz v tej domacnosti mali vsetci. Lebo ak nie, akurat moze niekomu plynut ta inkubacna doba a to by bolo nebezpecne pre tehotnu, hlavne v prvom trimestri.

andrejka_misko
21. apr 2014

@msally. Ďakujem! Niečo podobné som si vyguglila a nakoniec som na návštevu nešla ;) predsa ide o život 🙂

viki81
3. máj 2014

Baby neviem náhodou poradiť, či je možné možná po druhý krát kiahne v dospelosti ak už v detstve boli ? dakujem

dadka1212
10. máj 2014

@viki81 ahoj chcem ti iba odpovedať že ak si už kiahne mala tak už nieje možne že ich znova dostaneš 🙂

janulka_s
26. máj 2014

@viki81 Ahoj, bohuzial je mozne, ze kiahne sa v dospelosti vratia, ak boli prekonane v detstve. Ono je to skor zriedkave, ale mozne ano. Dokonca sa mozu prejavit aj ako pasovy opar. Ja som mala v detstve maly vysyp, cca okolo 20 kuskov celkovo a mojej mamine povedali, ze sa mi to moze neskor vratit a tot, teraz ich momentalne prezivam vo velkom. Uz som za vodou, ako by sa povedalo, lebo uz sa nerobia nove a iba praskaju, schnu a chrastaveju. Cakam, ze to dotane aj moja mala odo mna. Takze ano, mozu sa znova objavit.

jenny2009
2. jún 2014

kiahne ak su prekonane v detstve sa uz neopakuju, virus sa uklada do miechy a moze sa objavit pri oslabenej imunite ako pasovy opar, po prekonani kiahni nastava celozivotna imunita.
ak malo male babo kiahne v malom vyseve, moze dostat este raz ,ale isto sa infekcia nezopakuje tomu kto uz kiahne prekonal

cerez
9. dec 2015

@sarinka2012 Ahoj. Ide síce o starší príspevok, ale chem len zareagovať, že kojenie nemá až tak dostatočný vplyv na kiahne. Aj kojené dieťatko ich dostane. Moja neterka ich dostala ako 4 mesačná od svojho vtedy 5 ročného brata. Mala ich menej ako brat, ale zato veľké.

martinastoessel
4. jan 2016

ja si myslim ze ovcie kiahne su len 2 tyzne a konies . co vi na to zeny ???? 🙂 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉 😉 😎 😎 😎 😖 😖 😝 😝 😅 😅 🙄 🙄

martinastoessel
4. jan 2016

@viki81 ale moja kamaratka mala 2krat ovcie kiahne

martinastoessel
4. jan 2016

😀 😀 😀 😀 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲

cerez
4. jan 2016

@viki81 Viem, že ide o starý príspevok, ale mala som kolegyňu, ktorá ako malé dieťa mala kiahne, ale len kde tu. A keď bola 14 ročná, vysypala sa znova, mala ich síce opäť kde tu, ale zato veľké akoby sa kiahne zliali do seba.

magdalenatothova33
5. apr 2016

my mame zasa tak je rodic ma kiahne a dieta dava do skôlky,ved to nesmie......je to infekcna choroba a nic nenahlasila v skôlke,nemam slov

annabruljova
27. apr 2016

Dobry deň chcela by som sa spytat že ak mam ešte chrasty po kiahnach či mi možu ist vyberat mandle...lebo ževraj mam v sebe infekciu z kiahni

cerez
27. apr 2016

Chrasty sú už uzdravujúcim prejavom. Ale ja skôr prejavím názor inak. Prekonala si kiahne a si stále v inkubačnej dobe. Čaká ťa ďalší zákrok a imunita je po kiahňach veľmi oslabená a náchylná na ďalšie infekčné choroby. Mandle sa dajú vybrať aj neskôr. Skús zvážiť čo je pre teba momentálne dôležitejšie.

cerez
27. apr 2016
marti511
10. máj 2016
marti511
10. máj 2016

Neviem ako ma sk Ale tu v milane moze ist po 5 dnoch do skolky teda ak nema teploty

jaroe
19. máj 2016

mna zas zaujima, ci mozem dat do skolky mladsich surodencov, ked dcera ma kiahne.

cerez
19. máj 2016

@jaroe Mali už kiahne?

jaroe
19. máj 2016

@cerez nemali

andreja13
19. máj 2016

@jaroe fu tak tym som si nie moc ista. Asi by som ich nechala doma. Bolo by najlepsie keby si presli kiahnami teraz a potom by ste uz mali pokoj a nemuseli tieto problemy absolvovat znovu.

cerez
20. máj 2016

@jaroe V tomto prípade by som nedala, lebo sú v inkubačnej dobe a môžu preniesť. Keď dcéra mala kiahne, šla som na OČR s ňou a tým, že som ich sama ešte nemala, tak som bola riziková. Mala som naplánovanú aj gynekologickú operáciu a ani v tomto prípade som nemohla chodiť do poradne medzi ostatné ženy. Musela som čakať, keď prejde inkubačná doba.

katarinava
20. máj 2016

@jaroe Staršia mala kiahne a u malého sme mali inkubačnú dobu a na výslovnú otázku či pustiť menšieho do škôlky sme dostali od lekárky odpoveď že ano, pustiť do škôlky.

jaroe
20. máj 2016

@katarinava aj mne tak lekarka povedala, v skolke detto. Ale aj tak riesim, kvoli ostatnym detom.

katarinava
20. máj 2016

@jaroe my sme tiež riešili a nakoniec sme zistili že aj ostatné deti kde bol jeden súrodenec chorý a druhý "čakal" išli do škôlky. Všetko sme nahlásili v školke a u lekárky, nikto špecialne neriešil. Ono toto bolo druhé, možno tretie kolo výskytu kiahni v triede a my sme to chytili až teraz. A žiadna hromadná epidémia sa nekonala - boli choré tri deti a všetky to chytili s tým, že mali doma predtým chorého staršieho súrodenca ( mám deti v dvoch rôznych triedach)

abbieka
20. nov 2016

Mojej uz odpadavaju chrasticky a je doma uz 19 dni.mozem ju uz dat zajtra do skolky?