Kedy môže ísť dieťa von a do škôlky po kiahňach?
Baby neviete mi niektorá poradiť,kedy mi môže ísť malá vonku a do škôlky,ked mala kiahne.
Prvé vyrážky som jej objavila pred deviatimi dnami.Celkom rýchlo sa povyhadzovala a ani nie moc veľa.3 dni mala teplotu.No a už niekoľko dní sa jej nové vyrážky netvoria,má už len chrasty.
Už sme deviaty den doma a neviem či už môže ísť von,ked je dosť chladno.Doktorka mi povedala že má byť doma 2 týždne,ale ona sa už hrozne nudí,neviem ako ju mám zabaviť.Už by chcela ísť veľmi do škôlky,lebo tam rada chodí.Tak či nieje zbytočné držať ju doma 2 týždne?
@seginiatko my sme davali tantum verde a cajovnikovy olej. ide o to, aby to vysusilo pupaciky.
Ahojte maminky,myslíte že je rizikové ísť do domacnosti kde boli kiahne pred mesiacom?? Som tehotná a neviem či som kiahne mala takže chcem byť opatrná...možno hlúpa otázka ale prosím o každý názor🙂 ďakujem
@andrejka_misko Kedze inkubacna doba je 21 dni, to mam od dr., tak sa najprv presvec, ze ci ich uz v tej domacnosti mali vsetci. Lebo ak nie, akurat moze niekomu plynut ta inkubacna doba a to by bolo nebezpecne pre tehotnu, hlavne v prvom trimestri.
@msally. Ďakujem! Niečo podobné som si vyguglila a nakoniec som na návštevu nešla ;) predsa ide o život 🙂
Baby neviem náhodou poradiť, či je možné možná po druhý krát kiahne v dospelosti ak už v detstve boli ? dakujem
@viki81 Ahoj, bohuzial je mozne, ze kiahne sa v dospelosti vratia, ak boli prekonane v detstve. Ono je to skor zriedkave, ale mozne ano. Dokonca sa mozu prejavit aj ako pasovy opar. Ja som mala v detstve maly vysyp, cca okolo 20 kuskov celkovo a mojej mamine povedali, ze sa mi to moze neskor vratit a tot, teraz ich momentalne prezivam vo velkom. Uz som za vodou, ako by sa povedalo, lebo uz sa nerobia nove a iba praskaju, schnu a chrastaveju. Cakam, ze to dotane aj moja mala odo mna. Takze ano, mozu sa znova objavit.
kiahne ak su prekonane v detstve sa uz neopakuju, virus sa uklada do miechy a moze sa objavit pri oslabenej imunite ako pasovy opar, po prekonani kiahni nastava celozivotna imunita.
ak malo male babo kiahne v malom vyseve, moze dostat este raz ,ale isto sa infekcia nezopakuje tomu kto uz kiahne prekonal
@sarinka2012 Ahoj. Ide síce o starší príspevok, ale chem len zareagovať, že kojenie nemá až tak dostatočný vplyv na kiahne. Aj kojené dieťatko ich dostane. Moja neterka ich dostala ako 4 mesačná od svojho vtedy 5 ročného brata. Mala ich menej ako brat, ale zato veľké.
ja si myslim ze ovcie kiahne su len 2 tyzne a konies . co vi na to zeny ???? 🙂 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉 😉 😎 😎 😎 😖 😖 😝 😝 😅 😅 🙄 🙄
@viki81 ale moja kamaratka mala 2krat ovcie kiahne
😀 😀 😀 😀 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲
my mame zasa tak je rodic ma kiahne a dieta dava do skôlky,ved to nesmie......je to infekcna choroba a nic nenahlasila v skôlke,nemam slov
Dobry deň chcela by som sa spytat že ak mam ešte chrasty po kiahnach či mi možu ist vyberat mandle...lebo ževraj mam v sebe infekciu z kiahni
Chrasty sú už uzdravujúcim prejavom. Ale ja skôr prejavím názor inak. Prekonala si kiahne a si stále v inkubačnej dobe. Čaká ťa ďalší zákrok a imunita je po kiahňach veľmi oslabená a náchylná na ďalšie infekčné choroby. Mandle sa dajú vybrať aj neskôr. Skús zvážiť čo je pre teba momentálne dôležitejšie.
@annabruljova cerez
Neviem ako ma sk Ale tu v milane moze ist po 5 dnoch do skolky teda ak nema teploty
mna zas zaujima, ci mozem dat do skolky mladsich surodencov, ked dcera ma kiahne.
@jaroe V tomto prípade by som nedala, lebo sú v inkubačnej dobe a môžu preniesť. Keď dcéra mala kiahne, šla som na OČR s ňou a tým, že som ich sama ešte nemala, tak som bola riziková. Mala som naplánovanú aj gynekologickú operáciu a ani v tomto prípade som nemohla chodiť do poradne medzi ostatné ženy. Musela som čakať, keď prejde inkubačná doba.
@jaroe Staršia mala kiahne a u malého sme mali inkubačnú dobu a na výslovnú otázku či pustiť menšieho do škôlky sme dostali od lekárky odpoveď že ano, pustiť do škôlky.
@katarinava aj mne tak lekarka povedala, v skolke detto. Ale aj tak riesim, kvoli ostatnym detom.
@jaroe my sme tiež riešili a nakoniec sme zistili že aj ostatné deti kde bol jeden súrodenec chorý a druhý "čakal" išli do škôlky. Všetko sme nahlásili v školke a u lekárky, nikto špecialne neriešil. Ono toto bolo druhé, možno tretie kolo výskytu kiahni v triede a my sme to chytili až teraz. A žiadna hromadná epidémia sa nekonala - boli choré tri deti a všetky to chytili s tým, že mali doma predtým chorého staršieho súrodenca ( mám deti v dvoch rôznych triedach)
Mojej uz odpadavaju chrasticky a je doma uz 19 dni.mozem ju uz dat zajtra do skolky?

@hajanka vdaka