icon

Kedy vašim deťom zarástla fontanela?

17. júl 2023

Môj má 5 mesiacov a zdá sa mi že je už oveľa menšia. Neviem či mám volať dr zajtra kvôli tomu. Dosť som upnuta na malého a veľa krát som mu už volala, nechcem robiť hystériu. Rpeto sa pýtam najprv tu, kedy to začalo zarastať u vás

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
autor
17. júl 2023

@zuzanockamt tam sme boli pred 2 týždňami a všetko ok. Ja som ešte minulý týždeň nepozorovala že by bola viac zrastená. Až dnes. A čo to znamenalo? Všetko v poriadku? Lebo čo ja viem mala by sa zrast až oveľa neskôr (neviem či viem správne) ale som zlaknutá

petamich
17. júl 2023

chodis predsa na pravidelne kontroly, ak by bolo cokolvek nedobre pediater (aspon v to verim) by to riesil, tak na najblizsej poradni sa spytaj, do roka sme tam chodili ako na klavir, tak som mala moznost vzdy riesit co sa mi nezdalo

nasmu sa zrastla niekde okolo 12-18 mesiaca zivota, neviem presne, ja som nekontrolovala a pediatricka bola spokojna

autor
17. júl 2023

@petamich áno, on to sleduje poctivo ale ako píšem. Minulý týždeň bola viac otvorená ako teraz

petamich
17. júl 2023

tak na dalsej poradni sa spytas 🤷‍♀️ urcite by som kvoli tomu pediatrovi nevolala, ked tam o chvilu ides znovu

autor
17. júl 2023

@petamich až o mesiac

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
drake122
17. júl 2023

Je to jedno kedy zrastie ak sa má dieťa dobre. Pediater občas povie vynechať vigantol kvôli tomu, ale je to viac menej jedno.

autor
17. júl 2023

@drake122 ale píšu, že keď sa skoro uzavrie mozog nemá kam rásť

petamich
17. júl 2023

prosim ta klud, za tyzden sa urcite neudiala ziadna dramaticka zmena, rovnako ako sa zrejme neudeje za par tyzdnov, kym pojdete na kontrolu, ja sa ta nechcem dotknut, tiez som mala prve dieta a obcas prehnane reagovala ale ak vacsina matiek je takato uzkostliva, tak chapem preco sa pediatricke neda dovolat, ked mam akutny problem a preco obcas reaguje akoby sme boli vsetky nesvojpravne

o mesiac idete na kontrolu, pises, ze pediater vsetko kontroluje poriadne, pripadne mu to spomen, ked tam pojdes, ja osobne by som mu kvoli tomu zajtra urcite nevolala

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
autor
17. júl 2023

@petamich ja viem a preto ho nechcem,, otravovať ". Snažím sa selektovať čo je dôležité a čo nie. Mám predčasniatko, takže pôrod aj celý mesiac potom bol iný ako u donosencov. Normálne deti už doma a my v inkubátore. Práve preto som naňho viac taká upnuta.. Alebo ako to povedať

autor
17. júl 2023

@zuzanockamt dáva zmysel čo píšeš. Dúfam že bude všetko dobre. Ďakujem ❤️

petamich
17. júl 2023

ja to naozaj nemyslim v zlom a viem to pochopit 🙂 ja by som pockala ale ak ty mas byt v strese a mesiac nespat, tak mu skratka zavolaj alebo napis

drze sa!

kacena4
17. júl 2023

nestresuj vsetko ju urcite ok, ty ako laik nenahmatas fontanelu ako dr. a aj keby bola zarastená este nic nehrozi, lebecne svi su spojene chrupavkou kym sa uplne nespoja. nasa mala od narodenia zradtene aj svi aj fontanely (inak su 3) a prezila bez ujmy az v 1r ju opetovali nakolko mala deformitu lebky

drake122
17. júl 2023

Aha, takže si myslíš, že uzavretím fontanely a švov hlava už prestáva rásť, lebo to "píšu"? Takže ako, bežne keby sa Vám uzavrela fontanela v 12-18 mes., potom už len telo dieťatku bude rást do dospelých proporcii a hlava zostane naveky rozmerov ako v 18. mes veku? Na ulici chodí toľko ludí s takýmito hlavami, pravda?🤣

autor
17. júl 2023

@drake122 nekomentujem

anketkarka
17. júl 2023

Nemusíš sa báť. Nám diagnostikovali predčasne zrastanie fontanely. Kým sme čakali na operáciu tak sa malej deformovala hlavička smermi, kde neboli kosti ešte zrastene. Keď dieťa prospieva, tak je všetko ok. Keby sa mu to zrastlo, tak ma bolesti a od bolesti by nepretržite plakalo. Vtedy más dôvod kontaktovať lekára, lebo ma dieťa tlaky a hrozí postihnutie. Od toho keď nám potvrdili diagnózu ultrazvukom sme čakali dva mesiace na operáciu a mala je úplne zdravá a inteligentná. Žiaden strach.

anketkarka
17. júl 2023

Oprava...nezrastene kosti

pukanec123
17. júl 2023

Môjmu druhému tiež zrástla, ale že úplne zrástla fontanela okolo 8 mesiacov, pritom normálne by mala do 2,5 roka až tuším🙈 tiež som stresovala. Ale Dr mi vysvetlila, že to nie je problém ak hlavička rastie. Tam sú dôležité tie lebecne švy či ako sa to vola, oni keď sú zrastené a hlava nerastie to je problém, lebo potom je utlacany mozog a musia operovať atd. Samotna fontanela zrastená problém nie je. Na to sú ale poradne, preto tam oni merajú obvod hlavičky, aby si to vedeli porovnať. Kľud, keby malému hlavička nerástla určite tá pediatrička upozorní. Skús jej to ale spomenúť na ďalšej poradni, ale určite bude všetko ok, ako u nás bolo 🙂

sofia1979
Autor odpoveď zmazal