icon

Kedy zvážiť alternatívy k Vojtovej metóde?

10. sep 2026

Ahoj maminky, viem ze je tych tem viac, ale predsa zakladam novu, s malym (4mesiace) nam odporucili Vojtovu metodu kvoli zvysenemu tonusu, dnes sme boli prvy krat u rehabilitacnej sestry, ukazala nam prvy cvik- bod pod bradavkou, maly tam tak strasne plakal ze mu liali slzy, bol cely cerveny az fialovy, takeho som ho este nevidela, hlava totalne do nitky spotena… odvhadzala som skoro s placom, a toto mame robit 3x denne a je to len cvik, no, prisla som tam so zvysenym tonusom, odchadzala som s tym ze ma slabe brusne svalstvo, bola som u 2 inych sukr. fyzio ktori mi sice ziadne cviky nedali, ale uvilnovali blokady a odporucali aj bobath koncept, syncek je dost drazdivy a po tomto si ja uprimne neviem predstavit ako na tom bude cele dni, dnes sa mi ani nechcel usmievat, bol podrazdeny, plakal este som ho len dala na chrbat prebalit… akoze ja neviem co mam robit, chcem aby sa dobre vyvijal, ale konecne som si zacala uzivat usmiate babatko a teraz bude cele dni chudak uplakany a v strese? ako ste to mali vy prosim? buduci tyzden mam este 2x sukr. fyzio kde chcem vidiet bobath koncept pripadne alternativu na vojtovku lebo mne pride ze moj maly to znasa az velmi zle…

beata_k
10. sep 2026

@anonym_autor Bobath je lepsi. Vojtovka nie je jedine cvicenie.

anonym_c861c2
10. sep 2026

My sme tento cvik cvičili tiež. Keď ho mala zvladla, tak veľmi rýchlo sa pohla vpred.
Je to cvik na stred tela.

anonym_a52f5c
10. sep 2026

moji cvicili vojtovku dlho na prvom cviceni plakali, doma to zvladali dobre az som musela vzdy konzultovat co robim zle ze im to nevadi .. robila som cvicenia spravne deti boli skratka ochotne spolupracovat.. Netvrdim ze aj tvoje bude ale vyskusaj doma ako to pojde a ak nie vzdy mas alternativu

miriamzba
10. sep 2026

Určite bobath, upravit handling, polohovanie, plavanie... aj môj syn mal hypertonus, torticollis, skúšali na nom vojtovku- nikdy viac. Presne také reakcie ako píšeš, potom prestal spávať, môže to provokovat epilepsiu.. stopli sme to.

autor
10. sep 2026
@miriamzba

Určite bobath, upravit handling, polohovanie, plavanie... aj môj syn mal hypertonus, torticollis, skúšali na nom vojtovku- nikdy viac. Presne také reakcie ako píšeš, potom prestal spávať, môže to provokovat epilepsiu.. stopli sme to.

@miriamzba po akok case ste to prosim stopli?

anonym_d9d6b8
10. sep 2026
@beata_k

@anonym_autor Bobath je lepsi. Vojtovka nie je jedine cvicenie.

@beata_k lenze nie na kazde dieta a kazdy stav je vhodnejsi nez Vojtovka. A toto ma urcovat realne odbornik, ktory osobne dieta pozna, a nie my cez forum, bez ohladu na nase profesie ci skusenosti.

janinah
10. sep 2026

Cvičila som so synovcom velmi dávno a vdaka Bohu,ze nam to niekto v sociku spristupnil. Bola tam aj sestrička,ktorá dosiahla chôdzu u vlastneho dieťaťa aj ked lekári tvrdili,ze nikdy chodiť nebude. Videla som tam deti aj vacsie,ktoré kričali,nadávali a rodicia aj sestričky s nimi narabali za kazdu cenu,lebo to tym deťom pomáhalo. Mozno su alternativne metody dnes,ale hladala by som info u odbornikov,nie u laikov na nete.

anonym_da669c
10. sep 2026

Môj syn sa veľmi dlho dostaval z vojtovky
Vždy treba brat do úvahy aj psychiku,my sme to podcenili 🤧
Áno existuje bobath odporúčam

autor
10. sep 2026
@anonym_da669c

Môj syn sa veľmi dlho dostaval z vojtovky
Vždy treba brat do úvahy aj psychiku,my sme to podcenili 🤧
Áno existuje bobath odporúčam

@anonym_da669c prosim ako ste to riesili? aky ste mali problem? ako dlho ste cvicili a prestali ste? vyvijal sa normalne?

anonym_da669c
10. sep 2026
@anonym_d9d6b8

@beata_k lenze nie na kazde dieta a kazdy stav je vhodnejsi nez Vojtovka. A toto ma urcovat realne odbornik, ktory osobne dieta pozna, a nie my cez forum, bez ohladu na nase profesie ci skusenosti.

@anonym_d9d6b8 len niekedy ani profesional neodhadne kedy už psychicky vplyv je väčší ako prinos cvičenia 😣

anonym_d9d6b8
10. sep 2026
@anonym_da669c

@anonym_d9d6b8 len niekedy ani profesional neodhadne kedy už psychicky vplyv je väčší ako prinos cvičenia 😣

@anonym_da669c ale to sa stava ovela ovela ovela ovela menej nez to, ze to neodhadne laik na fore 😉

Preto sa k tomu bobathu vyjadrujem, jedno pracovisko nam ho napr odporucalo na nasu diagnozu (vaznu), ze mozeme cvicit uz od malicka, nastastie som sa informovala aj u inych, s ovela vyssou odbornostou a omnoho vacsimi skusenostami, a vsetky to hned zmietli zo stola, ze toto urcite nie je dobry napad. Ano, pri bobath "menej placu", ale nie vzdy je to to, co dieta potrebuje, ale to, co rodic chce vidiet.

Samozrejme, nezhadzujem skusenosti inych, ale hovorim fakty. Toto naozaj nema co posudzovat laik a ani odbornik cez internet, ci konkretnemu dietatu je vhodnejsia metoda vojtovka alebo bobath.

anonym_da669c
10. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_da669c prosim ako ste to riesili? aky ste mali problem? ako dlho ste cvicili a prestali ste? vyvijal sa normalne?

@anonym_autor cvičili sme rok,znasal od začiatku velmi zle, časom sa sním nedalo pohnúť, bohužiaľ nastal veľký strach z ľudí,poslali nas na rehab.pobyt, kde sme cvicili bobath
Mal hypertonus,vyvojovo pozadu
Ale poviem ti úprimne,pri hypertonuse sú veľmi dôležité pohybove vzorce ale ja psychicka pohoda dieťaťa
Lebo stres a strach zhorsuje svalové napätie
A keď nakoniec ostane dieťa,kt sa bal, keď co i len niekto na neho cudzi pozrel a ani po roku nieje úplne ok😭 boli sme aj psychológa aj spolipracujeme s cvi a veľmi pomohli
Vedela som čo sním ako cvičiť,masaze,plávanie
A hypertonus je ok,len ešte aby sa úplne dostal zo strachu
Áno pre deti sú nepríjemné cviky, bránia sa,neboli to
Je málo pripadov zrejme ako my, sú aj tachsie prípady ako bol môj malý ale sú v dnešnej dobe rôzne možnosti, bohužiaľ ja som nevedela,ani rehabilitacna čo cvicila vojtu nenavrhla inu alternatívu
A to snim nevedela ani uz pohnúť, vôbec nie dostať do polohy a trvalo to dlho pokial to ,,vzdala,, ze toto asi nieje ok
To je moja skúsenosť

anonym_da669c
10. sep 2026
@anonym_d9d6b8

@anonym_da669c ale to sa stava ovela ovela ovela ovela menej nez to, ze to neodhadne laik na fore 😉

Preto sa k tomu bobathu vyjadrujem, jedno pracovisko nam ho napr odporucalo na nasu diagnozu (vaznu), ze mozeme cvicit uz od malicka, nastastie som sa informovala aj u inych, s ovela vyssou odbornostou a omnoho vacsimi skusenostami, a vsetky to hned zmietli zo stola, ze toto urcite nie je dobry napad. Ano, pri bobath "menej placu", ale nie vzdy je to to, co dieta potrebuje, ale to, co rodic chce vidiet.

Samozrejme, nezhadzujem skusenosti inych, ale hovorim fakty. Toto naozaj nema co posudzovat laik a ani odbornik cez internet, ci konkretnemu dietatu je vhodnejsia metoda vojtovka alebo bobath.

@anonym_d9d6b8 súhlasím
Len vidíš, ako vám neodhladi, že stačí Bobath u nás opačne
🤧

anonym_f51f6f
10. sep 2026
@miriamzba

@miriamzba určite vojtovka provokuje epilepsiu 🤦🏻‍♀️

beata_k
10. sep 2026
@anonym_d9d6b8

@anonym_d9d6b8 Vo zvysku sveta je vojtovka povazivana za kontroverznu a odbornici sa na nej nezhoduju. Na com sa vsak zhoduju je bobath.

mogaa
11. sep 2026

@anonym_autor vojtovka sa cvičí len u nás a v ČR, inde vo svete cvičia inak a vojtovku veľakrát ani nepoznajú....treba vyskúšať....dieťa pri vojtovke obvykle plače lebo nechce byť v danej polohe ale nebolí ho to.....ale ak uvidíš že bobáth mu pomáha tak cvič podľa neho.....

mogaa
11. sep 2026
@anonym_da669c

@anonym_autor cvičili sme rok,znasal od začiatku velmi zle, časom sa sním nedalo pohnúť, bohužiaľ nastal veľký strach z ľudí,poslali nas na rehab.pobyt, kde sme cvicili bobath
Mal hypertonus,vyvojovo pozadu
Ale poviem ti úprimne,pri hypertonuse sú veľmi dôležité pohybove vzorce ale ja psychicka pohoda dieťaťa
Lebo stres a strach zhorsuje svalové napätie
A keď nakoniec ostane dieťa,kt sa bal, keď co i len niekto na neho cudzi pozrel a ani po roku nieje úplne ok😭 boli sme aj psychológa aj spolipracujeme s cvi a veľmi pomohli
Vedela som čo sním ako cvičiť,masaze,plávanie
A hypertonus je ok,len ešte aby sa úplne dostal zo strachu
Áno pre deti sú nepríjemné cviky, bránia sa,neboli to
Je málo pripadov zrejme ako my, sú aj tachsie prípady ako bol môj malý ale sú v dnešnej dobe rôzne možnosti, bohužiaľ ja som nevedela,ani rehabilitacna čo cvicila vojtu nenavrhla inu alternatívu
A to snim nevedela ani uz pohnúť, vôbec nie dostať do polohy a trvalo to dlho pokial to ,,vzdala,, ze toto asi nieje ok
To je moja skúsenosť

@anonym_da669c u nás sa v štátnych zariadeniach cvičí s deťmi vojtovka, len máo fyzio má aj vojtovku aj bobátha.....každé cvičenie je iné a keďže sú to drahé školenia, tak sa prioritne zameriavajú na vojtovku....bobáth skôr v tých súkromných zariadeniach kde investujú viac do vzdelávania zamestnancov lebo tieto kurzy sú drahé a trvajú dlhšie, to nie sú párdńové školenia....

aurora33
11. sep 2026
@mogaa

@anonym_da669c u nás sa v štátnych zariadeniach cvičí s deťmi vojtovka, len máo fyzio má aj vojtovku aj bobátha.....každé cvičenie je iné a keďže sú to drahé školenia, tak sa prioritne zameriavajú na vojtovku....bobáth skôr v tých súkromných zariadeniach kde investujú viac do vzdelávania zamestnancov lebo tieto kurzy sú drahé a trvajú dlhšie, to nie sú párdńové školenia....

@mogaa vojtovka je veľmi drahé a dlhé školenie. Myslím že rovnako ako bobath.

mogaa
11. sep 2026
@aurora33

@mogaa vojtovka je veľmi drahé a dlhé školenie. Myslím že rovnako ako bobath.

@aurora33 presne tak to aj bolo myslené...že ide o 2 rozdielne cvičenia.....a oba koncepty sú drahé a dlhé školenia, čiže je len veľmi málo odborníkov čo cvičí oba koncepty a v štátnych zariadeniach preferujú vojtovky.....

aurora33
11. sep 2026
@mogaa

@aurora33 presne tak to aj bolo myslené...že ide o 2 rozdielne cvičenia.....a oba koncepty sú drahé a dlhé školenia, čiže je len veľmi málo odborníkov čo cvičí oba koncepty a v štátnych zariadeniach preferujú vojtovky.....

@mogaa ahaaa, jasne už rozumiem. Pardon, najskôr som to zle pochopila. Máš pravdu. Oba koncepty su drahé a dlho sa učia.

amazonka13
11. sep 2026

🐘 Mamka, upokoj sa. Každú maminu bolí pohľad na slzy dieťatka. Nepoviem ti, čo máš robiť, ...
Tiež sme mali vážny problém. Rozhodla som sa dôverovať lekárom aj terapeutovi, ktorý ma tlakové body, polohy a manipuláciu - ktoré vyvolávajú vrodené pohybové vzorce - naučil. Cvičila som s bábätkom poctivo, každý deň.
Dieťa plakalo a ja s ním. 3 mesiace. Áno, bolo to ťažké. Potom som ho privinula na hruď
a prechádzala sa s ním, kým sa neutíšilo, aby cítilo, že mu už nič nehrozí a je v bezpečí.
Nervový systém sa "naučil" cez túto metódu správne zapájať svaly a zvládať lepšie koordináciu pohybu. Poruchy motoriky, slabé svalové napätie v svaloch, neuro - ťažkosti. Žiadne bábo sa pri tom neusmieva, ... ale určite sa bude, ... aj tvoj synček, keď ho jeho múdra a starostlivá mamina vylieči. Asi by som nestrácala čas behaním od metódy-ku metóde. Drž sa !

miriamzba
11. sep 2026
@anonym_f51f6f

@miriamzba určite vojtovka provokuje epilepsiu 🤦🏻‍♀️

@anonym_f51f6f ano, môže provokovat záchvaty u predisponovanych detí, ako mi žiaľ až neskôr vysvetlili na neurologii v nudch. Ani ju už zdaleka neodporucaju tak celoplosne ako kedysi. Môže niekomu výrazne pomôcť, inému ublížiť.

98
12. sep 2026
@anonym_autor

@miriamzba po akok case ste to prosim stopli?

@anonym_autor odpoviem ti za nás...
Po prvom cvičení a šli sme do Bobath...
Presne tento cvik malý? Rozbehol sa sám, chodili sme iba na BabyBalance a fyzio, ktoré sa venovali Bobath a čuduj sa svete prišli na skrátenú šlachu, potejpovali a bolo do pár hodín lepšie, má 9 masiacov a púšťa sa chodiť s tým, že zvládol všetky predstupne chôdze.
Vojtovka má zmysel pri vážnych zaostávaniach...

autor
12. sep 2026
@amazonka13

🐘 Mamka, upokoj sa. Každú maminu bolí pohľad na slzy dieťatka. Nepoviem ti, čo máš robiť, ...
Tiež sme mali vážny problém. Rozhodla som sa dôverovať lekárom aj terapeutovi, ktorý ma tlakové body, polohy a manipuláciu - ktoré vyvolávajú vrodené pohybové vzorce - naučil. Cvičila som s bábätkom poctivo, každý deň.
Dieťa plakalo a ja s ním. 3 mesiace. Áno, bolo to ťažké. Potom som ho privinula na hruď
a prechádzala sa s ním, kým sa neutíšilo, aby cítilo, že mu už nič nehrozí a je v bezpečí.
Nervový systém sa "naučil" cez túto metódu správne zapájať svaly a zvládať lepšie koordináciu pohybu. Poruchy motoriky, slabé svalové napätie v svaloch, neuro - ťažkosti. Žiadne bábo sa pri tom neusmieva, ... ale určite sa bude, ... aj tvoj synček, keď ho jeho múdra a starostlivá mamina vylieči. Asi by som nestrácala čas behaním od metódy-ku metóde. Drž sa !

@amazonka13 no cvicim to s nim 3. den, pri tom cviku ma dvihat nozicky co aj robi, neplace mi doma rak strasne ako pri sestre cite neviem ci to robim spravne, ale vsimla som si ze nozicky zacal viac dvihat a zapajat

oblecenie99
12. sep 2026

Ja môžem len za nás sa vyjadriť: malý bol pozorovaný cca rok na neuro kvôli torticolisu a neurologicka bola zhrozená, že s inak zdravým dieťaťom mám toto cvičiť. Ale nám Vojtovka nepomohla ani po polroku, tak sme s tým sekli. Ona ma upozornila na rizika a že to má zmysel pri vážnych zaostavaniach, ináč môže aj uškodiť.