Mám prestať s Vojtovou metódou pre moje dieťa?
Ahojte vsetci, zaujimal by ma Vas nazor… mame 4,5 mesiaca, nariadena vojtovka kvoli slabsiemu brusku, nasa rehabilitacna sestra a lekarka v malom meste (maju reputaciu ze kazde druhe dieta na vojtu) takze som si pobehala 3 inych sukr. fyzioterapeutov ktori su mladsi, vystudovani v CZ a ti mi nezavisle od seba povedali ze moj maly vojtu nepotrebuje, uz 3x sme boli na osteodynamike a tu vojtu som s nim teda intenzivne 2 tyzdne cvicila… ale jednoducho vsetci co sa nanho pozerame nevidime dovod, aby som ho trapila s vojtou, navyse ked mi ini odbornici potvrdili ze jemu to potrebne nieje a sposoby u statnych lekarov su u nas zastarale, nozicky dviha krasne, na brusku je rad, bobathi nam ukazali spravny handling, spravne cviky hravou formou, aom rozhodnuta s vojtou skoncit nakolko podla mna ma do toho tlacia nasilu a zbytocne… este ma aj posielala na pobyt ( myslim si ze kvoli tomu aby si nahnali klientov a poslali tam zdrave dieta kt. bude mat dobre vysledky) co si o tom myslite?
@anonym_autor Vykašli sa na Vojta, pokiaľ malý nemá naozaj závažné telesné postihnutie. Nášmu synovi pred 29 rokmi jedna detská lekárka "diagnostikovala", že zaostáva na pravú stranu (mal asi pol roka, či rok). Predpovedala, že bude možno na pravú stranu krívať, že bude možno aj ochrnutý a pod.
Manželka bola 1x na cvičení Vojta. Malý tam prereval celú hodinu. Viac tam nešla. Syn je zdravý, nemá žiadne postihnutie. Vojtovka je taký prežitok, ako poštolky (plienky). Na západe nikto tento spôsob nepoužíval a deti nemajú hromadne problémy s bedrovými kĺbami.
@anonym_autor Vykašli sa na Vojta, pokiaľ malý nemá naozaj závažné telesné postihnutie. Nášmu synovi pred 29 rokmi jedna detská lekárka "diagnostikovala", že zaostáva na pravú stranu (mal asi pol roka, či rok). Predpovedala, že bude možno na pravú stranu krívať, že bude možno aj ochrnutý a pod.
Manželka bola 1x na cvičení Vojta. Malý tam prereval celú hodinu. Viac tam nešla. Syn je zdravý, nemá žiadne postihnutie. Vojtovka je taký prežitok, ako poštolky (plienky). Na západe nikto tento spôsob nepoužíval a deti nemajú hromadne problémy s bedrovými kĺbami.
@anonym_209da5 slovanské narody majú predispoziciu na vrodené problemy bedr.klbov
Autorka,je to tvoje dieťa,rob ako mysliš. Pri vojtovke ide aj o to cvicit v spravnom čase, čo sa da dostiahnut trebars do 1.roka to mozno nebude mozné neskor. Ja som cvicila so synovcom velmi dávno,ci by bol rovnako zdravy aj bez nej sa nikto nikdy nedozvie. Zachranila mnoho detí.
My sme nešli nešli s dcérkou do nemocnice, ale ku súkromnej fyzio, ktorú sme mali odporučenú pediatričkou aj známymi. Prvé, čo nám povedala čo sa týka vojtovky bolo, že dôvod prečo odišla z nemocnice a otvorila si vlastnú ambulanciu bolo to, že v nemocnici dávali vojtovku ako na páse aj keď to nebolo potrebné. Dcérka síce naozaj mala asymetriu, ale nie v takom štádiu, aby sa to nedalo vyriešiť aj bez vojtovky. Ukázala nám cviky plus pravidelné kontroly a aj bez vojtovky sa to upravilo a všetko je v poriadku. Som rada, že sme išli ku nej a naozaj sa dcérke venovala a chcela to riešiť, ale zároveň bez toho, aby sme dieťa zbytočne trápili pokiaľ to nie je nevyhnutné.
@anonym_209da5 ani u nas sa uz postolky nepouzivaju. Postolky boli prevencia, pretoze pred 50 rokmi jediny sposob ako zistit luxaciu bedrovych klbov bol RTG a ten sa robil az v styroch mesiacoch, kvoli bezpecnosti deti. Za ten cas sa vedeli mierne poskodenia napravit. Dnes sa klby vysetruju skor a USG, takze postolky sa pouzivaju uz len u diagnostikovanych luxacii.
@anonym_autor pediatricka povedala ze maly by mal.ale skusme najskor plavanie. A plavanie stacilo. Hypertonus.
mám iné skúsenosti. cvičili sme vojtovku, len žiaľ ani za jeden rok sme sa neposunuli nikde. skúsili sme na doporučenie cvičiť vojtovku v ČR a dieťa postavili na nohy za 2 mesiace. Neskutočne nám pomohli. Síce sme si to museli zaplatiť samy - pois´tovňa odmietla čo i len cent dať, ale neľutujeme.
V ČR nám povedali že majú veľa pacietov na vojtovku zo SK. slováci vraj vojtovku cvičiť správne nevedia.
Pani ktorá s nami cvičila u nás v meste, a nemala s nami žiadne výsledky ani po roku, som stretla u nás v reh. stredisku. Hneď som poĺutovala všetky detičky ktoré chodia do našej nemocnice na týždenné pobyty.
mám iné skúsenosti. cvičili sme vojtovku, len žiaľ ani za jeden rok sme sa neposunuli nikde. skúsili sme na doporučenie cvičiť vojtovku v ČR a dieťa postavili na nohy za 2 mesiace. Neskutočne nám pomohli. Síce sme si to museli zaplatiť samy - pois´tovňa odmietla čo i len cent dať, ale neľutujeme.
V ČR nám povedali že majú veľa pacietov na vojtovku zo SK. slováci vraj vojtovku cvičiť správne nevedia.
Pani ktorá s nami cvičila u nás v meste, a nemala s nami žiadne výsledky ani po roku, som stretla u nás v reh. stredisku. Hneď som poĺutovala všetky detičky ktoré chodia do našej nemocnice na týždenné pobyty.
@anonym_5bbe53 moja sukromna fyzio studovala v CZ, a cvici aj vojtu ale v nasom pripade povedala ze nechape preco nam ju vobec nariadili kedze maly je v poriadku… a takisto suhlasila s tym ze cesi vedia vojtovku cvicit lepsie nez u nas

Tvoje dieťa - tvoje rozhodnutie. My sme cvičili, myslím, že slovenské zdravotníctvo je v takom stave, že si nepotrebuje "nadháňať" klientov. Ak ide o nejaké súkromné rehabilitačné zariadenie, tak možno áno. Myslím, že si investovala dosť času a energie do toho, aby si cvičiť nemusela a rozhodnutá už si.