Kiahne a ich priebeh

lady511
12. sep 2016

Ahojte mamicky urcite je tu takato tema ja vsak by som potrebovala trosku aktualne rady a tipy hlavne co na kiahne..ale hlavne..dnes isiel muz po dcerku ucitelka mu povedala ze dnes tam rano prislo dievcatko s kiahnami..neviem ako dlho boli deti pohromade ale vraj ako to zistili prisla po nu mamicka..chcela by som vediet aka velka je sanca ze moja mala kiahne dostane?..viem je to klasicka detska infekcna choroba lenze ani moj partner este kiahne nemal a teraz si nemoze dovolit koli praci byt doma..respektive viem ze dospelí to horsie znasaju..no ale asi je to zbytocne ked sme v jednej miestosti vsak?..ako dlho to trva kym to prepukne?respektive ak uz to ma v sebe kedy sa prejavia prve priznaky??mam kupene doma sirupy aj cipky od teploty..fenistil kvapky..je ten hypermanganovy kupel účinný??a cim natierat?dakujem moc

evittam
12. sep 2016

@lady511 Ak sa tvoja dcérka nakazila tak sa choroba prejaví do 2-3 týždňov. Cca 2-3 dni pred výsypom začína byť infekčné. Ako kto zvládne každú chorobu záleží od jeho imunity. Napríklad môj syn v škôlke kiahne nedostal - aj keď ich tam mali zopárkrát, doniesol ich až minulý rok zo školy - perfektný priebeh, žiadne teploty, ani moc vyrážok nemal - raz som ho okúpala v troške hypermangánu, potom asi 2x v harmančeku s repíkom, natrela som ho raz tannohermalom a asi 2 dni som mu dala na spanie cca max.10 kvapiek fenistilu - keď ho to moc svrbelo. Do 8 dní bol zdravý. Dcérka (1,5 roka) ich dostala za 2 týždne po ňom (ako aj rodinnej kamarátky dcérka) - ešte lepší priebeh-tiež žiadne teploty, vyrážok asi tak max.20 - do týždňa bola v poriadku. Držím prsty a ak to dostane nech máte aspoň taký priebeh ako my. 😉

luciahudecova
12. sep 2016

Kiahne sa mozu liečiť tak kratko? My sme mali v lete diagnostikovane kiahne, no do 10 dni bolo po vyrážkach, teploty sme mali prvý den az 40,8. Asi po týždni som mala teploty aj ja, pár pluzgierov na rukach... Tak som si doteraz neni istá, ci to boli kiahne, alebo ruky, nohy usta...

evittam
12. sep 2016

@luciahudecova Áno môžu. Ako sa syn vysypal tak som volala lekárke - tá mi povedala čo treba robiť a že najskôr po 10 dňoch sa máme ukázať - teda ak už budú všetky pľuzgiere čo boli vodnaté zaschnuté a budú mať chrastu. Syn ich také mal už na 8.deň. Boli sme na kontrole - všetko v poriadku. S dcérkou to isté - ani som u lekárky nebola-nebolo treba. So synom som bola vlastne iba preto aby ho lekárka pustila do školy a mal ospravedlnenku. 😉 Ono veľa ľudí tvrdí, že musíš byť doma zatvorená 3 týždne - čo je blbosť - záleží od priebehu.

simsalabim
12. sep 2016

@lady511 manzel sa moze ist hned zaockovat, kamos takto pri kontakte s kiahnami bol. Ci pomohlo, neviem posudit, nedostal ich, kto vie, ci by dostal bez ockovania. Az o par rokov kiahne naozaj dostal a mal velmi silny priebeh. Bol PN az 3 tyzdne, bol z toho na nervy, lebo je riadiaci pracovnik. Ale bol tak chory, ze nemohol. No ale zistil, ze podriadeni ulohy zvladli, pobocka neskrachovala, zemegula sa tocit neprestala ...tolko k tomu, ze tvoj manzel si nemoze dovolit nebyt v praci.

sardinka336
12. sep 2016

@lady511 šanca ze sa nakazila je pomerne velka...zistiš to az po 3 týždnoch cca....
A sorry ale ešte ani chorý nie ste a uz riešiš čím sa natierat?? Nakazit sa nemusi...moze....a raz to pride. Ked to nechytí teraz tak neskor je pravdepodobnost ze to chyti lebo kolektív je na toto ako stvoreny.
Po cca 3týždnoch vybehne par cervených vyrazok...2-3...a potom sa dieta ,,vysype,,. U nas to trvalo cca 14 dni aj s chlpami...obe deti čo kiahne nemali sa vysypali s rozdielom 1 den čize super, mali to naraz...a dcera čo kiahne prekonala mala len lahku 2dnovu virozku..kedze sa stretla s tým virusom tak telo zareagovalo, nam dospelým nič nebolo. Moja mama mi tvrdí, ze kiahne nikdy nemala a nenakazila sa...samozrejme to je subjektívny postreh. U dospelých vorus moze sposobit pasovy opar miesto kiahni...
Apropo ...všetci sme nahraditelny...aj ten kto koli praci nemoze byt doma. Tak nech vam to dobre dopadne.

lady511
autor
12. sep 2016

@simsalabim no nemoze v tom zmysle ze je jediny zivitel rodiny momentalne a su od neho zavisle dve pôžičky a kopec dalsich veci takze zemegula sa neprestane tocit to ani otazka nebola

lady511
autor
12. sep 2016

@simsalabim ale budem to riešiť tym očkovaním najskôr

ujanka
12. sep 2016

Nase skusenosti su asi taketo: starsia dcerka to nachytala v skolke, tam to kolovalo medzi detmi takze nevieme odhadnut kedy sa presne nakazila. Ona ochorela cca mesiac odvtedy ako sa tam objavil prvy pripad. Mladsia dcerka zacala mat priznaky presne 2 tyzdne po tom ako kiahne prepukli u starsej, takze inkubacna doba u nej bola cca 2 tyzdne a 3 dni. Obe mali priblizne rovnaky priebeh, prvy den slaba teplota a par pluzgierov, v pohode. 2. az 4. den boli najhorsie, mali vyssie teploty, mladsia az 39, boli malatne, iba lezali :( na teploty som davala nurofen. Vtedy sa aj najviac vysypali a ked im tie pluzgiere vadili fenistil kvapky ani gel nepomahal, ulavilo sa im iba po hypermanganovom kupeli. Mozno si uz citala ako na to - vyrobit slaboruzovy kupel vlaznej vody, dieta je v nom iba kratko lebo vyrazky sa nemaju namacat aby sa nerozmocili. Tak sa tam len chvilu vyclapkali a uz som ich brala von z vody, a takto som ich oplachla aj 3-4 x denne ked bolo treba. Ale svrbelo ich to iba prvy tyzden, potom uz nie. Obe mali pupienky aj vo vlasoch a tie sa nesmu umyvat az kym neodpadnu vsetky chrasty, tak mali neumyte hlavy mesiac, esteze to bolo na jar a neboli horucavy 🙂 Prvy tyzden sme boli teda iba doma lebo sa necitili dobre, potom ked uz nemali teploty a nic ich nebolelo tak sme od druheho tyzdna chodili von ale uplne mimo ludi, to bol druhy tyzden a ked uz mali vsetky zaschnute isli aj na ihrisko medzi deti. Kym opadali posledne chrasty trvalo to 3 tyzdne od zaciatku ochorenia, este dalsi tyzden som nechala starsiu doma zo skolky, bola doma presne 4 tyzdne.

lady511
autor
12. sep 2016

@ujanka dakujem pekne sa vystiznu odpoved bez zbytocnych invektivov

hettinka
12. sep 2016

@lady511 kiahne sú nainfekčnejšie tesne pred vyhodením vyrážok a prenášajú sa ako kvapôčkvá infekcia vzduchom ... takže ak už v školke sú, môže ich dostať, aj nemusí, závisí o aktuálneho stavu imunity. Syn mal v školke kontakt s kiahňami 3x a dostal ich až v škole. Dcéra hned pri prvom kontakte. Dcére potom trvali mesiac (začali ako infekcia v hrdle, potom vyrážky a zle sa liečili), syn nejaké 2 týždne. Dcéra mala po kiahňach pol roka zdravotné problémy, zníženú imunitu, syn bol po vyliečení v pohode. Takže je to veľmi relatívne. Ja som mala kiahne ako 12-ročná, takže si to pamätám, presne cez vianoce ... cca. 2 týždne to bolo.

Či ich dostane aj partner? Áno, je to možné ... nedá sa tomu už asi nijako zabrániť, len čakať. No možno ich už aj mal, niekto má aj taký skrytý priebeh, že si to ani nevšimne. A da sa to zistiť testom z krvi, či má protilátky. A ak ich teraz nedostane a nemá protilátky, jednoznačne očkovať v tomto veku.
Používali sme pri dcere tekutý puder, ale pod tým to dosť mokvá, hoci to niektoré staršie lekárky ešte odporúčajú. Syna som len kúpala v hypermangane a krásne to zaschlo, on ani teploty nemal, ale davala som nurofen na noc prve 2 dni, potom už len fenistil gel na najsvrbivejšie pluzgieriky.

katrinka8
12. sep 2016

@evittam - tak doma byť sa má tak dlho preto, lebo po kiahňach je oslabená imunita a dieťa ľahko ochorie a priebeh takej choroby môže byť tiež zhoršený proti bežnému stavu. to nie je kvôli infekčnosti alebo čo. Nám naša doki tiež nedoporučila ísť hneď do škôlky, až cca týždeň po vyliečení - vonku sme, samozrejme, chodili. Takže tie 2 týždne trvalo, kým zaschli všetky pľuzgieriky, a potom sme boli ešte týždeň doma. A to nehovorím o mladšom, ten bol ešte dlhšie, lebo kiahne schytali deti v zime, a vtedy treba byť v teple, pretože chlad potláča tie vyrážky "dovnútra", čiže hrozí poškodenie vnútorných orgánov.
Inak, naša dcérka ich dostala až na tretíkrát (predtým boli 2x v škôlke a nič) - ale aj riaditeľka mi potvrdila, že teraz je to také čudné s kiahňami, že kedysi sa šírili ozaj ako epidémie, keď vypukli, takmer všetci ich mali. Teraz keď sú kiahne a má ich pár detí. A kiahne sa u dospelých môžu prejaviť aj ako angína - ale to asi len u tých, ktorí ich už prekonali. To preto, že ide o rovnaký vírus.
A ozaj, na teplotu pri kiahňach nedávať nurofen a pod. (nie účinná látka brufen, dúfam, že som to dobre nazvala), ale paralen - môže to veľmi silno zhoršiť priebeh. Bol tu o tom aj článok, môže to byť veľmi nebezpečné.

siska53
12. sep 2016

@katrinka8 fuha a ja som.si myslela,ze je lepsie,ak ich dieta ma.v zime! Cize len paralen?,nas to caka - neviem kedy.. Ale.radsej do buduceho septembra,lebo potom maly bude prvak a prva triesa a kiahne,no to by vela chybal..

evittam
13. sep 2016

@katrinka8 Ďakujem za zdĺhavý príspevok a rady - ale tie patrili určite niekomu inému. My už máme po kiahňach. Lieky som nedávala žiadne - teda až na fenistil synovi - 2 dni (to som už tiež písala). Moje deti boli v poriadku po toľkých dňoch po koľkých som písala - žiadna oslabená imunita - našťastie moje deti okrem týchto kiahní neboli ešte choré - dcérka vôbec, syn naposledy okolo pol roka-6.choroba. To je všetko. A pediatrička sama skonštatovala po 10.dňoch, že v pohode môže ísť do školy. 😉

evittam
13. sep 2016

@siska53 Prečo by mal veľa chýbať - môj chýbal presne 7 dní. 😉 Naozaj všetko záleží od priebehu choroby - u nás ako som už písala vyššie - každému želám taký istý. 😉

katrinka8
13. sep 2016

@siska53 - no, v podstate je asi lepšie v zime, von ísť tak či tak nemôžu, keď ich majú a majú sa držať v teple, a pri akých zimách ako sú teraz sa deti ľahšie udržia dnu 😉 Keď už nie sú infekční, tak môžu ísť v zime von, nejakú dobu by sa nemalo ísť na slnko s nimi. Neviem, či mesiac, či koľko - niekde bolo písané že aj 2 mesiace, lebo tie "značky" po vyrážkach by slnko ešte zvýraznilo - ono to vlastne postupne bledne až úplne zmiznú.
Minule tu bol o tom článok, že ten brufen môže pri kiahňach spôsobiť strašné vyrážky, až diery - doslova niekoľko cm veľké krátery na koži ☹ Len neviem ho nikde nájsť ten čánok, lebo si už nepamätám názov. Pediatri by mali na to upozorňovať, ale nerobia to všetci.

@evittam - Tebe bol myslený len ten začiatok o tom, prečo, sa má byť doma 3 týždne. Každý si už urobí, ako uzná za vhodné 😉 Našim obom pribúdali vyrážky cca ten týždeň, a zasychali ďalší, takže tie 2 týždne ozaj boli obaja infekční. A dcérku som nechala podľa odporúčania ešte týždeň doma - mimo škôlku, všade zúrila chrípka a kadejaké choroby (keďže bol koniec februára). Mladší to chytil po nej 2 týždne, takže ozaj sme boli doma veľmi dlho, vyše mesiaca určite - bohužiaľ ☹ Zachránili nás susedia, ktorých synček to schytal od našich, takže sa aspoň chodili hrať spolu, lebo inak by sme asi zbesneli doma - hoci počasie bolo otrasné.

Priebeh nemali zlý - vyrážok mali pomerne málo, dcéka potrebovala fenistil asi len 1 deň, synček nejaké 3-4 dni - mal toho viac ako dcérka, ale nič katastrofálne, len sa akurát bez fenistilu škrabal. Teploty nemali ani jeden. Natierali sme to tantum verde a v hypermangáne kúpali. Jazvičky im neostali ani jednému.

Zbytok príspevku bol myslený všeobecne, len som to opticky neoddelila, tak to vyznelo, že to píšem Tebe 😉

evittam
13. sep 2016

@katrinka8 Aha, ok - veď dobre - ja som neuznala za vhodné kedy môže ísť do kolektívu, ale ako som už písala bola to pediatrička. A ja som bola aj rada - bolo to totiž v júni a byť doma tak dlho - to by ma asi porazilo a ešte keď to potom dostala aj dcérka. Takže našťastie mi takto. 😉
A von sa môže ísť - pokiaľ dieťa nemá teploty a nesmie ísť na priame slnko a samozrejme medzi kolektív - číže ak má niekto rodinný dom - tak relatívne reálne. 🙂 Čo sa týka toho ísť von všeobecne po chorobe - tak tam sa už môže ísť pokiaľ sú všetky pľuzgiere, ktoré boli vodnaté zaschnuté a samozrejme netvoria sa ďalšie. A na priame slnko nevystavuješ celý deň ani zdravé dieťa a nie dieťa po chorobe...🙂