icon

Kiahne a ich priebeh

monyz
24. mar 2013

Ako u vas prebiehali kiahne a co vsetko ste na ne davali? Boli ste v izolacii 2 tyzdne ? Mam doma dcerku s kiahnami, ma tri roky. Syncek bude mat o par dni rok. Nieje to pre neho nebezpecne? Maminky dajte typi na zmiernenie svrbenia. Dakujem

katka1981
20. apr 2016

Dievcata ak mozem poradit, nam velmi pomohol repik. V utorok odpadla dcerke z tvaricky posledna chrasticka a tvaricka ostane bez jazvy. Tak sa velmi tesim.

zuz02
20. apr 2016

@katka1981 tak super. A ako si ten repik davala na tvar? Aj moja mala ma plno chrasticiek na tvari a tiez nechcem, aby sme mali nasledky.

mimiri
20. apr 2016

Moja trojročná dostala veľmi silne kiahne a skončila na infekčnom.musela tam ostať sama a stále zoskrabovala chrasty. Má veľa jaziev, dúfam že sa jej to trochu spraví. Na tvaricku jej dávali repík a ja som jej po dávala vitamín D. Vraj to pomáha na hojenie. To mi poradila moja alergologicka

lujza123
20. apr 2016

@katka1981
v odvare z repiku, kamilkach ju kupem, aj v odvare z ovsenych vlociek, fenistil kvapky davame, natierame tanno herbal...proste vsetko co sa da. Akurat tie zachvaty, dnes s tym zacala, vsetko ju svrbi a ja neviem co s tym..aj teraz 2 hodiny spala potom sa zobudila a krik, plac ..momentalne ma pustene cd s rozravkou v izbe aby sa tak nesustredila na svrbenie, snad zaspi...o polnoci hore teda este nebola..strasna choroba toto
@zuz02 hej aj moja ma dole samu vyrazku, cikat chodi do bidetu
@mimiri booze chudatko male sama na infekcnom, to je zly sen v takom stave a same dieta...neboj jazvy sa zahoja, ja som ich mala tiez vela a teraz ked som ich chcela malej ukazat a uz som ich ani nenasla ale viem ze cele detstvo som mala ason 5 na tvari..to zmizne o case

katka1981
21. apr 2016

@lujza123, ja som ju vobec nekupala, nechcela, bala sa ze jej opadaju skor chrasticky, ja som ju repikom telym celu umyvala a 2x denne polovicka Diathiadenu. Najhorsie svrbenie prislo na treti vecer, ked o 20.zacala skakat a kricat, dala som jej rychlo vecerny Dithiaden a museli sme ju s muzom capkat po chrbatiku hodinu, som sa bala ze to bude do rana, ale upokojolo sa to a na dalsi den uz Dithaiden nebolo treba, potom uz len dva vecery som jej ho dala a v pohode. Ani hypermangan som nepouzila. Najprv ked zacinali kiahne koloidne striebro a ViraSoothe gel ale to plakala, lebo jej z toho bolo zima, mala z toho normalne nocne mory, tak som s tym skoncila a uz len teply repik.

katka1981
21. apr 2016

@zuz02, uvarila som silny caj, povedzme vrecusko urcene na pol litra vody, som dala do 2 dcl vody. A kym bol teply tak som ju s vatovym tamponom utierala, Ale spociatku kym nemala chrasty, som jej normalne na tvar dala tie mokre tampony, a hrali sme sa na salon krasy. Izbu som vykurila lebo bola hola. Ale ona nemala ani v suske ani v ritke, v slizniciach nemala. V puske mozno dva spominala, ale nevidela som, zvladla to super. Ale nevyt toho tepleho repika, tak koniec. To natieranie pred repikom bol horor, a to len preto ze sa klepala od zimy.

mimiri
21. apr 2016

@lujza123 To že musela prvú noc ostať sama na infekčnom, tak práve to nám všetkým pomohlo. Vždy bola na mne nalepená, od narodenia až do dnes, stále je. Ale teraz už viem, že to neznamená, že nezvládne byť sama - čo som si myslela. Od prvej noci bola úplne spokojná, nerevala, hrala sa a rozprávala so sestričkami a učiteľlkou. Chodila som za ňou každý deň. Pri odchode som jej povedala, že teraz idem za jej bratom a keď sa vyspinká sa vrátim. Pozrela sa ako odchádzam a išla sa ďalej hrať. Sestričky ju chválili....a pritom aj teraz vyzerá, že sa odo mňa neodlepí. Ale už viem 🙂 . Kiahne a liečba jej asi trošku rozhádzali imunitu, ale to sa snáď spraví. A tie jazvy... ďakujem za info 🙂

katka1981
21. apr 2016

@mimiri, ako dlho mate po kiahniach? Nasa chytila sopel hned jak dosla do skoly, ale aj jej naj kamoska a pritom ta mala kiahne pred nasou asi 6 tyzdnov, takze asi by ten sopel dostala tak ci tak. A davam jej striebro, zda sa ze uz je lepsie

katka1981
21. apr 2016

@mimiri, tak ti poviem, ze su zlate ze jej davali repik, ziadna chemia a podla mna aj na jazvy super, podla mna naj vec co moze byt! MOj muz chytil kiahne po malej, vyzeral strasne, ale on si vsetko oskrabal jak blb a poviem ti ze po tzydni vyzeral akoby v zivote kiahne nemal, ako ja nehapem, teraz je 9. den, tvar ma ako novu, len hrudnik a chrbat co si neoskriabal ma este chrasty. Hovorim, teba by mamicky co si deticky strazia nenavideli. Ja som malu strazila, 3 tzydne s nami spala, prve noci som bola hore hned len co sa pohla a len som hovorila nechytaj sa, nechytaj sa, ale ani jednu chrasticku z tvare si nedala dole, aj si vedela krasne prezliect tricko cez hlavu sama, tak som stastna jak blcha. Na hrudniku ma asi 2 a na chrbatiku jednu jazvicku ale to jej odpadlo same, a snad sa to zahoji, ale keby aj nie, nevadi. Inak vies co som si vsimla? Mala ako trojrocna padla na hranu postele a ostala jej na cele jazva, hoci jej ani krv netiekla, len ciarocku mala oranzovu s naznakom krvi. A teraz som jej natierala tvariku repikom pri kiahniach a neuveris ta jazva skoro 4 roky stara sa zmensila. Podla mna asi ten repik pomohol. Fakt je nenapadnejsia.

inull5
21. apr 2016

Aj k nám zavítali kiahne.v škôlke boli od februára..malá mala na brušku dva červené fliačky,v pondelok ráno.ani ma nenapadlo ze sú to kiahne,nemala teplotu,horúčku.prišla na obed zo škôlky a vraví mi ze ju niečo svrbí na brušku.pozriem a už to boli riadne dva pupaky a jeden na chrbatiku.zatiaľ tieto tri.v utorok ráno som išla k dr a on že vyzerá to na kiahne ale že len tri?bez teploty?no a pár hodín ako sne od neho prišli sa vychádzala na celom tele,vo vlasoch,na tvári,na krku,no najhorsie je že to má aj v cikulke☹

mimiri
21. apr 2016

@katka1981 Mala dostala kiahne v polovici februara, v skôke nebola mesiac po kiahnach. Potom bola týždeň v školke a 2 týždne doma s kašlom a soplom. Potom 2 dni v škôlke a zvyšok týždňa doma s horúčkami a soplom. A zas týždeň v škôlke a týžden doma - to je tento. Teraz zápal nosohltanu. Kedy ich zas pôjde pozrieť do škôlky neviem 🙂 . Pritom asi mesiac pred kiahňami jej pediatrička robila testy na imunoglobulin a povedala že má super imunitu.

katka1981
21. apr 2016

@mimiri, hm. ale ona je malicka, keby mala 5,5 alebo 6 rokov tak nebola by tak casto chora. V tomto veku je to uplny standard

katka1981
21. apr 2016

@inull5, uvar silny repikovy caj a natieraj ju 2x denne, vyssie davky vitaminu C, vela tektin, 2x denne Dithiaden. Kolko ma rokov, resp. vahu? Neboj dobre bude.

horana
21. apr 2016

@inull5 Neviem ci ta to potesi ale kiahne v cikulke su sice neprijemne, ale mnohe deti okrem tohto miesta ich schytali aj napr. v ustach, usiach- vnutri, na dlaniach aj chodidlach - slapkach, takze sa tazko chidilo vobec. Stastie v nestasti, viem, asi vam to nepomoze v nicom, len hovorit si ze aj horsie ste mohli dopadnut 😒 Drzim palce nech vam rychlo vymiznu...

katka1981
21. apr 2016

@inull5, moja mala na chodidlach ale to sa zahojila bez akehokllvek zasahu hned, je to velmi individualne. Muz mal v oku, vsade na slizniiach, uplne vsade chudak, a hovori sa ze dospely to znasa ovela horsie. Dr.ho posielala na infekcne ze si ho tam mozno nechaju, nesiel. Ja som mu do oci kvapkala koloidne striebro a naozaj dakujem Bohu ale teda ako strasne vyzeral prve dni tak na 7. den super. Este je ako dalmatinec ked sa vyzlecie, ale chudak mal plne usi, aj v ustach aj inde.... Kupal sa v hypermangane a daval si repik a vysoke davky C-cka.

bodka70
21. apr 2016

@horana , vyrážky dokonca môžu byť aj v oku, vo vnútorným kútikoch aj priamo na bielku - je to veľmi veľmi nepríjemné pre dieťa 😝

tixi
21. apr 2016

Zienky, kedy mozem malemu umyt vlasy, hoci len cistou vodou? Vo vlasoch mal totiz dost kiahni, niektore ho strasne svrbeli a tak som mu ich natrela ...

katka1981
21. apr 2016

@tixi, vraj dva dni od vysypu sa kupat nema. Ktory den ma kiahne?

majobea
21. apr 2016

@tixi
@katka1981 ja som kratko kupala

inull5
21. apr 2016

@horana no svrbí ju to riadne..chuda moje.dakujeme,aj ja dúfam že to bude fajn čoskoro.

inull5
21. apr 2016

@katka1981 ma 5 rokov,je vysoká a chuda aj keď má 20 kg.stále papa zeleninu,ovocie,hlúposti neje,povie ze tam sú prídavné látky🙂 no v tej cikulke to vyzerá strašne,má ich tam hádam 20..hrôza,nechcem tu dávať foto aby si tu niekto nevysvetlil zle..pre istotu.

majobea
21. apr 2016

@inull5 naš mal zvnutra v pipiku, až mu to vytekalo, som sa bála aby sa mu to nejak nezapalilo ale naštastie to pominulo potom

mimiri
21. apr 2016
mimiri
21. apr 2016

@katka1981 ja som mojich kupala v hypermangane od zaciatku, odkedy ich to zacalo svrbiet. A v nemocnici malu kupali 3krat denne. Kamaratke povedala lekarka, ze nekupat, tak si to jej mala pretrpela.

inull5
21. apr 2016

@mimiri no ja sa dnes tiež chystám na ten hypermangan.

inull5
21. apr 2016

@majobea tak to tiež muselo byť zlé.. Ja mám tiež ešte chlapca,menšieho ako dcéra a ten to ešte nemá..bol každý deň škôlke aj s malou je ale zatiaľ nič..tak uvidím ako to on bude zvládať.

majobea
21. apr 2016

@inull5 hej hej boli hrozne vysypaný a zostali nam na tvary aj jazvyčky... ☹ ☹ ☹

inull5
21. apr 2016

@majobea bože☹ toho sa bojim aj ja.ale tak dufam ze to bude ok,neskriabe si to tak uvidím.

tixi
21. apr 2016

@katka1981 dnes uz 8 den, kupem ho kazdy den hypermangane, ale vlasy som sa mu akosi bala namocit. Posledne dva dni, uz su teraz v pohode, no na zaciatku mal tazsi priebeh, vysypal sa kompletne vsade, vratane chodidiel, vedla pery, na oku, v uchu atd. k tomu horucky, ale uz je to nastastie za nami...

zuz02
21. apr 2016

@katka1981 dakujem.