Kraniálna remodelačná ortéza hlavy
Ahojte.
Prosím Vás, hľadám mamičky s detickami, ktoré nosia remodelacnu ortezu na modelovanie hlavičky dieťaťa. Rada by som sa zoznámila s mamičkami a vymenila informácie.
Najlepšie ak sú z Košíc, ale samozrejme aj z celého Slovenska.
Budem sa tešiť.
S pozdravom, Lucia

Milé mamičky,
môj syn mal od cca.3 mesiaca zležanú havičku. Preferoval spinkanie na chrbátiku. Dávala som mu rôzne vankúšiky proti preležaniu, dokonca som mu kúpila aj taký valček, ktorý má preležaniu hlavičky zabrániť, ale nič z toho nepomohlo ... Aj keď som drobca otáčala, dávala na bruško, on si aj tak našiel spôsob ako si na ten chrbátik ľahnúť ... keď som o tom hovorila našej pediatričke, len s úsmevom povedala, takých tu bolo, to sa napraví, keď bude sedieť, chodiť ... Pri poslednej poradni mi to nedalo, opäť som riešila synovu hlavičku, a tu mi už povedala, že sa mu to samo od seba nenapraví ... tak som sa hneď pýtala na kran. ortézu, o kt. ona informácie nemá, za celú svoju prax sa s tým u žiadneho jej pacienta nestretla ... tak sa pýtam vás, kt. s tým máte skúsenosti ... ako to chodí ? ... kam ísť, čo potrebujem ?... prepláca to poisťovňa? Dá sa to riešiť aj na východe Slovenska? Ako dlho trvajú vyšetrenia, kým sa k ortéze dostaneme? Máme 6 mesiacov a verím, že mu to prilbička zmierni, ak nie celkom vyrovná ... ďakujem Vám vopred za informácie ...
my sme vybavili vsetko bez problemov. schvaluje to poistovna ale myslim ze s tym problem nieje. inak cena prilby je cca 600 eur. treba ist k pediatrovi ten posle na nurologiu a potom k ortopedovi aby vypisal ziadanku ale nerobi to kazdy ortoped je s tym trosku problem nejakého zohnat. potom sa ide na sken hlavicky podla ktorého prilbu vyrobia. vsetko vam vysvetlia a chodi sa na pravidelne kontroly - merania pripadne podla potreby este prilbu upravuje. nosi sa podla potreby ale cca 3 mesiace. idealne je zacat po lete vtedy sa hlavicka uz az tak nepoti.
@loknicka Dobrý den, ďakujem Vám za informácie, viete o nejakom ortopédovi, ktorý sa tým zaoberá aj na východe Slovenska? Čítala som aj predošlé príspevky, kde mamičky uvádzajú skenovanie hlavičky v BA, realizuje sa to iba tam? ďakujem za odpoved 🙂
@mishelka2514 sken vam urobia v Bratislave a myslim ze v brne. co sa tyka kontroly neviem ako to je u vas. my tu mame nastastie v ziline ambulanciu kde sme na kontroly chodili. co sa toho ortopeda tyka neviem ale ak si dobre pamatam nejaka mamicka tu bola z vychodu. treba pozriet alebo skusit ortopeda cez vyhladavac. ale aj doktorka by vam mala vediet poradit - neurologicka 🙂
@loknicka dakujem za cenné info 🙂
@mishelka2514 sken robí aj pán v popradskom, ale musí mať viacej ľudí, lebo k nemu chodí skenovať chlapík z ba.
@mishelka2514 zavolajte do Probenu vsetko Vam vybavi ten chlap co robi maximalna spokojnost brusil nam ortezu aj skenoval hlavicku
ahojte maminy, prosim vas som z okresu Komarno, nenajde sa medzi vami mamicka ktora by mi vedela pomost, a dohodli by sme sa ze by sme tam sli spolu (do protei, v BA)... mam este starsiu dcerku a s nou tam cestovat vlakom a vobec celkovo to "cestovanie" ani neviem ci by som to zvladla kedze to vysostne nenavidim a uplna pravda je ze som v BA v zivote nebola nechcem sa stratit ...tak ak by sa tu nasla voliaka mamina ozvy sa mi prosim, ...
Mimochodom v protee budu mat dovolenku celozavodnu od 30.8.do2.9.16...
Zienky, a neskúmali ste to, či orteza nemože nejako dieťaťu uškodiť ... ??? Predsalen sa dáva na hlavičku a posobí tam istý čas ...
@mishelka2514 nic take som zatial nikde necitala ze by nejak skodila... treba ale dbat aby sa nedavala ked su deticky chore a hlavne ked maju horucku 🙂
Ahojte mi cakame na helmicku maly ma zlezanu hlavicku plagio...chcem sa spýtať ako je to s nosením helmicku v zime ...uz sa čiapka nato nedava však poprípade iba kapucka? Dakujem
Davali ste v jedenastich mesiacoch, skoro v roku robit dalsiu helmicku?
Nie, lebo bolo leto veľké horúčavy minulý rok. No keby sme sa k tomu dopracovali skôr a mal by veľkú deformitu, dali by sme aj druhú. Lenže on mal malú deformitu, tak už nebolo treba.
ahoj, môj synček začal nosiť kraniálnu ortézu a zdá sa mi že ju ma veľmi tesne na hlavičke , že mu tam nesedí presne.
Vie mi niekto poradiť či to tak ma byt alebo nie?
@nikolakosturova Ona ani nemá sedieť presne, má byť miesto tam, kde má hlavička dorásť a naopak nemá pustiť tam, kde to je nerovnomerné.
takže je to v poriadku keď ma tu hlavičku otlačenu a hlavne lícne kosti
@javi37 takže je to v poriadku keď ma tu hlavičku otlačenu a hlavne lícne kosti
@nikolakosturova Určite by som to konzultovala, už ste boli na korekciu? Nás tiež trošku otláčala, trošku mu ju zbrúsili a bolo fajn.
@javi37 o 2 týždne mame ist na prvu kontrolu. Ale povedali mi ze tie licne kosti bude mat až bordove ze tak ho to otlaci a aj niektore miesta na hlavice . Tak by som chcela vediet ci to mam riesit . Lebo aj ked mu ju davam na hlavicku ide to velmi tazke a velmi pritom place
@nikolakosturova Aj my sme to tak mali, povedali nám, že ak do určitého času, polhodinka-hodinka otlačenie zmizne, je to ok. Ale trošku mu zbrúsili a bolo to fajn.
@javi37 ok dakujem za info.
My nosíme ortézu už mesiac. Na začiatku, a na to nás aj upozorňovali, mal otlačené, až červené práve na lícnych kostiach. Hlavička si tiež musela na tu ortézu zvyknúť, aj sme sa viac, oveľa viac potili. Trvalo to možno len 2-3 dni a aj tie červené miesta na líčkach zmizli. My sme mali až také suché akokeby šupinaté miesta práve na tých lícnych kostiach. Každé bábätko je iné, a aj inak na ortézu reaguje. Ak vám sa Vám však zdá, že ho to niekde tlačí, že mu nesedí tak akoby mala, kontaktuje určite lekára, aby sa bábo netrápilo.
Prajem veľa šťastia, nech sa hlavička krásne upravuje 🙂
@nikolakosturova ak sa ortezka moc otlaca mali by vam ju trosku upravit brusenim 🙂
Ahojte tiež nosime ortezku cca3tyzdne a zatiaľ bez komplikácií. Drobcek ju znáša priam ukážkovo a uz po 1tyzdni nosenia som videla zmenu.
Musim len oodporučiť.
Ahojte, pre tie, ktore zhanate ortezu na vychode SR, predpisuje ju doktorka Spisalova v starej nemocnici (ortopedicka). Potrebujete samozrejme vymenny listok od neurologa a tiez potvrdenie, ze svy na hlavicke nie su este zrastene.
Mne dala neurologicka papierik len na moju ziadost, co tam aj uviedla ale podla nej maly nie je adept na helmu. Ortopedicka ale po kontrole po 2 tyzdnoch helmu odporucila. Teraz cakame na sken a vsetko ostatne (kontroly, merania a upravy helmy) sa uz bude robit v KE. Maju tam vyskolenych technikov.
Este info, nasa pediatricka na mna pozerala jak na blbu, ze naco toto riesim, ale kedze sme sli priamo cez neuro, tak to ide mimo nej a uz nech si hovori co chce.
preklep...doktorka Spisakova
My k dr.Spišakovej chodíme už mesiac, a sme s ňou veľmi spokojní. Profesionálny prístup, všetko stále vysvetlí, poradí ... aj k malému sa správa veľmi milo ... Na nás pediatrička tiež pozerala ako keby sme si neviem čo vymysleli, ale vypýtala som si výmenný lístok a ďalej sme s ňou nič neriešili. Na neurologii nám lekár poradil práve dr. Spišákovú, keďže v našom okolí sa týmto nezaoberá žiadny lekar ... a sme spokojní ... kiežby o tejto remodelačnej ortéze mali aj naši pediatri viac informácii a mohli pomôcť detičkám, ktoré majú takého problémy ... naša pediatrička o tejto ortéze nevedela ... ja som sa o všetkom dozvedela práve tu, na modrom koníkovi, preto som vdačná za každé rady a informácie, kt. nás nakoniec doviedli k tomu, že mojmu malému synčekovi sa krasne upravuje hlavička ... keby sme dali na rady pediatričky, že sa to samo upraví, ktovie aku hlavičku by mal v dospelosti ...

@lucy35 ja som z KE kraja ... rada by som sa informovala, ja by som chcela, aby ju môj malý nosil ... vedeli by ste mi poradiť, aký je postup ako ju získať? Bola by som vám povďačná 🙂