Krátke končatiny u bábätka: Kedy to zistiť?
Ahojte, píšem anonymne, lebo nechcem aby známi čo ma tu poznajú, vedeli o mojej obave.
Ide o to, máme 6mesačného synčeka, a už dlhšiu dobu pozorujem, že má oproti trupu krátke nohy a ruky. Nohy by ma možno tak netrápili, lebo ved sú ľudia s krátkymi nohami, a aj moja svokra má tučné krátke nohy, ale tie ručičky skôr. Každý hovorí, že aké má zárezy, aký je tučný, ale pritom vôbec tučný nie je, bruško má uplne normálne, a tie končatiny preto tak vyzerajú lebo sú krátke. Už my aj dvaja ludia povedali, že aké ich má krátke. Ked vidím ostatné deti v jeho veku, naozaj majú končatiny dlhšie oproti nemu. A aj so starším synom ked porovnám, ten bol riadny maco, ale tie nohy a ruky mal súmerné k trupu. Proste mám už myšlienky na diagnozy, hlavne teda trpasličí vzrast.
Máte niektorá také dietatko, alebo poznáte niekoho? Kedy sa to zisťuje, dá sa to zistiť aj po pôrode, že to hned vidno, alebo až neskôr ked bude rásť?
Úplne mám výčitky za takéto myšlienky, ale on bol náš výtužený po troch stratách, a som na neho viac úzkostlivá a citlivá.
Ďakujem ❤
@simona20201309 ahoj, teraz som si až všimla, že si tu reagovala. Áno mal diastazu, riešili sme cez fyzio.
To je fajn ze ste to už riešili. A inak ako sa mate? Už prešiel nejaký čas, už si trochu kľudnejšia? Určite si sa už uistila že je zdravý, však?
@simona20201309 ale hej, som kludnejsia, malý bude mať proste takú postavu, že ,,malý zemák" 🙈😀 Úplne iný ako prvý syn, ten je samá ruka, samá noha. Mladší bude mať fakt svokrinu postavu. Ruky sa mi zdá, že má stále také kratšie, ale nohy mi prídu už sumernejsie k telu. Dr.nevidela nič prečo by som sa mala znepokojovať, povedala, že to je taká postava.
Ahoj, co si zistila? Co ti povedala doktorka? Mam dvojvajecne dvojicky (chlapec & dievca), a choapec ma tiez kratsie ruky k telu. Aj mi to povedala fyzioterapeutka, aj sami to vidime. Dvojicky maju rovnaku dlzku, rovnako dlhe nohy, trupy. Iba chlapcek ma asi o 4-5cm kratsie ruky ako jeho sestra. Zial nada detska doktorka si mysli ze je to ok, iba sa regotala na nom ze smiesne vyzera :( v rodine nemame nikoho s kratkymi koncatinami
@matka_roka_ objednat sa na vysetrenie na najblizsie pediatricke odd
@taktotedanie pediatricku mame zial onicom, na vsetky deti hovori ze nic im neni a ze iba zatazujeme zdravotnicky system a kvoli takym ako ja niekde umiera dieta lebo sa doktor venuje mne :( dieta so zapalom pluc posle domov ze to prejde, a pod. Zial nemame v okoli pediatricku ku ktorej by sa dalo prejst, pretoze cela nasa 6tisicova dedina odchadza od nasej pediatricky a prechadza do druhych dedin v okoli, kde uz neprijmaju zial. Nasa pediatricka sa iba rehotala na mojom synovi, ze smiesne vyzera s takymi kratkymi rukami 😢
@matka_roka_ ahoj, no náš je celkovo taký nizsi, aj tie nohy, ruky nemá dlhé, diagnóza žiadna nie je. Proste bude taká postava, ale ako som písala, svokra má takú postavu, takže zrejme odtiaľ vietor fúka.

Nie som fyzio, ale mne sa zdá ze ma diastazu? To vypukle v strede bruška?
Možno posobi ta stehenna časť akási kratšia ale ako píšu baby vyššie, určite by si toto všimli okamžite. To sú diagnózy ktoré sa dajú odhaliť hneď pri narodení (dokonca ako čítam vyššie tak aj skor)