Má dcéra podľa výsledkov krvi celiakiu?

elumina
25. feb 2021

Ahojte. Dcéra má neustále bolesti bruška. Niekedy viac, inokedy menej. Ale v kuse 24 h. Denne. Aj sa naje, funguje celý deň.
Doktorka brala krv a výsledky ma: amylázy jej stúpajú pomaly každý mesiac - teraz ma 2,14. Antigliadin IGG nativny ma 60,94. Antigliadin IGA 7,14. A antimilk IGG 45,41. Antimilk IGA 1,51.neviem co znamenajú hodnoty IGA, tie zvýšené nemá. Aké máte skúsenosti, ak Vám bola celiakia stanovená. Ďakujem

ciernysokol
25. feb 2021

@elumina @majamat
Sa velmi dobre vyzna, ona urcite poradi. Za mna len dodam, ze bolesti bruska okrem celiakie mozu byt aj z mlieka, histaminovej intolerancie a z helikobaktera. Asi aj z ineho, ale s tymto mame skusenosti, bohuzial.

jallka11
25. feb 2021

@elumina doktorka sa ti k tomu nevyjadrila? u nas bola bolesť bruška spôsobená laktozou a bliečnou bielkovino :/ už dlho je na diete

majamat
25. feb 2021

neviem ake mate referencne hodnoty, mmozu sa lisit a napr, u nas sa robia tie an celiakiu v inych hodnotach, ako robia na gastre, kde chodime ( chodime z OD do Piestan )

ak su tak celkove IgA, cieze k tomu nei je pripisane ziadne ine slovo, tak to su clekove IgA: su toi imunoglobuliny, cize protilatky, ludia a casto rpave celaitici ich mavaju znizene a potom protilatky vychadzaju falosne negativne, preto sa kontroluju protilatky na celiakiu aj v IgA a bud by sa mali sucanse okontrolovat tie celove IgA alebo protilatky aj v IgG.
antiglaidin IgG vyzera byt zvysena, IgA asi nie. no tiwto protilatky netusim preco este robia, lebo su najmenej presne. vhodnejsi je deaminovany gliadin, ci antitrasglutaminaza, na gastre aj endomysialnbe protilatky ( tieto robia asi len na gastre, ostatne moze skontrolovat aj obvodak a pediater)

a teda antigliadin a aj vsetky ine prostilatky v podtriede IgA hovori o akutualnom stave, naopak IgG hovori skor o tom, ze je problem dlhsie. ak je celiatik nelieceny - teda nedrzi dietu, mal by mat pozitivne skor IgA,a le moze amt aj IgG, podla toho ako dlho ochorenie prebieha. ak je na diete, tak IgA klesaju najsor a neskor aj IgG. zalezi aj od pociatocnej hodnoty.

napr. deamin. gliadin IgG sa vyskytuje aj pri neceliakalnej glutensenzitivite, co nie je celaikia. je to akasi intolerancia - citlivost na lepok, bez toho,aby sa vazne poskodzoval organizmus rovnako ako pri celiakii.

majamat
25. feb 2021

no kazdopadne treba doriesit a potvrdit, ci vylucit celiyakiu. z tychto vysledkov to nei je jednoznacne ci sa o celiakiu jedna. stale je tu moznost, ze o celiakiu nejde.
pri problemoch s mliekom ( teda neviem isto,c i je to zvysene, ak mas na vsetko tie refer. hodnoty, tak napis ) sa moze crevo tiez poskodit, ale skor lahsie, no moze to narobit tazkosti a zhorsenie stavu, ak je crevo poskodene stava sa aj to, ze su zvysene protilatky na celiakiu,a le vacsinou nei su vysoke a su zvysene prechodne.
no ako pisem, urcite to treba dosetrit.
treba odobrat krv an tie spolahlivejsie protilatky.

ozaj a tie malyazy sa zvycajne zvysuju pri zapale podzaludkovej zlazy, ale to sa vyskytuje skor v dospelom veku, u deti minimlane skor asi pri nejakych konkretnych ochoreniach -skor vrodenych. no tiez sa mozu zvysovat aj pri inych tazkostiaach - traviacich. napr, ked je podrazdeny zlcnik a pod. uz soms a s tym stretla. zrejme to hovori o tom, ze sa neico deje,a le dolezite je zistit co konretne., celiakia vie narobit riadnu paseku v tele a zvysuje aj pecenove testy, samozrejme su tu zmeny v lrvi aj z nedostatocnej vyzivy pri celiakii.

cawes
25. feb 2021

@elumina moj maly ma celiakiu a mal 2500

majamat
25. feb 2021

@cawes uff, no vysoke, moja mala antitransglutaminazu 350, deam., gliadin 85 a EMA mala tiez pozitivne.

elumina
autor
25. feb 2021

@majamat ak sa mi podarí priložiť prílohu výsledok. Tak dám. Čím viac sa blíži termín na gastro, tak sa zvyšujú aj bolesti malej. Dnes ju aj pichalo v brušku. Budeme chodiť do Piešťan. Tak uvidíme, čo nám povie.

elumina
autor
25. feb 2021

@jallka11 keď som bola pre kartu a výsledky, sestrička mi to iba podala. Kvôli corone a nepustili, mala tam pacienta a, každého berie len na objednávku.

elumina
autor
25. feb 2021

@cawes fuuha tak to už je riadne vysoké číslo.

elumina
autor
25. feb 2021

Pridávam aj foto.

majamat
25. feb 2021

@elumina su tam zvysene tie amylazy, potom celkove IgG. to suvisi s imunitou. celkove imunoglobuliny sa zvysuju pri infekciach.

je tam teda zvysene to mlieko. na alegiu sa vysetruju protilatky v podtriede IgE a ak su zvysene IgA, skor by mohlo ist o intoleranciu na BKM. cize zrejme je problem aj v mlieku. s tymito intoleranciami je to take neist, lebo pozitivne protilatky automaticky nemusia zanmenat problem, ale pokial ma neikto tazkosti, tak by sa to za problem malo povazovat. cize ieko tu zrejme problem bude.

je tam nizka aj Diaminooxidaza ( DAO ), co znamena, ze by sa mohlo jednat aj o Histaminovu intoleranciu ( HIT ). no uz z viacerych zdrojov som zachytila, ze neviem toto spravne interpretovat. naidealnejsie je, ak pri biopsii z creva skontroluju aj DAO.

a teda je tam zvyseny ten Antigliadin IgG. ak sa vyskytnu pozitivne protilatky na celiakiu, gastro treba basolvovat, lebo su celiatici, ktori nemaju vysoke protilatky, resp. ani vobec zvysene. cize nie je iste, ci to neico znamena, alebo nei. no ako som pisala, antigliadinove protilatky by ani kontrolovat nemuseli, elbo su nepresne a tiez,a k telo reaguje tvorbou protilatok, pokial nei je deficit ( cize znizena hodnota ) IgA celkovych, tak telo vacsinou reaguje najskor tvorbou protilatok na celiakiu v IgA. mate tam vysledky antigliadin IgA a aj antitrasglutaminaza IgA. a celove IgA su v norme.

cize tu je, podla vysledkov, mala pravdepodobnost celiakie, aj ked vylucene to nie je.
je tu moznost, ze vdaka mlieku doslo k podrazdeniu sliznice creva a preto sa tieto protilatky tvoria.

ozaj, este taka poznamka, pred dokoncenim vyswetreni na celiakiu sa nesmie vysadit lepok, musi sa nadalej konzumovat, az kym sa to neuzavrie. ak by sa lepok vylucil zo stravy, v pripade celiakie by doslo k znizovaniu protilatok a regenracii creva a nenasli by sa prejavy celiakie, vdaka comu by ju nevedeli diagnostikovat. takze lepok musi aj nadalej.

majamat
25. feb 2021

@elumina toto som nasla o amylaze:

Stanovenie celkovej α-amylázy má pre diagnostiku ochorení pankreasu nízku spoľahlivosť. Zvýšenú aktivitu môžeme nájsť aj u 80% všetkých akútnych bolestí brucha a naopak, až 20% pacientov s akútnou pankreatitídou môžu vykazovať normoamylazémiu, hladiny môžu byť normálne aj pri rozsiahlej nekróze pankreasu. Preto je v diferenciálnej diagnostike odporúčané súčasné stanovenie pankreatickej amylázy a pankreatickej lipázy.

to je to co som pisala, ze amylazy sa mozu zvysovat hocikedy, neilen pri zapale pankreasu. pri akutnom zapale sice tiez stupaju,a le udajne 5.-nasobne. u vas je hodnota len nieco nad normu a stupa zrejme v suvislosti s traviacimi tazkostami, ktore momentalne enmaju jasnu pricinu.

majamat
25. feb 2021

@elumina kolko ma dcerka rokov?
a ake ma tazkosti?
a kedy idete na gastro?

elumina
autor
25. feb 2021

@majamat ďakujem za super a podrobne vysvetlenie. Dcéra má 7 rokov. Ťažkosti jej začali v novembri. Stále sa sťažovala na bolesti brucha, mavala kŕče. Vtedy jej brala doktorka len krvy obraz a amylázy mala o co si menšiu hodnotu. Ono, chirurgia všetko bolo v poriadku. Cez vianoce sme to neriešili, myslela som, že či to nie je stres. Ale máva už častejšie väčšie bolesti, kedy musí len ležať. A pichá ju v brušku. Bolesti ma hlavne dole pod pupkom a po bokoch. Tento týždeň už má bolesti aj nad pupkom. V stredu 3.3. Ideme na gastro.

majamat
25. feb 2021

@elumina no tak potom daj vediet, co vam dr. povie.

cawes
26. feb 2021

@elumina maly celiakiu tretieho stupna. V auguste este nic a v decembri 2500

cawes
26. feb 2021

@elumina neschudla? Neni bleda? Vie sa sustredit v skole? Neni ,,agresivnejsia,,? Toto boli typicke znaky u nas na celiakiu.

cawes
26. feb 2021

@elumina najlepsie je urobit biopsiu ale nam robili napriklad dva krat prvy krat negativna. Teraz ked mu takto vyleteli cisla bola samozrejme pozitivna a celiakia bola diagnostikovana.

elumina
autor
26. feb 2021

@cawes zaujímavé, že pár mesiacov rozdiel a taky veľký skok. Ale aspoň sa prišlo na to a, mohli ste začať s diétou a malému sa polepšilo. Moja tento týždeň ma oveľa väčšie tie bolesti. A neviem jej pomôcť. Práveže neschudla, podráždená je akurát tak. Ale tak pripisujeme to, že to je hádam povaha. A keď je unavená je taka odporna. Začalo jej to od novembra, bola malo v škole. Maju online dve hodiny denne. To vydrzi. Len keď ju to bez Prestávky boli, odbehuje mi to hovorit.
V akom čase za sebou robili biopsiu?

elumina
autor
3. mar 2021

@majamat @cawes tak mala ma za sebou gastro. Zatiaľ jej doktorka stanovila histaminovu. Ostatne výsledky budú o mesiac, pretože vravela, že môžu tam byt aj iné intolerancie, celiakia a podobne. Tak o mesiac uvidíme.

zenazaba
3. mar 2021

Celiakiu nema, ale podla vysledkov ma HIT. DAO je pod dolnou referencnou hodnotou, to dr nezakruzkovala.

zenazaba
3. mar 2021

A amylaza sama o sebe nic nepovie. Trebalo by vysetrit aj lipazy, pripadne pankreaticky izoenzym amylazy a aj amylazu v moci. Samotna amylaza byva zvysena pri drvivej väcsine bolestí brucha.

elumina
autor
3. mar 2021

@zenazaba áno. Stanovila jej doktorka HIT. Podrobnejšie vyšetrenie absolvovala dnes. Uvidíme, či ešte niečo zistia. Ďakujem za odpoveď. Nerusila som, že býva celkovo zvýšená amylaza pri bolestiach brucha.

majamat
4. mar 2021

@elumina ok, potom daj vediet, ako vam dopadli vysledky,.

radicova12345
25. sep 2021

@majamat ahoj chcem sa ta opýtať keď dieťa ide do nomocnice na celiakiu tak to boli ako sa to postupuje alebo co vlastne ďakujem za tvoju odpovet

zenazaba
25. sep 2021

@radicova12345 "ked ide dieta do nemocnice na celiakiu", tak mu v celkovej anesteze spravia gastrofibroskopicke vysetrenie (hadicku do zaludka), odoberu vzorky a po vysetreni sa na izbe prebudza z anestezy. Dostane 1 infuziu a po 24hod. odchadza. O 2 tyzdne sa vola na vysledky. Nakolko to cele prespi, ani nebude vediet, co sa dialo.

majamat
25. sep 2021

@radicova12345 ako vidim, uz ti odpisala @zenazaba

my sme boli inak. v BB to robili tak, ze sme prisli s komplet vsetkymi vysetreniami a malu uspali, po prebudeni o 2 hod. nas prepustili, podmienka bola,a by sme nemali cestu dlhsiu ako 2 hod. to aby sme sa pripadne vedeli k ni dostat, keby nieco, alebo aby sme necestovali 1/2 dna dietatom po narkoze.

majamat
25. sep 2021

no neviem,c i to tak este v BB robia, lebo kamoska bola s dcerou na CT asi o 2m a tiz ju uspavali. zda sa mi,ze tam spali. no zas oni mali anestezu asi slhsiu, lebo an CT ju prevazali do inej nemocnice sanitkou, co trvalo dlhsie.

radicova12345
25. sep 2021

@majamat ďakujem ti veľmi pekne za tvoju odpovet. 🥰🥰🥰🥰 A dieťa aj niečo boli ci sa cíti len také uspate.

radicova12345
25. sep 2021

@majamat ďakujem pekne 🥰🥰🥰🥰🥰🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏