icon

Má dieťa právo na doprovod pri vyšetrení?

28. okt 2023

Ahojte. Najdem niekde presný odkaz ohľadne práva dieťaťa na doprovod zákonného zástupcu pri vyšetrení ?
Prípadne aj pri pobyte v nemocnici ma zaujíma, ale hlavne to vyšetrenie/ošetrenie/drobné úkony.
Osobne sa nám tak našťastie zatiaľ nestalo, ale dnes som čítala príspevok mamičky ako ju nútene poslali preč z ordinácie počas šitia tržnej rany takmer 3r dieťaťa.
Tak isto som viac krát počula o prípade ako rodičov poslali von keď malému bábätku brali krv, alebo pri iných ambulantných úkonoch.
Viem že mám právo sa ohradiť, ze chcem byť s dieťaťom ale ak by som nedajbože niekedy bola v takej situácii... Kde presne o tom píšu? Aby som sa vedela obhájiť, predsa človek v tom strese reaguje rôzne

autor
29. okt 2023

@taktotedanie aká príťaž to je prosím? Akože ste nesvoji že vás niekto kontroluje ? Alebo sa chcete k dieťaťu správať tak akoby ste si v prítomnosti rodičov nedovolili ?

taktotedanie
29. okt 2023

@kaktusik007 ja sa musim sustredit aby som dietatu nevypichla oko a nie este pocuvat rumazgajucu vystresovanu matku este otcovia su ako tak v pohode ti su aj napomocni niekedy ale matky posielam von a ziadna ani nepipla,ze by s tym mala problem

taktotedanie
29. okt 2023

Vela zbytocnych ludi navyse, mne je jedno ci na mna niekto pozera alebo nie, ide o to ze nebudem pocuvat rumazgajucu vystresovanu matku co mi v nicom nepomoze a dieta sa za nou bude este viac driapat a nebudem absolutne spolupracovat

taktotedanie
29. okt 2023

@akvi kludne ak je v ramci eu sa mozte dat chodit osetrovat do zahranicia, je taka moznost

kaktusik007
29. okt 2023

@taktotedanie tak ale si zdravotnik, mas zvladat vystresovanych ludi. ak to nezvladas - nepracuj tam a hladaj si pracu inde.

akoze beriem, ze si zjednodusujes pracu, avsak to dieta z toho moze mat traumu do konca zivota..... a ak je matka mimo, ved osetri aj ju a pichni jej oblbovak, ak to jej zdravotny stav vyzaduje.

autor
29. okt 2023

@taktotedanie takže pošleš von matku ktorá "rumazga" ako píšeš a sama je rada že môže ísť von, alebo aj matku komunikujúcu normálne, slušne, len v strese ?
Naozaj si neviem predstaviť ako vám môže vadiť ak matka ticho stojí v miestnosti, prípadne slovne upokojuje dieťa, alebo ho drží, ak nato je priestor

taktotedanie
29. okt 2023

@kaktusik007 zbytocne ma tu zhadzujes, kludne ak ti to spravi vecer a naladu
Nazor som nezmenila este skor utvrdila, rodicia matka ak je to nutne bude cakat na chodbe

taktotedanie
29. okt 2023

Nie nieje tam miesto
Nazor som si len utvrdila, rodicia u nas cakaju na chodbe a nikto s tym problem nemal

snehulak77
29. okt 2023

@taktotedanie ak môžem otázku, ty si detská lekárka?

autor
29. okt 2023

@taktotedanie a čo by si spravila keby s tým matka problém má ? Lebo teda na by som mala a dieťa tam nenechala. Neosetrila by si moje dieťa ?

autor
29. okt 2023

*ja

sisaka
29. okt 2023

@taktotedanie že ťa hanba nefacká, to nemáte žiaden kód na Slovensku, ako sa spravať k pacientovi? Toto je mladá generácia slovenských zdravotníkov? Zdá sa, že vás treba posielať na povinné praxe do zahraničia, aby ste sa naučili spravať ku pacientovi a jeho blízkym s rešpektom a ľudskosťou
Normálne neverim, že je takejto osobe vôbec dovolené ošetrovať deti. 😡

taktotedanie
29. okt 2023

Nebola si v takej situacii nevies.. kazda matka isla a mohla byt neviem aka.. to nevies proste ale typicky slovak na internete velky cirkus

taktotedanie
29. okt 2023

@sisaka no predstav si, ze nie, nema preco..niesi zdravotnik nevies, ak niesi spokojna soslovenskym zdravotnictvom mas moznost v ramci eu sa dat osetrit tiez..

vler
29. okt 2023

Moje postrehy ako rtg pracovnicky so 16 rokmi praxe, na zahranicnej ortop. ambulancii:
Vacsina rodicov svoje deti posmeli alebo povzbudi a tym dopomaha k tomu aby zdrav. ukon aj ked bolestivy bol urobeny rychlo, kvalitne a bez zbytocneho ublizenia
NIEKTORI-je ich prevazna mensina-rodicia vsak situaciu nezvladaju-hystercia a pre mna ako zdravotnicku fakt nie je mozne okrem detskeho pacienta este aj menezovat/chlacholit rodica, a ZAROVEN urobit ukon kvalitne a davat pozor aby ma dieta nekoplo/ neuhryzlo.

jakubrianka
29. okt 2023

@taktotedanie aha tak najprv že dieťa plače, potom vystresovaný rodič (stále je to rodič), proste výhovorka sa vždy nájde. Poďme hľadať výhovorky opačne. Ide to aj v iných štátoch, prečo by to nešlo u nás.

Pravdou je, že u nás je zdravotníctvo tak poddimenzované finančne aj personálne, že jednoducho nie je vôľa ani sila u zdravotníkov veci meniť k lepšiemu. Lenže tu si to odnášajú deti a nedá sa to obchádzať donekonečna.

petka552
29. okt 2023

Charta prav hospitalizovaneho dietata. A vas ako zakonneho zastupcu co sa tyka vysetreni nemaju pravo vyhodit.

aurora33
29. okt 2023

@nmld tak ja ak môžem oponovať, či už vyšetrenia, zubári, ale aj pobyty v nemocnici, ani raz som nemala so slovenskou nemocnicou problém. Nikde ma nikdy nevyhadzovali, ani na izbu matiek ma neposielali. Spýtali sa ma vždy: chcete ostať? Áno chcem. Dokonca mi aj dieťa postrážili keď sme ostali nečakane v nemocnici a šla som si narýchlo kúpiť jesť.
Ja mám s našimi nemocnicami veľmi dobre skúsenosti. Tu mi to už príde ako taký folklór čo najviac nadávať na slovenské zdravotníctvo.

vler
29. okt 2023

Este dodam, ze hoci rodicia mozu sprevadzat svoje deti aj na rtg, casto dieta ide so mnou same hlavne od 7r a viac, a rodicia sa o nich neboja. A scasti je to podla mna preto, lebo ludia maju vacsiu doveru v zdravotnikov ako na SK.
A naposledy preto, lebo mamy vacsinou idu do prace uz 3 mesiace po porode a deti su od utleho veku navyknute na ine osoby.

sisaka
29. okt 2023

@taktotedanie v zdravotníctve robím a nežijem na Slovensku, takže chvalabohu s takymi ako ty neprichádzam do styku ani v práci, ani mimo nej a moje deti nikdy nemuseli zažiť takých ako ty. Teda okrem dcery, tá sa chuďa narodila na Slovensku a po pôrode bola hneď odobratá, lebo tak je to zaužívané a matka ma v noci spať a hlavne držať hubu a krok, bola som mladá, sprostá a po pôrode zničená, takže som nebola schopná bojovať, teraz by som tam narobila iný bordel, ak by mi niekto zdravé dieťa zobral “na pozorovanie”, to si môžeš byť istá.

autor
29. okt 2023

@taktotedanie nebola som, ale viem, že by som tam dieťa nenechala. Tak mi povedz prosím že čo by si spravila ? Neosetrila moje dieťa ? Alebo ma vyviedla násilím ?

nmld
29. okt 2023

@aurora33 som rada, ze mas lepsiu skusenost. To nemeni nic na fakte, ze, bohuzial, az prilis vela inych deti a rodicov ju nema...a tu nejde o skusenost, co ja viem, so zlou restauraciou ci zabavnym parkom, ale o nieco ovela dolezitejsie...a nie, nejde o folklor, na to mame mnohe prilis velke skusenosti, ktore nam umoznuju porovnavat slovensko so zahranicim...ja ani nespochybnujem odbornost slovenskych zdravotnikov, ale empatia, ludskost a respekt, to je nieco, co mnohym chyba....a mozno su len uz tak vyhoreni, ze sa im inak neda a na svoje idealy uz davno zabudli

snehulak77
29. okt 2023

@aurora33 ale veď si prečítaj príspevky. Napr aj ja som písala aj negatívny ale aj veľmi pozitívny príspevok. Ja som väčšinou narazila na výborných lekárov. Preto má zaráža, že stále sú tu takí, ktorí majú názor, že musia rumazgajuce matky vyhodiť

akvi
29. okt 2023

@taktotedanie dúfam, že nepracujes s deťmi. Do zahraničia by si mala ísť ty, pozrieť sa, ako sa máš správať. Ale sa teda vôbec nečudujem, si typická vzorka nášho zdravotníckeho personálu.

Chodím na zubnú kliniku, kde sa k človeku správajú s maximálnym rešpektom. Skoro som odpadla, keď som tam bola 1x, myslím odpadla od úžasu, ako ku mne pristupovali. A keďže kliniku založil môj kamarát, opýtala som sa ho, ako je možné, že ten prístup je tam taký odlišný. Povedal mi, že mu to dalo pomerne dosť veľa námahy, vyškoliť tých ľudí, pretože na SK je tá "norma", sakra nízko. Takže školí a kontroluje a takto dokola. Kým sa tá kultúra nedostane personálu do krvi.

aurora33
29. okt 2023

@nmld ono to je aj mozno tým, ako sa človek vyjadruje a správa. Čiže môže tam byť aj to vyhorenie a podobne. Imac k tomu zahraničiu, poznám dosť žien a deti ktoré naopak chodia sem na vyšetrenia.

ankare
29. okt 2023

Bola som so 6r. synom na odstránení nosovej mandle na 1dnovej chirurgii a všetci tam boli úžasní. Bola som so synom celý čas pred zákrokom, dokonca som šla s ním na operacku a bola som celý čas s ním, keď ho uspavali a držala som ho za ruku. Síce si ja z tohto momentu nesiem "traumu" do konca života, som vďačná, že som aj vtedy tam bola s ním. Hneď po zákroku mi ho priniesli na izbu a už sme boli len spolu.

jakubrianka
29. okt 2023

@akvi a pritom čo sa týka vedomostí, máme tak kvalitných ľudí! A presne ako si napísala, podstatu si vypichla. Už len keď porovnám zdravotníkov v ČR sú naozaj profesionálnejší prístupom a pritom tam všetky štipendiá za študijné úspechy berú Slováci.
Len ja vždy tvrdím, problém začína zhora. Darmo keď aj máme vysokokvalitných zdravotníkov, keď improvizujú často za pochodu kvôli nedostatku materiálu, kolegov…

krkavcia_mater
29. okt 2023

@taktotedanie Prosím, pre dobro detí a minimalizovanie traum, zmente profesiu...
Alebo si doštudujte čo je trauma a ako dokáže trauma v detstve ovplyvňovať život v dospelosti... A že prítomnosť vzťahovej osoby je nesmierne dôležitá

annamivo
29. okt 2023

Myslím, že je to o danom lekárovi. So synom chodim dosť často na rôzne vyšetrenia, na krv niekoľkokrát do roka, rôzne testy, rentgen atď ale nikdy som nebola vyzvana že mám odísť, práve naopak. Dr mi hovoria, že prítomnosť rodiča to dieťa upokojuje. Jedine kde som s ním nebola bol výber nosnej mandle a MR, keďže neviem čo vy som tam robila, keďže bol v narkoze.

lucia147852
29. okt 2023

Nikto nemá právo ta nikde poslať, pokial nejde o životohrozujuci stav. Si zákonný zástupca dieťaťa, bez tvojho súhlasu mu to koleno ani zašiť nemôžu. Ja nechápem čoho sa ženy boja. Dr sú ľudia ako aj my, nie žiadny poloboh, ktorému nemôžem protirečiť (aj keď sa niektorí radi do tejto pozície stavajú)