Má dieťa právo na doprovod pri vyšetrení?
Ahojte. Najdem niekde presný odkaz ohľadne práva dieťaťa na doprovod zákonného zástupcu pri vyšetrení ?
Prípadne aj pri pobyte v nemocnici ma zaujíma, ale hlavne to vyšetrenie/ošetrenie/drobné úkony.
Osobne sa nám tak našťastie zatiaľ nestalo, ale dnes som čítala príspevok mamičky ako ju nútene poslali preč z ordinácie počas šitia tržnej rany takmer 3r dieťaťa.
Tak isto som viac krát počula o prípade ako rodičov poslali von keď malému bábätku brali krv, alebo pri iných ambulantných úkonoch.
Viem že mám právo sa ohradiť, ze chcem byť s dieťaťom ale ak by som nedajbože niekedy bola v takej situácii... Kde presne o tom píšu? Aby som sa vedela obhájiť, predsa človek v tom strese reaguje rôzne
@taktotedanie inak ako ty píšeš, ze si sa utvrdila že budeš ďalej posielať matky von (predpokladam že si sestrička čo si dokazuje niečo, keďže na otázku od niekoho či si lekárka si neodpovedala).
Tak aj ja som sa (a asi niesom jediná) utvrdila v tom, že svoje dieťa nikdy samé nenechám a bránila by som sa zubami nechtami aj v stresovej situácii. S niekým ako ty, by som nechcela aby moje dieťa bolo samé ani na zastávke autobusu, nieto v ordinácii pri nepríjemnom úkone. Prečo nemyslís na psychické zdravie toho dieťaťa ? To ti je úplne jedno aké traumy kvôli tomuto prístupu deti získajú ?
Keby ma z ordinácie vyhadzujes a trvas na tom, chcela by som písomne, že moje dieťa odmietas ošetriť.
Naozaj dovolovat si na malé zraniteľné deti a ešte v citlivej ťažkej situácii, to dokáže len totálny chrapun..ja
Fuj normálne mi je zle z toho prístupu. Spoľahnúť sa nato že rodič nechce pridávať dieťatu a hádať sa pred ním s personálom. Aby mu personál síce fyzické zdravie zlepšil ale bezdôvodne poškodil psychické zdravie
Treba uvážiť tiež, že niektoré deti sú hospitalizované v nemocnici aj 2 a viac krát do roka a ak majú taký prístup zažívať zakaždým, je to naozaj moc. Veď už jeden krát je priveľa. Pre mňa zažiť to raz, bolo veľmi traumatizujúce a to ešte s dieťaťom do 3 rokov, kedy je najviac naviazané na matku.
Autorka, toto je už moc. Je tvoje dieťa choré, že by mu hrozila nemocnica, alebo načo je vlastne táto téma? Nechcem útočiť len sa pýtam, pretože píšeš dosť tak nabrusene.
Uf silná téma. Ja som bola s dcérou hospitalizovaná na Kramároch. A musím poďakovať všetkým čo nás ošetrovali za empatickost. Jedine čo sa má opytali bolo či to zvládnem a je mi ok. Keď videli ,že som v pohode mohla som ísť až pred operacku . Jediné obmedzenie bolo ,že bol covid a mohla som ísť len ja a aj to po testoch. Myslím,že personál vidí či matka je nápomocná,alebo budú mať ešte robotu aj s ňou. V tom prípade pre kľud a sústredenie by naozaj nebolo vhodné aby ešte riešili aj iné ako dieťa v ohrození.
Mna už tiež posielali preč, raz keď mal syn 3 mesiace a nevedeli mu zobrať krv pred plánovanou operáciou. Slušne som povedala, že neodídem a viacej to neriešili. Synovi som sa aspoň prihovárala, nech vie, že tam nie je sám. Druhykrat sa mi to stalo s mladším 2,5r v Chorvátsku, keď mu robili výplach žalúdka. Tiež som slušne povedala, že neodídem a rovnako som sa aspoň prihovárala a ukludnovala. Drzat som ho nemohla, to som sama videla, že by nebolo úplne zvládnutelne.
@zuzanka.zuzu Rozum sa mi zastavuje. 2 mesacne babätko nechat bez maminky. Moja starsia dcera ked mala otras mozgu, mala 6 rokov, bola som cely cas s nou hospitalizovana, aj krv jej brali tak, ze mi sedela na kolenach. U zubara som s nou tiez stale v ordinacii (uz ma 8 rokov). Moj brat pred 30timi rokmi, ked si ako 6-7 rocny porezal 4 prsty naraz, tiez bola mam s nim pri siti. Papätam si na to, kedze som od neho o dost starsia a bola som vtedy v noci s nimi na pohotovosti, kedze otec bol v zahranici na kongrese a mna ako nastrocnu nechela nechat mama v noci samu. Na SK mam pocit, ze ako keby sa ludia bali povedat nie, takto nie. My zijeme v zahranici a ani nemusism nic povedat. je to automaticke, ze rodicia su s detmi.
Ja sa musim zastat slovenskeho zdravotnictva. My sme mali velmi dobru skusenost v Levickej nemocnici. Syn mal cca 1,5 roka ked si dobre pamatam a bola som pritomna pri vsetkych vysetreniach, nikto ma nikde neposielal. Sestricky boli mile a doktorka bola tiez ok, vzdy mi vsetko vysvetlili. A jedlo na ktore sa vela krat ludia stazuju bolo skvele, jedine asi ranajky boli obcas take vtipne tak ale clovek je v nemocnici a nie v hoteli.
Aj mna poslali von, pri bolestivom zakroku. Ostala som. Asi to niektory ludia nezladaju.. tak provizorne poslu von.
To iste sami stalo raz pri kanile. Slusne odmietnut, ste predsa zakonny zastupca a doprovod. Nikdy nebol problem, ked som odmietla. Max sestricka zatlacila, ze by bolo lepsie atd.. Raz nebolo miesto na detskom, povedala som ze budem na stolicke. Hlavne v klude oznam svoje rozhodnutie. Naco o tom debatovat?
Ako nahle je dieta same, prevezmu zodpovednost oni.
Keď mal môj syn 11 mesiacov tak mu zavádzali kanilu do žili. Nemohla som byť úplne pri nom. Mali s nim co robiť 3 sestričky. Akurát by som im zavadzala. Ale mohla som byť v izbe pri tom. Neposlali ma von na chodbu. V nemocnici som bola celý čas s nim.
Minulý rok na vianocne sviatky som skončila so synom(11) na pohotovosti-chirurgii.Nasiel si hrčku vajku.Na vyšetrení ultrazvukom mu to pán doktor stlačil,syn od bolesti dočasne stratil zrak . Pán doktor sedel na stoličke a so slovami, že je mu sa to ešte nestalo, čo budeme robiť ,som si sama riešila dieťa.Nebudem do podrobna rozpisovať, čo sa všetko dialo,zložila som sa až doma .
Syn mal potom panické ataky, že keď sa mu niečo stane, nebude tam mama, že mu doktori nepomôžu.
Jednoducho dokým ma syn bude chcieť mať pri vyšetreniach,tak tam budem a von ma dostanú jedine násilím.
@jablkovastrudla Ved toto aj ja mám len výborne skúsenosti a to sme si užili lekárov a nemocnice. Myslím si, že pokiaľ sa doprovod správa normalne tak nie je o čom. Ale ak je matka hystericka, kričí tam zavadzia a podobne tak si myslím že aj dieťa ma mozno skôr traumu z matky
@aurora33 zas sestricka co nas prijmala bola arogantna az az, a uplne bez dovodu 😏 my sme sedeli s malym v cakarni a tam nadavala a nechcem velmi opakovat veci co hovorila, tak som sa postavila a ked som sa opytala ci ma nejaky problem, potom sa zacala chovat slusne. Podla mna si neuvedomila ze su otvorene dvere a vsetko pocujeme. Na blbca narazis vsade, zial
Máš právo byť so svojím dieťaťom, pri akomkoľvek úkone, vyšetrení, dokonca hneď po odvoze z operačnej sály. Je to podľa charty práv detí a tiež ako neplnoleté dieťa má právo mať pri vyšetrovaní rodiča. Keď mal môj syn tri týždne, boli sme hospitalizovaní a išli mu brat krv. Prišla sestrička a oznámila mi, že berie dieťa na krv a ja mám čakať. Žiadna hystéria z mojej strany, iba som jej kľudne oznámila, že ako zákonný zástupca môjho dieťaťa mám právo byť pri vyšetrení a na tom trvám. Nepovedala ani slovo a bola som pri tom. Potom prišla za mnou a povedala, že niektorí rodičia robia cirkus, tak automaticky oznamujú rodičom, aby čakali. Aj keď boli synovia väčší, vždy som trvala na Tom, aby som bola pri nich. Ak to dovoľuje situácia, tak aspoň držať za ruku. Raz pri trznej rane na ruke mi dokonca lekár hneď od dverí povedal, aby som bola čo najbližšie pri ňom a rozpravala sa s ním. Takže máš na to právo a treba to len slušne zargumentovat.
Mňa poslala sestrička preč ked mal syn asi 3mes a brali mu krv a povedala som, že nejdem a ostala som tam. Pozerala na mňa ako na vraha. Smola ja som matka nikto mi nebude hovoriť či zam môžem byť. Tak isto ked mal 2,5r a boli sme 4dni v nemocnici bola som pri nom aj pri odberoch vždy
@jablkovastrudla ved to áno, ale pokiaľ stále človek komunikuje normalne tak myslím že si to ten človek uvedomí ako sa chová.
mňa by zaujímalo, že ako potom môže rodič podpísať, že všetko mu bolo vysvetlené, bez nátlaku súhlasil s prevedením výkonu keď ho vlastne z tej ambulancie vyhodia a on ani nevie, čo sa tam deje 🤔
@aurora33 ide tu skôr o to, že podľa diskusie niektorí lekári automaticky posielajú rodičov preč. To je ten problém. Neviem si síce predstaviť takého rodiča, ktorý tam ide trhať nástroje doktorovi z ruky, ale oka, nech ho spacifikuju. Ale sú lekári, ktorí arogantne vyhodia rodiča bez zjavnej príčiny.
Ja som mala iba jednu zvláštnu skúsenosť, čo som opísala, keď sa syn narodil. Odvtedy som s ním všade, vždy sa opýtam, nech mi povedia, ukážu ako ho chytiť, ja ho viem udržať pevne, takže všade mi len povedia ako a ideme na to. Skôr v minulosti to bolo bežné, že rodiča vyhodili a dieťa zalahli 3ja a išlo sa (osobná skúsenosť, keď som bola malá, boli to zubári). Dúfala som, že toto už je za nami, ale desí ma predstava, že niekde je to stále norma.
Kamarátku nechceli nechať s dcérou, ktorá mala 5 rokov a vracala prúdom. Dali ju na izbu k 10rocnej a čau. Kamoška krížom krazom vybavila, že tam zostane, ale to je odveci, že sa toho musia niekde domáhať. Veď aj pre personál je napr pri hospitalizácii lepšie, keď tá matka tam je. Nemusia to dieťa riešiť a obriadovat oni. Ak ho teda len nepriviazu o posteľ, aj také tu stále ešte niekde funguje, žiaľ
Nikdy ma neposlali preč raz sita hlava držala som ju a videla ako to šiju, druhý x rozrezany prst.Iba raz ma poslali von, keď jej pol ročnej prepichavali slzne kanáliky to som bola v šoku, že som nestihla zareagovať či tam môžem byť a hneď ju aj priniesli von to bola minútová záležitosť.Pri veľa odberoch na imuno som bola tiež s ňou, lebo mala panicky strach z krvi
Myslim si, ze vela zalezi aj od veku dietata...mojmu ked brali krv z hlavy ako babatku, alebo mladsej ked prepichovali uska, tak ma dr nepustila dnu, ze teda to su ukony,pri kt.je lepsie,ked rodic nie je...neprotestovala som, deti mali par mesiacov, vnimali bolest, pochybujem,ze by im moja pritomnost nejako pomohla...ked sme vsak boli na odber krvi,ked uz boli starsi,vedeli rozpravat, vtedy sa spoliehalina mna,ze ostanem s nimi a bude to v poriadku..iba raz sa mi stalo,ze ma sestricka posielala od dcery, bolo to pri uvodnych odberoch pred hospitalizaciou, slusne ale rozhodne som mpovedala nie, ona na mna pozrela, ze prosim? A ja ze nepojdem od nej prec, ostavam s nou, oci prevratila na stokrat, ale dcera mi bola spokojna a ani nepipla. Oni jej nic ani nepovedali,ze takto daj ruku alebo toto urob, vlastne ju len kritizovali medzi sebou,ze zle drzi ruku,nema ju uvolnenu, rychlo jej bije srdce, fnuka atd, tak ja som podla ich kritiky dcere hovorila,co ma urobit, sepkala jej,ze som pri nej a ze kym som tam,vsetko je v poriadku,ona sa postupne upokojila, aj s nimi viac spolupracovala,ked ju vysetrovali, ku koncu jej hovorim,ze aka je statocna,ako to perfektne zvladla a oslovila som ju menom,na co sestricka,co ju najviac kritizovala zavalila- ty si zuzka?aj ja som zuzka,my zuzky sme sikovne, silne,statocne baby 😁 potom sa tvarila akoby to bola jej zasluha 🤦♀️ treba sa len ozvat, nehovorim,ze hned vyhuknut, ale slusna odhodlanost este nikoho nezabila..lepsie ako byt ticho a potom nadavat na personal
Zalezi od situacie a od rodica. Stalo sa mi nie raz, ze pri siti rany dietata bola matka uplne hystericka a prekazala pri praci. Takze najprv dobro pacienta - zasluzi si mat sustredeneho a neruseneho lekara, aby bol osetreny na 100% a az potom pravo matky
Ja si nemyslim, ze existuju ukony, pri ktorych vo vseobecnosti plati, ze je lepsie, ak tam rodic nie je. Pretoze toto je individualne. A tak ako je matka, co sa zosype pri beznom odbere, tak je aj taka, co zvladne takmer vsetko.
Nemyslim si, ze je ok automaticky ocakavat hystericku reakciu.
A mozno by stacilo, keby sa personal matky opytal, ci ma zaujem pri ukone byt a ci si je ista, ze to zvladne. A nie ju automaticky vyrazit za dvere...
Ja som bola so 6r synom 3x v nemocnici a stale ma volali ked nieco sli robit inde, aj pri zapale apendixu...mimo operacie som bola s nim, aj ma zavolali po operacii a bola som pri nom ked sa prebudzal, aj ked brali krv na ambulancii, aj pri usg, vsade som bola a vysvetlovali mi. Ako zastupca dietata mas na to pravo, aj podpisujes pripadne papiere a suhlasy. Aj na rtg mi dali vestu a bola som pri synovi.
@zuzinka888 To že návrh zákona pani Marcinkovej neprešiel je len dobre, ohradzovali sa proti nemu viaceré organizácie. Ich najväčšia výhrada sa týkala toho,že zákon by lekárovi umožňoval obmedziť prítomnosť zákonného zástupcu bez akéhokoľvek kontrolného mechanizmu. Už dnes deti majú právo na prítomnosť rodiča počas ošetrenia v zdravotníckom zariadení a ak by chcelo zdravotnícke zariadenie toto právo obmedziť Zákonným spôsobom môže to urobiť len cez súd. Takže vždy si treba stáť za svojím.
Moja dcerka ked mala 4 roky,rozbila si hlavku.
Museli sit...
Ona bola na mna tak naviazana,bola celkom ok,kym som bola v jej blizkosti.ked jej to isli sit,posielali mna von.ja som bola uplne pokojna pri tom,no ked dcera videla a pocula ze ma posielaju prec,az vtedy zacala plakat,ze maminka moja-bud tu.tak som im vysvetlils,ze co ma posielaju prec,nech ma tam nechaju,ved ja som pokojna a dcera im bude vystrajat ked odidem.tak ma tam nechali.potom mi vraveli,ze oni sa bali,ze ja budem hystercit.
Ale k dcerke sa inak spravali velmi milo a profesionalne.z jednej strany dr.z druhej sestra sa jej stale daco vypytovali,az takmer zabudla,co jej robia.4 stehy mala
@elanor si debylna? Dieťa toľko nevychádza? Skôr na opak a ma veľký strach to je traumatizujuce. Tebe dieťa nepatrí do rúk!!!!
@magdulinkaa ja nie, ale podla tvojho slovnika, zial ty ano. Az sa naucis slusne komunikovat, potom sa mozeme pobavit. Dovtedy sa s 10tou cenovou nemam o com.

@taktotedanie aspoň vidíme jeden z dôvodov, preco je zdravotníctvo na svk v takých srackach v akých je, keď tam pracujú ľudia ako ty. V momente by som svoje dieťa brala inde a áno kľudne aj za tie hranice. Ty si presne jeden z tých zdravotníkov, ktorý nemajú na to, aby sa presadili inde a hladkaju si svoje ego na pacientoch. Obzvlášť na tých najbezbrannejších. Ani tot za humnom by si s takýmto pristúpom k pacientovi neškrtla a letela jak prasiva handra. Pokial ľudia budú toto v nemocniciach tolerovať nikdy sa nič nezmení a len budeme vyplakávať ako je inde lepšie.