Mali ste dieťa v Psychiatrickej liečebni v Kremnici?
Moja dcerka ma 11. Rokov. Od pobytu v letnom tabore,kde niekolko krat zasebou vracala a nebola jej poskytnuta dostatocna opatera trpi uzkostami a strachom z vracania. Skusili sme psychologov,psychoterapiu,psychiatra,liecbu...nic sa nelepsilo az sa dcerka sama rozhodla,ze pojde na liecenie. Trha mi to srdce... Budem rada ak mi napise niekto s podobnym problemom a aj o tom, ake ma skusenosti s liecebnou v Kremnici. Dakujem.
@loginexistuje Aha,prepacte,zle som to precitala,uz rozumiem. Dakujem za odpoved.. Su tam teda zle podmienky? Neboli spokojne ani mami ktore poznate a mali tam dieta? Nam to odporucila psychiatricka,ktora tam je primarkou...
@nana1976 ahoj, vidim ze si z Martina. Tam je tiez detske psychiatricke oddelenie. Neuvazovala si ju dat tam? Tam by rozhodne nemusela byt 2 tyzdne v pyzame. Akurat ze je to tam strasne male, ale mohla by si ju casto navstevovat, aspon my sme mohli, aj von sme bravali syna, do mesta, a este hovorili ze aj kazdy den mozme chodit. Mozno to zavisi aj od diagnozy, neviem. S Kremnicou nemame skusenosti, len s Martinom a Hranou. Viem len ze do Martina sa chodi na 2-3 tyzdne a do Kremnice na dlhsie
@janadri mozno keby vase dieta v noci nespavalo, pocas dna vam do prace niekolko krat volalo,aby ste prisli, cele sa triaslo,busilo by mu srdce a prosilo vas, aby ste mu pomohli tym,ze ho date na liecenie....mozno po tyzdnoch takehoto niecoho by ste zvazovali to co ja...
A to svoje dieta nadovsetko milujem a chcem mu pomoct najlepsie ako viem...
@nana1976 zle podmienky? Ak mozem, zasiahnem znova do diskusie. Myslite si, ze vasa dcerka je pripravena vidiet schizofrenikov, deti so suicidalnym spravanim pri tazkych depresiach, poruchy prijmu potravy, stavy rezanie tela, nutkanie pojedanie vlasov atď....uzkostne panicke stavy nie su dovodom pre liecebnu. To, ze je pani primarkou nemusi byt nalepka dobry psychiater. Zrejme ste navstevovali len tohto 1 odbornika. Prepacte, ale ja by som urobila vsetko mozne len nie liecebnu. Ale asi ste sa uz rozhodli.
@nana1976 mna v Mt raz nasrala taka mlada arogantna dr.(uz tam nie je) ze som ho odtal okamzite brala, teraz chodieva do Hrane, aj tam to uz ide dolu vodou. V Kremnici to mozno bude podobne. Ak tam ale mala chce ist, daj ju, ak sa tam bude zle citit, vezmes ju odtial prec. Este mate moznost ist do BA. Aj tam sme boli, ale spolu, a nic strasne tam s tymi deckami nerobili ani ziadne pyzamo celodenne
@nana1976 jedna vec mi tu udrela do oci..pisete ze dcere odporua tento pobyt primarka oddelenia v kremnici. Naozaj mate pocit ze je to clovek, ktory vam realne dokaze opisat ake to tam je? Jasne ze na svoje oddelenie nepovie ani jedno zle slovicko. Pravdepodobne sama veri tomu ze je tam super a dcere to pomoze, ale ja by som bola opatrna, lebo viem ze lekari nie vzdy nezistne ponukaju hospitalizaciu. zazila som osobne ze ma doslova nutili do hospitalizacie, lebo netusili ze som z fachu a ze viem odhadnut ze to nie je potrebne. Kazde nemocnicne oddelenie ma za kazdeho pacienta 900 eur na den od poistovne (aspon 5 rokov dozadu to bolo tolko), bez ohladu na charakter lieby, cize aj v pripade ze ide len o pozorovanie. Niektori lekari nemaju zabrany zneuzit nevedomost pacienta a jeho strach a odporucia hospitalizaciu bez ohladu na to ci ta skutocne pomoze a ci je ozaj nutna. Netvrdim ze je to pripad aj vasej psychiatricky, ale jej slova o tom ako to dcere pomoze by som brala s rezervou...
je to samozrejme na vas ako sa nakoniec rozhodnete...
@nana1976 nam v kremnici pomohli lebo synovi nastavili liecbu ale opakujem u neho je zakladna diagnoza INA a uzskostne Stacy SA skor PO prichode Domov zhorsili lebo SA viac bal ze pojde prec Bratislava je horsia ale ja som praveze pocula ze v Martine je to lepsie ako v kremnici tak neviem
@nana1976 moja dcera mala 11 ked sla na liecenie do Hrane. Bolo to hrozne pre nu aj pre mna, mala kopu zdravotnych problemov, do toho sme sa rozviedli, prestahovali na druhy koniec republiky a konecnym spustacom bolo ze dostala prvu menstruaciu ked bola u otca. Nasledne pojedla lieky, nemocnica, psychiatricke vysetrenie a odporucenie na liecenie v Hrani. Tie , ktore ste to nezazili si neviete predstavit ake to je, poslat dieta pre jeho vlastne dobro na psychiatricke liecenie, ked viete ze ste spravili vsetko co ste mohli a neviete ako dalej, jednoducho len verite ze to pomoze.
Dvera tam bola skoro 3 mesiace, s dvojtyzdnovym pobytom doma, bola vtedy nahnevana na seba, na mna aj na cely svet.
Po skonceni ten stav este chvilu pretrvaval. presli sme opat nachadzanim dovery jedna v druhu, po case mi povedala ake to bolo , ano bola tam s dievcatami ktore boli zneuzivane, maloletymi narkomanmi, detmi ktore si ublizovali.... nakoniec si uvedomila ze vsetky jej problemy sa daju zvladnut lebo ma rodinu ktora ju miluje a ktorej na nej zalezi a odvtedy mame uplne uzasny vztah. Je to uz 8 rokov.
V konecnom dosledku mi je luto ze tam bola a stale to beriem istym sposobom aj ako svoje zlyhanie , ale som rada ze jej tam pomohli.
Nenechajte sa odradit mamickami, ktore nevidia do vasich problemov a objektivne nevedia posudit celu situaciu, len sa potrebuju ku vsetkemu vyjadrovat. 😒
Doverujte profesionalom, ktori sa s takymi problemami stretavaju denne a a cele roky.
Ak sa tam dcerke nebude pacit, stale je tam ta moznost odist.Bolo by to od Vas nezodpovedne nevyuzit aj tuto moznost, ak sa stav stale nezlepsuje.
Velmi drzim palce!
@cey neviem ci ste tam mali dieta ale to nie je take jednoduche ho odtial dostat ... resp. ani kontaktovat ..nam bol prvy kontakt (telefonicky) umozneni po troch tyzdnoch ...
ano clovek musi verit odbornikom to je jasne ... ale ja napr. osobne nemam ku kazdemu odbornikovi doveru. HOvorim preskakali sme si svoje ... ja len pisem na zaklade realnej skusenosti .... ale teda nech si to nepredstavuju ze je to liecenie typu liecenia v Lucivnej Smokovci a pod..
je to nemocnicne liecenie - hospitalizacia so vsetkym co k tomu patri .... (lieky, injekcie, atd... )
@nana1976 ja osobne som mala tiez taketo stavy.... kazde rano som sa chcela dat hospitalizovat, nevedela som sa ukludnit. Ale postupom casu mi zabrali lieky a teraz som v poho. Berie antidepresiva? Doktor mi povedal,.ze kym zaberu antidepe. musia sa brat aj lieky na ukludnenie proti uzkosti... tato kombinacia mi pomohla prezit to obdobie kym mi nsplno zabrali antidepres . Drzim palce
@alexandraalexandrova dakujem vam za nazor
@majka01_74 dakujem vam velmi pekne a zelam vsetko dobre Vam aj dcerke.
@loginexistuje dakujem za nazor
@nana1976 no, aj sa brala frontin a alventu... skuste to vydrzat doma... tam by bola na svoje trapenie sama, ked je dom tak je maminkou...to je len moj nazor. Ja.osobne.som sa snazila normalne fungovat deti a domacnost. Vela.krat som sa musela premahat , ale praveze to mi aj pomahalo... najhorsie bolo rano, ale len dovtedy kym som nezobrala frontin. Este jednu radu vam dam. Kazde antidepresiva zaberu pri urcitej davke. Ja som zacala s alventou na 75mg a vyliecili ma pri davke 225mg. Antidepresiva sa maju postupne zvysovat.sledujte, aby vam dr zbytocne nenatoval obdobie. Ja ked som pri urcitej davke necitila zlepsenie, tak som pytala stale vyssiu a vyssiu davku , az 225 mg mi zabrala a to po par dnoch...
@nana1976 Poznám jedno dievčatko (piatačku), ktoré bolo v minulom januári hospitalizované v Kremnici, a veľmi sa mu tam páčilo... či to bolo tým, že doma si nerozumela s rodinou, neviem, ale sama mi hovorila, že tam bolo dobre. Význam hospitalizácie je ten, aby sa správne nastavila liečba, čo sa niekedy nedá pri ambulantnej liečbe, aj keď v Kremnici to občas trošku preženú, deti sú ospalejšie, ale uvidíte, ako sa im podarí pri dcérke. Pracovala som v detskom domove, a aj viacero detí odtiaľ išlo do Kremnice a nikdy im to nejak neublížilo, nesťažovali sa. Bola som tam raz aj na exkurzii, vnútorné vybavenie nie je bohvieaké, ale vonkajšie prostredie je naozaj pekné, sú tam aj zvieratká, jazierko, majú tam tvorivé dielne. Rátajte s tým, že tam budú rómske deti, aj deti z detských domovov. Prístup personálu neviem posúdiť podľa krátkej exkurzie. Ak si mamičky myslíte, že vaše deti sa nestretnú v základnej škole so sebapoškodzovaním, anorexiou, drogovými závislosťami a podobne, tak je mi ľúto, ale mýlite sa. Akurát, že tu je tím odborníkov, ktorí to majú pod kontrolou, čo na základnej škole nie. Dúfam, že som pomohla trošku.
ahoj, v tomto prípade je nevýhodou vek, v ktorom si dieťa ešte veľa vecí neuvedomuje, a ja osobne si myslím, že nech ti poradíme čokoľvek, dáš napokon na názor vlastnej dcéry. pokiaľ ti ona sama hovorí, že tam chce ísť, my ti budeme zbytočne radiť, aby tam nešla. matka vždy vypočuje prvorado názor svojho dieťaťa a urobí všetko pre to, aby mu vyhovela. avšak, prikláňam sa k názorom, že takéto liečenie sa má nechávať ako úplne posledné krajné riešenie situácie. tiež si myslím, že by jej mohlo viac uškodiť než pomôcť, hlavne v tomto veku. teraz ako rozhodujúca a najdôležitejšia osoba nastupuješ pre ňu ty, ty ju musíš usmerniť, podporiť a podržať. určite pre to robíš maximum, ale musíš dať maximum z maxima, nájdite ďalších terapeutov, skúste počkať, kým liečba zaberie. si za ňu zodpovedná a všeobecne týmto príkladom ukáž dieťaťu, že nie vždy sa v živote treba rozhodnúť pre tú - na pohľad - najjednoduchšiu možnosť, vyvolaj v nej pocit, že sa nesmie tomu poddávať, ale s tým musí začať bojovať. dcérka si zrejme liečenie vykladá po svojom, možno si myslí, že tam jednoducho príde a zrazu sa všetko zmení. ale čo ak nedajbože nie? čo potom? v tomto prípade, by som trvala na tvojom mieste na liečbe liekmi, v domácom prostredí, pri najbližších. skús naštudovať postupy a procesy, ktorými prechádzajú deti v liečebniach v podobných prípadoch. nakoľko aj v nemocnici by musela podstúpiť to isté, avšak pri cudzích ľuďoch a v tom samotnom prostredí psychiatrie. ak jej s tým pomôže rodina (kto iný by detskej duši - a nielen detskej - pomohol najviac ak nie najbližší?), nielenže účinok môže prísť skôr, ale aj samotný problém sa môže stať nenávratným. psychické problémy, hlavne takéto úzkostné, sú najhoršie v tom, že napriek ich potlačeniu, sa v ťažkej životnej situácii zvyknú vrátiť, a tých, si my ľudia, v živote zažívame niekoľko. absolvujte dýchacie cvičenia, naštudujte si spolu veľa informácií o samotnom stravovaní, o predchádzaní zvracania, pomaličkým tempom sa snaž dcérku vracať do spoločnosti a najmä pracujte na pôvodcovi samotného problému. tak, ako si napísala, že to chce mať rýchlo za sebou - je pochopiteľné, avšak, v tomto prípade, je to asi skôr nemožné. neviem, či som ti aspoň niečím pomohla, a či ma celkom pochopíš, ale veľmi vám držím palce, nech vám to dopadne dobre, už nech sa rozhodnete akokoľvek. potom nám napíš, čo nové.
@audrye dakujem velmi pekne za nazor. Ja sama pracujem s detmi s roznym postihnutim,dokonca aj moj syn ma DMO,takze nemam obavy,ze by bola dcerka z takehoto niecoho prekvapena, alebo vystrasena. Coho sa najviac obavam, to je starostlivost personalu o moje dieta a ci ten pobyt bude pre moju dceru to co ocakava : pomoc, pochopenie, to ze sa bude moct porozpravat s detmi s podobnym problemom a ze jej kazdodenna terapia pomoze sa rychlejsie naucit prekonat ten stav ked to na nu pride..atd
@nana1976 keď nepomohlo nič, čo ste vymenovali, že ste skúsili a dcérka vás vyslovene prosí, tak ja by som do toho išla. Ak máte naozaj veľké obavy, možno by bolo dobré skúsiť ešte nejakú inú terapiu, ako tie, čo ste absolvovali, ale u nejakého naozaj overeného terapeuta s dobrými referenciami. pri úzkostiach sú dobré napr. KBT terapie. Ale ak tam v Kremnici naozaj bude intenzívna každodenná terapia, a bez možnosti toho, že by vám dcérka každý deň telefonovala 30x, ale bude musieť mobilizovať vlastné sily a spoľahnúť sa na seba a kamarátov okolo, mohlo by to byť to, čo naštartuje zmenu... Každý človek/dieťa je iný a inak reaguje. Držím palce, nech sa správne rozhodnete. (:
@nana1976
Odporúčam prečítať toto niesu tam bohvieake recenzie na to,ze úplná katastrofa dopovanie liekmi otrasná hygiena ba dokonca vši
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/psychiatricka-nemocnica-v-kremnici/
Ďalej sa tam píše o neskutočnom smrade,otrasnej atmosfére,a dokonca mamičky ktoré tam dieta mali to nazvali ciganskou polepsovnou,nikdy som tam nebola nemôžem súdiť len si to prosím preštuduj kým sa rozhodnes
Väčšina nazorov je že deti odtiaľ prišli v dezolatnom stave,ze sa pokúsili po návrate o samovraždu tam sú deti ktoré droguju,boli znásilnené ,utekajú z domu,maju schizofrénie a iné hrozne veci naozaj si to rozmysli aby si nelutovala ,každá druhá mama tam píše že dieťa sa vrátilo zo vsami sama sestrička odtiaľ sa tam vyjadrila áno máme tam vsi a čo aj v školách su

Nedá mi nenapísať,že tak malé dieťa by som bez svojho dozoru v takom zariadení rozhodne nenechala.
Veľmi vám držím palce, musí to byť ťažké.