Mám 15 a mám depersonalizáciu z marihuany

emabelicova
10. dec 2020

Ahojte mám 15 a mám depersonalizáciu z marihuany. Veľmi to ľutujem.. bola som už aj u psychiatričky, tá mi dala lieky, nepomáhali a mala som z nich nočné mory. Mám prečítané už naozaj všetko. Viem že najviac pomáha to, keď sa nato nemyslí, ale aj tak sa bojím že mi to neprejde. Má tu s tým niekto skúsenosti ? Viem že sa s týmto nestretáva veľa ľudí, ale bola by som rada keby sa tu niekto čo s tým skúsenosti má nájde a poradí mi čo mu najviac pomohlo aby sa z DP dostal. Naozaj je ťažké s tým normálne fungovať, už to mám niekoľko mesiacov.. Predom ďakujem za odpovede.

ninusa221
10. dec 2020

@emabelicova ahoj a neodporučili ti dake liečenie ? Kde by si mala dake terapie alebo čo?

goblinko1
10. dec 2020

Presne v tvojom veku som to zažíval tiež.. myslel som si že som úplne sám a zistil som, že to má aj kamarát neboj sa je to normálne.. ono to prejde netrap sa moc nad tým.. ka viem je to ťažké ale ver mi ja mám teraz 18 a dobrý rok a pól to už nemám a aj si vravím že občas by som ten stav chcel 😃

emabelicova
autor
10. dec 2020

@goblinko1 Fuu no ako dá sa to brať aj takto ale mne už naozaj nie je príjemné sa cítiť 4 mesiace vkuse ako nahulená

emabelicova
autor
10. dec 2020

@ninusa221 Nie, psychiatrička mi dala len lieky a hotovo. Už som ich vysadila. Oni chcú na ľuďoch len zarobiť, vôbec mi nič neradila.. a myslím že na terapiu sa asi skôr chodí keď niekto zažil niečo veľmi traumatické a má to z toho ale neviem takto mi to len rodičia povedali..

whatever1
11. dec 2020

@emabelicova Lieky si si vysadila sama?

emabelicova
autor
11. dec 2020

@whatever1 nie.. psychiatrička lebo som to od nej chcela

teletabinoo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
emabelicova
autor
11. dec 2020

@teletabinoo ahoooj

meluela
11. dec 2020

@emabelicova skusala si zmyslove ukotvovanie? "Použite na to svojich päť zmyslov: zastavte sa a jednoducho si skúste povedať nahlas alebo v duchu, čo práve teraz vidíte, počujete, hmatáte okolo seba, cítite a akú chuť vnímate v ústach. (Ide o konkrétne jednoduché veci, napr. vidím pohár, hmatám operadlo stoličky, počujem tikať hodiny atď.) Dostanete sa tak do prítomnosti, ďalej od myšlienok a úzkosti. Skúste použiť kedykoľvek, keď sa vaše myšlienky na budúcnosť začnú vymykať kontrole." Pripadne aj rozne meditacne techniky na baze mindfulness by mohli pomoct.

gubiko
11. dec 2020

@emabelicova podľa mňa cestu, ktorú si zvolila je fajn. hľadáš niekoho, kto zažil niečo podobné. tá psychoterapia je potom tiež možnosť. práve to zdieľanie všetkých sprievodných pocitov z tohto zážitku, to ako to prežívaš, necítiť sa na to sám, necítiť sa v tom osamelo alebo nenormálne. je možné, že i ten strach, ktorý z toho máš to celé zhoršuje, i to vie byť na psychoterapii vec k riešeniu. čiže len k tomuto som mala potrebu ťa opraviť, spracovať to, čo teraz prežívaš a čím sa trápiš vie byť celkom regulérnym cieľom psychoterapie.
a ešte, je mi ľúto tvoja skúsenosť s psychiatrom. naozaj by takto psychiatri nemali fungovať. no viem, že mnoho z nich má práve takýto prístup, alebo skôr "neprístup". sú však aj takí, čo takto nefungujú. lieky si vysadila, preto toto asi nie je tvoja cesta, no nedá mi nenapísať ti, že by som psychiatra zmenila a našla si niekoho, komu by som dôverovala.
veľa zdaru prajem.

maria037
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
meluela
11. dec 2020

@maria037 a to by akoze pomohlo zavret ju niekam, kde by ju znasilnoval nejaky dalsi Tomanek (kauza Cisty den)? Dnes velka cast mladych ludi skusa travu a ze ona akurat mala smolu a spravilo jej to nie celkom beznu reakciu. Trebalo by konecne otvorit serioznu debatu o marihuane, nielen tato slovenska pokrytecka zadubenost ked alkohol v pohode ale trava horor najvacsi. Ludia by si boli viac vedomi rizik oboch navykovych latok a slobodne by sa rozhodli, ci ich chcu podstupit. Vratane mladych ludi, kde su tie rizika vyssie nez u dospelej populacie.

gubiko
11. dec 2020

@emabelicova ja som prehliadla, že máš 15, pritom je to aj v názve témy, my fault. ako to berú tvoji rodičia? u tej psychiatričky si musela byť s jedným z nich. aké lieky ti predpísala, ktoré si vysadila?
na to, že máš 15 sa mi páči, že sa snažíš to riešiť a staviaš sa k tomu aktívne.
marihuana je spúšťačom rôznych psychických ochorení. nezriedka depresie. rozvíja dispozície, ktoré by sa možno bez jej užitia nerozvinuli. toto, čo sa tebe deje môže byť zvratný jav, nemám s tým skúsenosť. oslovila by som možno Hraničnú v BA, možno len telefonicky, že by si si pokecala s niekým odtiaľ, možno by ti vedeli poradiť čo do perspektívy, že ako to môže vyzerať.

gubiko
11. dec 2020

no mrkaj na to, je tam aj telefón: https://cpldz.sk/kontakty/?doing_wp_cron=160767... skús im zavolať, možno ťa upokoja alebo ponavigujú

maria037
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
meluela
11. dec 2020

@maria037 15 rocny teenager, ktory vyskusa travu nie je fetak. Travu vo veku 15r skusa takmer 20 percent deti, vo veku 16r jedna tretina, vo vacsich mestach su to este vacsie podiely deti. A to su len ti, co to priznali v prieskume. To, ze ty mas problem rozlisovat medzi roznymi latkami ovplyvnujucimi mysel je uz ina vec.

emabelicova
autor
11. dec 2020

@gubiko ďakujem veľmi pekne a nechápem prečo nikto nikdy nevraví o tom, aké z toho môžu byť problémy. Naozaj som nikde v živote nečítala, ani nepočula, že z toho môže vzniknúť toto. Malo by sa o tom viac hovoriť ..

emabelicova
autor
11. dec 2020

@maria037 Feťáčka? Vy si na mňa ústa otvárať naozaj nebudete. Trávu som mala prvý krát, ľutujem to, proste som sa dostala do zlej partie 🙂 Za to že som v živote spravila jednu takúto chybu mám byť teraz navždy v takomto stave a bez rád? Tvárite sa ako keby ste vy nebola mladá a nevidela vašich kamarátov skúšať kadečo. A už naozaj neviem ako by mi pomohlo keby ma hentam zavrú, veď by mi už naozaj preplo. Tak sa nato skúste pozerať trochu so zdravším pohľadom, lebo mne hláška “spôsobil si to sám tak mu pomáhať nebudeme” naozaj normálna a zrelá nepríde.

emabelicova
autor
11. dec 2020

@gubiko no a ešte aby som odpovedala, tak samozrejme boli sklamaní, lebo mi verili ale oni nie sú taky typ rodičov že by ma teraz zavrhli a že poraď si s tým sama. Snažia sa mi čo najviac pomôcť a už prešlo niekoľko mesiacov takže teraz už naozaj neriešia to že som si dala trávu, jednoducho chcú aby som už bola v pohode a teraz vedia si to už určite nedám keď som toto zažila. A ten liek bol Sertralín, teda aspoň myslím možno tam mám nejakú chybu.

meluela
11. dec 2020

@emabelicova zial mnohi psychiatri nic ine nez bachnut hned antidepresiva nevedia :-/ nemam zial teraz cas to teraz pozerat, ale co som zbezne videla, da sa najst odborne clanky k cannabis-induced depersonalization-derealization disorder .. skus pozriet ...

klarka56
11. dec 2020

@maria037 jooj a ty máš deti?? Pochybujem.. Keď budeš mať a budú v puberte, prečítaj si spätne tvoje duchaplné komentáre...

kiwi3
11. dec 2020

@klarka56 to je nejaka fastickou propagandou zaslepena chuderka, 23rocna. nech jej pan boh pomaha.

ja som inak o vselicom pocula a aj videla z marihuany. fakt je to tema, ktoru treba otvorit. vacsinou sa hovori o tom, ako to vedie k tvrdsim drogam a ine hovadiny, ale nikto nespomenie rozne psychoreakcie, ktore to moze mat hlavne u mladych a nezrelych ludi. vratane roznych zachvatov a schizofrenie.
na druhu stranu si myslim, ze medicinsky je to rastlina buducnosti. ale to uzivanie bud treba uplne zbavit thc alebo riesit pod kontrolou odbornika.

meluela
11. dec 2020

@kiwi3 presne, ziadna demonizacia, ale realne zhodnotenie rizik. Ked sa povie mladym ludom ocividna sprostost (zober loptu nie drogy 😀 ), tak na to kaslu. Ak by sa im uprimne povedalo co trava robi a nerobi, tak by to brali inak. A vyuzitie ci uz thc alebo cbd (ten je uplne v pohode aj na laicke pouzitie) v terapii ma velky potencial v rukach odbornika, podobne ako pri LSD, psylocybine, MDMA a pod.

gubiko
11. dec 2020

@emabelicova v rámci drogovej prevencie na školách by mali takéto veci odznievať. u nás na škole takúto prevenciu robíme a hovoríme o dôsledkoch. boli sme aj so žiakmi v cpldz, tiež sme boli v lige proti rakovine na prednáške o fajčení. no veď vieš si domyslieť, ako to asi dopadlo. partia je partia a mať sa chvíľu v pohodke je skrátka niekedy väčšie lákadlo. a to nielen pre vás mladších, ale aj pre nás rodičov. obetujeme niečo, čo nám je vzácnejšie pre dobrý pocit, ktorý trvá chvíľu. nič nové u človeka a človečenstva 🙂
pozerala som si ten liek. ťažko sa v tom vyznať. zrejme ti ho predpísala väčšmi na tie sprievodné pocity a úzkosti, ako by to riešilo celú vec. jediné, čo mi napadá, je zmeniť psychiatra. hľadala by som niekoho, komu by som dôverovala, kto by si so mnou aj pokecal, snažil sa porozumieť mi. je ale aj pravda, že s pedopsychiatrami je to bieda na Slovensku, je ich veľmi málo, ale dajú sa nájsť aj dobrí, minimálne vo väčších mestách áno. ešte by som skúsila to cpldz, telefonicky, anonymne. prípadne rodičia nech sa popýtajú tam, čo ešte by sa dalo robiť. oni sú zameraní na odvykanie v rámci závislosti, to nie je tvoj prípad. no tieto flashbacky, doznievanie, či následky by tiež mohli poradiť, ako riešiť.

meluela
11. dec 2020

@emabelicova skus pre zaciatok toto aspon 10 min denne:

https://www.youtube.com/watch?v=2GjZanuXWWk

Je za tym veda/medicina a desiatky rokov uspesneho pouzivania tejto metody na pacientoch, ziadna ezotericka kravina. Ked uz budes vediet co a ako, tak mozes aj bez tej nahravky to robit. Ja to pouzivam na ine veci, ale citam prave ze aj na tento problem to pomaha a dava to zmysel aj z pohladu neurologie ze by to mohlo zabrat lepsie nez ssri antidepresiva co si mala. Mozog je plasticky a ty mas sancu takto napravit to, co sa docasne pokazilo. Su aj nahravky v slovencine kebyze ti nesadne anglictina.

gubiko
11. dec 2020

@meluela prepáčte prosím, ja fandím vašej snahe, aj mojej. ja by som úplne v tomto prípade meditácie volila len pod dohľadom odborníka (klinický psychológ, psychiater), prípadne ním vytvorené. z rôznych dôvodov, v ktorých najviac vyskakuje tá perspektíva a to, že stále viac nevieme, ako vieme. meditácia tu môže byť kontraindikácia.

meluela
11. dec 2020

@gubiko asi mate pravdu, bolo by dobre to najprv skonzultovat. ja si uz hladam aj sama veci popri terapii, kedze som mierne skepticka co sa tyka kvality starostlivosti o dusevne zdravie na slovensku, ale kedze ide o ineho cloveka a este aj maloleteho, bolo by dobre kebyze sa o vhodnosti mindfulness pre tento pripad vyjadria odbornici

birika
11. dec 2020

@emabelicova sorka, zijes vo vzduchoprazdne? na skolach sa robia besedy na tuto temu, teda ak neblicujes, pocut si aspon co - to musela. a rodicia co? ak hladam pomoc, tak hadam najskor rodina, skolsky psycholog, psychiater. mas 15 - nevedomost sa neospravedlnuje - ani to, ze jednoducho vediet NECHCES a teraz...pomooooc. prajem ti, aby si sa z toho dostala a uz nikdy do toho nespadla

matqa411211
11. dec 2020

@emabelicova a to sa ti stalo po prvom pouziti alebo po case?

emabelicova
autor
11. dec 2020

@birika U nás na škole bol akurát tak koncert o drogách ale nikdy nikto nehovoril o následkoch z marihuany. Nevedeli o tom ani moji rodičia a kamaráti, nikto z nich ani nevedel že niečo ako depersonalizacia existuje a už vôbec nie z marihuany. A samozrejme že najskôr hľadať pomoc u rodiny, ved to už niekoľko mesiacov robím. Keby si prečítate moje predošlé komentáre tak by ste vedeli viac. Lenže nikto z nich mi nevie úplne pomôcť. Napríklad Psychiatrička len dala lieky a hotovo. chcela som počuť rady od niekoho kto to zažil a čo mu nato pomohlo.