Mám dať 13 ročnú dcéru zaočkovať proti kiahňam?
Ahojte, čo si myslíte o injekcii proti ovčím kiahňam?
Moja dcéra ma 13 rokov a ešte nemala kiahne a teraz rozmýšľame, či jej dať injekciu alebo nie....
Ďakujem za odpovede☺
@denden77 nedavno som to sem pisala 🙂, ze kiahne vo vyssom veku neznamenaju automaticky komplikacie.. Ja som mala pred 30-tkou a bolo to v pohode zvladnutelne.. neprijemne, kvoli svrbeniu, ale inak ok.. moji surodenci po 30-tke - v jednom pripade fakt lahucky priebeh a v druhom skor tazsi, vysoke teploty, tazky vysyp a s tym spojene bolesti, ale zvladnute v domacej liecbe..
@rene2 nezabudni v rozhodovani zohladnit aj riziko vedlajsich ucinkov a fakt, ze nie u kazdeho sa imunitna odpoved vytvori a tiez ten, ze po niekolkych rokoch (po 2-5-10-20- ... u kazdeho inak, je to velmi individualne) dochadza k vyvanutiu ucinku ..
Tak ja Vám napíšem svoju skúsenosť s kiahňami...myslím si, že hlavne záleží od organizmu človeka...
Rodičia ma dali zaočkovať keď som mala 11 rokov...celé roky bolo všetko v poriadku a keďže pracujem v detskom kolektíve deti okolo mňa mávali kiahne. Nič sa nedialo. Až raz, to som bola už po 30tke, vykukli mi tri vyrážky a ja som podozrievala komára...do rána mi bolo jasné, že to komár nie je...teploty, nemohla som spať, celé telo ma neskutočne svrbelo...vysypaná som bola tak, že to už neboli len vyrážky ale také celistvé mapy vyrážok...des...kiahne som dostala od 3 mesačného miminka od susedov, s ktorým som sa priamo nestretla...iba sme zdieľali spoločný vchod 😀..
Syn to dostal po pár dňoch tiež...ale v light forme, cca 9 vyrážok na trupe...tak si vravím fajn...máme to za sebou...omyl...o dva roky neskôr sa syn vysypal...opäť kiahne...ale teraz sa vysypal ukážkovo...doktorka mi povedala, že sa to stáva a dokonca som našla ďalších dvoch ľudí, čo mali podobnú skúsenosť s deťmi...syn očkovaný proti kiahňam nebol...
No hádam sa vakcíny proti kiahňam už vyvinuli lepšie...tá moja bola účinná len pár rokov 😀
mne dcérka dostla kiahne v škôlku v 6 rokoch, mala teda dosť ťažký priebeh, plakala som nad nou. Ja som v detstve kiahne nemala, tak som si ich odkrútila na Vianoce vo svojich 42 rokoch, naštastie ľahký priebeh, pár pupákov, dcérka si to zlízla za mna. Uprímne, keby som vedela aký to vie mať priebeh, dcérku dám vopred zaočkovať nech to nemusíme vytrpieť...nebola to žiadna sláva teda....
Ono asi naozaj záleží od organizmu a jeho imunite.
@klarissa25 presne tak, moja dcéra dostala kiahne ako 9 ročná, mali akurát pred prijímaním a cela triede mala kiahne tak im to museli presunúť. Dcéra mala mierny priebeh, sem tam mala vyrážky, ale môj 2,5 rocny syn to dostal presne za 14 dní ale ten mal horší priebeh, vyrážky že úplne všade, v ústach, na oboch ušiach , vo vlasoch, ešte aj na pipikovi mal dve vyrážky. Horúčky, svrbenie...no užili sme si. Čiže u každého je priebeh iný. A je pravda že v dospelosti je oveľa horší a komplikovanejší priebeh ako v detstve.
Ja som dala malého zaockovatv januári v 3 rokoch, keď sa malo po zimných prázdninách nastúpiť do škôlky. Väčšina škôlky kiahne dostala on nie. A keďze som teraz tehotná, sama sebe si ďakujem za ten nápad...
Aká je cena vakciny prosím vas
Napisem aj ja svoju skusenost. Moja svokra mi tvrdila, ze moj manzel nikdy neprekonal kiahne. Tvrdila nam to aj jeho obvodna lekarka, pretoze podla nej by to musel mat poznacene v zdravotnej karte. Dceru som zaockovat dala. Som toho nazoru, ze ak sa mi sucasna medicina moze pomoct vyhnut sa neprijemnym chorobam, vyuzijem. Zvazovali sme, ze dame zaockovat aj manzela, presne pre komplikacie, ktore mozu kiahne v dospelosti priniest. Kedze sa v tom vsak trosicku vyznam, trvala som na tom, aby mu lekarka vysetrila protilatky. Bol to sice boj, ale napokon mu ich vysetrila. No a prisli sme na to, ze muz ich mal a v celkom hojnom-dostatocnom pocte, co znamena, ze niekedy v detstve prekonal kiahne a pravdepodobne bol jednym z tych, ktorym sa vyhodila jedna vyrazka a tym boli cele kiahne prekonane. Takze suhlasim s nazormi vyssie a tiez sa priklanam k tomu, ze treba dat najskor vysetrit protilatky, a potom ak nie su, tak zaockovat.
V takom veku už áno, ja som mala ako 14 ročná s dosť hrozným priebehom.. mala som 40teploty a mapy vyrážok po celom tele...ale našťastie nič horšie..
@5peta1 Môže byť. Môj tak prekonal ruky, nohy, ústa. Ani by sme na to neprišli, až kým som to nedostala ja. A teda, som myslela, že je po mne. Po štvornožky som išla hodinu na WC, čo som nemohla došliapnuť na nohy, horúčky 40-tky, nechty mi odpadli a rok sa mi dávali dokopy. A vtedy sme si všimli, že syn má dve mini vyrážky na ruke.
@ananas28 hej.... rovnako najlepšie aj osýpky, mumps, rubeolu, a dmo... niet nad “prirodzenú imunitu”
Fakt by som chcel vidieť regulérnu štúdiu, ktorá potvrdí tvoje tvrdenia, teda že po prekonaní je dlhšia imunita a tiež že očkovanie má len 50% účinnosť...
To uz by som dala ockovat, ak to doteraz nechytila. Tak nech sa jej to nepritrafi v dospelosti
@ananas28 Áno samozrejme... je to najlepsi vynález 20 storočia, ktorý zachránil stovky miliónov životov...
...netvrdím že je lepšia ani dlhšia... je kvalitatívne aj kvantitatívne porovnateľná...
...každý jeden lekár ti potvrdí, že všetky tieto choroby ľudovo označované za jednorazové, ako kiahne, osýpky, je možné dostať aj opakovane a nie je to až tak zriedkavé...
PS: očkovanie voči kiahňam znamená aj že ich neprekonas a teda nedostaneš pásový opar... brat prekonal na tvári, ani po 7 rokoch nemá úplne v poriadku mimiku.

Tiež najprv protilátky dám skontrolovať. Môj bol v triede plnej kiakní a nedostal, teda aspoň o tom nevieme. Niekto nemusí dostať celý život ak je voči tomu odolný napr. Kamarátka mala ako dospelá - dostala od svojich detí a jej mama, ktorá bývala s nimi nemala nikdy.