Mám dať synovi už šieste antibiotiká za 4 mesiace?
ahojte holky....chcela by som sa poradit, moj trojrocny syn zacal chodit do skolky, a odvtedy katastrofa, sama choroba, vacsinu silna nadcha, horucka a zapalene hrdlo alebo mandle...nasa doktorka mu dnes predpisala sieste antibiotika za posledne styri mesiace!!! zapalene hrdlo a horucka 38,5, kasel...dat mu ich, ci nedat?? ved mu to znici uplne imunitu, ak mu este nejaka ostala...jej vyjadrenie bolo, ze to mam tak, ked ho davam do skolky...na imuno alergologii sme boli minuly tyzden, cakame na vysledky...ale myslia si ,ze to je ten skolkarsky syndrom, ktory treba prekonat...a doktorka tvrdi,nedavat ho tam..
@jerryk81 ja si to objednavam za velkoobchodne ceny priamo z firmy, ktora to vyraba a dovaza. ganoderma je cinska huba (u nas sa pozna aj pod nazvom reishi), v Cine je povazovana za kralovnu liecivych rastlin a zatial jej ucinky môzem len potvrdit. je to najzasaditejsia potravina, okyslicuje bunky, odkysluje organizmus, zvysuje imunitu, riesi migreny, ekzemy, alergie, zlepsuje vyprazdnovanie, bolesti zaludka...je toho vela, to by som tu celu temu zapisala 🙂 sme na nej nastaveni cela rodina od septembra.
@martina1305 prosim vas o blizsie info a mozu to uzivat aj deti?
Mam podobny problem so 4.5r stale chori a to mu brali nosne a orezali krcne mandle ...
No tak napríklad naša dcérka pokašlievala skoro mesiac, nič hrozné, 5x za deň, alebo aj menej. Nasadili sme stopkašeľ, kalciový sirup. Jedla to 2 týždne, a nič - ani hrošie, ani lepšie. Je prváčka, tak pekne do školy chodila. Potom zrazu prišla pred týždňom v piatok zo školy a kašeľ sa zrazu zmenil na taký prieduškový, či čo. Nedalo sa ani definovať, či suchý, či vlhký. Prišla sobota, furt to isté - kašľala čo do času rovnako málo, ale ten kašeľ hrozné počuť. A len cez deň, v noci nič. V nedeľu sme s ňou šli na pohotovosť, či jej to nezišlo na priedušky (ako malinká skončila s obštrukčnou bronchitídou v nemocnici) - vraj nie. Ale keď si doktorka vypočula "kašľovú story" so sirupmi, veru jej rovno dala ATB - že to už má kašeľ veru dlho, a sirup by to mal stiahnúť. Samozrejme, v utorok kontrola u našej dr., ktorá vždy robí CRP. Tiež si vypočula story, popočúvala, a veru sa jej to zosunulo na tie priedušky za tie 2 dni. ATB dostala aj druhú dávku na druhej kontrole. Až túto ďalšiu nedeľu sa jej to konečne začalo ustupovať.
Takže ono ten kašeľ nie je vždy taký jednoznačný. To človek niekedy proste neodhadne doma. A paradoxne, dcérka v škôlke chorá bola maximálne 2x do roka (atb ak mala raz za rok je veľa), a teraz v škole za pol roka je doma už tretíkrát (2x z toho už mala ATB) - mne dr. povedala, že to je aj zmena kolektívu, že to tiež ovplyvňuje chorobnosť - iné bacily, vírusy... A tiež je vždy za to, že keď je dieťa oslabené po chorobe, aj keď bez ATB, tak ak je možnosť, nechať doma preventívne, nech sa riadne dolieči a pozviecha.
@katrinka8 nas trojrocny dostal v decembri nejaky virus, sopliky a kaslal. ked po tyzdni zacal kaslat aj v noci pocas spanku, co ledva dychal, tiez som sa bala obstrukcnej bronchitidy. doktorka ho popocuvala a povedala, ze je to len virus. davali sme mu ambrobene na vykaslanie. kaslal vyse mesiaca, ale postupne to bolo lepsie a uz to preslo, atb nakoniec nepotreboval.
@valy - naša má ten kašeľ pomerne často - niekedy to sirup urobí, teda obvykle. Ale tak raz-dvakrát do roka (kým bola v škôlke) jej to zíde na priedušky a už tie ATB potrebuje, bohužiaľ. No ale radšej tak, ako ju nechať sa trápiť kašľom pol roka.
Ale to, čo popisuje zakladateľka, 6xATB za 4 mesiace... možno sú aj oprávnene, ale tam už by mala doktorka hľadať príčinu takého stavu a riešiť tú. Prípadne naozaj zvážiť nechať dieťa doma, ak nemusí teda rodič do práce. Naša doktorka jednak vždy robí CRP, a jednak sa vždy pozrie, kedy naposledy tie ATB mali. A po ATB liečbe vždy odporúča nechať doma dieťa ešte pár dní mimo kolektív, ak sa dá.
sorry,chcela som este dopisat, ze ked si hned oddychnu, tak to vacsinou neprepukne do vaznejsieho priebehu. ale bohuzial neplati to vzdy, samozrejme
@valy - no, len ono je to horšie, keď už chodí do školy, tým skôr, že prváčka... Tam keď nejdeš do školy, tak i tak doma nemôže oddychovať, lebo musí dohnať to, čo za ten deň vymešká, to sa nedá nechať tak, lebo sa to len nabaľuje potom. Ono je iné, keď je to dieťa ozaj choré, odrovnané, nevládze atď. Keď bola v škôlke, tak sa to dalo, ale takto musí človek kadejako kalkulovať... Plus to, že to by museli niektoré deti byť niekedy doma aj každý týždeň-dva pár dní, keď ich niečo obchádza, a to je nemysliteľné, ak sú 2 pracujúci rodičia a nemá kto s tými deťmi by stále doma...
je to tazke, ked obaja rodicia pracuju, to je pravda. pamatam si, ze dcerka v skolke byvala velmi casto chora, vysoke horucky, atb a pod. a velmi sa to zlepsilo, ked som zostala znova na materskej a vzdy, ked som videla, ze na nu nieco lezie, som ju nechala doma. vtedy som fakt videla ten rozdiel, poslem dcerku do skolky rano s miernym soplikom a vecer ma 39.5 (lebo sa unavi a choroba viac prepukne), alebo ju necham den-dva doma oddychovat a ma to miernejsi priebeh a postupne sa choroby aj zredukovali.
inak, nam imunologicka hovorila, ze ked si dieta buduje imunitu, atb to vzdy vratia o par krokov spat (tak ale jasne, ze niekedy ich treba)
@jerryk81 aj mne to doktorka stale vravela...nedavat dieta do kolektivu.Nakoniec nam bola zistena alergia, mavali sme dost casto zapaly prin.dutn koli alergiam...dali sme dcere vybrat nos.mandle, zacali sme liecit alergiu a vsetko preslo...dieta aj casom z toho vsetkeho vekom vyrastie.
@jerryk81 a ako reagujena ribomunyl liecbu? Lebo nasa hned po prvom tyzdni tak ochorela. Ako este nikdy. Tak som jej to uz viac nedala.
@jankastubka ja som preveze ziadnu zmenu nepostrehla...ale moja doktorka ma na nic neupozornila, iba ze pomaha spustat imunitu...
ahoj, presne toto isté sme mali aj my. Moja staršia dcéra (teraz už má 13r.) tak isto prežívala velmi zle tieto škôlkárske choroby. Doslova každé 2 týždne bola chorá. Imunolog jej predpísal Ribomunil no zo začiatku žiaden pozitívny výsledok. Ale potom sa to pomaličky začalo lepšiť. Do škôlky som ju dávala, ked bola zdravá, žiadne také že 1-2 mesiace doma. Ved som musela chodiť do roboty. A ani mandle som jej nedala vybrať, ked som videla na zopár jej spoluškôlkarov že im to vôbec nepomohlo. Jednoducho si tým musela prejsť. Nech sme posilovali imunitu čímkolvek, nepomohlo. Ked išla do 1. triedy bola asi tak 4x chorá za rok. A v 3. triede max. 1x do roka. Tak držím palce a pevné nervy. 🍀
@jerryk81 ani mna dr neupozornil. Ono to aj vo vacsine pripadov pomoze. Ale nam sa prejavili neziaduce ucinky a musela napokon brat antibiotika. Pritom tie predtym brala len raz v zivote. Tak som si povedala ze nebyva taka chora aby som to riskovala.
čítala som len úvodný príspevok a úplne súhlasím s onou lekárkou,teda nedávať ho do školky minimálne do apríla,áno,deti v školke chorľavejú,ale nie až takto,že 6te atb.....je jasné,že imunita nie je ešte vyvinutá ,poprečítaj si o prirodzenom budovaní imunity,ktoré trvá do cca 6roku veku a urýchlovať ho nejakými liekmi a prípravkami je dosť o ničom....povedala by som ,že je to celkom dobrý biznis ,ale načo? /pokial sa bavíme o v podstate zdravých deťoch,nie nejaké onko prípady a pod./
ak nedáš atb a treba ich,tak si koleduješ o komplikácie typu zápal ušiek,zápal plúc,zápal dutín /môže,ale nemusia nastať,ak nedáš atb/ takže je to na tebe....hlavná otázka- robili mu CRP? nejaké výtery? odbery?....lebo treba....
@janinah praveze ziadne crp, vyteri,odbery...lebo predtym vzdy vsetko maval dobre...dnes ideme na kontrolu, maly vypada, ze mu je lepsie ,tak uvidime...uz si budem vzdy vsetko vyzadovat u doktorky, predtym som ju posluchala ako slepa, vsak ona je doktor,ona musi vediet...ale nie vsetko sa urcite musi riesit antibiotikami, som sa jej nato pytala, tak odpoved ziadna...ak nezmeni postoj,odchadzame...
@jerryk81 dobrý deň, našla som vašu diskusiu z r.2017. chcem sa spýtať ako ste dopadli s tou chorobnostou? Zistili vám niečo, resp.pomohlo niečo? Ci treba len z toho vyrásť?? Moja malá je na tom tak isto ako nastúpila do škôlky :(
@gabulienka623 Dobrý deň...poskusali sme všetko,aj do doktorov,a nič nezistili...že imunita dobrá,vraj je len náchylnejší na choroby,ako ostatné deti 😄doteraz býva často chorý, ale už nie tak veľa....už nekupujem skoro žiadne lieky, čistý vitamín C, poprípade probiotiká, vitamín D, veľa vody,pohyb,pri chorobe navyšujem dávky vitamínu C, sirupy od kašľu len bez chémie,v prípade už ťažkých chorôb calciovy sirup a stoptusin,a kľud doma...a cakam kedy z toho už konečne vyrastú 😅
@jerryk81 ďakujem za odpoveď. Ja mám s dcérami to isté. Staršia je už predskolacka, mladšia teraz mala 3r. S chorobami sa trápime už 3 roky :( tiež chodíme na imuno, nič im nezistili, žiadny imunodeficit, alergie, mandle ok. Tiež už dávam minimum liekov, aj tak vidím že to nepomáha. Akurát D, raz za čas zinok, inak papáme rakytník, veľa pohybu na čerstvom vzduchu. Staršej sa už darí trošičku lepšie, teraz ochorela prvýkrát tento školský rok, vydržala v škôlke 7 týždňov, čo považujem za zázrak 🙂) inak prvé 2 roky bola 2tyzdne v škôlke, 3 týždne doma .. takže ozaj asi len čakať kým nám z toho vyrastu. Len mladšia má teraz veľmi trápi, lebo je chorá už 6 týždňov, stále dokola sopel, kašeľ...celý čas ju mám doma, ale teda nelepší sa jej ani ATB nezabrali. Mne teraz zistili pľúcne chlamýdie, tak budúci týždeň idú aj dcérky na odbery, no veľmi som zvedavá, či to tiež nemá, keďže sa jej stále nelepší.
@jerryk81 a tiež uvažujem o zmene dr, stojí za prd, všetko rieši len cez ATB, ale príčinu tej chorobnosti nehľadá
@gabulienka623 Presne,zmeniť doktora,treba hľadať príčiny chorobnosti...🙃tak držím palce,až ste rýchlo zdravý...

@martina1305 uvidime, pockame na vysledky od imunologa, ci ma v poriadku imunitu...teraz skusame cisty vitamin C vo zvysenych davkach, vela ludi si to chvali...snad zaberie aspon trochu...ta ganoderma, kde kupujete, aky ucinok ma?