Mám doma autistu?
Ahojte mamičky, ja už som tu písala dávnejšie diskusiu na túto tému, ale nejak sa toho veľa nezmenilo, u doktorky neustále dostaneme tu istú odpoveď, bud počkajte, alebo ešte ma čas, alebo do 3 rokov uvidime.... niečo sa mi ale na mojej dcérke nezdá, omnoho viac tatinovi však.... totiž ked som s dcérkou sama, reaguje na meno tak na 70% ale niekedy ani 50 krat vobec, na tatina reaguje na 20%, na návštevu 0%, na veci alebo na obrázky v knižke neukáže vobec, ked sa opýtam kde je havo listuje ďalej, keď si niečo prosí neukáže prstom, len pozerá na tu vec, pozrie na mňa, znova na tu vec a začne dupať nohami nech jej to dám, ale musím tipovať co chce.... keď jej poviem kde je lopta? Dones mi loptu, nedonesie, hra sa úplne s niečím iným.... ale čo mi začala robiť pred 2 dňami, keď sa opýtam ako robí havo, mačička, koník, proste zvuky zvieratiek, tak mi ho napodobni,neda papa ani ked tatino odchádza, ani ja, ani keď my odniekiaľ odchadzame, spraví tap tap ale nezopakuje vzdy, iba keď ho vidí v TV, po nás nezopakuje, neustale si niečo rozprava ale nerozumieme, že čo, no je to podľa vás normálne správanie? Nam sa to nezdá:/ ked nás zbadá usmieva sa a teší sa, pýta sa na ruky, rada sa mojka, miluje neporiadok, veci si neukladá na rovnú čiaru, nemá rada poriadok, je z neho akoby nervózna a hľadá veci z ktorých by neporiadok mohla spraviť, dcérka má 23 mesiacov... co si o tom myslite?
@anonymnamamina no nás ku psychologické poslala obvodná podľa takej ,,ankety,, proste tak boli položené otázky že tam bolo podozrenie na autizmus ale aj ja som sa obávala lebo nonstop ziapala žiadna snaha inej komunikácie ale ako píšem kolektív jej brutálne pomohol.Drzim palce
@rachel36a vtip je ten ze ja akoby nie ze to nechcem vidieť ale ja keď som a nou sama a riešim si po svojom mi nepríde ani na um 4 mesiace ze nie je v poriadku, uplne zabudnem ze sme niečo také riešili, stačí mi jeden jediný deň so svokrou alebo ze niečo povie priateľ ze toto dieťa vobec nereaguje to uz nie je normálne ja sa dostanem do takého cudneho stavu, nervózna som, frustrovana, neskutočne sú ju všímam, strácam sa, krutim sa, depku dostávam, mala to samozrejme citi, že ju neustale otravujem, kontrolujem sledujem, je ako paralyzovana, čoraz menej veci potom robi a samozrejme uz aj ja sa dostanem do stavu ze nie je v poriadku ale vždy keď mi dajú s tým všetci pokoj a jednoducho s nou fungujem ja, a som v pohode, samozrejme aj mala je vtedy v pohode, tak mi to vôbec nepríde nejako choré
@anonymnamamina je to tazke...ja pisem len moju skusenost...ked citam o tvojej akoby som v nej videka naseho synceka...ale ja som to zacala riesit podstatne skor
@rachel36a lenže aj keď fungujeme normálne, ja si uvedomujem také veci ze urcite nie je tabuľkové dieta, začala sedieť v 10 mesiacov, plazit sa v 8., chodiť v 14. už skoro 15. mesiac, deti dávno dvere otvárali, veze stavali ona až 3 mesiace niekedy neskor, jedine co totálne ale totálne zaostáva je ukazovanie na veci a také proste reagovanie, ja keď s nou fungujem normálne ze Miska pod ideme sa kupkat proste ide, ja si neuvedomujem tak ci dobehne kvôli tomu ze ma hľadá, či kvôli tomu ze tečie voda, alebo za to ci naozaj rozumie, no keď sa do toho stavu dostávam neustale ju ohlasujem menom aj každých 15 minút a prídem na to ze za hodinu mi naozaj zareaguje len raz
@rachel36a aj my to prakticky riešime uz od 1 roka ale všetci nas odbijaju a my ako rodicia veríme na chvíľu sme pokojní a zase to príde, ona robí pokroky také ako otvorí si dvere, vyjde po schodoch, chce sa držať za ruku, no 1 vec sa nemení a to je chápanie co hovoríme a spätná väzba a my uz fakt nevieme, autisticke dieta vraj nerobí až tak pokroky ani v motorike, ona nám totiž všetko robi zo dňa na deň, nesedela zrazu ju nájdem sedieť, postavila sa rovno začala chodiť, sedím pri nej zrazu sa odplazila cez celú izbu a deň predtým nevedela sa ani pohnúť, pred 3 dňami nam zrazu vysla nie 2 schody ale 2 poschodia, na dvere buchala raz stiahla kľučku dole a uz otvara aj k sebe aj od seba akoby nič ale rovno ako keby to robila uz mesiac.... ale to je iná stránka veci, nie vnimanie.... schody, chodenie, dvere nemajú nič s tým ze ma akoby svoj svet, neviem ani ci to co sa učí sleduje od nás alebo na to príde proste sama počas tých chvil co si ide svoje a ma dostatok času skúmať a skúšať
@rachel36a žeby to bolo u nás iné a cíti to otec ? Tatino bol prvý ktorý v tomto byte vyslovil slovo autista ja som ani nevedela čo to je a bola som šťastnejsia kym som si to nevyhladala a odvtedy ide vo mne súboj, boj, peklo, depka, frustrácia dokopy, samozrejme mam aj pauzy kým mi to niekto nenaštrbí môj vnútorný pokoj
@anonymnamamina ja mam 2 deti a fakt dosť často mi vôbec nezareaguju na otázku. Mam tiež 23 mesačnú slečnu a je to dosť normálne. Proste rozmýšľa nad niečím iným a nevníma tu otázku. Vymýšľa co by vyparatila a ma na haku že sa jej niečo pýtate. To sú deti. Keď bude mať cca 3-3.5 potom uz to bude možno viac viditeľné ale aj v tom veku sú fakt odchýlky medzi deťmi... Jedno napreduje viac, iné menej. Len dúfam ze so stravou ste v pohode, nedostatok výživy môže spomaliť vývoj.
@rachel36a teraz to vzniklo uplne nevinne 3. deň jasli, prvé 2. som s nou bola sama, 3. sa rozhodol aj tatino ostať no a zrazu hláška: len tam tak sedí v tom pieskovisku ani sa nepohne z miesta ach jaj.... no a kolotoč začal
@tatisna papa nam takmer všetko.... teraz nám išli zúbky a počas zúbkov nam naozaj nechce veľa papat len mlieko a jogurtiky lebo sú studené, ja mam totiž aj taky pocit, neviem ci tu ma niekto s tým skúsenosť, ale vždy keď jej idú zúbky, akoby zabudla všetko co vie a ked vyjdu opat to robi + sa niečo nové nauci..... ale 1 vec ako som písala sa nemení vnímanie.... spätná vazba
@anonymnamamina inac autizmus je velke spektrum.Od asbergera ktory moze viest bežny život az po ťažkeho autistu o ktoreho musi byt postarane 24hodin7dni v tyzdni.V tomto veku vam,ale nik nepovie aka bude v 7mych rokoch.Treba sa jej vela venovat a uvidi sa.Inac ukazuje prstikom na lietadlo napriklad,alebo ak jej ukazete svojim prstom aha tam je mačicka pozrie sa tym smerom?Je to velmi smerodajne ak toto nerobi vyzera to na autizmus.Ale ak ano je velmi pravdepodobne,ze bude ok.
@anonymnamamina neviem to ani nejako posúdiť lebo samozrejme prvé čo som urobila spýtala sa ja mojej mamy aké som bola dieta, mala tiež so mnou problémy nespala som dobre, mala som reflux, neskoro som všetko začínala robiť, neustale ju už stresovali ze ale uz to nie je dobre uz to nie je dobre rozprávať som začala takmer v 4 roku.... mamu však v tej dobe ani nenapadol autizmus, vždy povie ale kdeže by som ja s tebou čítala knihy a ty ze by si ukazovala ty sú neustále robila cirkus plakala, nic si neukazovala, tam kde som ta dala tam si sedela, jedine co si nevie spomenúť ci som reagovala na meno, ale tiež mi stačili stipce a balón a mala ma presne rada stipce a balón
@anonymnamamina cukor jej dávate? (samozrejme primerane) Z toho co píšeš mne príde ako normalne dieťa. A napr. keď ju steklite tak sa normálne smeje? Resp. salite sa s ňou?
@trojnasobnamama neukazuje vobec, palce vobec nepoužíva, nejaké lietadlo si ani nevšimne a ked ja ukazujem absolútne sa nepozrie smerom kam ukazujem, pozerá sa na mňa nechápavo a pokračuje v činnosti
@tatisna miluje bláznenie, ona ma záujem len o naháňačky, skryvacky, tocenie otocnej stolicky ze behám okolo nej smeje sa ako blazonko a steklenie, zvali sa na gauc a caka kde ju začnem stekli a smeje sa kym neprestaneme, to si aj moja mama všimla ona je len na blaznenie akonáhle pride na vážnu vec ako ukaz kde je lopta koniec zábavy vypne ju
@anonymnamamina treba riesit nejake terapie cim skor nemusite mat diagnozu treba s dietatom odborne pracovat.Držim palce cim skor sa zacne tym lepsie dietatko mize na tom byt.Držte sa.
@trojnasobnamama môže byt problém aj v tom ze sa s nou mazname akoze recovo? Napríklad namiesto mačička povieme čičinda? Asi áno 😔
@anonymnamamina ak poviete aja tam je čičinda tiez nereaguje?
@anonymnamamina vtom to nebude.
@trojnasobnamama nereaguje ale ci nie je zmätená ze raz je to mačička a raz čičinda
@trojnasobnamama asi uz príliš verim tomu ze je v poriadku 😔
@tatisna moja ťažka autistka sa jaši ako zdrave dieťa aj robi blaznovstva.Tym autorku nestrasim ,ale aj autisti sa radi steklia nahanaju jašia atď.Autisti maju problem s komunikaciou,so socialnou oblastou väcsinou si s detmi nerozumeju a vhre a fantazii ina hra manipulacna.Nehraju sa s babikou ,ze ju davaju spinkat atd,ale radi prekladaju ukladaju objavuju material.
@anonymnamamina ano ak raz pouzijete slovo mačicka a potom inak tak tam urcite je popletena.A nemusi mat diagnozu aj zdrave dieta je poletene pri tom.
@anonymnamamina ja mam tiež taky istý pocit. Malý ma 2r a 8 mesiacov. Stále nerozpráva len svojou rečou, povie len ako robí vlk bau, mačičku a hada. Iné ho akosi nezaujíma. Z hračkami sa nehrá akurát trhá letáky, vihafzuje mi skriňu. Rad robí bordel, ale keď mu niečo zoberiem alebo začnem upratovať jemu to nevadí. Není agresívny ani voči sebe ani voči druhým. Deti v jeho veku ho neoslovuju, skorej beha za staršími. Velmy ľúbi svojho brata 5r.ponom opakuje všetky skopiciny sveta. Teraz máme také ze keď vidí brata kresliť ide si po. Papier a ide aj on. Tam si carbe. Teraz začal pekne papať za stolom, drží si aj pekne lizicku s pohára piť nechce. Ani my nevravím pá pá, aj keď mu to stále prízvukujem ani mama teda povedal to už ale nebi užíva to. Takže neviem od septembra by mal ísť do škôlky no neviem neviem ci to bude vhodné. A ešte sme na plienkach a keď sme vonku musím ho držať lebo, to je dieťa na úteku. Okrem toho ze mi tohto chrobáka do hlavy natrieskaa moja svokra, že či není autista. By som na ňom ani nič nevidela okrem myšlienky, že každé dieťa je iné. Lebo brat mu bol šikovnejší. V takomto veku. Ja pevne verím, že budú všetky Deticky v poriadku u každej mamičky s touto myšlienkou. A bude len trosku pomalšie a nič takéhoto. Ale ak to bude to co si myslíme, tak predsa sú to naše deti budeme sa musieť naučiť im rozumieť.
pozri blog https://www.modrykonik.sk/blog/itmama15/ ako pracovala s malou dcerkou, mozno pomoze. skusila by som psychologicku a hlavne klinicku logopedicku (nie obycajnu, ale taku, co pracuje aj s detmi pod 3r).
@anonymnamamina počúvaj, veď sa objednaj ku psychologovi na konzultáciu,lebo sa zbláznis. Ale úplne to sedi na mojho syna.v 2rokoch nepovedal nic. Na meno nereagoval. Mama mi prvykrat pivedal hadamv 26 -7 mesiacoch.... psychologicka aj logopedicka skonstatovsli oneskoteny vyvin reci. Od2a polroka sa pomaly rozbieha. Treba zmeniť spôsob komunikácie s dieťaťom. Nehľadáj autizmus. Hladaj ozajstný reálny problem. A podla neho potom postupuj.
@ukulela rozmýšľam uz aj na takouto možnosťou keďže aj ja som začala rozprávať až pred 4. rokom, ale neviem zatiaľ naozaj ako na ňu, keď by to tak aj bolo, ako sa mam s nou rozprávať, ako k nej pristupovať, poznáš nejakú stránku alebo videá ako ist na takéto deti ?
@ukulela a veruže sa zbláznim, ja už neviem normálne fungovať len prežívam, s priateľom sa uz nedokážem ani bavit
@ukulela jedine co viem hlucha nie je.... reaguje na TV, na to keď zvoni zvonček, mobil, keď zapnem fén.... okamžite pribehne

@anonymnamamina ja som tiez tvrdila ze nas maly nie je ok...ze je asi autista...vsetci mi to vyvracali, vratane pediatra, logopeda, neurologa a pod...zacala som s nim uz v 18 mesiacoch pracovat( pdycholog a specialny pedagog), v dvoch rokoch logoped, v necelych 3 CVi..v 3,5 roku sme ho dali diagnostikovat a zial , mala som pravdu..matka to citi ked je dieta ine a cakat do troch rokov je zial velmi zle pre dieta