Máme svadbu a syn prišiel do kontaktu s dieťaťom s kiahňami. Čo teraz?
Ahoj,
Prichadzam si po radu. Syn prisiel vonku do kontaktu s dietatom, co malo kiahne. Hral sa s jej hrackami. Nevedeli sme, ze ma kiahne. O 2 tyzdne mame svadbu. Vsetko zariadene, hostia pozvani a ja neviem, co robit. Co ak sa syn nakazil a kiahne mu vypuknu? Co potom urobime? Alebo co ak mu vypuknu az po svadbe, ale uz na svadbe bude infekcny a nakazi tam ine deti, pripadne tehotne zeny? Doktorka nam vravela, aby sme normalne zili a ak to dostane, tak potom karantena. Lenze nie je to neohladuplne, ak na to hosti neupozornim? Zas na druhej strane sa mozno vobec nenakazil, takze zbytocne vsetkym zburcujem. Dodam este, ze syn je maly, nema ani rok a pol a ja som nanho dost naviazana, nedokazem si predstavit, ze tam s nami nebude ani ze by som ho choreho a v horuckach nechala s nejakou pestunkou. Prosim o radu.
tak podla mna teraz uz nic, len cakat. tie tehotne co tam budu kiahne neprekonali v detstve? ja keby neprekonam kiahne, tak sa ako dospela dam ockovat davno pred tehotenstvom, aby som ich ani nahodou v tehotenstve nedostala. ak sa vyhadze 2 dni po svadbe a teda na svadbe nakazi ine deti, tak co uz, zvladnu to. nemozete dopredu vediet ci to chytil alebo nie. a ak sa vyhadze pred svadbou, tak jedine ho nechat doma. a potom si zvazit ci svadbu zrusit, alebo budes len na obrade a svadba pojde bez teba, alebo bude s niekym doma bez teba...
My sme to mali tak, že v škôlke boli vypuknuté kiahne…o tri týždne svadbu, ale obe dcérky ešte chodili v čase výskytu…tiež stres, lebo boli už väčšie (3 a 6 rokov). Potom boli doma tie tri týždne, aby sa nenakazili a tŕpla som, aby sa aj doma nevyhodili a inkubacna doba je veľa dní. Dcérka nám mala nosiť obrucky a druha hádzať lupienky a fakt som chcela, aby tam v ten deň boli. Bolo to dôležité pre nas… mali sme však malu svadbu a vopred sme upozornili, že môže nastať, že sa vyhádžu… takže dali sme to vedieť dopredu (+personál a ľudí na urade) mali sme šťastie, že už všetci kiahne mali a rodičia detí tých, čo kiahne ešte nemali, tak povedali, že by im to nevadilo, ak by sa neskôr aj nakazili a neboli to drobce… lebo u starsich detí to má vraj horší priebeh( čo sa mi aj neskôr potvrdilo)…horšie by bolo ak by mali ťažší priebeh a vysoké teploty, to by som ich tam isto netrepala a v tie dni najhoršieho vysypu…
Našťastie baby do svadby nic nedostali a svadbu si užili… po svadbe už nabehli do skolky a o dva týždne to schytali…
Kým mali len pár pupacikov, bolo to ok… potom najhoršie bolo 5 dni vkuse a potom už keď schli, tak v pohode…takže, fakt, ak by aj mali kiahne, záležalo by aj v ktorej fáze… s tym, že všetci su informovaní.
je to individuálne, môže a nemusí sa nakaziť.. vlastná skúsenost - mladšia dcéra si priniesla kiahne zo škôlky v máji, starší syn ich do dnešného dňa nechytil
@valentina12345 omg to fakt? My by sme mali ist buduci tyzden na druhu davku a oboma detmi 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Vsetko je zaplatene, dohodnute, bezia zrejme finalne pripravy. Svadbu rusit asi nechces, chcete si ju uzit vsetci aj s rodinou, priatelmi. Prisla situacia, ktora toto moze zmenit. Ale nemusi. Zrovna v case svadby sa bud ukazu priznaky u syna alebo nie - ci sa nakazil nikto nevie. Kedze sa svadby maju zucastnit aj tehotne zeny a male deti, asi by som teraz informovala vsetkych, ze ste prisli nie vasim zavinenim do kontaktu s infekcnou osobou. Ak tie tehotne zeny uz kiahne mali, mali by byt mimo rizika, aj keby bol syncek na svadbe uz infekcny ale bez priznakov. Ale v kazdom pripade nech o tom vedia a rozhodnu sa same. Je urcite ferove informovat ich o tom.
Je to naozaj nestastna situacia a chce to pochopenie na vsetkych stranach. Teda pokial sa netopite v peniazoch a mozete si dovolit prelozenie svadby a vsetci zucastneni su schopni to pochopit ako velmi ustretovy krok z vasej strany. Lebo mozete kludne svadbu urobit a ak sa niekto boji, ze sa nakazi a moze to mat nasledky na zdravi, tak sa moze slobodne rozhodnut nezucastnit.
@binsa1 pozri za mňa, dospelým, kt kiahne mali nevadí vôbec dieťatko, ktoré kiahne ma. A teda ako mama ti môžem povedať, ak by som bola pozvaná na tvoju svadbu s deťmi a na toto ma vopred upozornis, že syn kiahne ma, nechala by som deti rodičom a tvoju svadbu si prišla užiť. Určite tvoje dieťa na tvoju svadbu patrí - pokiaľ nebude mať horúčky a bude hravé. Ak kiahne nedostane, neriešila by som to. 🙂 Deti sa môžu nakaziť kadekde, kadečím 🙂
@binsa1 nasad mu vironal a kúp dračiu krv . Môj chytil kiahne v čase ,keď nás čakala dôležitá výstava . Pondelok nasadená liečba , piatok suché chrasticky 💪 . Vironal užíval a dračiu krv som mala na potieranie ..... Osobne by som si pre istotu zabezpečila opatrovateľku v prípade ,že to naozaj chytil .
@valentina12345 my sme tiež takto po 1. dávke, ale našej pedi sa podarilo zohnať nám 2. dávku pre obe deti do týždňa, len zas nám ochoreli akurát, takže zas čakať, keď budú zdravé. 🤦♀️
No staršie skúsené doktorky už asi majú svoje cestičky, ako zohnať...
@autorka vaša doktorka má dosť zvláštny prístup. Ja to viem práve od doktorky, že do 72h od kontaktu s nakazeným treba zaočkovať rýchlo, aby nákaza neprepukla.
@methexis nase decka maju 2 pediatricky, ktore sa striedaju v ordinacii. Ta starsia, skusena, ma skoro vysmiala ze to nezozeniem a ze to nie je jej problem ze maju prvu davku (ale tvrdila ze sa nic nestane ani kebyze sa preockuje o pol roka). Mladsia mi poradila ze na papierovy recept to viem kupit v CR/AT
@zuz0110 radsej si to zisti skor. mozno budes mat viac stastia a zozenies, ja som obvolala lekarne z roznych casti slovenska a nic :(
Az na papierovy recept nam rezervovali v AT
Tak ako lekarka povedala, tak sprav. Kiahne sa nechytia na prvý šup. Navyše ešte tolkokrát prídete s kiahnami do styku, že rovno by ste sa mohli izolovať na pol života....
U nas v školke boli kiahne od aprila, naš prcek sa s chlapcom zo školky čo mal prvý kiahne v školek hral den pred vypuknutím, čiže už bol infečný. Postupne cez surodencov sa to dostalo aj do našej triedy a tam sa to stoplo. Náš prcek doteraz kiahne nemal.....
Prvorodená nemala rok, ked prvýkrát bola v styku s kiahnami a v školke niekolkokrat a dostala až v prvej triede v aprili od spolužiaka.....
Kihane nie su tak vysoko infekčné akos a zdá.Ludia s normalnou imunitou to neschytavaju na prvý šup a ešte k tomu vonku, kde to šírenie je iné ako v interieri.
Inak my sme nechctiac 2x zaniesli kiahne do čakarne k očnemu... Pol dna sme tam stravili, oči vapkalia čakali a oči kvapkalia čakali..... Dcera tak doobeda boal u očnehoa večer už mala kiahne a chlpec o ktoreho som sa staral tak tak bol doobeda u očnehoa na druhý den rano kiahne..... Proste stava sa. Nespravili sme to naročky.
Tento rok sme mali velku rodinnu sešlosť vikendovu a naš maly bol predtým v styku s kiahnami.... tiež nam to vychádzalo, že dostanekiahne tesne pred, počas alebo den po rodinnej sešlosti a ničovate nič....... Netreba robiť paniku.
Ja som bola v styku s kiahnami plnokrát a som s nimi žila doma niekolkokrát 1 mesiac vkuse a nič...... Pravdepodobne som ich v detstve bezpriznakovo dostala, ale žiaden prejav...... čiže som chodila normalne do kolektivu a všetko....
@valentina12345 my máme šťastie, že to zháňa doktorka.
my sme dostali kiahne presne na 10 deň najprv jedno dieťa a potom na o ďalších 10 dní druhe dieťa. Čiže...ak máš svadbu o 14dní, už by to malo dovtedy teoreticky vypuknúť...a potom budeš vedieť...u nás boli najhoršie prvé 2 noci...svadbu by som nerušila, vôbec sa nemusel nakaziť, treba to riešiť za pochodu...upozorniť by som všetkých upozornila a nech si zvážia samy. predsa len aj všetci dospelí nemuseli mať kiahne...
Ahojte, dakujem vsetkym za rady.
@ullala nakoniec ich nechytil, zatial nema vobec nic. Rozhodli sme sa pockat a pozorovat ho a ak by nakoniec kiahne dostal, nevziat ho na svadbu, ale mat ho blizko v hoteli s niekym, komu verime a chodit za nim. Ak to este pride, uz to nejak zvladneme. 🙂 Svadbu sme si teda uzili, aj ked je pravda, ze syn to uplne nevnimal. Ale s muzom sme radi, ze tam bol s nami.
Zdravím potrebujem poradiť.....syn dostal kiahne už ich má asi 5 deň...no zo začiatku som to nejako neriešila....lebo nemal ich veľa len sen tam nejaká malá vyrážka.... vôbec ma v tej chvíli nenapadlo že sú to kiahne... chodil aj do školy.... teploty nemal...všetko normálne fungoval..... až včera večer sa mu začali robiť pľuzgiere...ráno ich už mal prasknuté a už sa mu robia aj chrastičky....no samozrejme už mu pribudli ďalšie...má to taký rýchly spád ...no o týždeň v sobotu máme ísť na svadbu.... preto by ma zaujímalo či my ako dospelí môžeme ísť.. samozrejme bez syna..... keďže my sme už mali kiahne...už by sme nemali nikoho nakaziť... Ďakujem
@simonka121 ak ste kiahne prekonali, nie ste prenasaci. Nikoho nemozete nakazit.
@simonka121 v októbri chytila dcéra (16) druhé kiahne od syna, 1x ich prekonala ako 4-ročná. Mala ich celkom dosť, ešte dnes vidieť fliačky po chrastách, a to si ani jednu nezlúpla.

@sono2 nemala možnosť okamžite očkovať lebo nie je čím, nie sú vakcíny