Mamičky takmer vždy zdravých detí, ako to robíte?
Mamičky detí, ktoré bývajú málokedy choré, čomu podľa Vás vďačíte za dobrú imunitu detí? Odkedy naše dve deti nastúpili do kolektívu, čo už je viac než rok, sú neustále prechladnuté, ukašlané, s teplotou. V zimných mesiacoch boli viac doma než v školke... Pritom sa naozaj snažíme dbať na to, aby boli denne vonku, mali dosť spánku, dodržiavame pitný režim, varíme skor zdravo, do školky nikdy nejdú, kým nie sú úplne doliečení, nepreťažujeme ich žiadnymi krúžkami... Prosím, čo zaberá na posilnenie imunity Vám, alebo aký máte životný štýl? Budem vďačná za každý tip. 🙂
Mamicky, vy tu mnohe pisete - nerobim nic mimoriadne. Ale viete, ze vela deti nejde pocas vikendu von vobec ani ked je pekne? Maxilne od vchodu do auta, od auta do nakupneho centra a spat. To myslim vazne. Vsimnite si, ked idu deti zo skolky na prechadzku, ze od oktobra do aprila maju teple zimne bundy a pletene ciapky, aj ked je vonku 16 stupnov. Deti sa vozia nonstop v kocikoch, nosia v nosicoch ako keby nemali nohy. Pri najmensom sopliku sa leti k lekarke, aby dieta v cajarbi nachytalo aj to, co nema a skonstatovalo sa, ze je lekarka k nicomu, lebo nepredpisala lieky.
podľa mňa je to z veľkej časti genetika.. Starší syn bol neskutočne chorľavé dieťa... od malička.. neskôr ako škôlkar - 2 dni v škôlke, tri týždne doma.. no hrôza.. mohla som robiť akékoľvek opatrenia, vkuse bol chorý.. dosť nám pomohlo vybratie nosných mandlí, od vtedy sa mu chorobnosť znížila takmer o polovicu. No a teraz má rovných 15 rokov a chorý je tak max. 1 krát do roka. Vyrástol z toho. Mladší syn - pravý opak. Zdravý ako repa.. od malička.. starší stále nosil domov nejaké bacily a malý to úplne v pohodičke zvládal.. mali sme problémy jedine so sopľami, ostatné sa naňho "nechytalo".. takže myslím, že gény robia veľa..
Mne sa odsavacka na vysavac tiez vobec nepaci. Najcastejsie vyberam sople vat.tycinkou alebo balonikovou odsavackou ked uz ozaj treba.Ale tym ze to nepouzivame, nam staci poriadne si kychnut a sopel je vonku 😉
@katinka71 nehnevaj sa, ale vies si predstavit, ako by sa jednym deckom zaoberal tim psychologov pred tridsiatimi, syridsiatimi rokmi, ked mali zeny styri, pat deti, casto aj viac? Tim psychologov by nahradil sedliacky rozum ich matky. Ta by ro vyriesila, neboj sa. Skutocne je to len vymysel dnesnej dony vsetko rozoberat, rozmyslat, ci dieta nebude mat psychicku ujmu z toho, ze nedostane to, co chce a letiet za odbornikom. Pred rokmi by mama nalozila, zjedli, nezjedli, hajde do vecera von, kto neobedoval, zje vecer aj klince. Ale tak aj psychologovia musia z niecoho zit. Teraz som sa ich nechcela dotknut, su nesmierne doleziti pri problemoch, s ktorymi si nevedia ludia poradit.
my sme boli tri deti, vsetci sme chodili vonku rovnako casto, jedli sme rovnake jedlo, ovocie sme v zime jedli len na vianoce, vtedy sa kupili mandarinky a pomarance. kupovane sme inac nikdy nejedli- ani zeleninu, ani ovocie, vsetko len sezonne, doma zo zahradky. aj tak sme mali kazdy inu imunitu. ja som byvala chora najmenej, tak je to doteraz, brat trosku castejsie a sestra do 5 rokov pomaly kazdy mesiac na atb. takze ozaj tazko povedat, co to sposobuje.
@maslenka vsak som pisala z do 2,5 roka jedol vsetko (vsetku zeleinu,spagety,mäso.ovocie) a ten tim sa kopletne zaobera s malym stravovanie je iba jedna cast, problemov,on nezje ani sladkosti alebo chrumky,dosiahli sme ze monentalne normalne ranajkuje ceralie a mlieko(tiez ho nepil odvtedy,desiate ma ovocie ,postupnym krokom to ide ale fakt tu potrebujeme trpezlivost,hradene to mame poistovnou cize keby to bolo bez priciny tak by sme si museli hradit vsetko sami,my sme s mm nato tiez tak isli ako ty ze nedat mu jest ale upadol vtom case pod vahu a to zvracanie tiez nebolo ok,na klinike to diagnostikovalig ako gastro enteralna trauma,my sme az potom riesili s odbornikmi ked sme si stym nedali rady,chodi ku nam domov terapeutka pripravuju sa jedla ,aktivne umyva sa kraja serviruje sa ,spolocne sa stoluje,
@melisssaa Ahoj, neviem, čím to je, ale moje baby sú malokedy choré a zvyčajne im to aj rýchlo ustúpi. Ale, je pravdou, že máme doma dosť chladno. Bežne u nás nájdeš 18 stupňov, keď máme 20, už je čo povedať. Nejde o to, že by sme nejako šetrili na kúrení, ale o to, že ja neznášam teplo a bývame na prízemí a prirodzene je tu chladnejšie. A v spálni, kde spíme všetci, máme ešte chladnejšie, keďže ja strašne často vetrám. Niekedy dokonca spálňu nazývam hladomorňou, lebo tam máme fakt chlad. Baby obliekam tak normálne, ale evidentne, kam prídeme, tam im je teplo, lebo vždy ostanú celé červené, vidieť, že sa viac potia. Imunitu pripisujem aj tomuto. Inak fakt neviem. A chodíme von za každého počasia, či prší, sneží, je nehorázne teplo, proste vždy, hoci aj na chvíľku.
@melisssaa Na imunitu vplýva niekoľko faktorov, ako dedičnosť, ktorú ovplyvniť nijakým spôsobom nemôžeme, no jedným z tých, ktorý máme vo svojich rukách je životospráva. Od prvých príkrmov som dbala na stravovanie môjho dieťaťa; najmä na jeho kvalitu, neskôr pestrosť a vyváženosť (samozrejme, dodnes). Do 3 rokov je výživa dieťaťa plne v rukách matky, a tak nesie určitú zodpovednosť. Zároveň je to obdobie, kedy aj z toho zdravotného hľadiska môžeme dať dieťaťu jednoducho "dobrý základ", z ktorého bude čerpať celý svoj život. Toto obdobie malo v mojom prípade jedno malé negatívum; bola som terčom posmechu a hlúpych narážok ešte hlúpejších pár ľudí, no nevzdala som sa a neovplyvnili ma také názory ako dieťa môže jesť po prvom roku všetko čo jedia dospelý, že treba soliť, koreniť, cukriť, smažiť zápražky, ponúkať tučné mäsá, pirohy, halušky a všetko na kvante masla, párky, šunky salámy, bambína a karičky, koláčiky a keksíky atď. atď. Takže, prioritou číslo jedna na podporu imunity je strava. Dostatok zeleniny a ovocia, kvalitných bielkovín, zdravých tukov a sacharidov.
2. vec, na ktorú som si veľmi potrpela boli časté a dlhé prechádzky, žiadne obchodné centrá a preplnené ulice miest, ale podľa možností lesy, alebo aspoň parky.
3. vec: Mierne otužovanie. Aj keď neviem, či až také mierne 😉 keď si porovnám, že pokým dietky v škôlke chodili už v otepľovačkách, to moje v legínach. Hrubších, ale stále len legínach 🙂. Trošku chladnejšia voda pri kúpaní či sprchovaní, neprekúrené miestnosti a časté vetranie aj počas mrazov.
No a poslednú, 4. vec, ktorú by som vyzdvihla: Dostatočný a nerušený spánok. To znamená, v čase kedy bolo dieťatko ešte malé, privyknuté spať v určitom čase, som nepozývala návštevy ani ho nestrhávala zo spánku obliekaním, premiestňovaním z nejakého dôvodu.
Myslím, že som svojou troškou prispela ku veľmi dobrej imunite môjho dieťaťa. Klop - klop - klop.
Ale, doktor kazal nezrazat tam malo byt...
Dve deti 6 a 8 rokov, obe po 2,5 roka kojene, neockovane, nikdy v sebe nemali ziaden chemicky liek, ani antibiotika, ani lieky na zrazanie teploty, ani nic podobne. K lekarke sme s nimi kvoli chorobe nemuseli ist. Prekonali kiahne, jeden siestu chorobu, inak mali len sopliky, na ktore davam cibulovy sirup, na hlieny caj z lotosového korena, ked treba, viem dat zakladne homeo. Manzel ich otuzuje, naucili sa jest vela zeleniny, sladke maju len vynimocne.
@fosilka nieje preklep,az vtedy zacinam znizovat dr nam tak stale pripominal ,ze organizmus si musi sam poradit z infekciou ,tiez sa mi to zdalo dost ,ale dodrzala som to naposledy mal taku teplotu ked mal 18 mesiacov ,vies vela krat som u nasho dr prevracala oci ked mal ako rocny 5x zasebou bronchitidu a nedostal ziadne antibiotika,,potom ze ho mam dat vybehat vonku na vzduchu nie vo vnustri drzat,ze ked nema teploty hned do jasli ho dat az som sa raz nahnevala a isla som to konzultovat na detsku kliniku v Innsbrucku a vysledok postup lekara spravny a tiez aj stou teplotou to je tak,ja som zvyknuta zo slovenska na ine postupy ale fakt maly nieje odvtedy chory a antibiotika bral raz na zapal stredneho ucha
samozrejme velku cast hra genetika a zvysok je o otuzovani.. vytvarani si imunity a nedrzat dieta ako v bavlnke.. nedavat antibiotika pri najmensom zakaslani a nezatvarat doma kym mu soplicek neprejde... zijem v uk a tu vela davaju na otuzovanie a i ked pre mnohych zo zahranicia nepochopitelne preco deti nemaju pancuchy,capice rukavice mne to uz po rokoch pride normalne.. a tu deti chodia do skoly i ked soplikuju,,, ale chore su malokedy ..myslim fest chore kedy je to na postel a tabletky ...
@katinka71 Nasa mala ani nie je tak casto chora, ako mavala teploty pri kazdom jednom zube. Uz ma 3 roky, takze zuby uz nie su aktualne, ale obcas sa teplota vyskytne, momentalne je doma so zapalom stredneho ucha 🙂 Doktorka nam inak tiez hovori, ze pokial nema teplotu von chodit moze resp. je to ziaduce, tym nemyslim len teraz to ucho ale aj kasle, sople a pod. Inak tiez si myslim, ze to otuzovanie a casty pobyt vonku je velmi vyznamne pri prevencii chorob.
@akronop ja som sa zase uprimne zasmiala na tom ako popisujes situaciu, teda najma na tom "kuk do spatneho zrkadla" to ste asi nebehali vonku vsak?😅 Z miesta A do miesta B, aj v treskucich zimach mam vacsinou deti v aute vyzlecene😉 A overal tiez niekedy aj ked je nad 10st natiahnem na tenke oblecenie a svihame kam ideme, teda ked nejdeme autom. A tazko posudzovat inych ked maju ine zvyky a ine skusenosti, niekto je zimomrivy, niekto naopak, myslim, ze matka to vie vacsinou odhadnut, minimalne uz vo vyssom veku dietata. A opat sa drzim zasady, ze neriesim druhych "decko" 😅😅😅
My mame 3 roky aj mesiac..3 mesiace chodime do skolky...antb sme nemali.nikdy. kasle a sople- parkrat. Samozrejme odkedy chodime do skolky trosku viac ale len HEDELIX.... alebo cibulovy sirup. Ako to robim? 8 mesiacov som kojila. Ale nemyslim ze je to tym...von chodime ci je -20 leje alebo je pekne..nerozlisujeme. otuzujeme. V byte mame max 18 stupnov ..sprchujeme sa vlaznou vodou.... stale vetrame. Na ranajky vzdy zelenina..poobede vzdy ovocie. Necukrime. Ako babatku som jej vzdy len mixovala cerstve ovocie a zeleninu. Parkrat som aj kupovala flaskovu stravu ked nebol cas.... do polievky dam aj vegetu, predsa musi si zvyknut aj na "jedy" ..obcas kupime hranolky, kebab... ma vsetkeho dost... 🙂
@melisssaa neobliekam deti slovenským spôsobom t.j. Vonku 15 stupňov a decká zimné vetrovky, čiapky zateplené topánky, pančuchy a pod. Pri 15 stupňoch syn nosí tenisky, rifle, tričko s krátkym rukávom a ľahká bunda, pripadne len mikina ked aktívne vonku behá, napr. včera sme mali 9 stupňov dieta bolo vonku v tričku a mikine, ale nesedel, hrali street hokej takze mu bolo teplo. Kazdy den je vonku, teraz uz sám, hrávajú sa na ulici aj pri -15. Ak dostane náhodou nádchu zvýšim príjem vitamínu C, zatrhnem sladkosti a funguje ďalej. S čistotou to nepreháňam, takze žiadne SAVO ale bazirujem na umývaní rúk, po WC, po príchode zo školy, z obchodu ...Ovocie, zelenina kazdy den, šport organizovaný - hokej 4 a viac krát do týždňa, neorganizovaný denne von s kamarátmi, s nami lyžovanie, plávanie, tenis, turistika ... ked je cas, takze pohyb, pohyb a este raz pohyb.
@fosilka to mas pravdu vela robi pobyt na vzduch u nas v skolke su vela vonku v lese aj tam desiatovali,balime vankuse pod zadok aby nesedeli na studenom,ked prsi tak aj vtedy idu vonku mame oblecenie do dazda aj gumaly v skolke,ked bola zima tak oteplovaky ,moj mal iba termo pradlo pod oteplovakmi aj tak chodil celu zimu lyzovat,na plavanie chodime do termalnych ze aj v zime sa da vyplavat vonku tak chce byt najviac,,potom este tak 2 minuty vydrzi v saune,momentalne na plavecky vycvik s vodnymi zachranarmi voda je 26 C ,ale v pohode
Ďakujem Vám všetkým za rady a povzbudenia, teraz si ešte raz všetky príspevky v kľude prečítam a porozmýšľam, čo by sme ešte mohli u nás zlepšiť. Ešte raz zo srdca vďaka! 🙂
U nas doma je teplota v byte 24C a tiez deti nebyvaju chore, ale je pravda ze syn ked bol maly bol casto na atb, potom zistili alergiu a nasadili lieky co bral asi 2r. Teraz maju 10 a 6 rokov a chori su tak 1x za rok. A babatko ma 11mes a este nebolo chore. Tak neviem s cim to suvisi. Asi si buduju imunitu nejako postupne, tak drzim palce. P.S. S vlhcenymi utierkami tiez nebeham a nedezinfikujem vsetko, akurat dbam na to aby nepili po sebe z flase/pohara a v kupelni mam antibakterialne mydlo na ruky.
Väčšina píšete, že dávate deťom veľa ovocia a zeleniny. Po zhliadnutí pár dokumentov o jablkách, rybách, zelenine a pod. už nie som o prospešnosti týchto potravín presvedčená. Ani mrkva sa už nepestuje v hline, ale v chemickom roztoku. Nehovoriac o paradajkách, paprike a vôbec všetkej zelenine. A to dokonca aj na Slovensku. Dná nórskych fjordov, kde sú farmy na chov lososov, sú znečistené niekoľko metrovým nánosom svinstva. Najkontaminovanejšie ryby sú z Baltu. Hlavne, že jedzte ryby, lebo sú zdravé. Poľské sady jabloní sa pred kvetom striekajú 20x. Na zimné uskladnenie sa jablká ošetrujú tzv. Smart fresh + voskujú, aby vydržali rok. Dala by sa tu veľa písať o všetkých potravinách. Takže nech sa snažíme akokoľvek, zdravé stravovanie neexistuje. Ani z našich vlastných záhrad, kde pred 30 rokmi spadlo nadpriemerne množstvo stroncia a cézia z Černobyľu a po 30. rokoch sa rozpadla len polovica. O 30 rokov sa rozpadne druhá polovica znovu o polovicu atď... Ak dovtedy niekde nevybuchne nová JE a nezasiahne aj nás. Toľko prednáška o zdravej výžive 🙂
@melisssaa ja by som sa spytala tvojich rodicov a manzelovych, ako ste boli na tom zdravotne vy v ich veku... A inak u mna zatial plati vzorec,cim uzkostlivejsi rodic,tym upipanejsie dieta, tym ta samozrejme nechcem urazit,lebo sa nepozname a nebudem sudit z par riadkov, to len ako postreh z okolia 🙂 ze mozno tie deti ani tak nie su chore,ako z nich robia chorych rodicia. Bezne sople a kasel za chorobu ja osobne nepovazujem a to,ze ma dieta kazde dva tyzdne antibiotika, je casto chybou lekara, lebo casto ich predpisu bez toho, aby skumali,ci su naozaj potrebne, a to hlavne u deti,co su tam varene-pecene.

@melisssaa ja ti neviem... ale moja dcéra bola kojená len 4 týždne, potom nutrilon... odmalička k nám chodili návštevy, alebo my niekam, mali sme doma psa, s ktorým bola v kontakte, žiadne špeciálne hygienické opatrenia sa nerobili, aj ju oblizol, aj hračky si striedali, aj z misky mu jedla... čo sa týka stravovania - jedla od malička aj domáce aj polotovary, proste podľa situácie... a jedla všetko, žiadna špeciálna bio natur raw vege neviemaká strava... aj do mekáču občas zájdeme... dcéra športuje od 4 rokov, chodí do táborov, na sústredenia... priesvitné sople a pokašliavanie nepovažujem za chorobu, s tým sa dá normálne fungovať...
Všetko s mierou a hlavne používať rozum...
Samozrejme občas sa nejakej chorobe nevyhneme, ale atb dcéra nemala ani nepamätám, naposledy hádam ešte v škôlke a to má 13 rokov...