Máte doma malého závisláka?
Máte problém s tým, že vaše dieťa trávi stále viac času na mobile/tablete/videohre? Ako to riešite? Mne sa zdá, že sa mi to vymyká spod kontroly.
Moja je teda škôlkárka, takže tohi času voľného má viac, chodieva veľa na obed domov. Keby chodila do školy, asi by sme videjká cez týždeň nepozerali.
Ahojte, no podobne veci uz riesia tusim vsetci... priznam sa aj mna to jeden cas chytilo, myslim mobil, FB a podobne. Syn ma 8 a vsetci jeho kamarati to maju okolo tiez, takze ho to samozrejme lakalo. Ale staci nastavit nejake pravidla. Ma tablet a tiez by na tom hral do aleluja. Tak sme mu nastavili dennny limit 2 hod., a to tiez az po ulohach a skolskych povinnostiach. Nemyslim, ze uplny zakaz je riesienie. Skor manzel mal s tymi mobilmi a pocitacom problem... v kuse do toho cumel, teraz je to uz lepsie. Tak sme sa dohodli na pravidlach, kupil si knihu, tusim Digitalny detox sa to vola a teraz na tom fici 🙂))))) takze vsetko si sam nastavuje tak aby bol viac s nami ako s pocitacom... 🙂)))
Je to kombinacia...ja mam este male dei, ale bezne je,ze vo vekus tarsieho syna (2,5), dei scrolluju tablet, rodicia netere fnukaju, ze si sama na youtube vybera videa a napodobnuje a to ma 4....OMG:
Tak podla mna ide o dve veci:
1/ Rodic ako priklad. Moj muz je ITak, ale na pc sme, ked deti spia...v podstate nas za elektronikov vidia max, ked hladam recept. Mobil pouzivam na telefonovanie, cize syn si mysli, ze na to aj sluzi. Doma mame jeden stolovy pc, jedne notas a bodka, tablet nepouzivame vobec, na co...
2/ ROdic urcuje pravidla, ja som rigidna. Tablet, mobil detom do ruky vobec nepatria, teda cca do veku prveho stupna ( chapem, ze je to radikalny nazor, ale ako uctelak vidim, co to s detmi robi). Nevravim, ze nepustim malemu v TV ovecku Shaun, alebo nejake detske pesnicky na notase...ale vie, ze len vtedy a vtedy a tolko a bodka. Ja viem, ze je jednoduchsie nechat dieta sa hrat na tablete a mat klud, ale nikto nepovedal, ze rodicovstvo je lahke.
@baboobchod A minule mi povedal že nech otvorím okno tak sa nadycha dosť čerstvého vzduchu.Skoro ma porazilo.Ale v tejto dobe sa tie deti nemajú ani s kým hrať!prídu k nám jeho najlepší dvaja kamoši samozrejme vsetko schovam (Pc,mobil )hrajú sa hodinu všade všetko porozhadzuju ,potom hodinu upratujú a keď im nechcem vybrať Pc tak aj odydu ofucany a syn zúri .A zase je sám .Mame síce ešte 3r.dceru a po 15minutach hry sú v sebe ako dvaja tvrdohlavý barani.
no jasne u nás je to taky takhle
@keralas Vies mi prosim ta napisat, kde si tu knihu zohnala? ja som nic take zatial nenasla
u nas na nervy.Uz od kedy sa hnevam ze to vyhodim.Jeden tablet sme mali s tym ze sa pouzival len ked sme niekde sli na vylet tak aby sme si vyhladali kam pojdeme s detmi. Ale druhy tablet dostal od mojho brata a to je uz katastrofa. Oni sa uz hadaju ze ten bol dlhsie ako ja popritom su na rovnako ale u nas je tak ze kym nemas ulohy tak mas smolu niekedy je tak zavaleny ulohamu ze starsi ani nestihne ist a vecer ked uz je nauceny tak po 18"30 ho uz nemaju . Mladsiu sme si naucili my ano sme blbi ze sme dovolili ale ked sme sa chceli venovat vtedy prvakovi stale nas rusila tak na chvilu sa jej zapol pocitac kym sa neprejdu ulohy a tak to zacalo .Ale syn ten si vie soravit za hrat sa ze si prepisuje alebo robi tabulky na nasobilku alebo vybrane slova tak toho necham lebo si to precvicuje cez tyzden ani dako nestihnu ak ano tak max. 30-40 minut viac nie aj to chodim kukat ze co sa hraju pred koncom upozornim natiahnem minutky a musia koncit .Cez vikedn ked je skaredo vonka po nasvtevacj sa mi nechce chodit tak maju dovolene hodinku ale stym ze potom sa hraju hry ako clovece alebo puzzle a potom musi citat aby vedel nieco za nieco snazim sa obmedzovat ale niekedy sa to vymkne
a mobil ma ale taky stary nokiu co sa tam neda nic stiahnut a ma ho len ta ze ked pride domov aby mi zavolal ze dosiel dokonca ma len take cislo co zavolat moze len mne alebo ocovi napisat smsm uz moze hoc komu do skoly mu ho nedavam ale popravde rozmyslam ze aj hej na vypnutom zvoneni lebo sa niekedy zamoce vonka a parkrat sa mi stalo ze ked mali inu vychovavatelku tak ta ho nepustila domov a ja v strachu ze dieta malo byt uz doma a nemal sa mi ako ozvat ze je v skole.
@martina_197 no, je to skor ebook, som to pozerala, nakoniec ten nazov je iny, vola sa to Hlavu hore a mozes si to stiahnut na webe digitalnydetox bodka sk. Ja som to tomu mojmu darovala k meninam a kukal ako puk najprv ale tusim sa konecne trochu zobudil a prestal v kuse cumet do toho mobilu. A decko to samozrejme po nom opakovalo, takze teraz mame jasne pravidla a sme vsetci spokojni... 😉 a hlavne to vyvazuje uz inymi cinnostami...
@baboobchod máme to podobné lenže smutné je, že cez týždeň majú deti krúžky, učenie a vonku nikto nie je.Mne je jasné, že 10 r chlapec nebude sám na ulici behať s kolobezkou.Cez víkendy s ním máme program, ale akonáhle sa niečo nevymyslel už sa hrá.A to pritom mobil dostal neskoro a aj tak tomu posledný rok prepadol.Ked prídu k nám spolužiaci deti od susedov zase sa hrá Xbox, počítač...je to zle hráme karty spoločenské hry robím animátora, ale nie je to správne.Casy, keď deti behali po vonku celé dni sú preč teším sa aspoň na jar, leto to bude lepšie.u nás sa zaviedol presný čas a hotovo
zobrať, zabaliť... máš vyriešené 🙂
@bialica no to sa lahko povie ked vsetci jeho kamosi mastia na mobiloch pravidelne... je pravda, ze su vonku vela a casto, sportuju, je to teraz super vyvazene... ale ked to dieta vidi ako vsetci okolo postupne maju mobil alebo tablet tak to tae jednoduche nie je, najma ak su to chalani... no, treba zazit.
U nás najnovšie fičí hranie "multiplayer". Syn sluchátka na ušiach, cez skype spolužiak na druhej strane a drvia niečo online 😂 nepovolíš, deiťa bude v triede za vyvrheľa, rodič za satana a ešte aj animátor pre náhradný program 😠
mám doma dvoch pubertiakov, o to je to ťažšie, ale odjakživa máme pravidlá, keď boli menší tak hodina doobeda hodina poobede, čo sa týkalo víkendov, ako chodia do školy, tak môžu, ale až keď sa naučia a je všetko spravené, čo majú spraviť, potom majú dovolené byť 2hodky, ale nie dlhšie ako do 21h., takže ak si to zle vyrátajú, majú smolu, star. má 15 a stále sa chodí pýtať, či môže, bez dovolenia to nie je, lebo vie, že potom si to zbytočne zatrhne aj na týždeň, NIKDY si nedovoli po mne kričať, alebo niečo podobné, zato, že neboli na pc, vždy sú si vedomí, prečo nie sú /nemôžu/. Ale poznám prípad, kde sa 5ročné deco búcha o zem a nádáva rodičom, len zato, že mu nedovolia tablet, takže je to o výchove, že nie sú určené hranice. A ešte som chcela, máme doma aj xbox, čo ich ako starších už nebaví, ja osobne sa nebrániť pc, podľa toho, čo sa na ňom robí-čomu slúži. A po novom som staršiemu začala "brať" mobil, po 22hod., lebo potom sú ťažké rána 😉
@keralas píšem to, lebo som to svojmu synovi urobila... nič iné sme nevideli, len ako zhrbený sedí nad mobilom a ked nie pri mobile, tak pri pc, v izbe má klavír, gitaru, flautu a saxofon (flautu a saxík sa aj učí na ZUŠ) a okrem povinného cvičenia za môjho stáleho hučania sa nevedel donútiť... praskli mi nervy, po tom, čo sa zhoršilo jeho správanie v škole, zbalila som mu všetko a dala som mu "mobil s tlačítkami" tak, ako som sa mu aj dlho vyhrážala... a vieš čo? áno, povedala mi triedna, že sa mu smejú (on sa nikdy nesťažoval)... ale odkedy som mu zhabala oba zabíjače času, počuť u nás hudbu, alebo ho vidím s knihou, dokonca s legom, aj ked má 13 rokov, viac sa s nami rozpráva a viac sa zaujíma
... nič lepšie sa mu nemohlo stať... bojím sa len jedného, že mu ten mobil raz budem musieť vrátiť 😀
@bialica neboj, on si to uvedomuje, len vieš ako, ide s dobou a preto sme tu my rodičia, aby sa určili hranice, tiež sa môjmu menšiemu smejú za mobil, no proste nebude mať žiadne novinky, má nato čas
@sidhan toto poznám mam to doma...Taka je doba dnes.
@danielahamar celá spoločnosť nás tlačí do konzumu, neustále kupovať nové, lepšie... ak nemáš si vyvrheľ... strašné to je... povieme si, že taká je doba, ale kto robí túto dobu, predsa mi ľudia, tak to zmeňme, aj cez naše deti 🙂
@alby2014 len mi povedz ako učiteľka, prečo každá jedna škola nedá do svojich zákonov, že deti + mobil = škola nemôže spolu fungovať , viem názor na našej škole, ale chcem vedieť aj inej😉 dík
@alby2014 ooo ďakujem
@danielahamar ja síce nie som učiteľka, ale myslím si, že prví, kto by bol proti tomu by boli rodičia 😀 ... ked šiel môj synátor do školy v prírode, učitelia dali návrh, aby si mobily so sebou nebrali, že ak bude treba zavolajú z učiteľského mobilu a tak isto aj každý rodič mal číslo na učiteľa... no aj napriek tomu sa našli rodičia, ktorí nesúhlasili a ten mobil dieťaťu zabalili
@bialica tiež to tak naši mali, jasné, že závisláci si brali
@danielahamar na asej skole to je a to je gymko. Ale plati to, lebo rodicia su proste no...proste podla mna ziju v strachu. Ak by som sa bavila o ZS. Dieta pride do skoly, mobil nech sa zamkne v skrike, abo niekde...a odomkne az po vyucovani...behom vyuocvania je rpedsa dieta v skole , v bezpeci...a ak sa mu nieco stane, skola ma kontakt na rodica...rodicia niektori odmietaju aj tento model.
Ja mam hororovu skusensot, ked sme robili program pre deti v druzinach, ucil ich vari sefkucahr a bavilo to fakt prvacikov, druhaci a tretiaci uz sedeli znudeny vzadu s mobilmi...a to ten sefkuchar tam robil show, mohli ochutnavat, krajat s nim...
Moje deti napr. nebudu mat tmobil na prvom stupni a nasledne tlacitkovy...a za tym si stojim..a ak sa mu budu kamarati smiat, tak takych nepotrebuje...plus nauci sa, ze jeho cena ako cloveka a cena inych ludi sa predsa neodvija od znacky mobilu, ci materialnych veci,

My máme každý deň videjká na mobile 25 minút (s časovačom) a asi 30 minútovú rozprávku alebo dokument o zvieratkách v TV (nakukáme halabala, ale dávame si nahrávať). Je to veľa, málo? Cez víkend si pozrieme aj dlhú rozprávku. Najmä teraz v zime, tu ani sneh nie je.
Tablet sme mali na cesty, ale sa rozbil a nový som zakázala kúpiť, lebo cesty zvládame už aj bez toho.