Máte skúsenosti s rozšírením obličkovej panvičky?

spachtosko5
1. nov 2012

Dobrý večer. Mám 3 mesačného synčeka. V pôrodnici som dostala inštrukcie , že za 3 mesiace bude potrebné ísť na kontrolne sono obličiek , nakoľko tam našli nález. Po troch mesiacoch sme navšívili doktora, a ten mi oznámil, že sa to zhoršilo . Jedná sa o rozšírenie obličkovej panvičky. O mesiac sa máme ukázať , a ževraj je to na dlhodobejšie sledovanie. Aké máte skúsenosti ?

katkatt
1. nov 2012

nasmu malemu to nasli tiez v porodnici. V 3 mes. nefrologicka povedala, ze sa to nezhorsilo, pri chorobe mala pediatricka preventivne sledovat aj moc. Dalsia kontrola bola v roku a tam uz to mal v norme. Drzime palce, nech sa to pekne casom upravi aj vam.

masinka
1. nov 2012

u nas to mala najprv prostredna - kazdy mesiac sme nosili moc na kontrolu a v pol roku sme isli na sono a bolo to uz OK. najmladsia to mala tiez, moc sme nosit nemuseli ,ale isli sme v 3 mesiacoch na kontrolu a tiez to uz bolo ok. Vraj 4 % deti maju v porodnici nalez na oblicke, ale 90 % z nich sa to do roka spontanne upravi. Asi zalezi od toho, nakolko je to panvicka rozsirena.... A tiez sme mali pokyny, ze pri teplote okamzite doniest moc na kontrolu. Drzime palce nech to mate do dalsej kontroly vporiadku.

katche
1. nov 2012

Sesternicin syn mal dilataciu, ale u neho to bolo sledovane už pred porodom, kedze mu to zistili pri morfologickom utz. Tiez chodili na kontrolu, no rozšírenie bolo už na treťom stupni, tak ho ako trojročného museli operovat. Oblicku mu "opravili" a pekne funguje ďalej 🙂. Tak nech sa to u vas zaobide bez operacie, držím palce

janinah
1. nov 2012

syn je sledovaný stále,už má 7 rokov,chodíme každý rokPˇ/predtým polrok/ na vyš. či sa stav nezhoršuje,jedna oblička sa mu sama znormalizovala,ale druhá ešte nie,je tu aj téma o tom,pohľadaj...niekedy sa aj operuje,nám zatiaľ netreba našťastie

aivill
1. nov 2012

Mám 2,5 ročnú dcéru - zistili nám to neskôr - náhodne..., z nemocnice sme odchádzali úplne v poriadku , o pár týždňov mala malá zdravotné problémy - ale ohľadom inej veci..., tak sme išli ku pediatričke, z rozboru krvi jej zistila nejaké zvýšené hodnoty, následne aj z rozboru moču, išli sme na nefrológiu - kde doktorka zistila nález. Nám bolo tiež povedané len to že to treba sledovať ako sa to bude vyvíjať - tak pravidelne chodievame na kontroly - teraz nás čaká v 3 rokoch , nič iné ani lieky ani iné opatrenia... Nám sa to nezhoršuje , ale vlastne ani poriadne neviem o čo ide - nefrologička je dosť nevrlá... 😖

sisa2010
18. jan 2013

U synčeka mi povedali hned po narodení že má rozšírenu panvičku ale po 3 mesiacoch sa mu to stabilizovalo, u dcérky to bolo horšie, vedela som este pred jej narodením že a narodí s vrodenou vadou obličky,mala rozšírenú pravú obličkovú panvičku so zväčšenou obličkou.Po narodení sme boli pravidelne sledovaný urológom a nefrológom. Avšak jej stav sa zhoršoval , mala časté uroinfekcie 3x do roka sme skončili v nemocnici s močovou infekciou a 40 teplotami,Chceli ju operovat ked nemala 5 mesiacov ale ja som nesúhlasila bala som lebo je to dost náročný zákrok a ona bola taká maličká a krehučká. No nakoniec som súhlasila s operáciou to už mala asi 2 ročky ked ju operovali aj ked nastali pooperačné komplikácie ale oblička je funkčná a zdravá. Má sa dobre, navštevuje MŠ a neberieme žiadne lieky chodíme len na pravidelné urologické a nefrologické kontroly.

strawberry17
18. jan 2013

sledovali nam to 2,5 roka a potom to mal v norme, vraj je to caste

tremonti
18. jan 2013

my sme mali od narodenia na laej oblicke 2 stupen a na pravej 1 stupen rozsirenia panvicky,chodime na kontrolu kazde tri mesiace a nic ine sa s tym neriesi vraj z toho vyrastie pri akejkolvek teplote neidentifikovatelnej treba ist na moč.liekmi alebo operacne sa vraj riesi az od 4 stupna.